Σολάριουμ και ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι γνωστή από καιρό στην ανθρωπότητα. Αναφέρεται για πρώτη φορά στη Βίβλο, αλλά μέχρι τώρα δεν υπάρχει πλήρης κατανόηση των αιτιών αυτών των δερματικών εξανθημάτων. Οι επιστήμονες προσπαθούν να συσχετίσουν αυτή την ασθένεια με πολύπλοκες διαταραχές του ανοσοποιητικού και του ενδοκρινικού συστήματος, και επίσης τη θεωρούν κληρονομική. Ωστόσο, η απόλυτη επιτυχία επιτεύχθηκε μόνο σε ένα πράγμα: υπήρχε μια σταθερή πεποίθηση ότι αυτή η ασθένεια δεν είναι εκδήλωση μόλυνσης στο σώμα. Τούτου λεχθέντος, η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική.

Τι είναι η ψωρίαση;

Ένα άλλο όνομα αυτής της ασθένειας είναι ψωρίαση. Προσβάλλει κυρίως το τριχωτό της κεφαλής, το εξωτερικό μέρος των αγκώνων και των γονάτων, όπου εμφανίζονται σκούρα ροζ φολιδωτά εξανθήματα. Σύντομα από αυτές σχηματίζονται πλάκες ψωρίασης. Έχουν μια χαρακτηριστική λευκή ανάπτυξη που αποτελείται από πυκνά λέπια που προκαλούν σκάσιμο των προσβεβλημένων περιοχών, που συνοδεύεται από κνησμό και σχηματισμό πληγών που κλαίνε. Παρά το γεγονός ότι τα αίτια των εξανθημάτων δεν είναι ξεκάθαρα, ο μηχανισμός εμφάνισής τους είναι καλά κατανοητός. Με την εμφάνιση ψωριασικών φολίδων, ο κύκλος ζωής των επιδερμικών κυττάρων σε αυτές και τις παρακείμενες περιοχές μειώνεται πολύ σε 4-5 ημέρες, σε αντίθεση με τις κανονικές 28-30 ημέρες.

Είναι επικίνδυνη η ψωρίαση;

Δεδομένου ότι η αιτιολογία δεν είναι ξεκάθαρη, αλλά υπάρχουν πειστικά στοιχεία ότι η ασθένεια είναι συστηματική, επηρεάζοντας όχι μόνο το δέρμα αλλά και τα εσωτερικά όργανα, οδηγεί στις ακόλουθες διαταραχές στο σώμα:

 • η εμφάνιση ψωριασικών αλλαγών στη βλεννογόνο μεμβράνη της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης
 • προκαλεί υποξεία επιπεφυκίτιδα, σκλήρυνση φακού και άλλες παθήσεις των ματιών και των βλεφάρων
 • Με έξαρση της νόσου, παρατηρείται αύξηση του ήπατος με ηπατοκυτταρική ανεπάρκεια και σπληνομεγαλία
 • διευρυμένοι λεμφαδένες
 • υπάρχει μυϊκή αδυναμία, ατροφία τους με τάση για προοδευτική απώλεια βάρους

Είναι δυνατόν να απαριθμήσουμε τις επιπλοκές στις οποίες οδηγεί η ψωρίαση για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά από αυτή τη σύντομη λίστα τους γίνεται σαφές ότι η ασθένεια είναι σοβαρή και επικίνδυνη. Μια περαιτέρω επιπλοκή είναι ότι οι θεραπευτικοί παράγοντες μπορούν επί του παρόντος μόνο να ελέγξουν και να καταστείλουν την πορεία της νόσου, αλλά όχι να τη θεραπεύσουν. Η ψωρίαση είναι μόνιμη αλλά μπορεί να συνοδεύεται από μεγάλες περιόδους ύφεσης.

Τι μπορεί να προκαλέσει έξαρση της νόσου ή να προκαλέσει υποτροπή;

Παρά το γεγονός ότι οι εκδηλώσεις της ψωρίασης είναι μη συστηματικές, υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση εξανθημάτων σε διάφορες περιοχές του δέρματος. Επομένως, οι ασθενείς θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό και, εάν είναι δυνατόν, να προσέχουν την επίδρασή του. Οι ακόλουθες αιτίες επιδεινώνουν την πορεία της νόσου:

 1. υπέρβαρος. Διαπιστώνεται ότι μεταξύ των πασχόντων από ψωρίαση, η πλειοψηφία εκείνων που έχουν διάφορους βαθμούς παχυσαρκίας.
 2. Τονίζω. Πολλοί ασθενείς σημειώνουν ότι η ψυχολογική τους ανταπόκριση σε τραυματικές καταστάσεις και περιστάσεις επιδεινώνει τις εκδηλώσεις της νόσου.
 3. Ορισμένα φάρμακα που παίρνει ο ασθενής για διάφορους λόγους μπορεί να προκαλέσουν υποτροπή.
 4. υποθερμία.
 5. Βλάβη και ξύσιμο των πλακών της ψωρίασης. Έχει διαπιστωθεί ότι στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, ο μηχανικός ερεθισμός των φολιδωτών λειχήνων προκαλεί την ανάπτυξή τους και την εμφάνιση νέων εξανθημάτων σε κοντινές περιοχές.
 6. διαδικασία νερού. Σε μερικούς ανθρώπους, μετά το μπάνιο ή το κολύμπι σε λιμνούλα, παρατηρείται έξαρση της πορείας της νόσου.
 7. ΑΚΤΙΝΕΣ του ΗΛΙΟΥ. Η μέτρια έκθεση στον ήλιο για την ψωρίαση θεωρείται ευεργετική από τους γιατρούς. Ωστόσο, υπάρχει ένας συγκεκριμένος αριθμός ασθενών που ισχυρίζονται ότι τέτοια μπάνια τους προκαλούν επιδείνωση της νόσου. Άλλωστε, όση ώρα κι αν ήταν κάτω από τον ήλιο. Ως εκ τούτου, το ερώτημα εάν είναι δυνατό να κάνετε ηλιοθεραπεία με ψωρίαση εξακολουθεί να μην έχει απαντηθεί κατηγορηματικά. Για να αποφασίσετε μόνοι σας πόσο χρήσιμες ή επιβλαβείς είναι οι ακτίνες του ήλιου σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να λάβετε υπόψη πολλούς παράγοντες ταυτόχρονα: ατομική ανοχή στον ήλιο, χρώμα και τύπο δέρματος, το στάδιο της νόσου και τη μορφή της.

Υπεριώδες για την ψωρίαση: όφελος ή βλάβη

υπεριώδη ακτινοβολία για την ψωρίαση
 • Η φωτοθεραπεία ως μία από τις θεραπείες για την ψωρίαση:
  1. Η θεραπεία PUVA είναι μια φωτοχημειοθεραπεία της οποίας ο μηχανισμός δράσης είναι αρκετά δύσκολο να κατανοηθεί. Συχνά χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της εξιδρωματικής και χυδαίας ψωρίασης. Πολύ αποτελεσματικό για εξανθήματα στο τριχωτό της κεφαλής, τις παλάμες και τα πόδια. Συνταγογραφούνται 3-4 συνεδρίες UV ακτινοβολίας εβδομαδιαίως μέχρι να εξαφανιστούν εντελώς οι ψωριασικές πλάκες. Κατά μέσο όρο, απαιτούνται 15-25 διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων των συνεδριών τοπικής έκθεσης.
  2. Η θεραπεία SFT είναι επιλεκτική φωτοθεραπεία. Με εξιδρωματική και χυδαία ψωρίαση, συνταγογραφούνται έως και 5 επεμβάσεις την εβδομάδα. Η δόση ακτινοβολίας σε περίπτωση απουσίας ερυθήματος αυξάνεται κάθε φορά. Πλήρης πορεία θεραπείας - 20 - 30 συνεδρίες. Έχει έντονο θεραπευτικό αποτέλεσμα στο 85-90% των περιπτώσεων.
  3. Η θεραπεία με UVB είναι η φωτοθεραπεία που είναι συγκρίσιμη με τη θεραπεία PUVA ως προς την αποτελεσματικότητά της. Η πορεία της θεραπείας είναι 20-30 διαδικασίες.

Ψωρίαση και σολάριουμ: όφελος ή βλάβη;

Η κύρια διαφορά μεταξύ του μαυρίσματος σε ένα σολάριουμ και του ήλιου είναι ότι η παραγωγή μελανίνης πραγματοποιείται υπό τεχνητές συνθήκες χωρίς έκθεση σε επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία, ειδικά στην ακτινοβολία UV-C, η οποία είναι επιβλαβής για το δέρμα κατά την ηλιοθεραπεία. Τα σολάριουμ δεν χρησιμοποιούν αυτό το είδος ακτινοβολίας. Ωστόσο, στο αρχικό στάδιο της εκδήλωσης της νόσου, το τεχνητό μαύρισμα βοηθά στην άμβλυνση της ανάπτυξης εξανθημάτων. Ως εκ τούτου, οι γιατροί δεν συνιστούν τη θεραπεία της ψωρίασης με σολάριουμ, αλλά δεν βρίσκουν αντενδείξεις για τη χρήση του ως θεραπευτικού παράγοντα.

Η επίδραση της ακτινοβολίας στο σολάριουμ στο δέρμα

 1. Οι ακτίνες UV-A έχουν ευεργετική επίδραση σε ασθενείς με ψωρίαση, σμηγματόρροια, ακμή, νευροδερματίτιδα.
 2. Οι ακτίνες UV-B ξεκινούν τη διαδικασία της ενεργού παραγωγής της βιταμίνης D3, η οποία μειώνει τις επιπτώσεις του στρες στον οργανισμό και είναι γνωστό ότι προκαλούν ψωριασικά εξανθήματα.

Μια επίσκεψη στο σολάριουμ δεν μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην πορεία της νόσου, αλλά μπορεί εν μέρει να την αμβλύνει. Γιατί όμως υπάρχουν άνθρωποι για τους οποίους το τεχνητό μαύρισμα μόνο τους βλάπτει; Η απάντηση είναι ότι ο συνδυασμός και η ισχύς των λαμπτήρων στα σολάριουμ είναι διαφορετική. Όταν επιλέγετε ένα σαλόνι, θα πρέπει να ρωτήσετε για τη φασματική του σύνθεση, ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά. Οι λαμπτήρες είναι σχεδιασμένοι με διαφορετικούς συνδυασμούς ακτινοβολίας UV-A και UV-B. Για παράδειγμα, εκείνοι με UV-B 1% ή λιγότερο είναι κλασικοί και εκείνοι με UV-B πάνω από 1% είναι επαγγελματίες.

ηλιακό έγκαυμα με ψωρίαση

Είναι επίσης σημαντικό να έχετε έναν ανακλαστήρα. Εάν δεν υπάρχει, η ακτινοβολία χτυπά το δέρμα σε εξασθενημένη μορφή, εάν υπάρχει, είναι συγκεντρωμένη. Ο ανακλαστήρας μπορεί να βρίσκεται τόσο μέσα στον ίδιο τον λαμπτήρα όσο και έξω από αυτόν. Μπορείτε να καταλάβετε εάν υπάρχει ή όχι ένα ανακλαστικό στρώμα στη λάμπα κοιτάζοντας τη λάμπα μέσα από το φως. Αν ναι, τότε η απόδοση της ακτινοβολίας του είναι 10% μεγαλύτερη από αυτή ενός συμβατικού.

Επομένως, για να είναι ωφέλιμη και όχι επιβλαβής η θεραπεία της ψωρίασης με σολάριουμ, είναι απαραίτητο να επιλέξετε το σωστό μαυριστήριο με τον σωστό συνδυασμό ακτινοβολίας UV. Η περίσσεια είναι πάντα επιβλαβής για το δέρμα και οδηγεί στο σχηματισμό όγκων και άλλων προβλημάτων με αυτό. Η αναλογία των ακτίνων UV-A και UV-B είναι πολύ σημαντική για τους ασθενείς με ψωρίαση. Ο καλύτερος συνδυασμός εδώ θα ήταν: Κύματα UV-B με μήκος 311 nm και κύματα UV-A 300-400 nm. Αυτή η αναλογία υπεριώδους ακτινοβολίας διαθέτει φωτογραφικό θάλαμο Daavlin που εκπέμπει φως με στενό φάσμα nbUVB 311 nm. Όσοι επισκέπτονται παρατηρούν σημαντική βελτίωση στην κατάστασή τους. Η πορεία της θεραπείας είναι 20-30 συνεδρίες.

Επομένως, η ερώτηση: Βοηθά το σολάριουμ με την ψωρίαση μπορεί να απαντηθεί με σιγουριά με ναι. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην επιλέγετε αλόγιστα ένα στούντιο κοντά στο μέρος που ζείτε, αλλά να ενδιαφέρεστε για τις φασματικές ιδιότητες των λαμπτήρων που εκπέμπουν σε αυτό. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η μέθοδος κάθετου μαυρίσματος είναι προτιμότερη από την οριζόντια. Ο χρόνος παραμονής στην καμπίνα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 5-6 λεπτά και οι συνεδρίες πρέπει να εναλλάσσονται κάθε δεύτερη μέρα. Οι ακτίνες UV σε μέτριες δόσεις βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το οποίο είναι εξαιρετικά απαραίτητο για έναν ασθενή με ψωρίαση.