Τι είναι η ψωρίαση και γιατί είναι επικίνδυνη; Πλήρης περιγραφή της νόσου

Η ψωρίαση παρουσιάζεται ως μη μολυσματική δερματοπαθολογία χρόνιας φύσης. Οι στατιστικές λένε ότι το 3, 7% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι ευαίσθητο σε αυτή την ασθένεια που είναι γνωστή ως ψωρίαση. Το φύλο σε αυτή την περίπτωση δεν έχει σημασία, η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική νόσος, ενώ η ομάδα κινδύνου αντιπροσωπεύεται από άτομα ηλικίας 14-27 ετών. Στο δέρμα εμφανίζεται κηλιδωμένο κόκκινο peeling με λευκά λέπια.

Η εντόπιση είναι δυνατή σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, αλλά τα πιο κοινά σημεία είναι το τριχωτό της κεφαλής, το κάτω μέρος της πλάτης, τα γόνατα και οι αγκώνες. Εφόσον η επίμαχη νόσος είναι χρόνια, εκδηλώνεται με περιόδους ύφεσης και παροξύνσεων. Πόσο επηρεάζει η παθολογία τη ζωή του ασθενούς και πώς να απαλλαγείτε από την ψωρίαση για πάντα;

Λόγοι εμφάνισης

Ψωρίαση στην κοιλιά

Για να κατανοήσουμε τι προκαλεί την ψωρίαση, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η διαδικασία δημιουργίας της παθολογίας είναι συστηματική και αφορά τόσο το δέρμα όσο και ολόκληρο το ανθρώπινο σώμα. Οι λόγοι δεν είναι απολύτως σαφείς, μπορεί να είναι ιογενείς, μολυσματικοί, κληρονομικοί, νευρογενείς ή μικτές. Ενεργοποιείται η χυμική και κυτταρική ανοσία, η οποία συμβάλλει στην έναρξη μιας αυτοάνοσης διαδικασίας κυτταρικής βλάβης, κυρίως των επιδερμικών κυττάρων.

Ο μεταβολισμός είναι επίσης διαταραγμένος, ενώ μια επιβαρυμένη κληρονομικότητα επιδεινώνει επίσης την ψωρίαση του δέρματος. Ως αποτέλεσμα, η αναγέννηση των κυττάρων επιταχύνεται κατά 3-5 φορές, γεγονός που οδηγεί στο σχηματισμό ψωριασικών πλακών. Γιατί λοιπόν εμφανίζεται η ψωρίαση, στην οποία το 80% της ποιότητας ζωής εξαρτάται από τη σωστή θεραπεία και την έγκαιρη ανίχνευση της νόσου:

 1. κακή κληρονομικότητα?
 2. κατάθλιψη, συνεχές άγχος?
 3. δυσβακτηρίωση?
 4. προβλήματα με τις ορμόνες?
 5. αλλεργικές ασθένειες?
 6. καντιντίαση και στρεπτόδερμα.
 7. ιογενείς παθολογίες?
 8. Επιδιώκει?
 9. λοιμώξεις παρασιτικής φύσης·
 10. προβλήματα με το μεταβολισμό.
Αιτίες Ψωρίασης

συμπτώματα

Η ποσότητα του εξανθήματος κατά την έναρξη της παθολογίας μπορεί να θεωρηθεί ασήμαντη. Μελετώντας τα συμπτώματα, μπορείτε να μάθετε πώς φαίνεται η ψωρίαση στο σώμα και πώς να την αναγνωρίσετε. Η πλάκα της ψωρίασης παίζει το ρόλο ενός βασικού συμπτώματος. Αυτή είναι μια υπεραιμική περιοχή του δέρματος με λέπια. Με φόντο το υγιές δέρμα, φαίνεται αισθητό και εξυψωμένο. Η παρουσία των ακόλουθων σημείων είναι ο λόγος για να συμβουλευτείτε επειγόντως έναν δερματολόγο:

 • Κυρτές κηλίδες στο δέρμα με ανοιχτόχρωμα λέπια.
 • φαγούρα σε προβληματικές περιοχές.
 • Υπερβολική ξηρότητα δέρματος και ξεφλούδισμα.
 • Επώδυνες ρωγμές, φουσκάλες στην περιοχή των παλάμες και τα πόδια.
 • Παραμορφωμένες και ξεφλουδισμένες πλάκες νυχιών.

