Όλα για την ψωρίαση - Πώς να θεραπεύσετε, αιτίες και συμπτώματα, τύποι

Για περισσότερα από δύο χιλιάδες χρόνια, η ανθρωπότητα προσπάθησε να λύσει όλα τα αινίγματα αυτής της σοβαρής δερματοπάθειας, αλλά πολλά είναι ακόμη άγνωστα. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, 4 έως 7% του πληθυσμού επηρεάζεται από αυτήν την ασθένεια, οι γυναίκες και οι άνδρες είναι εξίσου ευαίσθητοι σε αυτήν. Τα πρώτα σημάδια ψωρίασης εμφανίζονται συνήθως κατά την εφηβεία και θα παραμείνουν με ένα άτομο για το υπόλοιπο της ζωής τους. Στη συνέχεια υποχωρούν και εξαφανίζονται τελείως και στη συνέχεια εντείνονται.

Μπορεί να θεραπευτεί η ψωρίαση;Η σύγχρονη ιατρική έχει επιτύχει πολλά στη θεραπεία αυτής της χρόνιας δερμάτωσης και μπορεί να προσφέρει στον ασθενή μια αξιοπρεπή ποιότητα ζωής.

Αιτίες της ψωρίασης

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης δερματική διαδικασία που η σύγχρονη ιατρική καλεί αυτοάνοση (σχετίζεται με αλλεργία στον ίδιο τον ιστό). Υπάρχουν πολλές αιτίες ψωρίασης και παράγοντες που προδιαθέτουν στην ανάπτυξη αυτής της δερματοπάθειας, που σχετίζονται με τις οποίες έχουν προταθεί ορισμένες θεωρίες σχετικά με την προέλευσή της.

Αυτόματο ανοσοποιητικό

Αυτή είναι η κύρια θεωρία, όπως είναι γνωστό ότι το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται ενεργά σε ορισμένους τύπους έκθεσης στο δέρμα. Το δέρμα των ατόμων με ψωρίαση είναι πολύ ευαίσθητο σε μηχανικές, φυσικές και χημικές επιδράσεις. Όχι μόνο τα επιθηλιακά κύτταρα αντιδρούν σε τέτοιες επιδράσεις, αλλά και σε ολόκληρο το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η κυτταρική ανοσία είναι εξασθενημένη: η σχέση μεταξύ των επιμέρους υποτύπων των λεμφοκυττάρων που είναι υπεύθυνα για το σχηματισμό μιας φυσιολογικής ανοσοαπόκρισης. Στην ψωρίαση, αυξάνεται ο αριθμός των Τ λεμφοκυττάρων από τους βοηθούς - βοηθοί που ρυθμίζουν την ανοσία, ενώ ο αριθμός των Τ λεμφοκυττάρων από καταστολείς που καταστέλλουν μια υπερβολικά ισχυρή ανοσοαπόκριση μειώνεται. Τα λεμφοκύτταρα και ορισμένα άλλα κύτταρα παράγουν κυτοκίνες - παράγοντες που διεγείρουν την ανοσοαπόκριση. Η χυμική ανοσία υποφέρει επίσης, υπάρχει ανισορροπία στα αντισώματα (ανοσοσφαιρίνες) στον ορό του αίματος, εμφανίζονται αντισώματα κατά του ιστού του σώματος του ασθενούς.

Η φλεγμονή ξεκινά στο πλαίσιο της ενεργοποίησης των Τ λεμφοκυττάρων, αλλά ο λόγος για τον οποίο ενεργοποιούνται δεν είναι σαφής. Η ερευνητική διαδικασία θέτει επίσης το ερώτημα πώς μπορεί να κατασταλεί η αυτοάνοση αντίδραση χωρίς να βλάψει τον ασθενή.

ανταλλαγή

Μια μεταβολική ανισορροπία έχει σημαντικό αντίκτυπο στο δέρμα και την ανοσία. Σε ασθενείς με ψωρίαση, υπάρχει επιτάχυνση του μεταβολισμού, η εμφάνιση μεγάλης ποσότητας τοξικών ελευθέρων ριζών και άλλων τοξινών που βοηθούν στη φλεγμονώδη απόκριση. Ο μεταβολισμός διαταράσσεται:

 • που περιέχει πρωτεΐνη- το γονίδιο προδιάθεσης CDSN διεγείρει τη σύνθεση της πρωτεΐνης corneodesmosin, η οποία ευαισθητοποιεί το σώμα (αλλεργιογόνο) ·η περιεκτικότητα των πρωτεϊνών αλβουμίνης στο αίμα μειώνεται και η περιεκτικότητα των σφαιρινών αυξάνεται. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως δυσπρωτεϊναιμία και αυξάνει περαιτέρω την ευαισθητοποίηση.
 • λιπαρός- το επίπεδο των λιπιδίων και της χοληστερόλης στο αίμα αυξάνεται. Η χρήση κυρίως φυτικών τροφών και γενικά η μείωση της περιεκτικότητας σε θερμίδες της καθημερινής διατροφής μπορεί να μειώσει τη δραστηριότητα της ψωριασικής φλεγμονής.
 • υδατάνθρακας- σχεδόν πάντα τραυματισμένος.
 • Ανταλλαγή βιταμινών και μετάλλων- Η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C στο δέρμα αυξάνεται, η περιεκτικότητα σε βιταμίνες C, A, B6, B12, σίδηρος, χαλκός και ψευδάργυρος στο αίμα μειώνεται.

Μεταδοτικός

Αυτή η θεωρία ήταν σχετική στις αρχές και τα μέσα του περασμένου αιώνα. Ορισμένα βακτήρια (στρεπτόκοκκοι), μύκητες και ιοί πιστεύεται ότι προκαλούν ψωρίαση. Αυτές οι θεωρίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Ωστόσο, οι δερματολόγοι σημειώνουν ότι οποιαδήποτε οξεία διαδικασία μόλυνσης ή η παρουσία μόνιμης πηγής μόλυνσης μπορεί να προκαλέσει υποτροπές. Η θεωρία του ιού καταλαμβάνει μια ξεχωριστή θέση. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει την επίδραση των ρετροϊών (ιοί που περιέχουν RNA - HIV κ. λπ. ) στη γενετική συσκευή για την παραγωγή γονιδίων για ψωριασική προδιάθεση.

Γενεσιολογικά

Η προδιάθεση για αυτοάνοσες αντιδράσεις είναι κληρονομική. Εάν τα αγαπημένα του άτομα έχουν ψωρίαση, η πιθανότητα εμφάνισης της νόσου αυξάνεται πολλές φορές. Υπάρχουν γονίδια για ευαισθησία στην ψωρίαση (τοπικά σύμπλοκα PSORS1 - PSORS9, το PSORS1 είναι ιδιαίτερα ενεργό, περιέχει τα γονίδια HLA-C, HLA-Cw6, CCHCR1 και CDSN, τα οποία είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη της νόσου). Τα γονίδια επηρεάζουν το μεταβολισμό, την ανοσία και την ανάπτυξη αυτοάνοσων διεργασιών. Ωστόσο, η παρουσία τέτοιων γονιδίων σε καμία περίπτωση δεν εγγυάται την ανάπτυξη της νόσου. Η επίδραση των προκλητικών παραγόντων έχει μεγάλη σημασία.

Νευρογενής

Το παρατεταμένο άγχος, το υψηλό νευροψυχολογικό στρες, οι διαταραχές του αυτόνομου νευρικού συστήματος (ενδοσκόπηση των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων και των εσωτερικών οργάνων) μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη της ψωρίασης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία στο ενδοκρινικό σύστημα, μειωμένο μεταβολισμό και ανοσολογικές διαδικασίες.

Ενδοκρινικό

Οι ενδοκρινικές διαταραχές στην ψωρίαση είναι συχνές και διαδραματίζουν κυρίως το ρόλο ενός προκλητικού παράγοντα. Δεν έχει καθιερωθεί μια σαφής σύνδεση μεταξύ των δύο. Οι δερματολόγοι σημειώνουν ότι οι ασθενείς συχνά έχουν δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, των επινεφριδίων και της υπόφυσης. Υπάρχουν ανωμαλίες της εμμήνου ρύσεως στις γυναίκες και σεξουαλικές λειτουργίες στους άνδρες.

Συμπτώματα ψωρίασης

Τα κύρια συμπτώματα της ψωρίασης είναι εξανθήματα. Υπάρχουν όμως και άλλα σημάδια. Οι πρώτες εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως στην εφηβεία ή την παιδική ηλικία με φόντο ορμονικές διαταραχές, βλαστική-αγγειακή δυστονία και επίμονο στρες.

Η ασθένεια ξεκινά με αίσθημα συνεχούς κόπωσης και διαταραχών της διάθεσηςΧαρακτηρίζεται από μικρούς, ρόδινους σχηματισμούς (βλατίδες) που προεξέχουν πάνω από την επιφάνεια και κονιοποιούνται με λευκή απολέπιση από πάνω. Περιβάλλεται από ένα ελαφρύτερο, πανύψηλο περίγραμμα.

Στοιχεία του εξανθήματος αναπτύσσονται και συνδυάζονται σε μεγάλες πλάκες με περίεργα σχήματα. Η βάση του θηλώματος είναι ένα φλεγμονώδες διήθημα. Λόγω της φύσης του εξανθήματος, η ψωρίαση χωρίζεται σε:

 • Σημείο- στοιχεία με διάμετρο όχι μεγαλύτερη από 1 mm ·
 • σχίσιμο- σταγονίδια papule έως 2 mm ·
 • σε σχήμα νομίσματος- στρογγυλά νομίσματα papule έως 5 mm σε μέγεθος.
εντοπίστε το σύμπτωμα ψωρίασης από εξάνθημασύμπτωμα ψωρίασης σε σχήμα δακρύωνΣύμπτωμα ψωρίασης με νομίσματα

Χαρακτηριστικά χαρακτηριστικά του εξανθήματος:

 • Στεαρίνη λεκέ- αν γρατσουνίσετε, η επιφάνεια των θηλών.
 • Σύνδεση αλουμινίου- Εάν καθαρίσετε σχολαστικά την επιφάνεια των θηλών από τις ζυγαριές, θα δείτε μια διαφανή μεμβράνη.
 • Δροσιά αίματος (φαινόμενο του Άουσπιτς)- Αφού αφαιρέσαμε την ταινία και παραβιάσαμε την ακεραιότητά της, μικρά αιματηρά σταγονίδια θα κολλήσουν στην επιφάνεια.

Στάδια της ψωρίασης

Υπάρχουν τρία στάδια της νόσου:

 1. προοδευτικός- Εμφανίζονται τα πρώτα στοιχεία του εξανθήματος, ο αριθμός τους αυξάνεται, καταγράφονται όλες οι νέες περιοχές. Δερματικά εξανθήματα εμφανίζονται επίσης κατά το ξύσιμο του φαγούρα στο δέρμα ή όταν εκτίθενται σε εξωτερικούς ερεθιστικούς παράγοντες (φαινόμενο Kebner). Στα αρχικά στάδια της ψωρίασης, οι βλατίδες αρχίζουν να συντήκονται σε μεγάλες πλάκες.
 2. ακίνητος- Δεν υπάρχουν νέα στοιχεία και αυτά που εμφανίστηκαν νωρίτερα δεν υποχωρούν.
 3. οπισθοδρομικός- το εξάνθημα γίνεται χλωμό, η βάση του γίνεται λιγότερο πυκνή. το εξάνθημα σταδιακά υποχωρεί, η διαδικασία ξεκινά συχνά στο κεντρικό τμήμα, έτσι οι πλάκες μπορούν να έχουν τη μορφή δακτυλίων. Όταν οι πλάκες στην ψωρίαση διαλύονται από την περιφέρεια στο κέντρο, μειώνονται σταδιακά και σχηματίζεται ένας λευκός δακτύλιος γύρω τους - το ψευδο-ατροφικό άκρο του Voronov. όπου υπήρχε ένα εξάνθημα, παραμένουν λευκές, χρωματισμένες περιοχές - ψωριασικά λευκοδερμικά.

Περιστασιακά, οι βλατίδες εμφανίζονται στο δέρμα και στα τρία στάδια ανάπτυξης ταυτόχρονα. Υπάρχουν επίσης καλοκαιρινές και χειμερινές μορφές, με κυριαρχία των παροξύνσεων το καλοκαίρι ή το χειμώνα.

Είναι η ψωρίαση μεταδοτική;

Πολλές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι αυτή δεν είναι μεταδοτική ασθένεια. Εάν τα μολυσματικά παθογόνα εμπλέκονται στην ανάπτυξή του, είναι μόνο μέσω μιας γενικής επίδρασης στον μεταβολισμό, την ανοσία και τη γενετική συσκευή.

Οι ασθενείς ρωτούν συχνά:

 • Πώς εξαπλώνεται η ψωρίαση;

  Η ψωρίαση δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο.

 • Είναι κληρονομική η ψωρίαση;

  Η απάντηση είναι και πάλι αρνητική, αλλά υπάρχει μια κληρονομική προδιάθεση με τη μορφή μεταβολικών χαρακτηριστικών και λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος που μεταδίδεται σε στενούς συγγενείς.

Τύποι ψωρίασης

Ο τύπος του εξανθήματος, η θέση του, η βλάβη σε άλλα όργανα και συστήματα σε αυτή τη χρόνια δερματίτιδα μπορεί να ποικίλλει. Σύμφωνα με αυτά τα σημεία, διακρίνονται διάφοροι τύποι ασθενειών.

Απλό (χυδαίο, σήμα)

Η πιο κοινή. Τα συμπτώματά του είναι θηλάκια με χαρακτηριστικό ανοιχτό ροζ χρώμα, καλυμμένα με λευκές κλίμακες. Η κατάντη ψωρίαση πλάκας χωρίζεται στις ακόλουθες μορφές:

 • Ανετα- εάν η βλάβη δεν καλύπτει περισσότερο από το 3% του δέρματος, Στην προοδευτική φάση, οι βλατίδες αυξάνονται, αλλά στη συνέχεια αναπτύσσουν γρήγορα την αντίστροφη ανάπτυξη.
 • μέτριος- το εξάνθημα διαρκεί από 3 έως 10% ·Τα θηλώματα είναι μεγάλα, συγχωνεύονται σε πλάκες.
 • βαρύς- Η ήττα καλύπτει περισσότερο από 10%. Τα εξανθήματα είναι πολυάριθμα, συγχωνεύονται και σχηματίζουν μια ποικιλία σχημάτων.
ήπια ψωρίασημέτρια ψωρίασησοβαρή ψωρίαση

Η ογκώδης ψωρίαση παίρνει τη μορφή υποτροπών εναλλάσσοντας με ύφεση, αλλά υπάρχει επίσης μια συνεχής πορεία.

Ψωρίαση αγκώνα

Αυτή είναι μια από τις εκδηλώσεις μιας ήπιας μορφής φλεγμονής πλάκας. Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της ψωρίασης στους αγκώνες είναι η συνεχής παρουσία μίας ή περισσοτέρων «υποχρεωτικών» πλακών στην εκτατική πλευρά των αρθρώσεων του αγκώνα. Όταν παραβιάζονται αυτά τα στοιχεία, ξεκινά μια επιδείνωση.

ψωρίαση της ulnar

Ψωρίαση του εντέρου

Στην ανάπτυξη καλής ψωρίασης, οι βακτηριακές (κυρίως στρεπτόκοκκοι) και οι ιογενείς λοιμώξεις έχουν μεγάλη σημασία. Εμφανίζεται στην παιδική ηλικία. Η φλεγμονή ξεκινά μετά τη μόλυνση. Οι στρεπτόκοκκοι εκκρίνουν τοξίνες (αντιγόνα - ουσίες που είναι ξένες στο ανθρώπινο σώμα) που συνδέονται με τις πρωτεΐνες των ιστών. Παράγονται αντισώματα εναντίον τους και αναπτύσσεται αυτοάνοση φλεγμονή.

Η αρχή είναι οξεία. Στο δέρμα των άκρων εμφανίζονται μικρές κόκκινες θηλωμένες ρωγμές με φολιδωτή επιφάνεια (λιγότερο συχνά στο σώμα και στο πρόσωπο). Οι τραυματισμοί στην περιοχή του εξανθήματος προκαλούν μικρές διαβρώσεις και πληγές και ο κίνδυνος μόλυνσης αυξάνεται.

την αρχή της ανάπτυξης καλής ψωρίασης στην παιδική ηλικία

Η ψωρίαση παίρνει γρήγορα μια υποξεία και χρόνια πορεία. Οι υποτροπές αντικαθίστανται από ύφεση, είναι δυνατή η ανεξάρτητη ανάρρωση ή είναι δυνατή η μετάβαση στη μορφή της νόσου για ενήλικες.

Palmar-πελματιαία ψωρίαση

Αναπτύσσεται σε άτομα που κάνουν σωματική εργασία, συνοδεύεται από σοβαρό κνησμό και σχεδόν πάντα οδηγεί σε επιπλοκές στα νύχια. Υπάρχουν υποείδη:

 • Πλάκα σε σχήμα ανεμιστήρα- με μεγάλα στοιχεία στην παλάμη και την πελματιαία επιφάνεια, καλυμμένα με λευκές κλίμακες, που συγχωνεύονται σε πλάκες σε σχήμα ανεμιστήρα, Μια τέτοια ψωρίαση στα χέρια είναι πιο συχνή.
 • εγκύκλιος- δακτυλιοειδή φολιδωτά στοιχεία στην πελματιαία και πελματιαία επιφάνεια ·
 • ζεστό- χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη χονδροειδούς επιθηλίου με το σχηματισμό κόκκων.

Ένα ξεχωριστό υποείδος είναι η φλυκταινώδης ψωρίαση του Barber στις παλάμες και στα πέλματα των ποδιών. Οι περιοχές κάτω από τους αντίχειρες των άκρων καλύπτονται με κυστίδια και φλύκταινες (με πυώδη περιεχόμενα), εμφανίζεται σοβαρός κνησμός. Τα αποστήματα συντήκονται, μετά στεγνώνουν και σχηματίζουν κρούστεςΤα χαρακτηριστικά ψωριασικά στοιχεία αναπτύσσονται σε άλλα μέρη του σώματος. Η ασθένεια εξαπλώνεται συχνά στα νύχια.

Η ψωρίαση στα πόδια διατηρείται και επιδεινώνεται από κιρσούς. Σε αυτήν την περίπτωση, το εξάνθημα εμφανίζεται κυρίως στην κάτω περιοχή των ποδιών.

Ψωρίαση νυχιών

Η ζημιά στα νύχια μπορεί να είναι ανεξάρτητη ή επιπλοκή. Τυπικά συμπτώματα:

 • Μικρά λακκάκια διαφορετικού βάθους εμφανίζονται στην πλάκα των νυχιών. Παρόμοιες βλάβες των νυχιών βρίσκονται σε άλλες δερματίτιδες, αλλά σε ψωριασικές βλάβες είναι βαθύτερες και ελαφρώς επώδυνες όταν πιέζονται.
 • αυθόρμητος αργός ανώδυνος διαχωρισμός των νυχιών (ονυχόλυση).
 • υποαγγειακή αιμορραγία στα νύχια, ειδικά εάν ο ασθενής φοράει σφιχτά παπούτσια.
 • Trachyonychia - θολότητα και ανωμαλίες στην πλάκα των νυχιών. Στη μέση του νυχιού σχηματίζεται κατάθλιψη, η οποία λειτουργεί σαν κουτάλι (koilonychia).
οξεία μορφή επιπλοκών της ψωρίασης στα νύχια

Μερικές φορές ο περιτοναϊκός κύλινδρος επηρεάζεται από τη μετάβαση της φλεγμονής σε άλλους ιστούς (ψωριασική παρονία)

Ψωρίαση στο τριχωτό της κεφαλής

Εδώ η ασθένεια εξελίσσεται ανεξάρτητα ή ως μέρος μιας γενικής παθολογικής διαδικασίας. Χαρακτηρίζεται από διαβροχή, το σχηματισμό κρούστας σε μέρη ή σε ολόκληρη την επιφάνεια της κεφαλής. Η ανάπτυξη των μαλλιών δεν επηρεάζεται ταυτόχρονα: η ψωρίαση στο κεφάλι δεν επηρεάζει τη λειτουργία των ριζών των μαλλιών. Ωστόσο, η εκχύλιση ενέχει τον κίνδυνο μόλυνσης με επακόλουθη βλάβη στα θυλάκια των μαλλιών.

Δερματικές βλάβες στο τριχωτό της κεφαλής με ψωρίαση

Ρέει σε κύματα, στη συνέχεια υποχωρεί με την εξαφάνιση των φλοιών, στη συνέχεια επιδεινώνεται και συνοδεύεται από έντονο κνησμό, που συχνά οδηγεί σε νεύρωση.

Σμηγματορροϊκή ψωρίαση

Η σμηγματόρροια είναι μια κατάσταση που προκαλείται από δυσλειτουργία των δερματικών αδένων που παράγουν σμήγμα. Το αποτέλεσμα είναι ένα ιξώδες λάδι που ερεθίζει το δέρμα και συμβάλλει στην ανάπτυξη φλεγμονώδους δερματίτιδας.

Η σμηγματορροϊκή ψωρίαση εξαπλώνεται γρήγορα σε ολόκληρο το κεφάλι, καλύπτοντας τη μορφή καπακιού και συνοδεύεται από έντονο κνησμό. Το κλάμα μερικές φορές αναπτύσσεται στις περιοχές πίσω από το αυτί και εμφανίζεται μια λοίμωξη. Το κεφάλι, καλυμμένο με κλίμακες και σταθερές κρούστες, μερικές φορές μοιάζει με κορώνα ψωρίασης.

Ψωρίαση στο πρόσωπο

Συνήθως η ψωρίαση εντοπίζεται στο πρόσωπο στην περιοχή του ρινοβολικού τριγώνου, τα βλέφαρα πάνω από τα φρύδια στις περιοχές πίσω από το αυτί. Τα συντηγμένα στοιχεία του εξανθήματος σχηματίζουν μεγάλες περιοχές ερυθρότητας και πρήξιμο. Συχνά, όταν υπάρχει δυσλειτουργία των σμηγματικών αδένων, η διαδικασία συνοδεύεται από κλάμα, κρούστα και αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης.

τα πρώτα συμπτώματα της ψωρίασης στο πρόσωπο

Ψωρίαση στα γεννητικά όργανα

Αυτή δεν είναι μια μεμονωμένη διαδικασία. Ταυτόχρονα με την ήττα των γεννητικών οργάνων, εμφανίζονται χαρακτηριστικά εξανθήματα ψωρίασης σε όλο το σώμα, οπότε δεν είναι δύσκολο να εντοπιστεί η ασθένεια.

Η ψωρίαση στο πέος στους άνδρες και στα χείλη στις γυναίκες, καθώς και στις γειτονικές περιοχές του δέρματος, εκδηλώνεται με τη μορφή ωοειδούς, ροζ, φολιδωτών βλατίδων που ανεβαίνουν ελαφρώς πάνω από το δέρμα. Δεν υπάρχει σχεδόν φαγούρα. Μερικές φορές η διαδικασία εξαπλώνεται στους βλεννογόνους και μοιάζει με αιδοιοκολπίτιδα στις γυναίκες και βαλνοποστίτιδα στους άνδρες.

Άτυπα ψωριασικά εξανθήματα μπορούν να παρατηρηθούν σε υπέρβαρα άτομα σε πτυχές δίπλα στα γεννητικά όργανα (βουβωνική χώρα, μεσογλουτιαία)Εδώ σχηματίζονται περιοχές με έντονο κόκκινο χρώμα με επιφάνεια που μοιάζει με καθρέφτη χωρίς σημάδια απολέπισης λόγω συνεχούς διαβροχής.

Ποιος είναι ο κίνδυνος της ψωρίασης και εάν χρειάζεται θεραπεία

προχωρημένος

Ο κίνδυνος είναι ότι η ψωρίαση μπορεί να λάβει μια διαδεδομένη σοβαρή μορφή. Τα εξανθήματα αποτελούν περισσότερο από το 10% του συνόλου. Αυτό το στάδιο της νόσου είναι δύσκολο, υποτροπιάζει, τα στοιχεία του εξανθήματος είναι τραυματισμένα και βρεγμένα, η λοίμωξη είναι συχνή. Η θεραπεία της ψωρίασης μπορεί να σταματήσει τη διαδικασία εξάπλωσης μόνο στο χρόνο

Μερικές φορές η ασθένεια περιπλέκεται από φλεγμονή στις αρθρώσεις με το σχηματισμό ψωριασικής αρθρίτιδας, κατά της οποίας η λειτουργία των αρθρώσεων μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά.

Στο πλαίσιο μιας συστηματικής αυτοάνοσης διαδικασίας που έχει σημαντικό αντίκτυπο στην κατάσταση του ασθενούς, άλλες αυτοάνοσες ασθένειες (ρευματοειδής αρθρίτιδα, ορισμένους τύπους οστεοαρθρίτιδας, νόσο του Crohn κ. λπ. ), καθώς και σοβαρές καρδιαγγειακές παθολογίες, ασθένειες του πεπτικού συστήματος, Οι νευρολογικές αντιδράσεις, συχνά αναπτύσσονται.

Εάν δεν ξεκινήσετε έγκαιρα τη θεραπεία της ψωρίασης, η κατάσταση του ασθενούς επιδεινώνεται δραματικά και οδηγεί σε αναπηρία.

Υπάρχει επίσης μια επιπλοκή όπως η ψωριασική ερυθροδερμία, η οποία αναπτύσσεται με ακατάλληλη ή ανεπαρκή θεραπεία της ψωρίασης, καθώς και έκθεση σε διάφορους ερεθιστικούς παράγοντες του φλεγμονώδους δέρματος. Το δέρμα έχει ανοιχτό ροζ χρώμα με σαφή οριοθέτηση των προσβεβλημένων περιοχών από υγιή, μικρά και μεγάλα ελασματοειδή κελύφη. Ένας τέτοιος ασθενής χρειάζεται επείγουσα ιατρική περίθαλψη.

Αντιμετωπίζεται η ψωρίαση;

Ναι, και με επιτυχία, αλλά δεν είναι εγγυημένη η πλήρης ανάκτηση.

Αποτελέσματα της θεραπείας της ψωρίασης

Μέθοδοι θεραπείας

Η αυτοάνοση φλεγμονή απαιτεί ξεχωριστά επιλεγμένη σύνθετη θεραπεία, αλλαγές στον τρόπο ζωής, διατροφή και την εξάλειψη όλων των κακών συνηθειών. Η σύγχρονη ιατρική έχει προτείνει τρεις βασικές αρχές για την επιτυχή θεραπεία της ψωρίασης:

 • αυστηρή τήρηση των αλγορίθμων για τη συνταγογραφούμενη θεραπεία ·
 • τακτική παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας ·
 • έγκαιρη διόρθωση της συνταγογραφούμενης θεραπείας με ανεπαρκή αποτελεσματικότητα.

Διατροφή στην ψωρίαση

Δεν υπάρχει ειδική δίαιτα για ψωρίαση, αλλά η διατροφή είναι πολύ σημαντική. Ως εκ τούτου, όταν συνταγογραφείτε περίπλοκη θεραπεία, δίνονται απαραίτητα διατροφικές συστάσεις:

 • παρατηρήστε αυξημένη ευαισθησία του σώματος σε ορισμένα τρόφιμα και αποκλείστε τα από τη διατροφή.
 • Προτιμήστε φρέσκα λαχανικά, μη ξινά φρούτα και μούρα, βραστό και ψημένο άπαχο κρέας, πιείτε περισσότερο.
 • τι να μην τρώτε με ψωρίαση:
  1. Προϊόντα που περιέχουν αιθέρια έλαια - κρεμμύδια, σκόρδο, ραπανάκια.
  2. ποτά που περιέχουν καφεΐνη (συμπυκνωμένο τσάι, καφές), αλκοόλ.
  3. όλα είναι αλμυρά, ξινά και γλυκά, πλούσια.
  4. Προϊόντα που προάγουν την ευαισθητοποίηση (αλλεργιοποίηση) του σώματος - πορτοκαλί φρούτα, μέλι, ξηροί καρποί, κακάο, αυγά.
  5. Μην τρώτε λιπαρά ζωικά προϊόντα.
Συνιστώμενα τρόφιμα για ψωρίαση

Διατροφή Pegano για ψωρίαση

Αυτή η διατροφή αναπτύχθηκε από τον Αμερικανό γιατρό John Pegano, αλλά δεν έχει λάβει επίσημη ιατρική έγκριση. Η αρχή της οικοδόμησης της διατροφής Pegano κατά της ψωρίασης σχετίζεται με την αλκαλοποίηση του σώματος επιλέγοντας τη σωστή διατροφή. Σύμφωνα με αυτήν την αρχή, όλα τα προϊόντα χωρίζονται σε:

 • αλκαλικό σχηματισμό (δύο τρίτα της καθημερινής διατροφής) - μη όξινα μείγματα φρούτων και μούρων και χυμοί, λαχανικά (εκτός από αυτά που προκαλούν αυξημένο σχηματισμό αερίων).
 • οξίνιση (το ένα τρίτο της διατροφής) - κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά προϊόντα, φασόλια, μπιζέλια, πατάτες, δημητριακά, γλυκά και αρτοσκευάσματα.

Συνιστάται στους ασθενείς να πίνουν μεταλλικό νερό χωρίς αέριο, πόσιμο νερό έως 1, 5 λίτρα την ημέρα, καθώς και άλλα υγρά που πίνουν (κομπόστες, χυμοί κ. λπ. ).

Φαρμακευτική θεραπεία

Η ήπια ψωρίαση αντιμετωπίζεται με τοπικά φάρμακα. Οι σοβαρές και ταχέως εξελισσόμενες μορφές της νόσου αντιμετωπίζονται κυρίως σε νοσοκομείο με συνταγή φαρμάκων με γενικά (συστηματικά) αποτελέσματα.

Εξωτερική θεραπεία ψωρίασης

Το φάρμακο επιλέγεται από δερματολόγο. Για ψωρίαση vulgaris με ξηρές συστολικές πλάκες, οι αλοιφές είναι κατάλληλες. Εάν αναπτυχθεί ροή (με σμηγματορροϊκό), χρησιμοποιούνται κρέμες και φαρμακευτικά διαλύματα. Προκειμένου να αποφευχθεί η αντίσταση (αντίσταση) του οργανισμού σε ένα συγκεκριμένο φάρμακο, αυτό αλλάζει με την πάροδο του χρόνου.

Στο οξύ (προοδευτικό) στάδιο, πραγματοποιείται η ακόλουθη εξωτερική θεραπεία:

 • Μέσα που έχουν μαλακτικό αποτέλεσμα - Borse Vaseline, 2% σαλικυλική αλοιφή.
 • αποτελεσματικές μη ορμονικές αλοιφές για ψωρίαση που περιέχει ενεργοποιημένο πυροθειονικό ψευδάργυρο. Καταστέλλουν τη λοίμωξη και έχουν κυτταροστατικό αποτέλεσμα (καταστέλλουν τον πολλαπλασιασμό του ιστού).
 • εξωτερικοί παράγοντες που περιέχουν γλυκοκορτικοστεροειδείς ορμόνες (GCS).
 • συνδυασμένος παράγοντας με καλσιποτριόλη (ανάλογο βιταμίνης D3) και κορτικοστεροειδή βηταμεθαζόνη ·καταστέλλει τέλεια τη φλεγμονώδη διαδικασία.

Εξωτερική θεραπεία της ψωρίασης στο στάσιμο στάδιο:

 • Αλοιφές που διαλύουν την πιτυρίδα (κερατολυτική) και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση - 5% ναφθαλάνη, βόριο-ναφθαλάνη, πίσσα-ναφθαλάνη.
 • Κορτικοστεροειδή φάρμακα.

Εξωτερική θεραπεία της ψωρίασης στο στάδιο της διάλυσης:

 • τις ίδιες κερατολυτικές αλοιφές, αλλά σε υψηλότερη συγκέντρωση: 10% αλοιφές πίσσας ναφθαλενίου.
 • Αλοιφές βασισμένες σε ανάλογα βιταμίνης D3 - εντός 6 - 8 εβδομάδων. καταστέλλει τη φλεγμονώδη διαδικασία και το ξεφλούδισμα του εξανθήματος.

Για τη θεραπεία της ψωρίασης των νυχιών, χρησιμοποιούνται ειδικά βερνίκια, τα οποία καταστέλλουν την ανάπτυξη της παθολογικής διαδικασίας. Συνιστάται να αντιμετωπίζετε περιγλωσσικά φάλαγγες με ενυδατικές πηκτές.

Συστηματική θεραπεία της ψωρίασης

 • Φάρμακα που ανακουφίζουν τη φλεγμονή και τη δηλητηρίαση - χλωριούχο ασβέστιο, θειοθειικό νάτριο, Μονόλη με τη μορφή ενέσεων.
 • Δισκία για ψωρίαση που καταστέλλουν τις διαδικασίες πολλαπλασιασμού (πολλαπλασιασμός επιθηλιακών κυττάρων) - κυτταροστατικά φάρμακα που καταστέλλουν τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, ανάλογα της βιταμίνης Α, κορτικοστεροειδή ορμόνες.
 • βιολογικοί παράγοντες που περιέχουν ανθρώπινα IgG μονοκλωνικά αντισώματα που δρουν σε ορισμένες φλεγμονώδεις ενώσεις καταστέλλοντας τη σύνθεση κυτοκινών. Είναι ένα πολύ ισχυρό σύγχρονο φάρμακο που χορηγείται με ένεση.
 • Οι βιταμίνες για την ψωρίαση βοηθούν στην αποκατάσταση του μεταβολισμού και της κερατοποίησης των επιθηλιακών κυττάρων. Οι γιατροί συνταγογραφούν βιταμίνες A, E, D3, ομάδα Β.

Λαϊκές θεραπείες για την ψωρίαση

Η θεραπεία της ψωρίασης, ακόμη και με τη χρήση λαϊκών θεραπειών, μπορεί να συνταγογραφηθεί μόνο από γιατρό. Η αυτοθεραπεία μπορεί να οδηγήσει στο αντίθετο αποτέλεσμα: η εξάπλωση της νόσου.

Οι ακόλουθες μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέρος της σύνθετης θεραπείας:

 • Λίπος- Προϊόν βιομηχανικών ελαίων μεταποίησης. Για να προετοιμάσετε την αλοιφή, πρέπει να αγοράσετε ένα φαρμακευτικό στερεό λάδι από ένα φαρμακείο. Συνταγή: σε 0, 5 κιλά στερεού ελαίου, προσθέστε 50 g μέλι και μισή συσκευασία κρέμα μωρού. Οι διαδικασίες πραγματοποιούνται καθημερινά. Στο φαρμακείο μπορείτε να αγοράσετε έτοιμα παρασκευάσματα με βάση τη στερεόλη.
 • Μαγειρική σόδα- μια λαϊκή θεραπεία για την ψωρίαση, η οποία βοηθά στον καθαρισμό των φλοιών, ανακουφίζει από τον κνησμό. Συνταγή για εφαρμογές σόδας: πάρτε 60 g σόδας, διαλύστε σε 0, 5 λίτρα νερού, βυθίστε ένα πανί στο διάλυμα, διπλώστε σε πολλά στρώματα και εφαρμόστε την αλλοίωση για 20 λεπτά. Μετά τη διαδικασία, τρίψτε το δέρμα και απλώστε μια μαλακτική αλοιφή σε αυτό. Η θεραπεία της ψωρίασης με σόδα πραγματοποιείται μία φορά την ημέρα.
 • μούμια- έχει έντονη αντιφλεγμονώδη δράση, ανακουφίζει καλά τον κνησμό. μπορεί να ληφθεί από το στόμα στα 0, 2 g μία φορά την ημέρα για δύο εβδομάδες. Η εξωτερική θεραπεία πραγματοποιείται με διάλυμα μούμιας. εφαρμόζεται σε ξηρές φαγούρες πλάκες δύο φορές την ημέρα. Η θεραπεία της ψωρίασης στο κεφάλι πραγματοποιείται με έκπλυση του τριχωτού της κεφαλής με διάλυμα μούμιας μετά το πλύσιμο.
 • Θαλασσινό αλάτι- ανακουφίζει καλά τη φλεγμονή και τον κνησμό. Λουτρά με θαλασσινό αλάτι: πάρτε 1 κιλό αλάτι, αραιώστε σε δύο λίτρα νερό και προσθέστε στο μπάνιο. Κάντε μπάνιο για 15 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε το διάλυμα κάτω από ένα ζεστό ντους, λερώστε το σώμα με μια πετσέτα και απλώστε μια μαλακτική αλοιφή. Αντιμετωπίστε την ψωρίαση με λουτρά όχι περισσότερο από δύο φορές την εβδομάδα.
 • Πηλός- έχει έντονο καθαριστικό αποτέλεσμα, προσροφώντας τοξίνες στην επιφάνειά του, που προκαλούνται από φλεγμονή και ακατάλληλο μεταβολισμό. βοηθά να στεγνώσει, να απαλλαγούμε από κρούστα και φαγούρα. Μπορείτε να πάρετε οποιοδήποτε άργιλο, αλλά είναι καλύτερο να αγοράσετε μπλε πηλό σε ένα φαρμακείο. Τα κομμάτια αργίλου πρέπει να στεγνώσουν καλά, να σπάσουν με ένα σφυρί, να αραιωθούν με νερό και να αφεθούν για αρκετές ώρες. Βάλτε τον προκύπτοντα πηλό που μοιάζει με πλάκα σε μια χαρτοπετσέτα (πάχους έως 3 cm) και απλώστε το στις εστίες φλεγμονής για τρεις ώρες. Αντιμετωπίστε την ψωρίαση με πηλό κάθε δεύτερη μέρα.

Σημαντικό: η κατ 'οίκον θεραπεία της ψωρίασης με λαϊκές θεραπείες πρέπει να γίνεται με προσοχή και αυστηρά σύμφωνα με τη συνταγή του γιατρού. Μια τέτοια θεραπεία θα βοηθήσει έναν ασθενή, ενώ μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση της φλεγμονής και να εξαπλωθεί γρήγορα σε έναν άλλο. Επομένως, εάν η κατάσταση του ασθενούς επιδεινωθεί στο πλαίσιο της θεραπείας, τότε πρέπει να ακυρωθεί αμέσως και να συμβουλευτείτε γιατρό.

Θεραπεία της ψωρίασης στο σπίτι

Κατά τη θεραπεία της ψωρίασης στο σπίτι, είναι σημαντικό να ακολουθείτε διατροφικές συστάσεις, να ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, να αποκλείετε τις κακές συνήθειες και να ακολουθείτε στενά όλες τις συνταγές ενός δερματολόγου.

Πώς να θεραπεύσετε την ψωρίαση στο σπίτιΜερικοί ασθενείς προσπαθούν να απαλλαγούν από τοξίνες και τοξίνες χρησιμοποιώντας κάθε είδους μη συμβατικές μεθόδους (κλύσματα κ. λπ. ). Αυτό μπορεί να κάνει ακριβώς το αντίθετο: η εργασία του πεπτικού συστήματος διακόπτεται και ξεκινά μια επιδείνωση. Η σύγχρονη ιατρική αναγνωρίζει τον καθαρισμό του σώματος με τη μορφή σωστής διατροφής και την εξάλειψη των κακών συνηθειών.

Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε όλες τις ιατρικές συνταγές και να δώσετε προσοχή στον τρόπο λειτουργίας της συνταγογραφούμενης θεραπείας. Εάν δεν είναι αρκετά αποτελεσματικό, ο γιατρός θα αντικαταστήσει τη θεραπεία με το μέγιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα.