Πρόληψη της ψωρίασης και αποτελεσματική θεραπεία

Συμπτώματα ψωρίασης στο σώμα

Στατιστικά στοιχεία δείχνουν ένα τεράστιο ποσοστό ασθενών με ψωρίαση σε όλο τον κόσμο - εντός 3-5%. Η ασθένεια συνήθως προσβάλλει το δέρμα, το οποίο εκδηλώνεται ως κόκκινο εξάνθημα με χαρακτηριστική φλεγμονώδη αντίδραση. Σε αυτή την περίπτωση, η κορυφή της πλάκας καλύπτεται με ασημί λέπια. Η κύρια δυσκολία στη θεραπεία της νόσου είναι η έλλειψη φαρμάκων για πλήρη θεραπεία. Πιστεύεται ότι οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την εξάπλωση της ψωρίασης είναι: μεταβολικές ανωμαλίες, εξωτερικοί παράγοντες, στρες, καθώς και κληρονομικότητα.

Οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι η κληρονομικότητα παίζει έναν από τους πιο σημαντικούς ρόλους. Με γενετικές ανωμαλίες, οποιαδήποτε εξωτερική διέγερση μπορεί να πυροδοτήσει την εκδήλωση της ψωρίασης. Αυτά μπορεί να είναι νευρικές, καταθλιπτικές, ψυχοσυναισθηματικές ανωμαλίες, κατώτερο υλικό ένδυσης, μηχανικές βλάβες του δέρματος, δηλητηρίαση με χημικές ενώσεις, μολυσματικές ασθένειες κ. λπ. Οι μέθοδοι θεραπείας της ψωρίασης περιορίζονται στη μετάβαση της νόσου από οξέα συμπτώματα σε ασυμπτωματικές εκδηλώσεις. Πρωταρχικής σημασίας δεν έχει μόνο η συμπεριφορά του ατόμου κατά την περίοδο της υποτροπής, αλλά και η πρόληψη της ψωρίασης, για την οποία ευθύνεται η πρόληψη.

Οι κύριες μέθοδοι πρόληψης της ψωρίασης

Η πρόληψη της ψωρίασης συνίσταται στη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και στην εξάλειψη των αρνητικών παραγόντων. Ταυτόχρονα, η πρόληψη έχει μια αρκετά γενική μορφή, δηλαδή σας επιτρέπει να αποτρέψετε την ανάπτυξη άλλων ασθενειών, καθώς η ανοσία ενισχύεται και το σώμα λειτουργεί τακτικά, αυξάνεται η πιθανότητα ποιοτικής αντοχής στα περιβαλλοντικά ερεθίσματα.

Η πρόληψη είναι μια σειρά μέτρων που στοχεύουν στη διατήρηση της υγείας του οργανισμού. Υπάρχουν διάφοροι τομείς επιρροής που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της υποτροπής:

 1. Ποιοτική φροντίδα δέρματος.
 2. Επιμείνετε σε μια δίαιτα.
 3. Συνιστάται ένα χαλαρωτικό μασάζ.
 4. Απόρριψη κακών συνηθειών.
 5. Αποφύγετε το άγχος και την κατάθλιψη.
 6. Αποτρέψτε την είσοδο σκληρών χημικών στο δέρμα και την αναπνευστική οδό.
 7. Διατηρήστε τα σωστά επίπεδα ιχνοστοιχείων και βιταμινών στον οργανισμό.

Φροντίδα του δέρματος

Απαιτείται υψηλής ποιότητας και ενδελεχής φροντίδα του δέρματος:

 1. Εκτελέστε τις διαδικασίες νερού τακτικά, ακόμη και την κρύα εποχή. Στη ζεστή εποχή, μπορείτε να κάνετε ένα δροσερό ντους, να ποτίζετε και σε μια κρύα εποχή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ζεστά μπάνια με σόδα, αλάτι, βότανα κ. λπ.
 2. Είναι σημαντικό να φροντίζετε καλά το δέρμα σας για να αποφύγετε ερεθισμούς και κοψίματα. Χρησιμοποιήστε μαλακά σφουγγάρια και είναι καλύτερα να αρνηθείτε εντελώς τα σκληρά σφουγγάρια, διαφορετικά είναι δυνατή η υποτροπή.
 3. Αποκλείστε τα στερεά σαπούνια από τη χρήση. Αποτρέψτε επίσης τη διείσδυση διαλυτών όπως η βενζίνη, η κηροζίνη. Είναι καλύτερο να πλένετε τα μαλλιά στο κεφάλι με ειδικά σαμπουάν που μπορούν να περιορίσουν την εξάπλωση της νόσου και να δράσουν στην αντιμετώπιση της ψωρίασης. Αυτά περιλαμβάνουν σαμπουάν, βάλσαμα και λοσιόν.
 4. Αποτρέψτε το σκάσιμο του δέρματος για να μειώσετε την πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων. Μετά το μπάνιο ή το ντους, είναι σημαντικό να ενυδατώσετε το δέρμα, για να το κάνετε αυτό, χρησιμοποιήστε μάσκες, κρέμες, αλοιφές κ. λπ. Αυτό θα επιταχύνει την αποκατάσταση της υδρολιπιδικής μεμβράνης και θα αποτρέψει την αυξημένη απώλεια νερού. Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε τέτοια κεφάλαια μία φορά την ημέρα.
 5. Η εσωτερική υγρασία πρέπει να είναι στο βέλτιστο επίπεδο (50-55%). Όταν ο αέρας είναι πολύ ξηρός, το δέρμα αρχίζει να στεγνώνει και στη συνέχεια να σκάει. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν υγραντήρες.
 6. Η αυξημένη κυκλοφορία του αέρα αυξάνει την ξηρότητα του δέρματος σε κλιματιστικά και ρεύματα. Είναι απαραίτητο να περιοριστεί ο χρόνος που δαπανάται σε τέτοιες εγκαταστάσεις.
 7. Οι μηχανικές βλάβες πρέπει να αποκλείονται. Κοψίματα, μώλωπες, εκδορές, ρωγμές στο δέρμα συχνά προκαλούν υποτροπή.
 8. Χημικές ουσίες όπως η φροντίδα του μπάνιου θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ελάχιστα και μόνο με ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό, αν και η παρατεταμένη έκθεση στην αναπνευστική οδό είναι επιβλαβής.
 9. Κόψτε τα νύχια κοντά για να αποφύγετε τον τυχαίο τραυματισμό του δέρματος.
 10. Ορισμένα είδη καλλυντικών περιέχουν στη σύνθεσή τους επιθετικές ουσίες που έχουν αρνητική επίδραση στο δέρμα. Ίσως χρειαστεί να μεταβείτε σε ιατρικά καλλυντικά.

Εφαρμογή του μασάζ ευεξίας

Η πρόληψη της ψωρίασης γίνεται ακόμη πιο αποτελεσματική όταν χρησιμοποιείται μασάζ. Οι τεχνικές μασάζ που διεγείρουν την κυκλοφορία του αίματος είναι ιδιαίτερα ευεργετικές. Χάρη στην ενεργό κυκλοφορία του αίματος, η απομάκρυνση των μεταβολιτών, των τοξινών επιταχύνεται και η διαδικασία αναγέννησης του δέρματος επιταχύνεται, γεγονός που εμποδίζει την έξαρση της νόσου. Κατά τη διάρκεια του μασάζ, το δέρμα γύρω από την πλάκα τεντώνεται σταδιακά με τα δάχτυλά σας. Είναι απαραίτητο να καλύψετε μια περιοχή 2-4 cm γύρω από την πληγείσα περιοχή. Οι ίδιες οι πλάκες δεν πρέπει να αγγίζονται, καθώς αυτό είναι γεμάτο με έξαρση της νόσου. Μπορεί να γίνει μασάζ σε όλο το σώμα για να αποφευχθεί η δημιουργία νέας πλάκας. Τις περισσότερες φορές χρειάζεται να δουλέψετε την πλάτη και στη συνέχεια να προχωρήσετε στο μασάζ στα άκρα και στο τέλος της κοιλιάς. Το στήθος ανταποκρίνεται καλά στο σφίξιμο και το τρίψιμο. Η διάρκεια της διαδικασίας είναι 10-15 λεπτά.

Σωστή διατροφή και διατροφή

Η διατροφή παίζει ζωτικό ρόλο στην πρόληψη της ανάπτυξης σχεδόν όλων των χρόνιων ασθενειών και η ψωρίαση και η πρόληψή της δεν αποτελούν εξαίρεση. Υπάρχουν ορισμένα σχέδια διατροφής που μπορούν να δώσουν θετικά αποτελέσματα, όπως η δίαιτα Pegano, αλλά η ουσία είναι η ίδια και είναι η εξάλειψη των επιβλαβών ουσιών. Οι υποτροπές συμβαίνουν λόγω των αρνητικών επιπτώσεων της τροφής. Αυτό δικαιολογείται από το γεγονός ότι η ηπατική βλάβη στην ψωρίαση είναι μια χαρακτηριστική πορεία της νόσου.

 1. Μην τρώτε καθόλου τηγανητά, πικάντικα, αλμυρά και τουρσί. Εξαιρέστε επίσης τις κονσέρβες, τα ημικατεργασμένα προϊόντα μπορούν να καταναλωθούν σε μικρές ποσότητες, αλλά μόνο σπιτικά. Τρώτε ευπαθή τρόφιμα με προσοχή. Όλα αυτά επηρεάζουν τη διαδικασία επεξεργασίας των τροφίμων στο πεπτικό σύστημα.
 2. Μην τρώτε εσπεριδοειδή καθώς θεωρούνται ιδιαίτερα αλλεργιογόνα φρούτα. Επίσης στη σύνθεση των εσπεριδοειδών υπάρχει η κολχικίνη, η οποία καταστρέφει το φολικό οξύ και με τη σειρά της είναι ένα από τα σημαντικά συστατικά της αναγέννησης του δέρματος.
 3. Δεν συνιστάται η κατανάλωση καλαμποκιού.
 4. Οι υποτροπές είναι πιθανές από μπανάνες, μάνγκο και φράουλες.
 5. Απαγορεύεται η κατανάλωση γλυκών, καθώς και προϊόντων αλευριού.
 6. Η κατανάλωση πατάτας είναι αποδεκτή αλλά πρέπει να μειωθεί πολύ. Αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο. Αντιδρώντας με το νάτριο, ανταγωνίζονται το ασβέστιο. Το ασβέστιο είναι σημαντικό για την καταπολέμηση της φλεγμονώδους απόκρισης.
 7. Το λιπαρό κρέας πρέπει να ελαχιστοποιείται, ειδικά το χοιρινό και το αρνί. Αντικαταστήστε με διαιτητικά κρέατα.
 8. Τρόφιμα υψηλής αλλεργίας είναι: αυγά, ντομάτες, καφές, σοκολάτα, μέλι και μανιτάρια.
 9. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι υγιεινά επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λιπαρά. Συνιστάται να συμπεριλάβετε στη διατροφή το τυρί κότατζ, το γάλα, το γάλα ψησίματος που έχει υποστεί ζύμωση και το τυρί. Χάρη στα πιο σημαντικά αμινοξέα, η διαδικασία των βιοχημικών αντιδράσεων σε ολόκληρο το σώμα ομαλοποιείται. Ταυτόχρονα, η υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο βοηθά στην απαλλαγή από τη φλεγμονή, καθώς και από αλλεργικές εκδηλώσεις.
 10. Η θεραπεία και η πρόληψη της ψωρίασης λειτουργεί καλά με τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως λαχανικά, φρούτα και βότανα. Ωστόσο, πρέπει να τρώγονται ωμά. Χάρη στη βιταμίνη Α, τα καρότα έχουν θετικές ιδιότητες. Αυτό το συστατικό οδηγεί στην ομαλοποίηση του μεταβολισμού του δέρματος και βοηθά στην ταχύτερη αναγέννηση.
 11. Το κουάκερ πρέπει να υπάρχει στη διατροφή κάθε μέρα. Τα πιο χρήσιμα δημητριακά είναι: σιτάρι, βρώμη και φαγόπυρο.
 12. Για την ταχύτερη θεραπεία της ψωρίασης, πρέπει να πίνετε πολλά υγρά, όπως χυμούς, νερό, συμπεριλαμβανομένου μεταλλικού νερού, τσαγιού κ. λπ.
 13. Εάν έχετε δυσανεξία, αποφύγετε τη χρήση αλλεργιογόνων. Αυτή η απόχρωση καθορίζεται με τη βοήθεια του θεράποντος ιατρού.

Διακοπή του αλκοόλ και του καπνίσματος

Δεν υπάρχουν αξιόπιστα δεδομένα για το εάν το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει την ασθένεια, αλλά είναι γνωστό ότι η κατανάλωση αλκοόλ επιδεινώνει πολύ τη διαδικασία της νόσου σε ασθενείς με ήδη ανεπτυγμένη ψωρίαση. Είναι επίσης δυνατό να γενικευτεί η κοινή, χυδαία μορφή της νόσου σε μια πιο σοβαρή μορφή, για παράδειγμα ψωριασική ερυθροδερμία.

Όλα είναι λίγο πιο εύκολα όταν καπνίζεις. Διαπιστώθηκε ότι μπορεί και να προκαλέσει την ίδια την ασθένεια και να επιδεινώσει την τρέχουσα μορφή της νόσου. Τα άτομα που καταναλώνουν 20 ή περισσότερα τσιγάρα την ημέρα διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο. Το κύριο πρόβλημα είναι η μείωση της δραστηριότητας του ανοσοποιητικού συστήματος λόγω έλλειψης οξυγόνου και η αποδυνάμωση του μυϊκού τόνου και των αγγειακών τοιχωμάτων. Είναι επίσης σημαντικό ότι το κάπνισμα δυσκολεύει την κυκλοφορία του αίματος μέσω των τριχοειδών αγγείων και καταστέλλει την αντιοξειδωτική προστασία.

Υγιεινός τρόπος ζωής

Ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι ένας από τους θεμελιώδεις παράγοντες που επηρεάζουν την ευεξία του δέρματος. Είναι σημαντικό να έχετε μια καλή καθημερινή ρουτίνα, συμπεριλαμβανομένου του επαρκούς ύπνου. Οι γιατροί συμβουλεύουν πιο συχνά να βγαίνουμε στη φύση, στον καθαρό αέρα, στη θάλασσα, σε θέρετρα, σανατόρια.

Η σωματική δραστηριότητα βοηθά στην αποκατάσταση του οργανισμού σε μια υγιή κατάσταση, η οποία είναι ο κύριος παράγοντας για την πρόληψη ασθενειών. Οι αθλητικές δραστηριότητες είναι εξαιρετικές, ειδικά η γυμναστική και το κολύμπι. Με μια τέτοια σειρά μέτρων, μπορείτε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα και να εξαλείψετε τη νευρική ένταση.

Κατά του άγχους

Οι ψυχοσυναισθηματικές διαταραχές και η ένταση επηρεάζουν αρνητικά την πορεία της νόσου και πολύ συχνά προκαλούν την εμφάνισή της. Μεγίστης σημασίας στην πρόληψη είναι η ομαλοποίηση και σταθερότητα της συναισθηματικής κατάστασης και του νευρικού συστήματος. Θα πρέπει να προσπαθήσετε να αποκλείσετε τα εξωτερικά ερεθίσματα όσο το δυνατόν περισσότερο. Παλιές πρακτικές όπως η γιόγκα και ο διαλογισμός, καθώς και ο επιπλέον ύπνος, μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό. Σε πιο σοβαρές καταστάσεις, χρησιμοποιούν ηρεμιστικά ή συνεννοούνται με αφεψήματα από βότανα.

Εάν υπάρχουν διαταραχές του νευρικού συστήματος στην ψωρίαση - πονοκέφαλος, διαταραχές ύπνου, νευρικότητα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν φάρμακα. Αποτελεσματικό - πυρετός, βαλεριάνα, Nervo-Vit. Σας επιτρέπουν να ομαλοποιήσετε τα πρότυπα ύπνου, να αυξήσετε την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος και να βελτιώσετε την αντίσταση στο στρες.
Είναι δύσκολο να πετύχεις ένα αποτέλεσμα χωρίς τη δική σου προσπάθεια, πρέπει να το πάρεις χαλαρά.

δουλειά

Ορισμένα επαγγέλματα είναι κατηγορηματικά ακατάλληλα για έναν ασθενή με ψωρίαση. Οι δυσμενείς παράγοντες περιλαμβάνουν: υψηλή θερμοκρασία, υπερβολική ξηρότητα ή υγρασία στο δωμάτιο, χρήση χημικών ουσιών. Η επιλογή του επαγγέλματος δεν πρέπει επίσης να εστιάζεται σε ειδικότητες με υψηλό επίπεδο νευρικής καταπόνησης και κίνδυνο μηχανικής βλάβης. Είναι καλύτερο να μείνετε μακριά από πολύ αλλεργιογόνα περιβάλλοντα.

Η χρήση συμπλεγμάτων βιταμινών

Οι βιταμίνες έχουν εξαιρετικά θετική επίδραση όχι μόνο στην πορεία της νόσου, αλλά και στην πρόληψή της. Χάρη στην ισχυρή ανοσία, η υποτροπή μπορεί να αποφευχθεί, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνεται ο μεταβολισμός, γεγονός που έχει θετική επίδραση στην κατάσταση του δέρματος. Σημαντικές βιταμίνες είναι:

 1. Α - είναι υπεύθυνο για την κερατινοποίηση, η οποία επιταχύνει σημαντικά την αναγέννηση του δέρματος.
 2. E - Το πιο πολύτιμο για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Προλαμβάνει επίσης ανωμαλίες στο μεταβολισμό και δρα ως αναπόσπαστο μέρος της σύνθεσης του DNA.
 3. D - είναι μια ρυθμιστική ουσία για την ανταλλαγή φωσφόρου και ασβεστίου. Ταυτόχρονα, διεγείρει την αναγέννηση στην επιδερμίδα και ομαλοποιεί τη δομή της μεμβράνης και των κυττάρων.
 4. Ομάδα Β - συμμετέχουν ενεργά στο μεταβολισμό του δέρματος, βελτιώνουν την απορρόφηση οξυγόνου. Στοιχεία του δέρματος ανταποκρίνονται θετικά στην παρουσία βιταμινών Β, η οποία αντανακλάται στην ομαλοποίηση του νευρικού συστήματος.

Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούνται προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες ή παρασκευάσματα. Συνιστάται - Undevit, Geksavit και Dekamevit, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού.

φαρμακευτική αγωγή

Πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε γιατρό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, οι παράγοντες προκαλούν επιδείνωση της νόσου, η οποία εκδηλώνεται με αύξηση των συμπτωμάτων. Η χρήση συμπληρωμάτων λιθίου, καθώς και εκείνων με χρυσό και βήτα αναστολείς, θα πρέπει να αποφεύγεται.

Οποιαδήποτε ασθένεια που φαίνεται αβλαβής με την πρώτη ματιά μπορεί να προκαλέσει ψωρίαση. Είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί η έγκαιρη θεραπεία όλων των παθήσεων. Οι παθήσεις του ανώτερου αναπνευστικού συχνά επιδεινώνουν την ψωρίαση.

Κλιματοθεραπεία, υπεριώδεις ακτίνες

Η υπεριώδης ακτινοβολία έχει ευεργετική επίδραση στην πορεία της ψωρίασης και στην πρόληψή της. Οι ασθενείς συνταγογραφούνται ηλιοθεραπεία για 5-10 λεπτά, το έγκαυμα είναι απαράδεκτο. Το θαλασσινό νερό έχει επίσης ευεργετική επίδραση, ειδικά από τη Νεκρά Θάλασσα, αν και αυτός ο δείκτης είναι ατομικός, αντίθετα, βλάπτει ορισμένους. Οι πληγές του δέρματος αποτελούν αντένδειξη για κολύμπι στο θαλασσινό νερό. Δεν πρέπει να κολυμπάτε κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης. Ο χρόνος για την πραγματοποίηση κλιματικής θεραπείας θα πρέπει να προσαρμόζεται ξεχωριστά.
Όταν κάνετε ηλιοθεραπεία, πρέπει να χρησιμοποιείτε προστατευτικές κρέμες. Ο θεράπων ιατρός μπορεί να καθορίσει εάν η ηλιοθεραπεία έχει θετική επίδραση, διαφορετικά υπάρχει υψηλός κίνδυνος επιδείνωσης της νόσου.

τραύμα

Οι τραυματισμοί είναι πολύ επικίνδυνες εκδηλώσεις που μπορεί να προκαλέσουν ψωρίαση και να την επιδεινώσουν. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο δευτερογενούς μόλυνσης από κοψίματα και εκδορές. Συχνά εμφανίζονται πλάκες γύρω από τις βλάβες. Αποτρέψτε τους τραυματισμούς όσο το δυνατόν περισσότερο.

είδη ένδυσης

Ένας παράγοντας όπως η καλή ποιότητα και η κατάλληλη ενδυμασία είναι μια από τις αρχές για την πρόληψη της ψωρίασης ή της επανεμφάνισής της. Συνιστάται η χρήση ρούχων από μαλακά υφάσματα από φυσικά υλικά, καλύτερα να είναι ανοιχτόχρωμα. Αυτό θα βοηθήσει στην πρόληψη τραυματισμών στην πλάκα και θα μειώσει τον πόνο στο δέρμα. Το πιο ανοιχτό χρώμα βοηθά να γίνουν λιγότερο αισθητές οι ασημένιες κλίμακες. Τα λινά, τα βαμβακερά και άλλα μαλακά υφάσματα είναι ιδανικά για κλινοσκεπάσματα. Αποφύγετε να φοράτε μάλλινα πουλόβερ και παρόμοια ερεθιστικά υλικά.