4 επικίνδυνοι μύθοι για την ψωρίαση των νυχιών και πώς να πάρετε τη σωστή διάγνωση

Υγιή νύχια

Η ψωρίαση των νυχιών είναι μια ειδική μορφή ψωρίασης που επηρεάζει τα νύχια στα χέρια και / ή στα πόδια. Οι γιατροί αποκαλούν αυτόν τον τύπο ασθένειας ψωριασική ονυχοδυστροφία (από την ελληνική.Όνυχος- καρφί,δυσ- τραυματισμός,τρόπαιο- Τροφή).

Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε για τα αίτια της ανάπτυξης της ψωρίασης των νυχιών, τα συμπτώματά της, τα οποία δεν δείχνουν πάντα σαφώς τη σωστή διάγνωση, καθώς και επικίνδυνες παρανοήσεις σχετικά με αυτήν τη μορφή της νόσου.

Σημείωση.Το άρθρο περιέχει πολλές φωτογραφίες που μπορούν να φοβίσουν έναν απροετοίμαστο αναγνώστη.

Από πού μεγαλώνουν τα νύχια;

Για να κατανοήσετε το πρόβλημα της ψωρίασης των νυχιών, είναι σημαντικό να κατανοήσετε πώς λειτουργεί η λεγόμενη συσκευή νυχιών.

Το νύχι έχει δύο λειτουργίες: λειτουργική και αισθητική. Πρώτον, το νύχι προστατεύει τα δάχτυλα από ζημιές, αυξάνει την ακρίβεια και την ευαισθησία όταν εργάζεστε με μικρά αντικείμενα, μπορεί να είναι ένα όπλο επίθεσης ή άμυνας, και τέλος, με τη βοήθεια των νυχιών, φαγούρα. Δεύτερον, η αισθητική ή αισθητική λειτουργία των νυχιών είναι επίσης σημαντική, ειδικά για τις γυναίκες.

Τα νύχια σχηματίζονται από το εξωτερικό στρώμα του δέρματος - την επιδερμίδα. Η συσκευή καρφί περιλαμβάνει:

 • Πλάκα νυχιών - απευθείας το ίδιο το νύχι,
 • Matrix - παράγει την πλάκα των νυχιών,
  • Η τρύπα των νυχιών ή το lunula είναι το μόνο ορατό μέρος της μήτρας. Αυτή είναι μια λευκή σε σχήμα φεγγάρι περιοχή στη βάση της πλάκας νυχιών.
 • Eponychium - ένα ρολό καρφιών που προστατεύει τη μήτρα από βλάβες από πάνω,
 • Κρεβάτι νυχιών - βρίσκεται κάτω από την πλάκα των νυχιών και είναι υπεύθυνο για την πρόσδεσή του στη φάλαγγα των νυχιών,
 • Hyponychium - η ζώνη μετάβασης μεταξύ του νυχιού και του δέρματος του δακτύλου.

Αιτίες και μηχανισμός ανάπτυξης της ψωρίασης των νυχιών

Η ψωρίαση στα νύχια στην πορεία της - με περιοδικές παροξύνσεις και ύφεση - μοιάζει με μια χυδαία μορφή της νόσου.

Η ψωρίαση των νυχιών πιστεύεται ότι αναπτύσσεται για τους ίδιους λόγους και στο ίδιο μοτίβο με τις τυπικές εκρήξεις ψωρίασης. Για αυτούς τους λόγους, γίνεται διάκριση μεταξύ εξωτερικών και εσωτερικών παραγόντων.

Ο πιο σημαντικός εγγενής παράγοντας είναι η γενετική προδιάθεση. Οι εξωτερικές αιτίες είναι πολλές και περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, τραυματισμό, κακή διατροφή, τοξικά (αλκοόλ και καπνός), λοιμώξεις και ορισμένα φάρμακα.

Ο τυπικός μηχανισμός για την ανάπτυξη της ψωρίασης των νυχιών υπό την επήρεια αυτών των λόγων μπορεί να περιγραφεί εν συντομία ως εξής:

 • Προκλητικοί παράγοντες όπως το τραύμα ενεργοποιούν τα ανοσοκύτταρα.
 • Τα ενεργοποιημένα ανοσοκύτταρα μεταναστεύουν στην περιοχή της μήτρας των νυχιών ή της κλίνης των νυχιών.
 • Η ανοσολογική φλεγμονή αναπτύσσεται σε αυτές τις περιοχές.
 • Η διαίρεση των κυττάρων του δέρματος επιταχύνεται σημαντικά και η ωρίμασή τους διαταράσσεται.
 • Υπάρχουν χαρακτηριστικά συμπτώματα ψωρίασης στα νύχια.

