ψωρίαση

ψωρίαση- ένα από τα πιο κοινά καιΨωρίαση στο κεφάλιμυστηριώδεις δερματικές παθήσεις. Το όνομα "ψωρίαση" προέρχεται από την ελληνική λέξη "ψωρίαση", που σημαίνει κνησμός, ψώρα.

"Τριαντάφυλλα του διαβόλου"- σε μεγάλη ηλικία αυτό ήταν το όνομα που δόθηκε σε μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από απολέπιση του δέρματος.

Την εποχή του Ιπποκράτη εισήχθη ο όρος «ψωρά». Αυτός ο όρος χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει μια ομάδα δερματικών παθήσεων που σχετίζονται με το ξεφλούδισμα, την ξηρότητα και τον κνησμό.

Ο διάσημος Έλληνας γιατρός Claudius Galen ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον όρο «ψωρίαση» στην αρχή της εποχής μας για να περιγράψει φολιδωτές δερματικές αλλοιώσεις με σοβαρό κνησμό, αλλά αυτή η ασθένεια δεν είχε καμία σχέση με την ψωρίαση.

Στην αρχαιότητα, η ψωρίαση ήταν παρόμοια με λέπρα, ψώρα και λεύκη, και οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτές τις ασθένειες έπρεπε να φορούν ένα ειδικό κοστούμι, κουδουνίστρα ή κουδούνι.

Στις αρχές του 19ου αιώνα, ο Άγγλος γιατρός Willlen και οι μαθητές του έκαναν διάκριση μεταξύ ψωρίασης και λέπρας.

Στο μέλλον, η επιστήμη της δερματολογίας έχει εμπλουτιστεί με νέες πληροφορίες σχετικά με τις αιτίες της νόσου (μεταβολικές διαταραχές, ανοσολογικές αλλαγές στο σώμα, ιική φύση, περιβαλλοντική ρύπανση, γενετική προδιάθεση κ. λπ. ), αλλά οι ακριβείς αιτίες της νόσου παραμένει ένα μυστήριο.

Σε ολόκληρη την ύπαρξη της γης, 5, 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι εμφάνισαν ψωρίαση.

Πιστεύεται ότι η ψωρίαση είναι «το σημάδι του Θεού» για άτομα με ειδικό καλλιτεχνικό ταλέντο.

Υπάρχουν πολλοί επιτυχημένοι και σπουδαίοι άνθρωποι μεταξύ των ανθρώπων που πάσχουν από ψωρίαση, όπως οι Benjamin Franklin, Henry Ford, Winston Churchill, John Rockefeller

Οι μαύροι υποφέρουν από ψωρίαση πολύ λιγότερο συχνά από τους λευκούς. Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού θα μειώσει τον κίνδυνο ψωρίασης. Ο κίνδυνος ψωρίασης είναι 78% υψηλότερος στις γυναίκες που καπνίζουν από ό, τι σε μη καπνιστές. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η ψωρίαση συχνά εξαφανίζεται χωρίς θεραπεία. Κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, ο αριθμός των ασθενών με ψωρίαση Το Σεπτέμβριο του 2009, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ μια επίδειξη μόδας για ασθενείς με ψωρίαση.

Σε όλο το ανθρώπινο ιστορικό, δεν υπήρξε ούτε μία περίπτωση μετάδοσης ψωρίασης από ένα άρρωστο άτομο σε ένα υγιές άτομο, ούτε καν με μετάγγιση αίματος.

Αιτίες της νόσου

Η ψωρίαση θεωρείται πολυπαραγοντική ασθένεια.Αυτό σημαίνει ότι η ψωρίαση εμφανίζεται ξαφνικά και τυχαία υπό ορισμένες συνθήκες. Παρά την πολυετή έρευνα, οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν ακόμη να ανακαλύψουν τις ακριβείς αιτίες της ανάπτυξης της νόσου, αλλά υπάρχουν πολλές υποθέσεις.

 • Κληρονομικότητα (αν και η παρουσία στην οικογένεια ενός ατόμου με ψωρίαση δεν σημαίνει πάντα ότι οι απόγονοί του είναι άρρωστοι).
 • το νευρικό στρες (ειδικά κατά την εφηβεία) προκαλεί επιδείνωση της νόσου.
 • διατροφή (κατάχρηση λιπαρών, αλατισμένων τροφίμων, εσπεριδοειδών, σοκολάτας, σχετίζεται άμεσα με την εμφάνιση ψωρίασης).
 • εξασθενημένη ανοσία - μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή, συχνά κρυολογήματα, άλλες ασθένειες που μειώνουν την ανοσία, επηρεάζουν δυσμενώς την κατάσταση του δέρματος και προκαλούν την ανάπτυξη ψωρίασης.
 • Έλλειψη βιταμινών και μετάλλων
 • Παραβίαση μεταβολικών διεργασιών.

Και πολύ περισσότερο "Όλοι έχουν τη δική τους ψωρίαση με τις δικές τους αιτίες. "

Συμπτώματα της νόσου

Άτομα κάτω των 30 ετών, ανεξάρτητα από το φύλο, είναι πιο ευαίσθητα σε αυτήν την ασθένεια. Τα πρώτα συμπτώματα της νόσου είναι μικρά, διάσπαρτα, κοκκινωπά ή ροζ οζίδια καλυμμένα στην κορυφή με ασημί-λευκές κλίμακες, κάτω από τα οποία εκτίθεται μια κοκκινωπή επιφάνεια με μικρά σταγονίδια αίματος ("δροσιά αίματος"). Καθώς αναπτύσσεται η ψωρίαση, τα οζίδια αναπτύσσονται, συντήκονται μαζί και καλύπτουν μια αυξανόμενη επιφάνεια του δέρματος. Ο ασθενής αισθάνεται συνεχή φαγούρα στις πληγείσες περιοχές, τις χτενίζει και μετά από έντονο ξύσιμο, μορφή ψωριασικών "πλακών" - περιοχές με πυκνό, πυκνό, ερεθισμένο δέρμα.

Οι περιοχές της ψωρίασης στο δέρμα είναι ατελείωτες, αλλά οι πιο συχνές περιοχές που επηρεάζονται είναι οι αγκώνες, τα γόνατα, οι επιφάνειες των χεριών και των ποδιών και το τριχωτό της κεφαλής. Μερικές φορές η ασθένεια επιστρέφει εντελώς, μετά ξαφνικά επιστρέφει, μερικές φορές η κατάσταση του ασθενούς βελτιώνεται (συχνότερα το καλοκαίρι), μερικές φορές επιδεινώνεται (συχνότερα το χειμώνα), γενικά καθαρή απρόβλεπτη.

Η ψωρίαση δεν κάνει ένα άτομο σωματικά ανάπηρο, αλλά κάνει ένα καταστροφικό πλήγμα στην ψυχή του ασθενούς και τον κλέβει από επαρκή επικοινωνία με άλλους.

Εάν έχετε ψωρίαση. .

 • Βεβαιωθείτε ότι το εξάνθημα είναι στην πραγματικότητα ψωρίαση.
 • Χωρίς πανικό.
 • Προσπαθήστε να αναλύσετε τα γεγονότα πριν από την έναρξη της νόσου, προκειμένου να αποφύγετε επαναλαμβανόμενες επιδείξεις στο μέλλον.
 • Η αυτοθεραπεία είναι επικίνδυνη!
 • Μην ξεγελιέστε από την ακριβή θεραπεία, κάθε ψωρίαση έχει τη δική της μέθοδο θεραπείας.
 • Μην βυθιστείτε στην ασθένεια, απομακρύνετε τον φόβο, να είστε προετοιμασμένοι για ένα ευνοϊκό αποτέλεσμα. Η στάση σας είναι ο πρώτος βοηθός για να νικήσετε την ασθένεια.

Μορφές ψωρίασης

Ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής. Καλά καθορισμένα, ανοιχτό ροζ, φολιδωτά μπαλώματα εμφανίζονται στο τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά δεν πέφτουν ποτέ (η τριχόπτωση σε μια περιορισμένη περιοχή του δέρματος υποδηλώνει μια άλλη κατάσταση, όπως το ringworm).

Ψωρίαση των νυχιών(ψωριασική ονυχοδυστροφία). Τα νύχια των χεριών και των ποδιών επηρεάζονται. Χαρακτηρίζεται από τον αποχρωματισμό της πλάκας των νυχιών και της βάσης των νυχιών, την εμφάνιση σημείων, κηλίδων, εγκάρσιων γραμμών, πάχυνσης του δέρματος κάτω από τα νύχια, πάχυνσης και στρώσης της πλάκας, έως και την πλήρη απώλεια των πλακών νυχιών .

Palmar-πελματιαία ψωρίαση. Οι βλατίδες εμφανίζονται στην επιφάνεια των παλάμων των χεριών και των πέλματος των ποδιών, συνήθως σε συνδυασμό με ψωρίαση των νυχιών (για διάκριση από μυκητιασικές ασθένειες)

Ψωρίαση του εντέρου.Χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση στο δέρμα του ασθενούς μεγάλου αριθμού μικρών κύκλων, υψωμένων πάνω από την επιφάνεια του υγιούς δέρματος, κόκκινο ή μοβ (έως μωβ), πολύ ξηρό, παρόμοιο με σταγόνες, δάκρυα ή μικρές κουκίδες. Εμφανίζεται κυρίως στους μηρούς.

Εξιδρωματική ψωρίαση.Οι κλίμακες στην επιφάνεια των θηλών παίρνουν μια κίτρινη απόχρωση, γίνονται πολλαπλές στρώσεις, κολλάνε μεταξύ τους. Το ξύσιμο μιας τέτοιας θηλής εκθέτει την υγρή, ανοιχτό ροζ επιφάνεια του δέρματος.

Φλυκταινώδης ψωρίαση.Μικρά κυστίδια με πυώδες περιεχόμενο εμφανίζονται σε διάφορα μέρη του δέρματος, η γενική κατάσταση του ασθενούς επιδεινώνεται και η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται.

Ψωριασικά ερυθροδερμικά.Η ήττα των μεγάλων περιοχών του δέρματος (μερικές φορές σε ολόκληρη την επιφάνεια του σώματος), η φλεγμονή είναι έντονη, το χρώμα του δέρματος είναι έντονο ροζ, ο ασθενής αισθάνεται ισχυρή, αφόρητη φαγούρα και επιδείνωση στη γενική κατάσταση.

Αρθροπαθητική ψωρίαση.Δεν επηρεάζεται μόνο το δέρμα, αλλά και οι μικρές αρθρώσεις (χέρια, πόδια). Όταν κινείται, εμφανίζεται πόνος στις αρθρώσεις, οι αρθρώσεις περιορίζονται στην κίνηση, οιδήματα.

Ισομορφική ψωρίαση ή φαινόμενο KoebnerΑυτή η μορφή της νόσου αναπτύσσεται στη θέση ενός σωματικού τραυματισμού στο δέρμα (γρατσουνιές, χειρουργικές πληγές, ηλιακά εγκαύματα).

Ψωρίαση πλάκας.Κατά την έναρξη της νόσου, εμφανίζονται κόκκινα, σαφώς οριοθετημένα, φολιδωτά βλατίδια, τα οποία, καθώς εξελίσσεται η ασθένεια, συγχωνεύονται και σχηματίζουν σταθερές στρογγυλές ή οβάλ πλάκες σκούρου κόκκινου χρώματος.

Αντίστροφη (διαγενής) ψωρίαση.Ένα ασυνήθιστο σχήμα που εμφανίζεται κάτω από τους μαστικούς αδένες και στην περιοχή της βουβωνικής χώρας. Οι πλάκες είναι λείες, κόκκινες, με σαφή περιθώρια και επιφανειακή διαβροχή.

Ερυθροδερμική ψωρίαση.Σοβαρή μορφή, η επιφάνεια του δέρματος είναι κόκκινη, επώδυνη, ο ασθενής έχει υψηλό πυρετό, ρίγη.

Επιπλοκές της ψωρίασης

ψωρίαση- Δεν είναι μόνο μια δερματική ασθένεια, είναι σαφές ότι η ψωρίαση είναι μια συστηματική ασθένεια που επηρεάζει όχι μόνο το δέρμα, αλλά σχεδόν όλα τα συστήματα του σώματος, επομένως, στο πλαίσιο της ψωρίασης στον άνθρωπο, εμφανίζονται οι ακόλουθες ασθένειες:

 • Ψωριατικη ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ;
 • εκφυλισμός των πλακών των νυχιών.
 • Βλάβη στους βλεννογόνους (στόμα, γαστρεντερική οδός, ουρήθρα, ουροδόχος κύστη κ. λπ. )
 • Βλάβη στα μάτια
 • τραυματισμοί στο ήπαρ.
 • οργανικές διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος
 • Καρδιακή βλάβη (μυοκαρδίτιδα, μυοκαρδιακή δυστροφία κ. λπ. )
 • Αμυοτροφία;
 • Λεμφαδενοπάθεια.

Χαρακτηριστικά της ψωρίασης στα παιδιά

Κατά κανόνα, η ψωρίαση αναπτύσσεται σε παιδιά ηλικίας 4-8 ετών, η εμφάνισή της συνδέεται συχνά με μολυσματική ασθένεια (αμυγδαλίτιδα, ανεμοβλογιά κ. λπ. ), άγχος, τραύμα του δέρματος κ. λπ. Εκδηλώνεται κυρίως στο τριχωτό της κεφαλής, καθώς και στο δέρμα του προσώπου και της βουβωνικής περιοχής. Το πιο συνηθισμένο στην παιδική ηλικία είναι το σχήμα των δακρύων και η εξιδρωματική μορφή της ψωρίασης.

Θεραπεία της ψωρίασης

Δεδομένου ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστεί η αιτία της νόσου, είναι επίσης δύσκολο να βρούμε μια μόνο συνταγή για την καταπολέμηση της ψωρίασης. Αυτή η ασθένεια είναι πολύ ατομική και η προσέγγιση στη θεραπεία πρέπει να είναι αυστηρά ατομική.

Διατροφή.Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι διατροφικές συμβουλές είναι αρκετές για να εμποδίσουν την ανάπτυξη της ψωρίασης. Είναι απαραίτητο να αποκλείσετε τρόφιμα που παραδοσιακά θεωρούνται αλλεργιογόνα - εσπεριδοειδή, σοκολάτα, αυγά, μέλι, πιπεριές, φράουλες. Συνιστάται να περιορίσετε την κατανάλωση όξινων, πικάντικων, λιπαρών τροφών (λάδι, λαρδί) και αλκοόλ.

Τονωτικά.Είναι απαραίτητο να λαμβάνετε συμπληρώματα πολυβιταμινών για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος και να απαλλαγείτε από το νευρικό στρες.

Πυροθεραπεία.Εφαρμογή ειδικών θεραπευτικών παραγόντων στο δέρμα με επακόλουθη ενεργοποίηση με έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία

Κρυοθεραπεία.Τοποθετείται σε κελί με πολύ χαμηλή θερμοκρασία.

Θεραπεία βιοσυντονισμού.Έκθεση σε ασθενείς ηλεκτρομαγνητικές δονήσεις.

Θεραπεία με όζον.Η χρήση θεραπειών αερίου και οζονωμένων καλλυντικών.

Hirudotherapy.Η χρήση φαρμακευτικών βδέλλων.

Περιποίηση σπα.Αυτός ο τύπος θεραπείας πραγματοποιείται με μεγάλη προσοχή το καλοκαίρι-άνοιξη χωρίς να επιδεινωθεί η ασθένεια, καθώς μερικές φορές μια αλλαγή στο κλίμα μπορεί να προκαλέσει την ασθένεια. Για την ψωρίαση, συνιστώνται τα σανατόρια στη Νεκρά Θάλασσα (Ισραήλ), το Μπακού κ. λπ.

Εξωτερική θεραπεία(Αλοιφές, κρέμες κ. λπ. ).

Συστηματική θεραπεία(Δισκία, ενέσεις κ. λπ. ).

Φωτοχημειοθεραπεία.Η ακτινοβολία με υπεριώδεις ακτίνες απευθείας στις πληγείσες περιοχές του δέρματος πραγματοποιείται με ειδικές συσκευές που ακτινοβολούν μόνο τις σωστές περιοχές χωρίς να αγγίζουν το υγιές δέρμα (το οποίο είναι σημαντικό στη θεραπεία περιορισμένων μορφών ψωρίασης, για παράδειγμα στη θεραπεία της ψωρίασης των νυχιών) .

Παραδοσιακές μέθοδοι θεραπείας.Με βάση τις θεραπευτικές επιδράσεις των φαρμακευτικών βοτάνων (celandine, kalanchoe, eucalyptus, μέλι, kombucha κ. λπ. ).

Φυτοθεραπεία.Θεραπεία με φαρμακευτικά βότανα.

Υπνοθεραπεία.Θεραπεία με ύπνωση.

Βελονισμός.Επαναφέρει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική κατάσταση ενός ασθενούς με ψωρίαση.

Οποιοπαθητική.

Θεραπεία της ψωρίασης με λαϊκές θεραπείες.

Σήμερα μπορείτε εύκολα να βρείτε πολλά άρθρα σχετικά με τη θεραπεία της ψωρίασης με λαϊκές θεραπείες. Υπάρχουν πραγματικά πολλές θεραπείες για θεραπεία, θα σας παρουσιάσουμε σε μερικές από αυτές.

Η χρήση εσωτερικών αφέψητων βοτάνων όπως ραδίκια, πικραλίδα, μαϊντανός δίνει αρκετά καλά αποτελέσματα. Για θεραπεία, χρησιμοποιούνται οι ρίζες αυτών των φυτών, οι οποίες συλλέγονται μόνες την άνοιξη ή το φθινόπωρο ή αγοράζονται σε φαρμακείο.

Ο άνηθος είναι καλός για την ψωρίαση. Είναι πολύ χρήσιμο να το φάτε σε οποιαδήποτε διαθέσιμη μορφή και είναι καλύτερο να αλέσετε τους σπόρους σε ένα μύλο καφέ. Το πρωί μπορείτε να προετοιμάσετε ένα αφέψημα από σπόρους άνηθου: ρίξτε βραστό νερό σε δύο κουταλιές της σούπας άνηθο (0, 5 l), επιμείνετε για μια ώρα και στη συνέχεια πιείτε το προκύπτον αφέψημα τριάντα λεπτά πριν από τα γεύματα 3-4 φορές την ημέρα.

Ο καθαρισμός του ήπατος και των εντέρων μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση της ψωρίασης. Ο ευκολότερος τρόπος για να το καθαρίσετε είναι με σπόρους κολοκύθας, τους οποίους πρέπει να τρώτε ένα ποτήρι την ημέρα για ένα μήνα, συν μια κουταλιά της σούπας αραβοσιτέλαιο δύο φορές την ημέρα.

Η χρήση λουτρών με βελόνες κάθε δεύτερη μέρα, περίπου μισή ώρα, θα βοηθήσει στον καθαρισμό του δέρματος. Η προετοιμασία του ζωμού είναι απλή: στο κάτω μέρος μιας μεγάλης κατσαρόλας ή κάδου πρέπει να βάλετε κλαδιά ερυθρελάτης, να προσθέσετε φύλλα φικελίνης, να ρίξετε τα πάντα με νερό, να βράσει και να εξατμιστεί σε πολύ χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά. Στη συνέχεια, αφήστε το ζωμό απότομο για 2-3 ώρες και ρίξτε το στο προετοιμασμένο μπάνιο. Η θερμοκρασία του νερού πρέπει να είναι 37-38 βαθμούς.

Για την προετοιμασία των λουτρών, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλα βότανα: μέντα, feverfew, χαμομήλι, βαλεριάνα, βάλσαμο λεμονιού, ρίγανη, κύμινο, λυκίσκο.

Για τη θεραπεία της ψωρίασης, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε λάδι ιπποφαές τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά.

Οι πιο δημοφιλείς ερωτήσεις και απαντήσεις για την ψωρίαση.

Είναι η ψωρίαση μεταδοτική;

Σε κάθε περίπτωση, η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική, όπως επιβεβαιώνουν πολλές μελέτες. Η παρουσία πολλών μελών της οικογένειας με ψωρίαση εξηγείται από την πιθανή κληρονομική μετάδοση της νόσου.

Ποιες εγγυήσεις θεραπείας υπάρχουν;

Δεν μπορεί να υπάρξει ζήτημα εγγυήσεων, μόνο μια σταθερή ύφεση είναι δυνατή.

Πόσο κοστίζει η θεραπεία κατά μέσο όρο;

Ο υπολογισμός του κόστους θεραπείας είναι σχεδόν αδύνατος λόγω των αυστηρά ατομικών μεθόδων θεραπείας και της διάρκειας της θεραπείας.

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Οπτική εξέταση και απόξεση για μυκητιασική λοίμωξη για τον προσδιορισμό της συνοδευτικής παθολογίας

Πώς επηρεάζει το αλκοόλ ασθενείς με ψωρίαση;

Το αλκοόλ έχει επιζήμια επίδραση σε ολόκληρο το σώμα λόγω της τοξικότητάς του, τι μπορεί να ειπωθεί για το αλλοιωμένο δέρμα.

Οι περισσότεροι ασθενείς με κατάχρηση οινοπνεύματος αντιμετωπίζουν απώλεια εποχικότητας και συχνές παροξύνσεις καθώς εξελίσσεται η ψωρίαση. Η κλινική πορεία της νόσου γίνεται πιο σοβαρή.

Επομένως, τα άτομα με ψωρίαση δεν συνιστώνται να πίνουν αλκοολούχα ποτά, ακόμη και σε μικρές ποσότητες.

Πώς επηρεάζουν οι αγχωτικές καταστάσεις την ψωρίαση;

Το ανθρώπινο νευρικό σύστημα συνδέεται με τη δραστηριότητα του εγκεφάλου. Ο εγκέφαλος ελέγχει όλες τις λειτουργίες του σώματος, τα όργανα της νοημοσύνης και τα συναισθήματα ενός ατόμου. Διαπιστώθηκε ότι σε άτομα με αρνητικά συναισθήματα, η ποσότητα της αδρεναλίνης στο αίμα αυξάνεται, γεγονός που οδηγεί σε δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος και, κατά συνέπεια, σε όλα τα εσωτερικά όργανα. Ως εκ τούτου, το 56, 6% των ασθενών εμφανίζει επιδείνωση της νόσου υπό αγχωτικές συνθήκες.

Εάν ένας συγγενής έχει ψωρίαση, πόσο πιθανό είναι να πάρω ψωρίαση;

1, 2% των ασθενών με ψωρίαση δεν είχαν άρρωστους συγγενείς 5% των ασθενών είχαν άρρωστους συγγενείς. Αν ένα από τα δίδυμα έχει ψωρίαση, το άλλο έχει ψωρίαση 16% του χρόνου εάν ένας γονέας είναι άρρωστος. Εάν και οι δύο γονείς και ένα από τα δίδυμα είναι άρρωστο, τότε ένα άλλο έχει ψωρίαση 50% του χρόνου και εάν τα δίδυμα είναι ίδια - 73%.

Πρακτικές συμβουλές για ασθενείς με ψωρίαση

 • Φορέστε χαλαρά, αναπνεύσιμα ρούχα.
 • Προστατέψτε το δέρμα σας, αποφύγετε μηχανικό ερεθισμό.
 • Μην ντύνεσαι πολύ ζεστά.
 • Αποφύγετε την επαφή με καυστικά καθαριστικά και διαλύτες όσο το δυνατόν περισσότερο.
 • Μόνο ήπια σαπούνια που προστατεύουν τον προστατευτικό μανδύα του δέρματος επιτρέπονται για τη φροντίδα του σώματος.
 • Το ντους ή το μπάνιο που παίρνετε δεν πρέπει να είναι ζεστό και μακρύ. Είναι καλύτερο να κάνετε ένα σύντομο έως μέτρια ζεστό ντους.
 • Προσπαθήστε να μην τρίβετε τον εαυτό σας πολύ σκληρά με ένα πανί όταν πλένετε και με μια πετσέτα κατά το στέγνωμα.
 • Ελέγξτε τα συναισθήματά σας.
 • Η επικοινωνία με άλλους ασθενείς μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη.
 • Η άσκηση βοηθά στη βελτίωση της κατάστασης, συνιστάται ιδιαίτερα η γιόγκα.
 • Μια ισορροπημένη διατροφή και μια υγιής εντερική χλωρίδα βελτιώνουν την κατάσταση του δέρματός σας.

Αποκατάσταση ασθενών με ψωρίαση

Η αποκατάσταση των ασθενών περιλαμβάνει τις ακόλουθες δραστηριότητες:

 • Εξάλειψη των παρενεργειών της κύριας θεραπείας.
 • Σταθεροποίηση των μεταβολικών διεργασιών στο σώμα.
 • Θεραπεία συννοσηρότητας.
 • Αύξηση της αντίστασης του σώματος σε παράγοντες που προκαλούν επιδείνωση.

Για μια σταθερή ύφεση μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας, τη δουλειά σας, ενδεχομένως να επικοινωνείτε με άτομα με την ίδια ασθένεια για να σας βοηθήσουμε να ξεπεράσετε τις δυσκολίες μαζί.

Η ζωή μετά τον Χούφλαντ

Ο σημαντικός Γερμανός γιατρός-θεραπευτής Christoph Wilhelm Hufeland είπε κάποτε: «Μεταξύ των επιρροών που συντομεύουν τη ζωή, ο φόβος, η θλίψη, η απογοήτευση, η μελαγχολία, η δειλία, ο φθόνος και το μίσος έχουν κυρίαρχη θέση. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η ιδέα της ασθένειας μπορεί να σας κάνει να αρρωστήσετε, γιατί να μην φανταστείτε υγιείς για να γίνετε καλά; Ίσως αυτές οι υπέροχες λέξεις να μπουν στη ζωή σας σταθερά και να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε την ασθένεια. Η ζωή στο Hufeland!