Ψωρίαση στα παιδιά: αιτίες ανάπτυξης και μέθοδοι θεραπείας

Η ψωρίαση στα παιδιά χρειάζεται συχνά να διαγνωστεί. Αυτή η ασθένεια καταλαμβάνει μία από τις ηγετικές θέσεις μεταξύ της παιδικής δερματίτιδας, η οποία έχει χρόνια μορφή. Τα σημάδια της ψωρίασης μπορεί να εμφανιστούν σε ένα παιδί οποιασδήποτε ηλικίας. Αυτή η παθολογία παρατηρείται συχνά ακόμη και σε νεογέννητα.

Λόγοι εμφάνισης

Η σύγχρονη ιατρική ακόμα δεν μπορεί να ονομάσει τα ακριβή αίτια που επηρεάζουν την εμφάνιση και την ανάπτυξη της νόσου. Οι ειδικοί κατάφεραν να ανακαλύψουν σε πολυάριθμες μελέτες ότι η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό. Αποκαλύφθηκαν τα ακόλουθα στατιστικά στοιχεία:

 • Εάν ένας από τους γονείς του μωρού έχει ψωρίαση, υπάρχει 50% πιθανότητα να παρουσιάσει σημάδια επώδυνης κατάστασης.
 • Εάν και οι δύο γονείς έχουν ψωρίαση, η πιθανότητα αυξάνεται στο 70%.

Η ανάπτυξη κλινικών συμπτωμάτων ψωρίασης σε ένα παιδί παρατηρείται συνήθως ως αποτέλεσμα της έκθεσης στο σώμα του παιδιού από τέτοιους παράγοντες:

 • ψυχοσυναισθηματικές εμπειρίες?
 • φυσική υπερφόρτωση?
 • μεταδοτικές ασθένειες;
 • Αλλεργική αντίδραση.

Οποιαδήποτε αρνητική επίδραση στο εύθραυστο σώμα του μωρού οδηγεί σε τέτοιες δυσάρεστες συνέπειες.

Σε ένα υγιές άτομο υπάρχει φυσική απολέπιση νεκρών κυττάρων που έχουν ήδη ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής τους. Όταν αυτή η διαδικασία αποτυγχάνει, τα σωματίδια του δέρματος αρχίζουν απλώς να συσσωρεύονται στην επιφάνειά του. Ως αποτέλεσμα, σχηματίζονται ιδιόμορφες πλάκες, οι οποίες μπορούν να αυξηθούν σε μέγεθος και να αναπτυχθούν.

συμπτώματα

Η ψωρίαση στα παιδιά αναγνωρίζεται από τα χαρακτηριστικά συμπτώματα αυτής της ασθένειας. Πρώτον, εμφανίζεται ερυθρότητα στο δέρμα. Εντοπίζεται στην περιοχή της πτυχής. Μετά από αυτό, παρατηρείται διόγκωση των στρωμάτων της επιδερμίδας και αποκόλλησή τους. Κατά κανόνα, σε παιδιά άνω των 2 ετών, αρχίζουν να αποκολλώνται έντονα.
Εάν έχει εμφανιστεί ψωρίαση στα νύχια, το παιδί θα έχει μικρές εσοχές στο πλαστικό των νυχιών. Παρόμοιες βλάβες στο σώμα εμφανίζονται στο ένα τρίτο των μωρών που πάσχουν από αυτή την παθολογία.

Συμπτώματα ψωρίασης σε ένα παιδί

Μια ψωριασική δερματική βλάβη που παρατηρείται στο κεφάλι προκαλεί έντονο κοκκίνισμα. Οι πλάκες καλύπτουν το μέτωπο, τα μάγουλα, τα αυτιά και τα βλέφαρα. Δεν αποκλείεται το ξεφλούδισμα του δέρματος στη γραμμή των μαλλιών. Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, εμφανίζονται γκρίζες φολίδες κάτω από τα μαλλιά. Ωστόσο, η απώλεια τους δεν παρατηρείται. Αυτό το επώδυνο σύμπτωμα απουσιάζει ακόμη και σε σοβαρή ψωρίαση.

Σε ορισμένα παιδιά, η ψωρίαση εντοπίζεται στη βλεννογόνο μεμβράνη του στόματος και της γλώσσας. Αυτή η περιοχή είναι γεμάτη με αντιαισθητικά σημεία που αλλάζουν χρώμα και σχήμα με την πάροδο του χρόνου.

Οι δερματικές πλάκες προκαλούν πάντα πόνο και έντονο κνησμό. Τα εξανθήματα μπορεί να ξεφλουδίσουν και να ραγίσουν, προκαλώντας πληγές και αιμορραγία. Αυτή είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση, καθώς η μόλυνση διαπερνά εύκολα τις ρωγμές. Μετά από περίπου 10 χρόνια, η ψωρίαση σε ένα παιδί αρχίζει να μοιάζει με σημάδια της νόσου στους ενήλικες στα συμπτώματά της.

στάδια ανάπτυξης

Σε μια τυπική πορεία, μια δερματική ασθένεια περνά πάντα από διάφορα στάδια της ανάπτυξής της:

αρχικός

Χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση πρωτογενών εξανθημάτων στο δέρμα. Πολύ συχνά οι ενήλικες το μπερδεύουν με μια συνηθισμένη αλλεργία ή διάθεση. Σε παιδιά κάτω των δύο ετών, το αρχικό στάδιο συνοδεύεται από ερυθρότητα. Το εξάνθημα είναι εύκολο να εντοπιστεί επειδή μοιάζει με περιγεγραμμένα κοκκινωπά σπυράκια. Μέσα σε λίγες μέρες, τα εξανθήματα είναι λεία. Αφού καλύφθηκε σταδιακά με γκρίζες φολίδες.

προοδευτικός

Σε αυτό το στάδιο, ένα εξάνθημα αναπτύσσεται γρήγορα στο κεφάλι του παιδιού και σε άλλα μέρη του σώματος. Αρχίζουν να συγχωνεύονται σε ένα. Το ξεφλούδισμα παρατηρείται μόνο στα κεντρικά στοιχεία του εξανθήματος. Οι πλαϊνές ζώνες, από την άλλη, απλά μεγαλώνουν. Το δέρμα σταδιακά φλεγμονώνεται και αρχίζει να φαγούρα. Σε αυτό το στάδιο, η ασθένεια διαρκεί συνήθως από 2 εβδομάδες έως αρκετούς μήνες.

Ακίνητος

Η ψωρίαση στα παιδιά συνεχίζει να εξελίσσεται. Τα συμπτώματά του γίνονται πιο έντονα. Οι παλιές πλάκες σταματούν να μεγαλώνουν. Αντικαθίστανται από νέα εξανθήματα. Το ξεφλούδισμα εντείνεται. Η διάρκεια αυτής της φάσης δεν προσδιορίζεται με χρονικά πλαίσια.

Οπισθοδρομικός

Τα σημάδια του ξεφλουδίσματος εξαφανίζονται εν μέρει στο παιδί. Οι πλάκες γίνονται πολύ μικρότερες. Αφήνουν ορατά σημάδια. Με επιτυχημένο αποτέλεσμα, αρχίζουν να σχηματίζονται ζώνες με μελάγχρωση που αποκλίνει από το φυσικό χρώμα του δέρματος. Με τον καιρό εξαφανίζονται εντελώς.
Η διάρκεια ενός ξεχωριστού σταδίου ανάπτυξης της ψωρίασης στα μικρά παιδιά εξαρτάται από το πώς εξελίσσεται η νόσος και αν λαμβάνονται μέτρα για την εξάλειψή της.

είδος

Η ψωρίαση στα παιδιά μπορεί να είναι διαφόρων τύπων. Στις θεματικές φωτογραφίες μπορείτε να δείτε τα χαρακτηριστικά της εκδήλωσης στο δέρμα καθενός από αυτά. Η ασθένεια ταξινομείται ανάλογα με τα συμπτώματα και τη θέση της ζυγαριάς.

φιλμ ψωρίασης

Διαγιγνώσκεται σε παιδιά κάτω του 1 έτους. Το εξάνθημα συνήθως επηρεάζει την περιοχή των γλουτών. Σχηματίζονται ως αποτέλεσμα της συνεχούς επαφής του δέρματος με τις φυσικές εκκρίσεις του μωρού και της τριβής με πάνα. Το δέρμα σε αυτή την περιοχή είναι έντονα ερεθισμένο, γεγονός που καθιστά δύσκολο για τους γιατρούς να αναγνωρίσουν την ψωρίαση. Μερικοί γονείς δεν δίνουν καν προσοχή σε αυτό το πρόβλημα, μπερδεύοντας το εξάνθημα για συνηθισμένη δερματίτιδα.

ψωρίαση κατά πλάκας

Αυτή είναι μια κοινή μορφή παθολογίας του δέρματος. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του είναι κόκκινες κηλίδες που καλύπτουν διάφορα σημεία του σώματος του παιδιού. Στην αρχή είναι μικρά. Αυτά τα σημεία μεγαλώνουν πολύ γρήγορα. Αφού αρχίσουν να χωρίζουν.

Από πάνω, τα εξανθήματα καλύπτονται με ένα στρώμα φολίδων που αποσπώνται εύκολα από το δέρμα. Εμφανίζονται συχνότερα στο κεφάλι, τα γόνατα και το στραβό του αγκώνα.

Ψωρίαση στο δέρμα ενός παιδιού

εντερική ψωρίαση

Με αυτή τη μορφή της νόσου, το σώμα του παιδιού καλύπτεται με πολυάριθμα εξανθήματα που μοιάζουν με σταγονίδια σε σχήμα. Είναι μικρά και έχουν στρογγυλεμένο σχήμα. Οι σχηματισμένες βλατίδες βρίσκονται πάνω από την επιφάνεια του δέρματος. Χαρακτηρίζονται από έντονο ξεφλούδισμα. Ένα εξάνθημα μπορεί να εμφανιστεί απολύτως σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Ελλείψει ευνοϊκού παράγοντα για την περαιτέρω ανάπτυξή της, η ψωρίαση σταματά να εξελίσσεται και εξαφανίζεται. Σε άλλες περιπτώσεις, εξελίσσεται σε άλλη μορφή της νόσου.

Γενικευμένη φλυκταινώδης ψωρίαση

Η ψωρίαση σε παιδιά αυτής της μορφής εμφανίζεται ξαφνικά. Σε σύντομο χρονικό διάστημα επηρεάζει μεγάλες περιοχές του δέρματος. Γίνονται πολύ φλεγμονώδεις και καλύπτονται με επώδυνες πληγές. Το παιδί βασανίζεται συνεχώς από πόνο στην περιοχή της συσσώρευσης εξανθημάτων.

Αυτή η μορφή της νόσου θεωρείται από τις πιο επικίνδυνες, καθώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές. Αυτή η μορφή ψωρίασης μπορεί ακόμη και να βλάψει τα εσωτερικά όργανα. Τα νεφρά και η καρδιά επηρεάζονται περισσότερο από την αρνητική του επίδραση.

Φλυκταινώδης ψωρίαση

Διαγιγνώσκεται σε παιδιά ηλικίας 7 ετών. Σε μικρά παιδιά, αυτή η μορφή ψωρίασης εμφανίζεται μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις.

Υπάρχουν αρκετά έντονα σημάδια ψωρίασης στα παιδιά. Η φλυκταινώδης μορφή της νόσου συνοδεύεται από οίδημα του δέρματος και την κάλυψη του με μικρά κυστίδια γεμάτα με μη μολυσματικό υγρό. Ένα άλλο σύμπτωμα αυτού του τύπου ψωρίασης είναι η φλεγμονή των λεμφαδένων.

Ερυθροδερμική ψωρίαση

Μια μάλλον επικίνδυνη και απρόβλεπτη μορφή ψωρίασης. Οδηγεί σε παραβίαση της θερμορύθμισης του σώματος. Η ασθένεια αναγνωρίζεται από έντονο ξεφλούδισμα και φλεγμονή του δέρματος. Το παιδί βασανίζεται συνεχώς από φαγούρα και πόνο στην πληγείσα περιοχή. Μεγάλες περιοχές της επιδερμίδας αρχίζουν να ξεφλουδίζουν με την πάροδο του χρόνου. Εάν το παιδί είναι πολύ μικρό, μπορεί να μην επιβιώσει από αυτήν την κατάσταση.

Ψωρίαση των καμπτήρων επιφανειών

Από το όνομα του τύπου της νόσου μπορεί κανείς να καταλάβει ότι επηρεάζει τις ζώνες των στροφών του σώματος. Τα εξανθήματα εμφανίζονται συνήθως στη βουβωνική χώρα, στα γεννητικά όργανα και στο εσωτερικό του μηρού. Το δέρμα καλύπτεται με κόκκινες κηλίδες. Είναι λείες και δεν ξεφλουδίζουν.

Ψωρίαση στα χέρια ενός παιδιού

Αρθροπαθητική ψωρίαση

Αυτή η μορφή της νόσου επηρεάζει τις αρθρώσεις. Η παθολογία της ψωρίασης αναγνωρίζεται από συμπτώματα όπως μυϊκή δυσκαμψία, πρήξιμο και πρήξιμο των δακτύλων. Οι αρθρώσεις αρχίζουν να πονάνε άσχημα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το παιδί αναπτύσσει επιπεφυκίτιδα.

Οι περισσότερες μορφές ψωρίασης είναι πολύ παρόμοιες στα συμπτώματά τους. Επομένως, χωρίς να συμβουλευτείτε έναν γιατρό, είναι πολύ δύσκολο να προσδιορίσετε ποια μορφή της νόσου έχει ένα παιδί.

διάγνωση

Εάν ένα παιδί έχει επώδυνα εξανθήματα στο κεφάλι ή σε άλλα μέρη του σώματος, θα πρέπει να το δείξει αμέσως σε ειδικό. Με τέτοια συμπτώματα απαιτείται διαβούλευση με δερματολόγο. Μπορεί να κάνει διάγνωση μετά από πλήρη εξέταση του ασθενούς και ακούγοντας τα παράπονά του. Ο γιατρός θα συνταγογραφήσει ιστολογική εξέταση για το μωρό. Λαμβάνεται από αυτόν ένα μικρό δείγμα του προσβεβλημένου ιστού. Το αποτέλεσμα της εργαστηριακής ανάλυσης θα βοηθήσει τον δερματολόγο να κάνει τη σωστή διάγνωση για το παιδί. Μετά από αυτό, θα του συνταγογραφηθεί μια θεραπεία που έχει σχεδιαστεί για να ανακουφίσει την επώδυνη κατάσταση.

Ο γιατρός εξετάζει ένα παιδί με ψωρίαση

θεραπευτική αγωγή

Η θεραπευτική θεραπεία, η δράση της οποίας στοχεύει στην εξάλειψη των σημείων της ψωρίασης σε ένα μικρό παιδί, μπορεί να πραγματοποιηθεί στο σπίτι ή σε νοσοκομείο. Η τελευταία επιλογή είναι η πιο βέλτιστη εάν ο ασθενής έχει προοδευτικό στάδιο της νόσου.

Είναι απαραίτητο να μάθετε πώς να αντιμετωπίζετε την ψωρίαση από έναν δερματολόγο που θα παρακολουθεί την κατάσταση του παιδιού. Μπορεί να προσφέρει θεραπεία με βάση τα ακόλουθα φάρμακα:

 • Ηρεμιστικό και απευαισθητοποιητικό. Πρέπει να πάρετε ένα διάλυμα γλυκονικού ασβεστίου (5%) ή ένα διάλυμα χλωριούχου ασβεστίου (10%). Αυτό πρέπει να γίνεται 3 φορές την ημέρα. Το φάρμακο λαμβάνεται σε κουταλάκι του γλυκού ή κουταλιά της σούπας, ανάλογα με τη σύσταση του γιατρού. Συνταγογραφούνται επίσης ενδομυϊκές ενέσεις με βάση διάλυμα γλυκονικού ασβεστίου (10%). Είναι απαραίτητο να υποβληθείτε σε τουλάχιστον 10 διαδικασίες.
 • αντιισταμινικά. Βοηθούν να απαλλαγούμε από σοβαρό κνησμό. Αυτά τα φάρμακα λαμβάνονται σε μαθήματα, το καθένα από τα οποία διαρκεί έως και 10 ημέρες.
 • βιταμίνες. Κατά κανόνα, στα παιδιά συνταγογραφείται ασκορβικό οξύ, το οποίο πρέπει να λαμβάνεται έως και 0, 1 g τρεις φορές την ημέρα, χρησιμοποιείται επίσης διάλυμα πυριδοξίνης (έως 5%). Του κάνουν ενέσεις. Παρουσιάζεται ενδομυϊκή εισαγωγή βιταμίνης Β12. Στο εσωτερικό, πάρτε βιταμίνη Β15 και οροτικό κάλιο.
 • πυρετογόνο. Είναι απαραίτητα για την τόνωση των αμυντικών μηχανισμών του οργανισμού. Με τη βοήθειά τους, είναι δυνατό να ομαλοποιηθεί η αγγειακή διαπερατότητα και να εξαλειφθεί η μιτωτική δραστηριότητα των στρωμάτων του δέρματος. Απαιτούνται περίπου 8 κύκλοι ένεσης για βέλτιστα αποτελέσματα.

Η παραδοσιακή ιατρική προσφέρει μαθήματα ενεργητικής θεραπείας σε παιδιά που έχουν διαγνωστεί με ψωρίαση. Με μια τέτοια διάγνωση, η υπεριώδης ακτινοβολία και τα ζεστά λουτρά θα βοηθήσουν. Μην παραμελείτε ούτε τις τοπικές προετοιμασίες. Οι θεραπευτικές αλοιφές και κρέμες βοηθούν στην απαλότητα του δέρματος και στην ανακούφιση από τον κνησμό.

σπιτικές θεραπείες

Μεμονωμένα φάρμακα που βοηθούν στη θεραπεία της ψωριασικής νόσου μπορεί να αντενδείκνυνται στα παιδιά. Τότε οι γονείς και οι γιατροί τους πρέπει να επιλέξουν μια ασφαλέστερη θεραπεία για μικρούς ασθενείς που θα δώσει θετικό αποτέλεσμα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι παραδοσιακές μέθοδοι θεραπείας βοηθούν καλά. Μπορείτε να ανακουφίσετε την κατάσταση του μωρού με τους εξής τρόπους:

 • Γερμανικές λοσιόν χαμομηλιού. Πρέπει να εφαρμόζονται σε μέρη όπου συσσωρεύονται πολλά επώδυνα εξανθήματα.
 • αλατόλουτρα. Έχουν επουλωτική δράση και απολυμαίνουν τις πληγές που σχηματίζονται στο δέρμα.
 • Ζεστό τσάι με προσθήκη φαρμακευτικών βοτάνων. Ένα τέτοιο ποτό παρασκευάζεται καλύτερα από ρίζα πικραλίδας, κολλιτσίδα, σταφύλια, sarsaparilla και βάλσαμο αχλαδιών.
 • ενεργό άνθρακαΑφαιρεί επιβλαβείς ουσίες από το σώμα, εμποδίζοντας έτσι το σχηματισμό νέων πλακών στο κεφάλι, τα πόδια, τα χέρια και άλλα μέρη του σώματος. Το διάλυμα του φαρμάκου πρέπει να λαμβάνεται 2 ώρες πριν από τα γεύματα. Η πορεία μιας τέτοιας θεραπείας πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 40 ημέρες.
 • Βάμμα σελαντίνης. Λαμβάνεται από το στόμα. Το εργαλείο είναι 1 ποτήρι νερό και 1 κ. σ. μεγάλο. θρυμματισμένο φυτό. Πριν το πιείτε, το ρόφημα πρέπει να βράσει για περίπου 40 λεπτά. Πάρτε λαϊκές θεραπείες 2 φορές την ημέρα.
Τσάι χαμομηλιού για την ψωρίαση

Ένα παιδί με ψωρίαση χρειάζεται να ακολουθεί ειδική δίαιτα. Η διατροφή του πρέπει να περιλαμβάνει χυμούς λαχανικών και φρούτων, φρέσκα βότανα, ψάρια και κρέας γαλοπούλας.

Συνιστάται ανεπιφύλακτα η αποφυγή ζωικών προϊόντων που είναι εμπλουτισμένα με πολλά λιπαρά. Ο ασθενής πρέπει να τηρεί το βέλτιστο καθεστώς κατανάλωσης αλκοόλ. Θα πρέπει να πίνει περίπου 8 ποτήρια την ημέρα.

πρόληψη

Πολλοί άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από ψωρίαση ζουν απόλυτα φυσιολογικές. Αλλά πολλοί εξακολουθούν να ανησυχούν για την εμφάνισή τους. Αυτό το πρόβλημα αφορά κυρίως τα παιδιά. Λόγω της ασθένειας, το παιδί μπορεί να πάθει κατάθλιψη και να κλείσει τον εαυτό του. Ως εκ τούτου, οι γονείς θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα μέτρα για να προστατεύσουν το αγαπημένο τους παιδί από μια τέτοια δυσάρεστη ασθένεια.

Η πρόληψη του σχηματισμού εξανθημάτων ψωρίασης στο δέρμα βοηθά στη διατήρηση ενός αξιοπρεπούς τρόπου ζωής. Είναι απαραίτητο να παρέχεται στο παιδί επαρκής ανάπαυση, ύπνος και ισορροπημένη διατροφή. Θα πρέπει να αποφεύγει την υποθερμία και την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο. Επίσης αντενδείκνυται η χρήση σαπουνιών και λοσιόν που στεγνώνουν γρήγορα.

Κατά κανόνα, η ψωρίαση που εκδηλώνεται σε ένα μικρό παιδί είναι σπάνια σοβαρή. Επομένως, υπό την προϋπόθεση της έγκαιρης ιατρικής φροντίδας του ασθενούς, καταφέρνει να εξαλείψει γρήγορα και μόνιμα τα σημάδια της παθολογικής διαδικασίας. Για να αναρρώσει το μωρό θα πρέπει να προστατεύεται πλήρως από τους παράγοντες που προκαλούν την εξέλιξη της νόσου της ψωρίασης.