Η αιτία της ψωρίασης των νυχιών μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως αποτέλεσμα της αδυναμίας του σώματος να προσαρμοστεί σε αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες. Από αυτή την άποψη, η κύρια αιτία της ψωρίασης είναι ένας εξελικτικός ξένος βιότοπος.

Ως αποτέλεσμα, αυτή η εξελικτική προσέγγιση αφορά την ανθυγιεινή διατροφή, την έλλειψη ήλιου και καθαρού νερού, τις υπερβολικές τοξίνες, την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, τις διαταραχές του ύπνου και το χρόνιο άγχος ως άμεσες αιτίες ασθένειας.

Η ψωρίαση των νυχιών και η ψωριασική αρθρίτιδα συνδέονται

Η σχέση μεταξύ της βλάβης των νυχιών και της ψωριασικής αρθρίτιδας είναι από καιρό γνωστή.

Με βάση τις παρατηρήσεις, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η ψωριασική αρθρίτιδα σχετίζεται με βλάβη στα νύχια εννέα στα δέκα.

Ωστόσο, ο μηχανισμός αυτής της σύνδεσης δεν έχει ακόμη διερευνηθεί πλήρως. Ωστόσο, οι συγγραφείς αρκετών μελετών, για παράδειγμα από το Ινστιτούτο Μοριακής Ιατρικής στο Λιντς (ΗΒ), προσπάθησαν να εξηγήσουν αυτή τη σύνδεση πέρα από την έννοια της ανοσολογικής φλεγμονής.

Το γεγονός, κατά τη γνώμη τους, είναι ότι η άρθρωση των δακτύλων βρίσκεται δίπλα στο νύχι και συνδέεται ανατομικά με αυτό.

Επομένως, το μικροτραύμα και το φαινόμενο Kebner που προκαλούν πρωτογενή φλεγμονή των αρθρώσεων - ψωριασική αρθρίτιδα - προκαλούν επίσης δευτερογενείς παθολογικές αλλαγές στο επόμενο νύχι.

Γι 'αυτό η ψωριασική αρθρίτιδα συνδέεται τόσο συχνά με βλάβη στα νύχια.

Ψωρίαση με εμπλοκή των νυχιών και φλεγμονή των αρθρώσεων (αρθρίτιδα) των ποδιών

Ως εκ τούτου, τα συμπτώματα της ψωρίασης των νυχιών συχνά δείχνουν ψωριασική αρθρίτιδα.

Τώρα ας δούμε τους κύριους μύθους που συνοδεύουν αυτήν την ασθένεια και πόσο επικίνδυνοι είναι.

Μύθος 1: Η ψωρίαση των νυχιών είναι σπάνια.

Όχι πραγματικά. Προφανώς, τα νύχια πάσχουν από ψωρίαση πολύ συχνά.

Σύμφωνα με διάφορες πηγές, η ψωρίαση των νυχιών εμφανίζεται στο εύρος από 6% έως 82% των περιπτώσεων ψωρίασης vulgaris. Μια τόσο ευρεία χρήση στην εκτίμηση του επιπολασμού αυτής της παθολογίας εξηγείται από λογιστικά προβλήματα. Στις ιατρικές στατιστικές, καταρχάς, καταγράφονται επισκέψεις στο γιατρό από ασθενείς με χυδαία μορφή και, δεύτερον, δίνεται προσοχή στα νύχια. Στην επιστημονική έρευνα, οι περιπτώσεις ψωρίασης των νυχιών μελετώνται συνήθως μόνο εκτός από το κύριο ενδιαφέρον - ψωρίαση με δερματικές βλάβες

Ωστόσο, αρκετές δημοσιεύσεις το λένε

Έως το 80-90% των ασθενών με ψωρίαση vulgaris ανέφεραν επαναλαμβανόμενη βλάβη στα νύχια.

Και επίσης ότι η ψωρίαση των νυχιών εμφανίζεται στο 90% των ασθενών με ψωριασική αρθρίτιδα και ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ενήλικες συνήθως υποφέρουν από αυτή τη μορφή της νόσου.

Σύμφωνα με διάφορες πηγές, τα νύχια προσβάλλονται σε περίπου 7-37% των περιπτώσεων ψωρίασης σε παιδιά. Δυστυχώς, συχνά αποδίδεται ανεπαρκής σημασία στις εκδηλώσεις της ψωρίασης στα νύχια ενός παιδιού. Οι γονείς ή οι γιατροί πιστεύουν ότι αυτή είναι μια παραλλαγή του κανόνα ή αποτέλεσμα του τραύματος, ή απλά δεν το παρατηρούν λόγω της ήπιας σοβαρότητας των συμπτωμάτων.

Μύθος 2: Ο εντοπισμός της ψωρίασης των νυχιών με συμπτώματα είναι εύκολος

Πράγματι, όχι πάντα. Το πράγμα είναι

Το νύχι μπορεί να ανταποκριθεί μόνο σε διάφορες ασθένειες με περιορισμένο αριθμό συμπτωμάτων. Επομένως, οι εκδηλώσεις διαφόρων ασθενειών στα νύχια μπορούν να φαίνονται ίδιες.

Φυσικά, η ψωρίαση των νυχιών μπορεί να υποψιαστεί εάν ο ασθενής έχει σοβαρά συμπτώματα ψωρίασης vulgaris. Ωστόσο, οι βλάβες των νυχιών μπορεί να είναι μικρές σε σύγκριση με τις δερματικές βλάβες και μπορούν εύκολα να αγνοηθούν από έναν γιατρό.

Συνήθως, όσο πιο ενεργή είναι η ψωρίαση στο δέρμα, τόσο πιο σοβαρή θα είναι η ζημιά στα νύχια.

Αρχικά, τα νύχια επηρεάζονται.

Και είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα νύχια μπορούν να είναι η μόνη αρχική εκδήλωση της ψωρίασης 5% του χρόνου. Δηλαδή, οι κλασικές εκδηλώσεις της ψωρίασης στο δέρμα μπορεί να απουσιάζουν εντελώς.

Πώς φαίνεται η ψωρίαση των νυχιών εξαρτάται από το πού προέρχονται οι παθολογικές αλλαγές - στη μήτρα ή στο νυχικό.

Η αιτία των συμπτωμάτων - μήτρα ή κρεβάτι - πρέπει να εξεταστεί κατά την επιλογή μιας θεραπείας. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να το ορίσετε σωστά.

Τα συμπτώματα που προέρχονται από τη μήτρα των νυχιών είναι:

 • Σύμπτωμα Foxglove,
 • λευκές κηλίδες και κηλίδες (λευκονία),
 • κόκκινες κουκίδες στην τρύπα,
 • θρυμματισμένα νύχια.

Αν και η αιτία αυτών των συμπτωμάτων είναι στο επίπεδο της μήτρας, καθώς το νύχι μεγαλώνει, εμφανίζονται παθολογικές αλλαγές στην πλάκα των νυχιών.

Τα συμπτώματα που προκαλούνται από το κρεβάτι των νυχιών είναι:

 • Ξεφλούδισμα των νυχιών (ονυχόλυση),
 • Διαμήκης αιμορραγία,
 • υπογλώσσια υπερκεράτωση,
 • Σύμπτωμα λεκέδων λαδιού.

Στη συνέχεια, θα εξετάσουμε κάθε σύμπτωμα ξεχωριστά. Ας ξεκινήσουμε με τις εκδηλώσεις που προέρχονται από το Matrix.

Σύμπτωμα Foxglove

Το σύμπτωμα μιας δαχτυλήθρας εμφανίζεται στην επιφάνεια της πλάκας νυχιών με τρύπες ή κοιλότητες που μοιάζουν με καταθλίψεις σε δαχτυλήθρα.

Τέτοια ελαττώματα εμφανίζονται κυρίως στα νύχια, αλλά σπάνια εμφανίζονται στα πόδια. Καθώς μεγαλώνει το νύχι, οι κοιλότητες μετακινούνται από την πτυχή των νυχιών στην άκρη της πλάκας νυχιών.

Τα κοιλώματα στην ψωρίαση των νυχιών είναι συνήθως βαθιά, μεγάλα και ακατάστατα. Προκύπτουν από την αποκόλληση χαλαρών συστάδων κυττάρων από την επιφάνεια των νυχιών, στην οποία επηρεάζεται η διαίρεση και η κερατοποίηση.

Σύμπτωμα Foxglove - πολλαπλές καταθλίψεις στην επιφάνεια της πλάκας των νυχιών

Όσο πιο σοβαρή είναι η ψωρίαση, τόσο πιο κοινό είναι το σύμπτωμα foxglove.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός από την ψωρίαση, οι κοιλότητες στα νύχια είναι χαρακτηριστικές της αλωπεκίας areata (αλωπεκία), του εκζέματος, της δερματίτιδας και μπορούν επίσης να εμφανιστούν, για παράδειγμα, με μυκητιασική λοίμωξη.

Η μέτρηση του συνολικού αριθμού των κοιλωμάτων σε όλα τα νύχια θα βοηθήσει στη σωστή διάγνωση.

 • Λιγότερο από 20 - δεν είναι χαρακτηριστικό της ψωρίασης,
 • από 20 έως 60 - υπάρχει υποψία ψωρίασης
 • περισσότερα από 60 - επιβεβαιώστε τη διάγνωση της ψωρίασης.

Λευκές κηλίδες (λευκονία)

Η λευκονία είναι ένα σύμπτωμα που εκδηλώνεται ως λευκές κηλίδες ή τελείες στα νύχια.

Λευκονία με ψωρίαση

Με λευκονία (από τα ελληνικά.Λευκός- λευκό καιΌνυχος- Νύχι) Σε αντίθεση με τα επιφανειακά λάκκα στο σύμπτωμα δαχτυλήθρας, υπάρχουν κύτταρα με μειωμένη διαίρεση και κερατοποίηση στο πάχος της πλάκας νυχιών. Ταυτόχρονα, η επιφάνεια των νυχιών παραμένει λεία. Και το λευκό χρώμα των κηλίδων προκαλείται από την αντανάκλαση του φωτός από τις συστάδες των χαλαρά τοποθετημένων κυττάρων.

Ωστόσο, ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν ότι η λευκονία είναι τόσο συχνή σε υγιείς ανθρώπους που δεν είναι χαρακτηριστικό σύμπτωμα της ψωρίασης. Παραδείγματος χάριν, ένας τραυματισμός μανικιούρ μπορεί να προκαλέσει λευκονία.

Θρυμματισμένα νύχια

Όταν τα επιφανειακά κοιλώματα (σύμπλεγμα αλεπούδων) και οι βαθιές ζώνες της λευκωνίας (λευκές κηλίδες) συγχωνεύονται, τα νύχια αρχίζουν να καταρρέουν.

Θρυμματισμένα νύχια με ψωρίαση

Συνήθως, η κατάρρευση των νυχιών εμφανίζεται με μακροχρόνια ψωρίαση των νυχιών.

Και όσο περισσότερη φλεγμονή της μήτρας των νυχιών, τόσο περισσότερο καταστρέφεται η πλάκα των νυχιών. Σε σοβαρές περιπτώσεις, το νύχι μπορεί να καταρρεύσει εντελώς και να πέσει έξω.

Κόκκινες κουκκίδες στο ταψί των νυχιών

Προφανώς, εμφανίζονται κόκκινες κηλίδες στην περιοχή της τρύπας και η γενική ερυθρότητα της λόγω της αύξησης της ροής του αίματος στα αγγεία κάτω από το νύχι.

Επιπλέον, λόγω παραβίασης της δομής της ίδιας της πλάκας νυχιών, σχηματίζονται κόκκινες κουκίδες στην οπή: γίνεται πιο διαφανής και λεπτότερη. Από τη μία πλευρά, αυτό κάνει τα αγγεία πιο ορατά και, από την άλλη πλευρά, η λεπτή πλάκα νυχιών ασκεί λιγότερη πίεση στα αγγεία από κάτω και γεμίζουν περισσότερο με αίμα.

Κόκκινα σημεία στην περιοχή της τρύπας των νυχιών με ψωρίαση

Η αραίωση της πλάκας νυχιών μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κοκκίνισμα ολόκληρου του νυχιού.

Απόσπαση του νυχιού (ονυχόλυση)

Ας εξετάσουμε τώρα τα συμπτώματα που είναι η αιτία του νυχιού.

Η ονυόλυση είναι ο διαχωρισμός της πλάκας νυχιών από την κλίνη λόγω της συσσώρευσης κυττάρων κάτω από το νύχι με μειωμένη διαίρεση και κερατοποίηση.

Εξάπλωση της ονυχόλυσης από την άκρη του νυχιού έως την πτυχή των νυχιών

Η ίδια η Ονυόλυση (από τους Έλληνες.Όνυχος- καρφί καιλύσις- Ο διαχωρισμός) δεν είναι απαραίτητα σημάδι ψωρίασης και μπορεί να αναπτυχθεί από τραυματισμό στα νύχια, για παράδειγμα.

Η απώλεια επαφής μεταξύ του νυχιού και της κλίνης εμφανίζεται αρχικά στην υποωνυμική ζώνη - κατά μήκος του εξωτερικού άκρου της πλάκας νυχιών. Στη συνέχεια, η ονυόλυση εξαπλώνεται με τη μορφή ημικυκλικής γραμμής προς την πτυχή των νυχιών. Η περιοχή αποφλοίωσης γίνεται λευκή από τη συσσώρευση αέρα κάτω από τα νύχια.

Ένα κοκκινωπό περίγραμμα (επιστημονικά ερυθημικό) στην άκρη της ονυχόλυσης, συνήθως ορατό στα δάχτυλα, είναι χαρακτηριστικό της ψωρίασης και βοηθά στη σωστή διάγνωση.

Το ερύθημα στα πρόθυρα της ονυχόλυσης

Με την παρατεταμένη ονυχόλυση, το στρώμα των νυχιών χάνει τις ιδιότητές του και το νέο αναπτυσσόμενο νύχι πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να το κολλήσει κανονικά. Επομένως, η ονυόλυση επιμένει συχνά ακόμη και με πλήρη ανανέωση της πλάκας των νυχιών.

Η μόλυνση μπορεί να ακολουθηθεί λόγω του γεγονότος ότι η ονυχόλυση διευκολύνει την εισβολή βακτηρίων και μυκήτων. Αυτό μερικές φορές οδηγεί σε αποχρωματισμό του νυχιού. Για παράδειγμα, ένα πρασινωπό χρώμα μπορεί να εμφανιστεί όταν συσσωρεύονται βακτήριαPseudomonas aeruginosa(Pseudomonas aeruginosa) και άλλοι.

Μόλυνση της ονυχολυτικής ζώνης με Pseudomonas aeruginosa

Διαμήκης υπογλώσσια αιμορραγία

Η διαμήκης υπογλώσσια αιμορραγία εμφανίζεται στο στρώμα των νυχιών και εμφανίζεται ως σκούρες κόκκινες γραμμές μήκους 1 έως 3 mm.

Η αυξημένη ροή αίματος και οίδημα στην περιοχή της φλεγμονής της κλίνης των νυχιών οδηγεί σε ρήξη των τριχοειδών αγγείων, η οποία εκφράζεται με τη μορφή μιας τέτοιας αιμορραγίας.

Αιμορραγία κάτω από τα νύχια με ψωρίαση

Λόγω των ιδιαιτεροτήτων της παροχής αίματος, το μεγαλύτερο μέρος της αιμορραγίας συμβαίνει πιο κοντά στο ελεύθερο άκρο του νυχιού - στη ζώνη της υποτονίας.

Υπογλώσσια υπερκεράτωση

Η υπογλώσσια υπερκεράτωση είναι μια συλλογή νεκρών κυττάρων κάτω από το εξωτερικό μέρος της πλάκας των νυχιών.

Υπογλώσσια υπερκεράτωση στον αντίχειρα

Με ψωρίαση, υπογλώσσια υπερκεράτωση (από τους Έλληνες.υπερπληθωρισμός- υπερβολική καιΚεράς- Κέρας) είναι συνήθως ασημί-λευκό χρώμα, αλλά μπορεί επίσης να είναι κίτρινο. Και όταν η λοίμωξη ενωθεί, μπορεί να γίνει πρασινωπή ή καφέ, για παράδειγμα.

Όσο περισσότερο ανυψώνεται το νύχι πάνω από τη βάση των νυχιών, τόσο υψηλότερη είναι η δραστηριότητα της παθολογικής διαδικασίας.

Στα δάχτυλα, η υπογλώσσια υπερκεράτωση εκδηλώνεται συνήθως σε χαλαρά στρώματα κάτω από την πλάκα των νυχιών. Αυτές οι μάζες συγκολλούνται σταθερά στα πόδια με ένα πυκνό καρφί.

Σοβαρή υπογλώσσια υπερκεράτωση και ψωριασικές πλάκες στα δάχτυλα των ποδιών

Η ψωρίαση με αλλοιώσεις των νυχιών χαρακτηρίζεται επίσης από συνδυασμό υπογλώσσιας υπερκεράτωσης με ονυχόλυση (διαχωρισμός νυχιών).

Σύμπτωμα λεκέδων λαδιού

Το σύμπτωμα λεκέδων λαδιού εμφανίζεται κάτω από την πλάκα των νυχιών σε κίτρινα-κόκκινα σημεία (σολομός).

Αναδύονται στο κρεβάτι των νυχιών πιο κοντά στις πτυχές των νυχιών και κινούνται προς την άκρη του νυχιού καθώς μεγαλώνουν.

Σύμπτωμα λεκέδων λαδιού - περιοχές με σολομό κοντά στη ζώνη ονυχόλυσης

Η αιτία αυτού του συμπτώματος είναι η φλεγμονή του νυχιού με επέκταση των τριχοειδών αγγείων και η συσσώρευση κυττάρων που εμπλέκονται στη φλεγμονή, καθώς και κύτταρα με μειωμένη διαίρεση και κερατοποίηση.

Οι λεκέδες λαδιού διατίθενται σε διάφορα σχήματα και μεγέθη. Βρίσκονται τόσο στο κέντρο του νυχιού όσο και στην άκρη δίπλα στη ζώνη ονυχόλυσης.

Μύθος 3: Η ψωρίαση των νυχιών είναι μόνο ένα καλλυντικό πρόβλημα.

Στην πραγματικότητα, αυτό δεν ισχύει. Αν και πάνω από το 90% των ασθενών αναφέρουν αντιαισθητικά ψωριασικά νύχια, δεν είναι απλώς ένα καλλυντικό πρόβλημα.

Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, η ψωρίαση των νυχιών μειώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών:

 • 52% των ασθενών παραπονιούνται επίσης για πόνο,
 • 59% - για προβλήματα με καθημερινές δραστηριότητες,
 • 56% - για δυσκολίες στο σπίτι και
 • 48% - για δυσκολίες στην εργασία.
Ψωρίαση νυχιών

Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να κάνετε τη σωστή διάγνωση και να ξεκινήσετε τη θεραπεία το συντομότερο δυνατόν, επειδή η βελτίωση της κατάστασης των νυχιών θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών με ψωρίαση.

Μύθος 4: Η ψωρίαση των νυχιών δεν είναι επικίνδυνη

Στην πραγματικότητα αυτό δεν συμβαίνει. Αν μιλάμε για τις αιτίες αυτής της μορφής της νόσου παραπάνω, το έχουμε ήδη γράψει

Η ψωρίαση των νυχιών είναι ένα σημαντικό σύμπτωμα της ψωριασικής αρθρίτιδας.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι εξωτερικές εκδηλώσεις της αρθρίτιδας μπορεί να απουσιάζουν εντελώς. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορούμε να μιλήσουμε όχι μόνο για το γεγονός ότι επηρεάζονται οι αρθρώσεις των δακτύλων και των ποδιών, αλλά και οι αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης και των πυελικών οστών.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υπερηχογράφημα (υπερηχογράφημα) ή μαγνητική τομογραφία (MRI) για να ελέγξετε τις αρθρώσεις σας για αρθρίτιδα.

Ανορθωτική αρθρίτιδα στην ψωρίαση

Ενώ δεν υπάρχουν εμφανή συμπτώματα αρθρίτιδας αλλά εκδηλώσεις ψωρίασης των νυχιών, είναι πολύ σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι όλες οι αρθρώσεις είναι σε καλή κατάσταση.

Και μετά παρακολουθείτε τακτικά την κατάσταση των αρθρώσεων. Διαφορετικά, η ψωριασική αρθρίτιδα είναι εύκολο να χάσετε! Η καθυστερημένη διάγνωση οδηγεί σε καθυστερημένη θεραπεία και συνεπώς μη αναστρέψιμη βλάβη και αναπηρία των αρθρώσεων.

Επομένως, εάν ο γιατρός δεν έχει αναθέσει ασφαλιστική έρευνα και δεν υπάρχουν ορατά σημάδια αρθρίτιδας, τότε πρέπει να επικοινωνήσετε μόνοι σας με την κλινική και, για παράδειγμα, να υποβληθείτε σε πληρωμένη υπερηχογράφημα.

Πώς να διαγνώσετε την ψωρίαση των νυχιών

Το να μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα πολλά συμπτώματα της ψωρίασης των νυχιών που περιγράψαμε παραπάνω είναι σημαντικό, καθώς θα βοηθήσουν στη σωστή διάγνωση. Δεδομένου ότι οι αλλαγές των νυχιών που είναι χαρακτηριστικές της ψωρίασης μπορούν επίσης να εμφανιστούν σε άλλες ασθένειες, μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει σωστή διάγνωση αμέσως.

Ονυόλυση και λευκονία μετά το μανικιούρ

Σε αυτήν την περίπτωση, η ταυτόχρονη παρουσία πολλαπλών συμπτωμάτων σε διαφορετικά νύχια μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση.

Σημαντικά σημάδια ψωρίασης στα νύχια είναι:

 • ένα σύμπτωμα δαχτυλήθρας: περισσότερα από 20 κοιλώματα σε όλα τα νύχια των χεριών υποδεικνύουν την πιθανότητα ψωρίασης και περισσότερα από 60 κοιλώματα επιβεβαιώνουν τη διάγνωση της ψωρίασης.
 • Απόσπαση του νυχιού (ονυχόλυση) με κοκκινωπό περίγραμμα γύρω από την άκρη,
 • Λεκέδες λαδιού (λεκέδες σολομού) στο κρεβάτι των νυχιών.

Δυσκολία στη διάγνωση της ψωρίασης των νυχιών από ένα μόνο σύμπτωμα

Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να διαγνωστεί η ψωρίαση των νυχιών όταν έχει μόνο ένα σύμπτωμα.

Για παράδειγμα, εάν εκδηλώνεται μόνο σε ονυχόλυση των χεριών ή μόνο σε υπογλώσσια υπερκεράτωση των βραχιόνων και / ή των ποδιών.

Πιθανώς η μόνη μέθοδος αξιόπιστης διάγνωσης σε απομονωμένη ονυχόλυση (αποκόλληση νυχιών) είναι η εξέταση της υποωνίας με ειδικό μικροσκόπιο - ένα δερματοσκόπιο.

Για αυτό χρησιμοποιείται ένα δερματοσκόπιο βίντεο με υψηλή μεγέθυνση. Λάβετε υπόψη ότι το φορητό δερματοσκόπιο δεν προσφέρει την απαιτούμενη μεγέθυνση. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα δερματοσκόπιο βίντεο με μεγέθυνση τουλάχιστον 40x. Τότε οι διευρυμένοι τριχοειδείς βρόχοι χαρακτηριστικοί της ψωρίασης γίνονται ορατοί.

Δερμοσκόπηση σε μεγέθυνση 40x για επιβεβαίωση της ψωρίασης

Με απομονωμένη υπογλώσσια υπερκεράτωση, η πιθανότητα ψωρίασης είναι υψηλή όταν οι κλίμακες κάτω από τα νύχια συσσωρεύονται υπόλευκο-ασήμι και επηρεάζονται όλα τα νύχια στα χέρια ή στα πόδια

Ψωρίαση ή μύκητας των νυχιών;

Περίπου το 30% των ασθενών με ψωρίαση των νυχιών έχουν επίσης μυκητιασική λοίμωξη - επιστημονικά, ονυχομυκητίαση.

Εξωτερικά, η υπερκεράτωση και η ονυχόλυση (διαχωρισμός των νυχιών) στην ψωρίαση μπορούν να μοιάζουν με τις εκδηλώσεις μύκητας. Επομένως, μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει διαφορική διάγνωση, δηλαδή να προσδιοριστεί η πραγματική αιτία αλλαγών στην πλάκα των νυχιών.

Επιπλέον, τόσο η ψωρίαση όσο και ο μύκητας μπορούν να προσβάλλουν τα ίδια νύχια ταυτόχρονα. Τις περισσότερες φορές εμφανίζεται στα δάχτυλα των ποδιών και είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό των ηλικιωμένων.

Μια μυκητιασική λοίμωξη επηρεάζει συχνά ένα ή και τα δύο νύχια στα μεγάλα δάκτυλα. Η ψωρίαση επηρεάζει συνήθως πολλά νύχια ταυτόχρονα.

Ονυόλυση και υπογλώσσια υπερκεράτωση με ονυχομυκητίαση

Τα ακόλουθα συμπτώματα υποδηλώνουν ψωρίαση:

 • Λεκέδες λαδιού και / ή σύμπτωμα δακτυλήθρα στα νύχια,
 • Σημάδια ψωρίασης στο τριχωτό της κεφαλής και / ή μεγάλες πτυχές του δέρματος,
 • περιοδική ύφεση και επιδείνωση της βλάβης των νυχιών.

Για την ονυχομυκητίαση λένε:

 • Διαμήκεις ρίγες στο προσβεβλημένο νύχι,
 • Ανίχνευση μύκητα κατά την εξέταση γρατσουνιάς που έχει υποστεί επεξεργασία με υδροξείδιο του καλίου από προσβεβλημένο καρφί κάτω από μικροσκόπιο (δοκιμή KOH)
 • θετική καλλιέργεια για μανιτάρια.

Γενικά, λόγω εξωτερικών εκδηλώσεων, είναι αδύνατο να αποκλειστεί πλήρως η μυκητιασική λοίμωξη των νυχιών σε ασθενείς με ψωρίαση.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι μια μυκητιασική λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει το φαινόμενο Kebner στο νύχι και το περιβάλλον δέρμα, οδηγώντας σε συμπτώματα ψωρίασης. Ούτως ή άλλως

Είναι χρήσιμο να δείτε έναν μυκολόγο για μια δοκιμή μυκήτων και, εάν βρεθεί, να ξεκινήσει αντιμυκητιασική θεραπεία.

Βασικές επιλογές και τι να κάνετε

Ας συνοψίσουμε σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την ψωρίαση των νυχιών και τα συμπτώματά της.

Διαγνωστικές συναρτήσεις:

 • Η ψωρίαση των νυχιών είναι πολύ συχνή αλλά συχνά παραβλέπεται.
 • Οι εκδηλώσεις ψωρίασης των νυχιών μπορεί να είναι μικρές, οπότε συχνά ακόμη και οι ειδικοί δεν τους δίνουν προσοχή.
 • Στο 5% των περιπτώσεων, η βλάβη των νυχιών μπορεί να είναι το μόνο σύμπτωμα της έναρξης της ψωρίασης.
 • Οι εκδηλώσεις διαφόρων ασθενειών στα νύχια μπορεί να φαίνονται ίδιες, γεγονός που καθιστά τη διάγνωση ακόμη πιο δύσκολη.

Οι κύριες εκδηλώσεις της ψωρίασης των νυχιών:

 • ένα σύμπτωμα δαχτυλήθρας - κοιλώματα στο νύχι,
 • Λευκές κουκκίδες,
 • θρυμματισμένα νύχια
 • κόκκινες κουκκίδες στην περιοχή των οπών,
 • Απόσπαση του νυχιού,
 • υπογλώσσια διαμήκης αιμορραγία,
 • υπογλώσσια υπερκεράτωση - χαλαρά σμήνη κάτω από το νύχι,
 • Σύμπτωμα λεκέδων λαδιού.

Ψωρίαση και μύκητας:

 • Η ψωρίαση των νυχιών συχνά σχετίζεται με μυκητιασική λοίμωξη.
 • Για να το αποκλείσετε ξεκάθαρα, πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν μυκολόγο και να πραγματοποιήσετε πρόσθετες εξετάσεις.

Ψωρίαση των νυχιών και ψωριασική αρθρίτιδα:

 • Η ψωρίαση των νυχιών είναι ένας κοινός σύντροφος της ψωριασικής αρθρίτιδας.
 • Είναι σημαντικό να εντοπιστούν οι παθολογικές αλλαγές στις αρθρώσεις όσο το δυνατόν νωρίτερα προκειμένου να ξεκινήσει η θεραπεία εγκαίρως και να αποφευχθούν μη αναστρέψιμες επιπλοκές και αναπηρίες.
 • Ακόμα και αν δεν υπάρχουν εξωτερικά συμπτώματα αρθρίτιδας αλλά ανιχνευθεί ψωρίαση των νυχιών, απαιτείται εξέταση των αρθρώσεων με υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία.