Συμπτώματα, τύποι, θεραπεία της ψωρίασης στα πόδια

Συμπτώματα ψωρίασης στα πόδια

Δεδομένου ότι η ακριβής αιτιολογία της διαδικασίας είναι άγνωστη, η αναζήτηση για την πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι σχετική. Στη θεραπεία της νόσου χρησιμοποιούνται συχνά ορμονικά φάρμακα, τα οποία ανακουφίζουν μόνο τα εξωτερικά συμπτώματα, ενώ η ύφεση διαρκεί αρκετούς μήνες και τα ίδια τα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες. Το φάρμακο για την ψωρίαση στα πόδια συνταγογραφείται από δερματολόγο, ενώ το σύμπλεγμα παραδοσιακών μεθόδων μπορεί να περιλαμβάνει λαϊκές θεραπείες για την ψωρίαση.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης της ψωρίασης στα πόδια. Η θεραπεία της ψωρίασης των ποδιών, κατά κανόνα, περιλαμβάνει συστηματική και τοπική θεραπεία, διορισμό φυσιοθεραπείας, συμμόρφωση με το καθεστώς και τη διατροφή.

Ταξινόμηση της ψωρίασης των κάτω άκρων

Στα πόδια, η ψωρίαση εκδηλώνεται μόνο στο 30% των περιπτώσεων δερματικών βλαβών. Οι δερματολόγοι ταξινομούν το αρχικό στάδιο της ανάπτυξης της νόσου σε αυτό το μέρος του σώματος σε δύο ομάδες:

 1. Ψωρίαση τύπου 1. Προσβάλλει τα πόδια παιδιών, εφήβων, ενηλίκων ανδρών και γυναικών λόγω της γενετικής τους προδιάθεσης σε αυτή την ασθένεια. Συνολικά, τουλάχιστον το 60% όλων των περιπτώσεων είχαν συγγενείς που έπασχαν από τη νόσο. Τις περισσότερες φορές, η ψωρίαση των κάτω άκρων μεταδίδεται σε απογόνους που γεννήθηκαν την 3η -4η εβδομάδα της ζωής. γεννήθηκαν γενιά. Η θεραπεία για την κληρονομική ψωρίαση είναι χρονοβόρα και απαιτεί συστηματική χορήγηση ειδικών φαρμάκων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πλάκας από την επιφάνεια των ποδιών στον κορμό και σε άλλα μέρη του σώματος.
 2. Ψωρίαση τύπου 2. Πρόκειται για μια ήδη επίκτητη μορφή της νόσου, η οποία αναπτύσσεται λόγω της παρουσίας των παραπάνω παραγόντων κινδύνου. Η ηλικιακή ομάδα των ασθενών με ψωρίαση των ποδιών είναι άτομα 40 ετών και άνω. Αυτοί οι δερματολόγοι ασθενείς συχνά κάνουν κατάχρηση αλκοόλ, τρώνε ανθυγιεινά, εργάζονται σε εταιρείες με επιβλαβείς συνθήκες εργασίας ή έχουν βιώσει μια ηθικά δύσκολη στρεσογόνο κατάσταση στη ζωή τους. Σε τέτοιους ασθενείς το αρχικό στάδιο της νόσου είναι πάντα οξύ και με ζωντανή κλινική εικόνα. Ένα μήνα μετά την εμφάνιση των πρώτων κόκκινων κηλίδων, οι αρθρώσεις του γόνατος και του ισχίου αρχίζουν να επηρεάζονται. Όλα εξαρτώνται από τη θέση των πλακών.

πρόληψη

Δεν είναι μυστικό ότι η ασθένεια είναι πολύ πιο εύκολο να προληφθεί παρά να θεραπευθεί.

Αυτή η δήλωση ισχύει πλήρως για την ψωρίαση. Για να αποφευχθεί η ανάπτυξη ψωρίασης, πρέπει να τηρούνται οι ακόλουθες συστάσεις:

 • Αποφύγετε τη συναισθηματική ένταση και το άγχος. Έχετε μια θετική ματιά στη ζωή, μην ανησυχείτε για μικρά πράγματα.
 • οδηγήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, μην κάνετε κατάχρηση αλκοόλ, μην καπνίζετε και σε καμία περίπτωση μην χρησιμοποιείτε ναρκωτικά.
 • έγκαιρη θεραπεία εστιών μόλυνσης στο σώμα, ενίσχυση της γενικής ανοσίας.
 • λιπάνετε το δέρμα με ενυδατικές κρέμες, αποτρέψτε την αφυδάτωση και την ξηρότητα.
 • Μην παραμελείτε τέτοια αποτελεσματικά μέσα πρόληψης όπως τα λαϊκά. Μερικές φορές αρκεί να αλείψετε τις δερματικές αλλεργίες με κατάλληλες φυτικές κρέμες για να μην ακούσετε ποτέ τη διάγνωση της ψωρίασης.

Φροντίστε το προσβεβλημένο δέρμα

Με πλάκες και εξανθήματα στα πόδια πρέπει να αλείφονται με ειδικά σκευάσματα με ενυδατικά συστατικά. Είναι καλό εάν η σύνθεση περιλαμβάνει επίσης αντιφλεγμονώδεις και ανοσοδιεγερτικές ουσίες.

Μην βρέχετε τις πληγείσες περιοχές του δέρματος με επιθετικά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Το δέρμα δεν πρέπει να στεγνώνει.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται για την αποφυγή τραυματισμού και βλάβης στο δέρμα. Είναι γνωστό ότι προκαλούν νέα δερματικά εξανθήματα που δεν επουλώνονται εύκολα. Αξίζει να χρησιμοποιείτε μόνο μαλακά, μη τραυματικά αξεσουάρ μπάνιου.

Φρούτα στη θεραπεία της ψωρίασης στα πόδια

διατροφή

Η σωστή διατροφή δεν έχει μικρή σημασία. Συχνά είναι παραβιάσεις της δίαιτας που συνιστά ο γιατρός που δεν επιτρέπουν τη θεραπεία της ψωρίασης για πολλά χρόνια.

Τα αλκαλικά τρόφιμα στη διατροφή πρέπει να είναι δύο έως τρεις φορές περισσότερα από τα όξινα. Οι αλκαλικές τροφές περιλαμβάνουν φρούτα και λαχανικά χωρίς οξύ. Το αλκαλικό μεταλλικό νερό μπορεί να βοηθήσει. Θα πρέπει να παρακολουθείτε την έγκαιρη κένωση των εντέρων και να χρησιμοποιείτε προϊόντα που βελτιώνουν την περισταλτική

επιπλοκές

Οι επιπλοκές της ψωρίασης χαρακτηρίζονται από την εμφάνιση συνοδών ασθενειών. Το καρδιαγγειακό σύστημα υποφέρει περισσότερο, το οποίο συχνά οδηγεί σε καρδιακή προσβολή ή στεφανιαία νόσο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει διαβήτη.

Η θεραπεία της ψωρίασης στα δάχτυλα απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, και το πιο σημαντικό, χρόνο. Τα θεραπευτικά μέτρα θα πρέπει πρωτίστως να στοχεύουν στη μείωση των εστιών της φλεγμονής. Η ψωρίαση στα χέρια συχνά εξαπλώνεται στα νύχια, κάτι που δεν πρέπει να επιτρέπεται. Διαφορετικά, η επούλωση θα διαρκέσει πολύ περισσότερο.

Ιατρική περίθαλψη

Η θεραπεία πρέπει να είναι πολύπλοκη, επομένως τα φάρμακα πρέπει να είναι διαφορετικά. Φροντίστε να χρησιμοποιήσετε:

 1. κρέμες και αλοιφές.
 2. αντιισταμινικά.
 3. Φάρμακα για το γαστρεντερικό σωλήνα.
 4. Προετοιμασίες για την αύξηση της ανοσίας.

Αυτή είναι μια βασική θεραπεία που βοηθά πάντα σε ήπια στάδια ψωρίασης.

φυσικοθεραπεία

Η φυσιοθεραπεία χρησιμοποιείται ως μία από τις φάσεις στη θεραπεία της ψωρίασης. Αυτές οι διαδικασίες βασίζονται στη χρήση διαφόρων φυσικών παραγόντων, και ως εκ τούτου βοηθούν να σταματήσει η εξέλιξη της νόσου. Ο ασθενής υποβάλλεται σε υπέρυθρη και υπεριώδη ακτινοβολία, βελονισμό και κρυοθεραπεία.

λαϊκές μεθόδους

Η παραδοσιακή ιατρική είναι πλούσια σε συνταγές για την εξάλειψη των συμπτωμάτων της νόσου και την επίτευξη μακροχρόνιας ύφεσης. Πρώτα απ 'όλα, διάφορα λουτρά έχουν αποδείξει τον εαυτό τους:

 • με θαλασσινό αλάτι?
 • με ζωμό βοτάνων.

Τα λουτρά με φύλλα δάφνης είναι αποτελεσματικά. Για να βράσουν, ρίχνουμε 20 γρ. φύλλα με 2 φλιτζάνια νερό και βράζουμε για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Αφού κρυώσει ο ζωμός, πρέπει να κρατήσετε τα προσβεβλημένα χέρια ή πόδια σε αυτό για τουλάχιστον μισή ώρα.

Το δέρμα των χεριών ή των ποδιών που έχουν προσβληθεί από ψωρίαση μπορεί να σκουπιστεί με βάμμα αρκεύθου, πίσσα σημύδας ή χυμό σελαντίνης. Το λάδι ιπποφαούς συνιστάται για τη λίπανση των νυχιών για την ενδυνάμωσή τους.

Πώς μοιάζει η ψωρίαση στα πόδια;

Ψωρίαση στο πόδι

Η αρχική μορφή της νόσου δεν προκαλεί σοβαρή ενόχληση στον ασθενή. Εκδηλώνεται με ελαφρύ κνησμό και κοκκίνισμα του δέρματος. Σταδιακά, η ένταση αυξάνεται και εμφανίζονται ροζ ή κόκκινες πλάκες στα πόδια. Το μέγεθος των βλατίδων είναι της τάξης των 3-5 mm, με περαιτέρω ανάπτυξη, οι κηλίδες μεγαλώνουν και συνδέονται μεταξύ τους.

Χαρακτηριστικές εκδηλώσεις είναι κιτρινωπά ή λευκά λέπια, αποξέονται εύκολα, αλλά το ξεφλούδισμα σε αυτή την περίπτωση αυξάνεται. Όταν απαλλαγείτε από το ξεφλούδισμα, μπορείτε να δείτε μια κόκκινη γυαλιστερή μεμβράνη. Η αφαίρεσή του προκαλεί την απελευθέρωση μιας σταγόνας αίματος, που στην ιατρική ονομάζεται δροσιά αίματος.

Ψωρίαση που σχηματίζεται στα πέλματα, συνοδευόμενη από αφόρητο κνησμό. Οι ασθενείς δεν μπορούν να αντισταθούν στην επιθυμία να χτενίσουν την πληγείσα περιοχή. Αυτό ανοίγει την πρόσβαση σε μια βακτηριακή λοίμωξη, καθιστώντας δύσκολη την περαιτέρω θεραπεία.

Γιατί αναπτύσσεται ψωρίαση στα πόδια;

Η ψωρίαση στα πόδια είναι μια χρόνια δερματοπάθεια με κληρονομική προδιάθεση. Η ανάπτυξη της νόσου διευκολύνεται από την επίδραση προδιαθεσικών παραγόντων. Παράγοντες που προδιαθέτουν για την ανάπτυξη ψωρίασης στα πόδια:

 1. Τραυματισμοί άκρων - εκδορές, ρωγμές, πληγές. Σε άτομα επιρρεπή σε αυτή την παθολογία, συχνά φλεγμονώνονται, συνοδεύονται από κνησμό, χτενίζονται. Σε αυτό το φόντο, εμφανίζονται ψωριασικά εξανθήματα. Αυτές οι αιτίες προκαλούν συχνότερα ψωρίαση στις αρθρώσεις του γόνατος σε παιδιά, εφήβους και αθλητές.
 2. Δερματικές παθήσεις και εκδορές των ποδιών. Ιδιαίτερα συχνά η ασθένεια αναπτύσσεται στο φόντο των μυκητιασικών λοιμώξεων. Είναι σημαντικό να φοράτε στενά παπούτσια που θα κάνουν τα πόδια σας να ιδρώνουν και να πονάνε.
 3. Μεταβολικές διαταραχές, παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης, ενδοκρινικές παθήσεις, ορμονικές διαταραχές που σχετίζονται με την ηλικία, εγκυμοσύνη. Οποιαδήποτε ορμονική ανισορροπία μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση της νόσου.
 4. Όλες οι χρόνιες διεργασίες και οι εστίες μόλυνσης που οδηγούν σε δηλητηρίαση του σώματος.
 5. Υψηλό συναισθηματικό, ψυχικό και σωματικό στρες.
 6. Ακατάλληλη ακανόνιστη διατροφή, εντερική δυσβακτηρίωση.
 7. διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος.

Θεραπεία με λαϊκές θεραπείες

Πολύ συχνά, η θεραπεία της ψωρίασης στα πόδια δεν περιορίζεται στη συμβατική ιατρική. Είναι καλύτερα να συνεργαστείτε με συνταγές για αποτελεσματική παραδοσιακή ιατρική.

Τις περισσότερες φορές, μια συνταγή για αφεψήματα, αλοιφές, λουτρά και κομπρέσες χρησιμοποιείται για να απαλλαγούμε από ψωριασικές ασθένειες.

αφεψήματα

Για να προετοιμάσετε ένα φάρμακο που μπορεί να ανακουφίσει τα οξέα συμπτώματα της νόσου, χρειάζεστε φελαντίνη και ρίγανη, λαμβανόμενα σε ίσα μέρη, προσθέστε ψιλοκομμένη ρίζα γλυκόριζας, η οποία πρέπει να είναι διπλάσια από κάθε ένα από τα προηγούμενα συστατικά και να πάρετε τρεις φορές περισσότερες χορδές. Όλο αυτό το μείγμα πρέπει να χύνεται με βραστό νερό και να διατηρείται για ένα τέταρτο της ώρας. Στη συνέχεια, στραγγίστε το έγχυμα και πάρτε μισό ποτήρι δύο φορές την ημέρα. Η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα μπορεί να επιτευχθεί όταν η ψωρίαση έχει μόλις εμφανιστεί.

αλοιφή

Η πίσσα σημύδας αναμιγνύεται με ελαιόλαδο, το μείγμα που προκύπτει εφαρμόζεται σε πλάκες όσο το δυνατόν συχνότερα για μέγιστο αποτέλεσμα.

λούτρο

Για τους σκοπούς αυτούς, είναι κατάλληλη μια έγχυση σελαντίνης, η οποία όχι μόνο θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από εξανθήματα, αλλά και θα ομαλοποιήσετε τη λειτουργία του σώματος.

Το Celandine χύνεται με βραστό νερό, επιμένει για τουλάχιστον μία ώρα, φιλτράρεται και τοποθετείται σε ένα ζεστό μπάνιο. Το μπάνιο με φελαντίνα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 10 λεπτά. Αυτή η μέθοδος μπορεί να γίνει καθημερινή.

συμπιεσμένο

Οι πατάτες έχουν αναπτυχθεί καλά εδώ. Για να προετοιμάσετε μια συμπίεση, πρέπει να τρίψετε ωμές πατάτες στον μικρότερο τρίφτη. Στη συνέχεια, ο χυμός συμπιέζεται από την προκύπτουσα μάζα και εφαρμόζεται στις πληγείσες περιοχές, το πόδι τυλίγεται πάνω του με μια μεμβράνη ή σακούλα και φοράει μια ζεστή κάλτσα. Η συμπίεση πατάτας διατηρείται για αρκετές ώρες, διαφορετικά το αποτέλεσμα δεν θα επιτευχθεί.

Χαρακτηριστικά των εξανθημάτων

Η κλινική εικόνα της ψωρίασης του ποδιού εκδηλώνεται ανάλογα με την πορεία ή το στάδιο της νόσου.

Υπάρχουν τα ακόλουθα στάδια της ψωρίασης:

 1. αρχικός. Τα εξανθήματα στην αρχή της νόσου μοιάζουν με ακμή και έχουν ελαφρώς κυρτό σχήμα. Επίσης, σε κάθε βλατίδα αρχίζουν να σχηματίζονται λέπια από ασήμι-χάλυβα.
 2. Προοδευτικός. Τα εξανθήματα γίνονται πιο συχνά και οι βλατίδες αρχίζουν να αυξάνουν σε διάμετρο και να συγχωνεύονται, δημιουργώντας μια συνεχή περιοχή βλάβης. Όλη αυτή η διαδικασία συνοδεύεται από έντονο, αφόρητο κνησμό.
 3. Οξύς. Η ασθένεια, μπαίνοντας στο στάδιο της οξείας ανάπτυξης, συνοδεύεται από νέα εξανθήματα, ενώ τα παλιά σταματούν να αναπτύσσονται και αρχίζουν να ξεφλουδίζουν.
 4. Ακίνητος. Νέα στοιχεία του εξανθήματος παύουν να εμφανίζονται και οι πληγείσες περιοχές του δέρματος απολεπίζονται πλήρως. Στη θέση των προηγούμενων πλακών σχηματίζεται μια ζώνη μελάγχρωσης.
 5. υποτροπή. Σε αυτό το στάδιο, η ασθένεια χαρακτηρίζεται από τον καθαρισμό του δέρματος από σημάδια ψωρίασης, η γενική ευεξία του ασθενούς βελτιώνεται σε μεγάλο βαθμό.

θεραπεία και διάγνωση

Η διάγνωση και η θεραπεία της ψωρίασης στα πόδια πραγματοποιείται από δερματολόγο, η μέθοδος είναι πολύ απλή και αποτελείται από απλή εξέταση του δέρματος, εξετάσεις αίματος (γενικές και βιοχημικές). Η σύγχρονη ιατρική δεν έχει τα μέσα για να θεραπεύσει πλήρως την ψωρίαση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η θεραπεία χρησιμοποιείται για την ανακούφιση της πάθησης και την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως π. χ

 • φύλο του ασθενούς·
 • εύρος ηλικίας;
 • τόπος κατοικίας (κλιματική ζώνη).
 • δραστηριότητες (εργασία, κ. λπ. ).
 • Στάδιο ψωριασικών αλλοιώσεων.

Θεραπεία με τοπικά φάρμακα

Εκτός από τα προϊόντα που ενυδατώνουν το δέρμα, ένας δερματολόγος μπορεί να συνταγογραφήσει τη χρήση τοπικών σκευασμάτων που είναι εύκολο να εφαρμοστούν στο σπίτι:

 • Τα συμπληρώματα λιθανθρακόπισσας βοηθούν στην επιβράδυνση της ανάπτυξης των πλακών της ψωρίασης και των κερατινοποιημένων φολίδων.
 • Το διάλυμα σαλικυλικού οξέος σας επιτρέπει να αφαιρείτε και να απολεπίζετε την πιτυρίδα με μεγάλη αποτελεσματικότητα.
 • Τα κορτικοστεροειδή σε μορφή τζελ εφαρμόζονται στο δέρμα και καλύπτονται με επίδεσμο. Αυτό το φάρμακο επιβραδύνει την ανάπτυξη του σχηματισμού νέας πλάκας ψωρίασης.

Συστηματικά φάρμακα

Εάν τα τοπικά φάρμακα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την εκδήλωση της ψωρίασης, τότε συνταγογραφούνται άλλες ομάδες φαρμάκων.

Ένας συνδυασμός θεραπείας ρετινοειδών και φωτοθεραπείας χρησιμοποιείται πολύ συχνά για τη θεραπεία της ψωρίασης των ποδιών. Συνήθως συνταγογραφείται θεραπεία με υπεριώδη ακτινοβολία ή θεραπεία με λέιζερ σημείου.

Εάν όλες οι παραπάνω μέθοδοι δεν βοηθήσουν, μπορεί να ενδείκνυνται φάρμακα που δρουν επιλεκτικά στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η ψωρίαση των ποδιών είναι μια πολύ δυσάρεστη ασθένεια, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν αποτελεί απειλή για τη ζωή, αν και επηρεάζει σημαντικά την ποιότητά της. Οι σπάνιες περιπτώσεις χαρακτηρίζονται από το γεγονός ότι η φλεγμονή δεν εκδηλώνεται με κανέναν τρόπο για αρκετά χρόνια. Ωστόσο, με τα πρώτα συμπτώματα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως έναν γιατρό και να μην κάνετε αυτοθεραπεία - αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή της εξέλιξης της νόσου και των επιπλοκών.

Πώς εμφανίζεται η ψωρίαση στα πόδια;

Συμπτώματα ψωρίασης στο πόδι

Τα εξανθήματα με αυτόν τον τύπο βλάβης συγκεντρώνονται στο πέλμα και τη ραχιαία ράχη του ποδιού. Παίρνουν τη μορφή κλασικών ψωριασικών πλακών - περιοχές του φλεγμονώδους δέρματος λίγα χιλιοστά πάνω από την επιφάνεια του υγιούς ιστού, καλυμμένες με γκριζωπά λέπια. Η ανάπτυξη της παθολογίας συνοδεύεται από το σχηματισμό κάλων, αναπτύσσεται υπερκεράτωση (πάχυνση) του δέρματος σε αυτές τις περιοχές. Καθώς η ασθένεια επιδεινώνεται, εμφανίζονται βαθιές ρωγμές, η επιδερμίδα γίνεται έντονο κόκκινο. Λόγω των εξωτερικών εκδηλώσεων αυτής της μορφής της νόσου, πολύ συχνά συγχέεται με την ανάπτυξη ασθενειών όπως το έκζεμα, οι μυκητιασικές βλάβες και τα σημεία δευτερογενούς σύφιλης. Οι φωτογραφίες βοηθούν στον ακριβή εντοπισμό της ψωρίασης των ποδιών.

Ψωρίαση ποδιών: Αιτίες

Τα αίτια της ψωρίασης στα πόδια δεν είναι πλήρως γνωστά. Υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα μόνο για τη σημασία του κληρονομικού παράγοντα στην εμφάνιση παθολογιών. Όλοι οι άλλοι λόγοι δρουν μόνο ως πιθανοί προκλητικοί παράγοντες. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • εξασθένηση των ανοσοποιητικών δυνάμεων του σώματος.
 • μεταδιδόμενες ιογενείς και βακτηριακές, ιδιαίτερα στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις.
 • άγχος, κατάθλιψη?
 • η παρουσία υπερβολικής εφίδρωσης των ποδιών.
 • ορμονικές αλλαγές στο σώμα.
 • Παραβίαση μεταβολικών διεργασιών.

Εκδηλώσεις ψωρίασης στα πόδια: φωτογραφία

Εκτός από ορατή φλεγμονή, ερυθρότητα του δέρματος, συμπτώματα όπως κνησμός, κάψιμο, πόνος ποικίλης έντασης στην πάσχουσα περιοχή εμφανίζονται επίσης στην παθολογία. Αυτό δημιουργεί σημαντική ενόχληση σε ένα άτομο, καθώς οι κινήσεις κατά το περπάτημα είναι δύσκολες.

Λόγω της τραχύτητας της επιδερμίδας στα πόδια, οι πλάκες δεν ξεφλουδίζουν πάντα, αν και μπορεί επίσης να υπάρχει ένα τέτοιο σημάδι. Εξαρτάται από την υδροφιλία των ιστών του ασθενούς.

Ψωρίαση ποδιών: θεραπεία

Πριν συνταγογραφήσει τη θεραπεία της ψωρίασης στα πόδια, ο γιατρός πρέπει να πραγματοποιήσει εξωτερική εξέταση της παθολογικής περιοχής για να διακρίνει οπτικά την ασθένεια. Σήμερα στην ιατρική δεν υπάρχουν ειδικές μέθοδοι πρόσθετης εξέτασης, αφού η ασθένεια δεν είναι λοιμώδους προέλευσης και δεν έχει μελετηθεί πλήρως.

Η θεραπεία της ψωρίασης του ποδιού πραγματοποιείται με πολύπλοκο τρόπο, δηλαδή η φαρμακευτική προσέγγιση συνδυάζεται με μια σειρά από φυσιοθεραπευτικές διαδικασίες που μπορούν να ανακουφίσουν σημαντικά την κατάσταση του ασθενούς. Συγκεκριμένα φάρμακα – κυτταροστατικά – χρησιμοποιούνται μόλις η νόσος εξελιχθεί σημαντικά. Στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης της νόσου, φάρμακα με τη μορφή πηκτωμάτων ή αλοιφών χρησιμοποιούνται τοπικά (θειικό οξύ, σαλικυλικό οξύ), συνταγογραφούνται κορτικοστεροειδή. Αυτό γίνεται προκειμένου να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις των φαρμακολογικών σκευασμάτων στον οργανισμό του ασθενούς. Επιπλέον, συνταγογραφείται βιταμινοθεραπεία, ανοσορύθμιση και αντιισταμινικά. Οι φωτογραφίες της ψωρίασης στα πόδια διανέμονται ευρέως στο Διαδίκτυο.

σημάδια ασθένειας

Το αρχικό στάδιο της ψωρίασης στα πόδια στις περισσότερες περιπτώσεις θεωρείται από τους γιατρούς ως εκδήλωση αλλεργικής αντίδρασης σε εξωτερικό ερεθιστικό. Ειδικά αν ο ασθενής αναζητήσει ιατρική βοήθεια το καλοκαίρι, όταν υπάρχει πληθώρα διαφόρων αλλεργιογόνων στην περιοχή.

Τα σημάδια της ψωρίασης στα πόδια στα αρχικά στάδια είναι τα εξής:

 1. Τα πρώτα μικρά ροζ εξανθήματα ή κόκκινες κηλίδες εμφανίζονται σε σημεία όπου το δέρμα τρίβεται συχνότερα στο εσωτερικό των ρούχων. Αυτό μπορεί να είναι τα γόνατα, η βουβωνική χώρα ή η περιοχή του αστραγάλου.
 2. Οι νέες αναπτύξεις στο δέρμα έχουν πάντα το σωστό σχήμα με σαφώς κατανοητά όρια στο αρχικό στάδιο. Μετά από 3-5 ημέρες, αυξάνονται σε μέγεθος, σχηματίζοντας μια ενιαία πλάκα κοκκινωπού-ροζ χρώματος με οβάλ ή στρογγυλό σχήμα.
 3. Οι κηλίδες καλύπτονται σταδιακά με μια λευκή επικάλυψη που σχηματίζει κάλους δερματικά κύτταρα. Πρόκειται για πολλαπλά λέπια που χωρίζονται εύκολα όταν αγγίζουν την κατεστραμμένη επιφάνεια του δέρματος.
 4. Σε όλα τα στάδια του αρχικού σταδίου της νόσου, ένα άτομο αισθάνεται έντονο κνησμό στο δέρμα των ποδιών. Έντονος πόνος γίνεται αισθητός όταν προσπαθείτε να ξύσετε ένα σημείο του σώματος που προκαλεί φαγούρα.
 5. Η λήψη αντιισταμινικών θα ανακουφίσει μόνο προσωρινά την αίσθηση κνησμού, αλλά δεν θα εμποδίσει το κόκκινο εξάνθημα και τα σπυράκια να εξαπλωθούν περαιτέρω. Αυτός είναι ένας βασικός παράγοντας για να διασφαλιστεί ότι το δερματολογικό πρόβλημα δεν σχετίζεται με την εκδήλωση αλλεργικής δερματικής αντίδρασης σε εξωτερικά ερεθίσματα.

Το αρχικό στάδιο της ψωρίασης στα πόδια

Τα πρώτα σημάδια φολιδωτού λειχήνα στα πόδια σχετίζονται με αυξημένη ευαισθησία στον πόνο, καθώς και με φαγούρα.

Ανάλογα με τις εκδηλώσεις, μπορείτε να δείτε για ποιο στάδιο της νόσου μιλάμε.

Το αρχικό στάδιο αυτής της ασθένειας εκδηλώνεται με τη μορφή εξανθήματος κόκκινου ή ανοιχτού ροζ χρώματος.

Αρχικά, τα εξανθήματα είναι μικρά και καταλαμβάνουν ένα ελάχιστο του δέρματος.

Με την πάροδο του χρόνου, το εξάνθημα μεμονωμένων τμημάτων εξελίσσεται σε ένα μεγάλο σημείο, το οποίο ξεχωρίζει με μια κόκκινη απόχρωση.

Λόγω αυτής της συσχέτισης, σχηματίζονται πλάκες ψωρίασης που ανεβαίνουν ελαφρώς πάνω από την επιφάνεια του δέρματος. Οι φλεγμονώδεις περιοχές συνοδεύονται από έντονο κνησμό, που βασανίζει πολύ τους ασθενείς.

Μετά από αυτό, αρχίζει το ξεφλούδισμα των προσβεβλημένων ιστών.

συμπτώματα της νόσου

Τις περισσότερες φορές, τα γόνατα, οι μηροί, τα πόδια και η περιοχή κοντά στον αστράγαλο πέφτουν υπό την επίδραση φολιδωτών λειχήνων στα πόδια. Αυτές οι περιοχές εμφανίζουν συμπτώματα όπως:

 • σοβαρή επίμονη φαγούρα?
 • πρήξιμο στις πληγείσες περιοχές.
 • η εμφάνιση ψωριασικών βλατίδων.
 • ψωριατικη ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ;
 • Παραβίαση της δομής των πλακών νυχιών στα πόδια.

Χαρακτηριστικές ιδιότητες

Εμφανίζονται κοκκινωπές περιοχές στο δέρμα, ελαφρώς ανεβασμένες πάνω από το δέρμα. Αυτά τα εξανθήματα γίνονται αμέσως αντιληπτά, καθώς το ανοιχτό χρώμα τους, που χαρακτηρίζεται από μια φλεγμονώδη διαδικασία, ξεχωρίζει στο φόντο των καθαρών περιοχών.

Αργότερα σχηματίζουν μια μεγάλη πληγείσα περιοχή. Οι πλάκες ψωρίασης που εμφανίζονται μετά αρχίζουν να ξεφλουδίζονται, αλλά όταν ξεφλουδίζονται, αιμορραγούν λίγο ή απλά αφήνουν μια κόκκινη λεία επιφάνεια.

Τι είναι η ψωρίαση στα πόδια;

Αυτή η δερματική ασθένεια δεν θεωρείται μεταδοτική, αλλά προκαλεί σωματική και ψυχική ταλαιπωρία σε ένα άτομο. Η ψωρίαση, που έχει εμφανιστεί μία φορά, μπορεί να μην θυμάται τον εαυτό της για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τη θεραπεία. Συχνά, για άγνωστους λόγους, η ασθένεια επανεμφανίζεται ξαφνικά. Με την ψωρίαση υπάρχει παραβίαση του σχηματισμού των κυττάρων του δέρματος, η επιταχυνόμενη ανάπτυξή τους. Με την έναρξη της φλεγμονώδους διαδικασίας που εμφανίζεται στα πόδια, παρατηρείται μια επιφανειακή βλάβη:

 • Να σταματήσει;
 • πόδι
 • Δάχτυλο;
 • γοφούς;
 • περιοχές γύρω από τις αρθρώσεις?
 • νύχια.

Ένα χαρακτηριστικό της ψωρίασης είναι ότι η προέλευσή της δεν είναι πλήρως κατανοητή, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη θεραπεία. Η φλεγμονή του δέρματος των ποδιών επιδεινώνεται από προβλήματα με τις ανθρώπινες κινητικές δεξιότητες. Δυστυχώς, δεν είναι δυνατό να λυθεί ριζικά το πρόβλημα της πλήρους εξάλειψης της ψωρίασης. Ο ασθενής βοηθείται:

 • ανακούφιση από επώδυνα συμπτώματα.
 • επιβραδύνετε την ανάπτυξη των εξανθημάτων στα πόδια.
 • ανακουφίσει την κατάσταση?
 • αποκατάσταση της ικανότητας εργασίας·
 • επιστροφή σε μια γεμάτη ζωή.

Η έναρξη της ψωρίασης μπορεί να χαρακτηριστεί από το σχηματισμό εξανθήματος - ροζ βλατίδες στην επιφάνεια του δέρματος των ποδιών. Κατά τη διάρκεια της νόσου:

 • πρήξιμο στις αρθρώσεις?
 • ανάπτυξη ψωριασικής αρθρίτιδας.
 • ερυθρότητα;
 • πυκνές φολιδωτές πλάκες?
 • δάκρυα δέρματος?
 • αφόρητη φαγούρα?
 • Αιμορραγία;
 • Συνδυασμός μεμονωμένων στοιχείων σε μια κοινή βλάβη.

Οι εκδηλώσεις της ψωρίασης διαφέρουν ανάλογα με τη θέση του τραυματισμού στο δέρμα των ποδιών. Χαρακτηριστικά είναι τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • στους γοφούς - μεγάλες περιοχές με εξανθήματα, ξεφλούδισμα.
 • νύχια - πυκνώστε, ξεφλουδίστε, αλλάξτε το χρώμα και το σχήμα της πλάκας νυχιών.
 • Αρθρώσεις ποδιών - φλεγμονώνονται, η κινητικότητά τους μειώνεται.
 • Ψωρίαση ποδιών - τα πέλματα των ποδιών καλύπτονται με ένα παχύ στρώμα κερατινοποιημένων κυττάρων, παρατηρούνται ρωγμές, έντονη ερυθρότητα, η ευαισθησία αυξάνεται.

Αν και η ασθένεια είναι συχνή, οι γιατροί δεν μπορούν να πουν τον ακριβή λόγο για τον οποίο εμφανίζεται. Υπάρχουν προκλητικοί παράγοντες που προκαλούν αυτή την παθολογία του δέρματος των ποδιών και άλλων τμημάτων του σώματος. Η ψωρίαση μπορεί να ξεκινήσει ως αποτέλεσμα:

 • κληρονομική προδιάθεση;
 • ορμονική αποτυχία στο σώμα.
 • τραυματισμός του δέρματος?
 • Υπερβολική υγιεινή?
 • μεταδοτικές ασθένειες;
 • στρεσογόνες καταστάσεις.

Η ιατρική επιστήμη πιστεύει ότι η ψωρίαση προκαλείται από αποτυχία του ανοσοποιητικού συστήματος και δυσλειτουργία των επιθηλιακών κυττάρων. Οι δυσμενείς παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν ασθένεια του δέρματος των ποδιών, όπως:

 • ψυχο-συναισθηματικό στρες?
 • έκθεση σε χημικές ουσίες?
 • παραβιάσεις των μεταβολικών διεργασιών ·
 • ξηρό λεπτό δέρμα?
 • δηλητηρίαση από αλκοόλ?
 • κλιματική αλλαγή;
 • κιρσοί στα πόδια?
 • Παθολογίες του μεταβολισμού των λιπιδίων.

Για να βοηθηθεί έγκαιρα ένα άρρωστο μωρό, είναι απαραίτητη η σωστή διάγνωση. Στην παιδική ηλικία, η ψωρίαση μπορεί να συγχέεται με άλλες δερματικές παθήσεις των ποδιών. Η έγκαιρη θεραπεία ενός άρρωστου παιδιού θα τον βοηθήσει να τον σώσει από σοβαρά συμπτώματα και επιπλοκές. Η εμφάνιση ψωρίασης σε ένα μωρό είναι συνέπεια:

 • αλλεργίες?
 • ελμινθικές εισβολές?
 • έλλειψη βιταμινών?
 • κληρονομικοί παράγοντες?
 • διαταραχές στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα συμπτώματα της νόσου σε ένα παιδί είναι διαφορετικά:

 • Η ψωρίαση στα πόδια μπορεί να παρουσιαστεί ως επίμονο κοκκίνισμα της επιφάνειας που δεν μπορεί να αγγιχτεί λόγω πόνου.
 • όταν καταστρέφονται τα νύχια, παρατηρούνται σημεία παρόμοια με τσιμπήματα.
 • σημειώνονται εξανθήματα στις δερματικές πτυχές των ποδιών, οι οποίες ξεφλουδίζουν, φαγούρα και δεν επιτρέπουν τον ύπνο.
 • Στους γοφούς σχηματίζεται μεγάλη ερυθρότητα με ρωγμές και αιμορραγία.

Η κατάσταση και τα συμπτώματα του ασθενούς εξαρτώνται από το στάδιο ανάπτυξης της ψωρίασης. Οι παθολογίες που εμφανίζονται στην επιφάνεια των ποδιών αλλάζουν συνεχώς για μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν διάφορα στάδια στην ανάπτυξη της ψωρίασης:

 • αρχική - εμφανίζονται τα πρώτα εξανθήματα, ερυθρότητα, πρήξιμο - μια κατάσταση ευνοϊκή για θεραπεία.
 • προοδευτική - νέες πλάκες σχηματίζονται ενεργά, υπάρχουν, αυξάνονται σε μέγεθος, όλα συνοδεύονται από έντονο κνησμό, ξεφλούδισμα.

Αλλαγές στην πορεία της νόσου παρατηρούνται στα ακόλουθα στάδια της ψωρίασης:

 • οξεία - η εξέλιξη της ανάπτυξης των εξανθημάτων σταματά, εμφανίζονται κλίμακες.
 • σταθερές - νέες βλατίδες δεν εμφανίζονται στα πόδια, οι παλιές σχηματίζουν ένα στρώμα που σταδιακά ξεφλουδίζει, αφήνοντας κηλίδες.
 • Παλινδρόμηση - η ασθένεια σταματά, οι πλάκες εξαφανίζονται χωρίς ίχνος, όλα τα δυσάρεστα συμπτώματα εξαφανίζονται, ο ασθενής είναι υγιής.