τύπους ψωρίασης

Η ταξινόμηση της ψωρίασης περιλαμβάνει τη διαίρεση της νόσου σε διαφορετικούς τύπους και μορφές. Αξίζει να ληφθούν υπόψη οι ακόλουθοι τύποι ψωρίασης, λαμβάνοντας υπόψη τον εντοπισμό της παθολογίας και τη φύση των εξανθημάτων:

ψωρίαση στην πλάτη
 1. Η ψωρίαση κατά πλάκας στο σώμα αναφέρεται συχνά ως χυδαία, κοινή ή απλή. Αυτή είναι η πιο κοινή παραλλαγή, που διαγιγνώσκεται στο 85% όλων των ασθενών. Οι φλεγμονώδεις περιοχές του δέρματος έχουν μια τυπική εμφάνιση για την εν λόγω ασθένεια - ξεφλουδίζουν εύκολα, κοκκινίζουν και έχουν πυρετό. Το κόκκινο δέρμα κάτω από τα λέπια είναι ελαφρώς μελανιασμένο και μπορεί να αιμορραγήσει. Με την πάροδο του χρόνου, οι πλάκες συγχωνεύονται σε αυτό που είναι γνωστό ως λίμνη παραφίνης.
 2. Η ανάστροφη δερματική ψωρίαση επηρεάζει τις επιφάνειες των καμπτήρων. Οι φλεγμονώδεις περιοχές του δέρματος δεν ξεφλουδίζουν και σχεδόν δεν προεξέχουν πάνω από το υγιές δέρμα. Ο εντοπισμός αντιπροσωπεύεται από πτυχές του δέρματος, δηλαδή πτυχές κάτω από το στήθος, στην ψωρίαση στις γυναίκες, τις μασχάλες, την περιοχή των εξωτερικών γεννητικών οργάνων, την εσωτερική επιφάνεια των μηρών και τις πτυχές του δέρματος στη βουβωνική χώρα. Όταν απελευθερώνεται ιδρώτας, το δέρμα τραυματίζεται ή εμφανίζεται τριβή, η κατάσταση των φλεγμονωδών περιοχών επιδεινώνεται. Οι διαβητικοί και τα παιδιά είναι οι πιο συχνοί ασθενείς.
 3. Η φλυκταινώδης ψωρίαση στο δέρμα χαρακτηρίζεται από τα πιο πολύπλοκα συμπτώματα. Φυσαλίδες με διαφανές μη μολυσμένο εξίδρωμα φλεγμονώδους φύσης υψώνονται πάνω από υγιείς περιοχές του δέρματος. Παχύ, φλεγμονώδες, κόκκινο δέρμα γύρω από τις φλύκταινες με πυρετό.
 4. Η ρουπιοειδής ψωρίαση στους ανθρώπους χαρακτηρίζεται όχι μόνο από εξανθήματα που μοιάζουν με πλάκα, αλλά και από οξεία φλεγμονή της επιδερμίδας. Η επιφάνεια του δέρματος κάτω από τις πλάκες είναι ανοιχτό ροζ και κλαίει.
 5. Η εντερική ψωρίαση στους ενήλικες χαρακτηρίζεται από μεγάλο αριθμό μικρών κυστιδίων μωβ ή κόκκινου χρώματος. Το σχήμα των φυσαλίδων μπορεί να μοιάζει με κύκλους, δάκρυα, κουκκίδες ή σταγόνες. Η πληγείσα περιοχή είναι συχνά αρκετά εκτεταμένη, μπορεί να είναι ψωρίαση στο κεφάλι, το λαιμό, τους ώμους, την πλάτη, τα πόδια ή τους μηρούς. Η στηθάγχη ή η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα είναι συχνά προκλητές της ανάπτυξης της εν λόγω παθολογίας.

μορφές ψωρίασης

Οι μορφές της ψωρίασης μπορεί να είναι η ψωριασική ερυθροδερμία, η αρθροπαθητική ψωρίαση ή η ψωριασική ονυχοδυστροφία:

 • Η ψωριασική ονυχοδυστροφία που επηρεάζει τα νύχια οδηγεί σε παραμόρφωση της πλάκας των νυχιών στα δάχτυλα των κάτω ή άνω άκρων. Είναι δυνατό να αλλάξετε το χρώμα του ίδιου του νυχιού ή του κρεβατιού του νυχιού. Αυτός ο τύπος ψωρίασης οδηγεί επίσης στο σχηματισμό οζιδίων, εγκάρσιων γραμμών, κηλίδων, κουκκίδων, καθώς και αυξημένη ευθραυστότητα και αποκόλληση. Ακόμη και η πλήρης απώλεια του νυχιού είναι δυνατή.
 • Η ερυθροδερμική ψωρίαση σε άνδρες και γυναίκες αναπτύσσεται σταδιακά και εξελίσσεται με επιπλοκές. Αυτό είναι συνέπεια της αγνοημένης ψωρίασης κατά πλάκας, όταν η επιδερμίδα γίνεται πολύ κόκκινη και διογκωμένη, η οποία χαρακτηρίζεται από μια ξεκάθαρη οξεία φλεγμονώδη διαδικασία. Το ξεφλούδισμα και η φλεγμονή εξαπλώνονται σε μεγάλη περιοχή, συνοδευόμενα από πόνο, κνησμό και πρήξιμο του υποδόριου ιστού. Με αυτή τη μορφή παθολογίας, μια θανατηφόρα έκβαση είναι πιο πιθανή από άλλες, καθώς το σώμα χάνει την ικανότητα να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος λόγω εκτεταμένης φλεγμονής, απολέπισης και αποκόλλησης.
 • Η ψωριασική αρθρίτιδα, εκτός από τα κύρια συμπτώματα, συμπληρώνεται από μια φλεγμονώδη διαδικασία στις αρθρώσεις και τον συνδετικό ιστό. Αυτή η μορφή παθολογίας μπορεί να επηρεάσει οποιεσδήποτε αρθρώσεις, αλλά πιο συχνά είναι μικρές αρθρώσεις των άνω και κάτω άκρων. Εάν η ασθένεια εξαπλωθεί στις αρθρώσεις του γόνατος ή του ισχίου, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα απώλειας της κινητικότητας. Η εξεταζόμενη μορφή της νόσου αντιπροσωπεύει το 10-15% όλων των περιπτώσεων στις οποίες διαγιγνώσκεται η ψωριασική δερματική νόσος.
Τύποι ψωρίασης στο σώμα

στάδια ανάπτυξης

Η ανάπτυξη της ψωρίασης χαρακτηρίζεται από τρία διαδοχικά στάδια. Κάθε ασθενής με την εν λόγω ασθένεια περνά από όλα, αλλά με την κατάλληλη θεραπεία, η διάρκεια της δεύτερης φάσης μπορεί να μειωθεί σημαντικά:

 1. Το προοδευτικό στάδιο χαρακτηρίζεται από αύξηση των πρώτων σημείων και επιδείνωση της γενικής υγείας.
 2. Στο στατικό στάδιο υπάρχει μια αιχμή στην ανάπτυξη της παθολογίας.
 3. Το στάδιο της παλινδρόμησης αντιπροσωπεύεται από τη διακοπή των συμπτωμάτων και τη σημαντική βελτίωση της γενικής υγείας.

διάγνωση

Ένας δερματοφλεβολόγος ασχολείται με τη διάγνωση και την περαιτέρω θεραπεία της δερματικής νόσου της ψωρίασης. Συνήθως δεν υπάρχουν δυσκολίες στον προσδιορισμό της νόσου, αφού οι δερματικές βλάβες είναι ιδιαίτερης φύσης. Σπάνια απαιτούνται πρόσθετες εργαστηριακές εξετάσεις με τη μορφή προσδιορισμού του ρευματοειδούς παράγοντα και πλήρης αιματολογική εξέταση. Η συμμετοχή ενός ρευματολόγου γίνεται σχετική όταν διαγνωστεί η ψωριασική αρθρίτιδα. Σε μια τέτοια κατάσταση, είναι απαραίτητο να γίνει ακτινογραφία των αρθρώσεων. Η σκοπιμότητα της βιοψίας δέρματος παρατηρείται σε ακραίες περιπτώσεις, όταν είναι δύσκολο να γίνει διαφορική διάγνωση.

γιατρός που εξετάζει την ψωρίαση στον αγκώνα

Η ποιότητα ζωής

Η εμφάνιση ψωρίασης οδηγεί σε σημαντική υποβάθμιση της ποιότητας ζωής. Μπορεί να προκύψουν δυσκολίες στην κοινωνική προσαρμογή και στο εργασιακό περιβάλλον λόγω σωματικών και ψυχικών προβλημάτων. Ο έντονος κνησμός και ο πόνος μπορεί να δυσκολέψουν τις βασικές διαδικασίες της ζωής: ύπνος, προσωπική υγιεινή, περπάτημα, άσκηση, τρέξιμο στη δουλειά, διαχείριση του νοικοκυριού, κατοικίδια.

Οι ασθενείς συχνά δείχνουν υπερβολική ανησυχία για την εμφάνισή τους, φόβο για αρνητικές αντιδράσεις από τους άλλους και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ο πόνος μαζί με τον κνησμό και τη συναισθηματική δυσφορία συχνά οδηγεί σε κοινωνική απομόνωση, αγχώδεις διαταραχές, κοινωνική φοβία και καταθλιπτικές καταστάσεις.

θεραπευτική αγωγή

Η απαλλαγή από την ψωρίαση περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση χρησιμοποιώντας τις ακόλουθες κατηγορίες φαρμάκων και φαρμάκων.

κρέμες και αλοιφές

Με αλοιφές και κρέμες, μπορείτε να καταπολεμήσετε την ψωρίαση πολύ αποτελεσματικά και με ελάχιστες παρενέργειες. Κατά κανόνα, αυτά τα κεφάλαια εφαρμόζονται απευθείας στις φλεγμονώδεις περιοχές:

Αλοιφή για τη θεραπεία της ψωρίασης
 • Οι ορμονικές αλοιφές είναι από τις πιο αποτελεσματικές, εξαλείφουν τα κύρια συμπτώματα και εμποδίζουν την αναπαραγωγή των κερατινοκυττάρων. Τα ισχυρότερα μέσα αυτής της κατηγορίας μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα, να προκαλέσουν ξηρότητα και λέπτυνση της επιδερμίδας.
 • Το σαλικυλικό οξύ εξαλείφει τις νιφάδες ψωρίασης καθαρίζοντας το δέρμα. Η δοσολογία όταν χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς η υπερβολική χρήση θα οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών και ερεθισμό του δέρματος.
 • Τα ρετινοειδή είναι η δραστική μορφή της βιταμίνης Α, είναι σχεδόν εξίσου αποτελεσματικά με τις ορμονικές αλοιφές, αλλά το κλινικό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται περισσότερο. Η υπερευαισθησία στο υπεριώδες φως είναι το πιο συχνό ανεπιθύμητο σύνδρομο.
 • Οι αλοιφές πίσσας μειώνουν τη σοβαρότητα των αρνητικών συμπτωμάτων και εμποδίζουν την ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος. Οι παρενέργειες περιλαμβάνουν αλωπεκία, ακμή ή ωοθυλακίτιδα.
 • Μια μορφή αλοιφής ή γέλης βιταμίνης D. Η συνδυασμένη χρήση με ορμονικούς παράγοντες δίνει το μέγιστο αποτέλεσμα.
 • Οι ενυδατικές κρέμες βοηθούν να απαλλαγούμε από δευτερεύοντα αρνητικά συμπτώματα με τη μορφή ξηρότητας και κνησμού, αλλά είναι απαράδεκτες ως κύρια μέθοδος θεραπείας.
 • Η ανθραλίνη στη σύνθεση των αλοιφών βοηθά στην απαλλαγή από την πιτυρίδα, εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των κερατινοκυττάρων. Μετά την εφαρμογή στην περιοχή με φλεγμονή, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα το προϊόν πρέπει να ξεπλυθεί.

Δισκία ψωρίασης

ο γιατρός συνταγογραφεί φάρμακα για την ψωρίαση

Δεδομένου ότι δεν είναι πάντα δυνατό να νικηθεί η ψωρίαση με τοπική θεραπεία, καθίσταται απαραίτητο να συμπληρωθεί η θεραπευτική στρατηγική με φαρμακευτική αγωγή σε μορφή δισκίου. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να αυξηθούν σημαντικά, επομένως η συνεχής παρακολούθηση της γενικής υγείας σας μέσω εξετάσεων και επίσκεψης σε γιατρό είναι απαραίτητη:

 1. Τα συστηματικά γλυκοκορτικοστεροειδή μειώνουν τη φλεγμονώδη διαδικασία, το πρήξιμο και τον κνησμό, εμποδίζουν την αυξημένη δραστηριότητα των κυττάρων του δέρματος. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι εξαιρετικά πολλές, επομένως τα δισκία της ομάδας Anna συνταγογραφούνται σπάνια.
 2. Η ψωρίαση ολόκληρου του σώματος μπορεί να αντιμετωπιστεί με μεθοτρεξάτη, η οποία επιδεικνύει αποτελεσματικά κυτταροστατικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. Το σώμα ανταποκρίνεται αρκετά θετικά σε χαμηλές δόσεις. Οι σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν αυξημένη κόπωση, μειωμένη όρεξη και πεπτικά προβλήματα.
 3. Τα ρετινοειδή είναι αποτελεσματικά όταν η ψωρίαση του δέρματος δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί διαφορετικά. Οι παρενέργειες περιλαμβάνουν απώλεια μαλλιών και φλεγμονή στην περιοχή των χειλιών. Αφού χρησιμοποιήσετε τα δισκία αυτής της ομάδας, δεν μπορείτε να γεννήσετε για 3 χρόνια, καθώς τα ρετινοειδή προκαλούν την εμφάνιση γενετικών ανωμαλιών.
 4. Η κυκλοσπορίνη έχει πολλά κοινά με τη μεθοτρεξάτη και ανήκει στην κατηγορία των ανοσοκατασταλτικών. Η αύξηση της αρτηριακής πίεσης και η εμφάνιση νεφρικής νόσου είναι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες.
 5. Εάν τα αναφερόμενα φάρμακα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν λόγω των χαρακτηριστικών του σώματος του ασθενούς, τότε είναι λογικό να συνταγογραφηθεί υδροξυουρία.

ενέσεις

Τα φάρμακα που βοηθούν στην απαλλαγή από την ψωρίαση μπορούν να παρουσιαστούν με τη μορφή ενέσεων με τα ακόλουθα συστατικά:

 • Τα αντιισταμινικά μπλοκάρουν αμέσως τον οξύ κνησμό.
 • Τα γλυκοκορτικοστεροειδή με τη μορφή ενέσεων χρησιμοποιούνται όταν τα δισκία και οι αλοιφές με αυτό το συστατικό δεν είναι αποτελεσματικά.
 • Τα βιολογικά παρασκευάσματα είναι το αποτέλεσμα της σύνθεσης ανθρώπινων και ζωικών πρωτεϊνών. Έχουν ευεργετική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, αλλά η τιμή τους είναι πολύ υψηλή για πολλούς ασθενείς.

Εφαρμογή σαμπουάν

Αξίζει επίσης να εξετάσετε τα ειδικά θεραπευτικά σαμπουάν, επειδή μόνο αυτά μπορούν να αφαιρέσουν την ψωρίαση στο κεφάλι:

 1. Τα αντιμυκητιακά σαμπουάν είναι αποτελεσματικά όταν ο αιτιολογικός παράγοντας της παθολογικής φλεγμονής είναι μια μυκητιασική λοίμωξη.
 2. σαμπουάν που περιέχουν κορτικοστεροειδή.
 3. Το σαμπουάν ή το σαπούνι πίσσας χρησιμοποιείται για να απαλλαγούμε από την πιτυρίδα της ψωρίασης καθώς και για τη μείωση του καύσου και του κνησμού. Είναι επίσης αποδεκτό να προσθέσετε πίσσα σημύδας απευθείας στο σαμπουάν που συνήθως χρησιμοποιεί ο ασθενής.
Σαμπουάν για ψωρίαση

φαρμακευτική αγωγή

Εάν η εμφάνιση της ψωρίασης διαγνωστεί έγκαιρα, πολλά φάρμακα μπορούν να φέρουν το σωστό αποτέλεσμα, ο ειδικός θα συστήσει το καταλληλότερο.

Φάρμακα για την ψωρίαση

Βιολογικά δραστικές ουσίες

Δεδομένου ότι είναι σπάνια δυνατό να απαλλαγούμε από την ψωρίαση γρήγορα, τα συμπληρώματα διατροφής θα πρέπει να λαμβάνονται ως πρόσθετη θεραπεία συντήρησης:

 1. Η βιταμίνη D είναι χρήσιμη γιατί το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα στην καταπολέμηση της εν λόγω δερματικής νόσου και η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφησή του. Η χρήση αυτού του συμπληρώματος στο στάδιο της μετάβασης από την ενεργό φάση στη στατική φάση είναι πιο αποτελεσματική.
 2. Το πυρίτιο στη σύνθεση συμπλεγμάτων βιταμινών-μετάλλων παίζει το ρόλο του ροφητή, προσελκύοντας αντιγόνα και επίσης βελτιώνει την κατάσταση του δέρματος.
 3. Η λεκιθίνη είναι σε θέση να αποκαταστήσει γρήγορα τα επιθηλιακά κύτταρα που πεθαίνουν με αυτήν την παθολογία. Η ακεραιότητα του δέρματος αποκαθίσταται πολύ πιο γρήγορα και η φλεγμονώδης διαδικασία γίνεται λιγότερο έντονη.
 4. Τα ωμέγα-3 οξέα και το ιχθυέλαιο βοηθούν επίσης στην εξάλειψη της φλεγμονώδους διαδικασίας.

Λαϊκές προσεγγίσεις στη θεραπεία

Για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων, η σύνθετη θεραπεία μπορεί να συμπληρωθεί με εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας. Ωστόσο, να θυμάστε ότι η ψωρίαση στην πλάτη και σε άλλες περιοχές μπορεί να είναι ευαίσθητη σε αλλεργιογόνες ουσίες. Επομένως, συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας:

φυτικό φάρμακο για την ψωρίαση
 • Το κινέζικο πράσινο τσάι βοηθά στη μείωση της ενόχλησης από τον κνησμό του δέρματος, οι πλάκες ανάβουν. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί εσωτερικά με τη μορφή ροφήματος ή εξωτερικά με τη μορφή μάσκας στις πληγείσες περιοχές.
 • Η ηλιοθεραπεία μπορεί να μειώσει τις εκδηλώσεις της ψωρίασης, ειδικά όταν συνδυάζεται με θαλασσινό νερό. Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία δεν πρέπει να είναι άμεση, είναι καλύτερο να κάνετε ηλιοθεραπεία στη σκιά. Εάν αγνοήσετε αυτήν τη σύσταση, οι εκδηλώσεις της ψωρίασης θα απαλλαγούν μόνο για λίγο, αλλά σύντομα η ασθένεια θα επιστρέψει με ακόμη πιο έντονα αρνητικά συμπτώματα.
 • Η αλοιφή από πίσσα σημύδας, σαλικυλική αλκοόλη και έλαιο ιπποφαούς πρέπει να εφαρμόζεται απευθείας στις πληγείσες περιοχές για 2 ώρες. Εάν η ψωρίαση είναι αρκετά μεγάλη στην κοιλιά ή στην πλάτη, αξίζει να βάλετε γάζα πάνω από την αλοιφή. Αφού ξεπλύνετε την αλοιφή, είναι απαραίτητο να εφαρμόσετε βάμμα σελαντίνης με τη μορφή λαδιού.
 • Μια έγχυση λιναρόσπορου σάς επιτρέπει να απαλλαγείτε από τα κλινικά συμπτώματα της εν λόγω ασθένειας σε μια εβδομάδα. Μουλιάστε μια κουταλιά σπόρους σε ένα ποτήρι βραστό νερό για μια μέρα, στη συνέχεια βράστε, ψύξτε και στραγγίστε, πάρτε το πρωί πριν από τα γεύματα σε συνδυασμό με ενεργό άνθρακα (1 δισκίο ανά 10 κιλά σωματικού βάρους). Η πορεία πρέπει να συνεχιστεί για 20 ημέρες, ακόμη και μετά την εξαφάνιση των εκδηλώσεων της ψωρίασης. Δεν πρέπει να καταναλώνονται προϊόντα με καφεΐνη στη σύνθεση.
 • Πρόπολη και βούτυρο σε μορφή αλοιφής σε αναλογία 1: 20 Ανακατεύουμε τα υλικά, βράζουμε για 15 λεπτά, σουρώνουμε και απλώνουμε στις πληγείσες περιοχές. Το προϊόν πρέπει να διατηρείται στο ψυγείο.
 • Τα αφεψήματα σέλινου μπορούν να ληφθούν από το στόμα μία φορά την ημέρα και μια κομπρέσα μπορεί να εφαρμοστεί για 2 ώρες για 21 ημέρες. Τρία μαθήματα με διάλειμμα μιας εβδομάδας είναι αρκετά για να ξεχάσουμε την ασθένεια για αρκετά χρόνια.
 • Η σκόνη Celandine και η βαζελίνη με τη μορφή αλοιφής πρέπει να εφαρμόζονται σε φλεγμονώδεις περιοχές του δέρματος για 3 ημέρες. Μετά από ένα διάλειμμα 4 ημερών, η πορεία συνεχίζεται μέχρι να εξαφανιστούν εντελώς οι εξωτερικές εκδηλώσεις. Για τη δημιουργία του προϊόντος, όλα τα συστατικά αναμειγνύονται σε ίσες αναλογίες.
Λαϊκές θεραπείες για την ψωρίαση

πρόληψη

Η πρόληψη της ψωρίασης, καθώς και τα μέτρα για την πρόληψη των παροξύνσεων, είναι σχετικά, καθώς και η ίδια η θεραπεία:

 1. Η καθαριότητα του δέρματος πρέπει να παρακολουθείται πολύ προσεκτικά, χρησιμοποιήστε ενυδατικές κρέμες με βάση φυσικά συστατικά.
 2. Παρακολουθήστε τη γενική υγεία σας, ειδικά εάν έχετε προβλήματα με το ανοσοποιητικό σύστημα. Η λήψη συμπλεγμάτων πολυβιταμινών είναι υποχρεωτικό μέρος της πρόληψης της ψωρίασης.
 3. Το τακτικό μασάζ βελτιώνει τη λεμφική παροχέτευση και την κυκλοφορία του αίματος, πράγμα που σημαίνει ότι τα σήψη προϊόντα αφαιρούνται πιο γρήγορα και το δέρμα καθαρίζεται καλύτερα.
 4. Το κάπνισμα ως αιτία της ψωρίασης
 5. Η επαφή με οικιακά χημικά πρέπει να περιορίζεται στο μέγιστο. Τα γάντια και οι οικιακές αναπνευστικές συσκευές είναι υποχρεωτικός προστατευτικός εξοπλισμός εάν δεν είναι δυνατή η ανάθεση οικιακών εργασιών σε άλλα μέλη της οικογένειας. Όταν επιλέγετε οικιακές χημικές ουσίες, δώστε προσοχή στην παρουσία βαφών, χημικών και αρωμάτων. Το επίπεδο του χριστουγεννιάτικου δέντρου πρέπει να αντιστοιχεί στο φυσικό. Αξίζει επίσης να ελαχιστοποιηθεί η χρήση καλλυντικών περιποίησης δέρματος και διακοσμητικών καλλυντικών.
 6. Συχνά τα πρώτα σημάδια της νόσου εμφανίζονται μετά από ένα νευρικό στρες, επομένως είναι σημαντικό να κυριαρχήσετε διάφορες μεθόδους χαλάρωσης και αυτοελέγχου. Τα οφέλη του υγιούς ύπνου δεν πρέπει να παραβλέπονται. Με συχνό άγχος, η λήψη καταπραϋντικών βαμμάτων και τσαγιού από βότανα είναι επιτρεπτή.
 7. Καταρχήν το κάπνισμα είναι άμεσος προκλητής τόσο των παροξύνσεων όσο και της ίδιας της νόσου. Μιλάμε για καπνιστές που καταναλώνουν περισσότερα από 20 τσιγάρα την ημέρα. Υπό την επίδραση του καπνού του τσιγάρου, η ανοσία μειώνεται, τα αιμοφόρα αγγεία εξασθενούν και η αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού εξασθενεί. Το αλκοόλ δεν επηρεάζει την εμφάνιση αυτής της δερματικής παθολογίας, αλλά μπορεί να επιδεινώσει την πορεία της.

ψωρίαση και εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη επιδεινώνει σημαντικά τη θεραπεία της ψωρίασης, καθώς επιτρέπεται η ευρέως χρήση σε όλα τα φάρμακα. Αξίζει επίσης να κατανοήσουμε λεπτομερώς το θέμα του προγραμματισμού εγκυμοσύνης και άλλες καταστάσεις που σχετίζονται με αυτήν την περίοδο στη ζωή μιας γυναίκας.

προγραμματισμός εγκυμοσύνης

Η αναπαραγωγική ικανότητα τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών δεν επηρεάζεται από τη νόσο. Όσον αφορά την πιθανή βλάβη στο μωρό, η ψωρίαση δεν μεταδίδεται μέσω της επαφής, επομένως ο θηλασμός και η επικοινωνία με το μωρό δεν αποτελούν πρόβλημα. Ένα άλλο πράγμα είναι η ικανότητα της νόσου να μεταδίδεται σε γενετικό επίπεδο, αλλά η πιθανότητα δεν είναι τόσο μεγάλη - 8-15% εάν ένας από τους γονείς είναι άρρωστος. Ο κίνδυνος αυξάνεται όταν επηρεάζονται και οι δύο γονείς - 50-60%.

Εάν σχεδιάζετε εγκυμοσύνη, θα πρέπει πρώτα να υποβληθείτε σε περαιτέρω θεραπεία για να επιτύχετε ύφεση. Μιλάμε συγκεκριμένα για γυναίκα, αφού η κατάσταση του πατέρα δεν επηρεάζει τη στάση του εμβρύου. Το άγχος πρέπει επίσης να ελαχιστοποιηθεί και να αντιμετωπιστεί υπεύθυνα σε αυτήν την πτυχή.

Σχεδιασμός εγκυμοσύνης στην ψωρίαση

εγκυμοσύνη

Μιλώντας για την ίδια την εγκυμοσύνη, πολλοί σημειώνουν ότι η πορεία της παθολογίας διευκολύνεται σημαντικά, αλλά αμέσως μετά τον τοκετό τα συμπτώματα επιδεινώνονται. Αυτό οφείλεται στην αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος της γυναίκας καθώς το παιδί στην πραγματικότητα εξαντλεί το σώμα και απορροφά θρεπτικά συστατικά μέσω του ομφάλιου λώρου. Εάν απαιτείται θεραπεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα πρέπει να προτιμώνται ασφαλέστερα μέσα με ελάχιστη πιθανότητα παρενεργειών. Αναλύστε την κατάστασή σας και μπορείτε να καταλάβετε πώς θα συμπεριφέρεται η ασθένεια σε μελλοντικές εγκυμοσύνες. Στη συνέχεια, αξίζει να εξεταστεί ποια μέσα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ποια πρέπει να αποφευχθούν.

Απαγορευμένος Συνιστάται
τοπική θεραπεία Τα σκευάσματα με βάση τη βιταμίνη Α γενικά αντενδείκνυνται. Τα γλυκοκορτικοστεροειδή στη σύνθεση αλοιφών και κρεμών είναι αποδεκτά σε ελάχιστες ποσότητες. Δεν συνιστάται για χρήση στους ώμους, την κοιλιά και τους μαστικούς αδένες, καθώς η κορτιζόνη μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση ραγάδων.
Τα σκευάσματα με βάση τη βιταμίνη D επιτρέπονται μόνο σε μικρές ποσότητες σε ορισμένες προβληματικές περιοχές. Οι καταπραϋντικές και ενυδατικές κρέμες δεν έχουν αντενδείξεις.
συστηματική θεραπεία Η μεθοτρεξάτη και η ακετιτίνη προκαλούν αποβολή ή ελαττώματα του εμβρύου. Η θεραπεία με αυτά τα φάρμακα πριν τον τοκετό απαιτεί αποχή από την εγκυμοσύνη για 4 μήνες. Επίσης, τέτοια φάρμακα επηρεάζουν αρνητικά την κατάσταση του ανδρικού σπέρματος, επομένως ο κανόνας της τήρησης αυτής της περιόδου ισχύει και για τον άνδρα. Η φωτοθεραπεία UV-B δεν είναι επιβλαβής για το αγέννητο παιδί ή τη μητέρα.
Η θεραπεία με Puva κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επίσης δεν είναι κατάλληλη, καθώς απαιτεί την προηγούμενη χρήση φωτοευαισθητοποιητών. Σε σοβαρές περιπτώσεις της νόσου, μπορεί να συνταγογραφηθεί το Cycloporin, το οποίο δεν έχει αρνητική επίδραση στο σώμα του παιδιού, αλλά μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες στη μητέρα.

καισαρική τομή

Η παρουσία ψωρίασης δεν αποτελεί λόγο για καισαρική τομή κατά τον τοκετό, αλλά αξίζει να εξεταστεί το ενδεχόμενο του φαινομένου Koebner. Μιλάμε για την εμφάνιση ψωρίασης σε περιοχές που έχει καταστραφεί το δέρμα. Μέχρι σήμερα, δεν έχουν διεξαχθεί επίσημες μελέτες σχετικά με το ποσοστό επούλωσης αυτών των περιοχών και τον κίνδυνο μόλυνσης.

Ψωρίαση μετά τον τοκετό

Μετά τον τοκετό, στις περισσότερες περιπτώσεις, υπάρχει έξαρση της παθολογίας, η αιτία της οποίας είναι το άγχος, η κόπωση, η χρόνια έλλειψη ύπνου, η ακανόνιστη και περιορισμένη διατροφή και η ορμονική ανισορροπία. Ο θηλασμός επιτρέπεται, αφού η παθολογία δεν μεταδίδεται στο παιδί με το γάλα. Ωστόσο, με μεγάλη χρήση φαρμάκων, ο θηλασμός δεν συνιστάται, καθώς ορισμένα συστατικά μπορούν να εισέλθουν στο γάλα.

Κανένα φάρμακο δεν μπορεί να εγγυηθεί 100 τοις εκατό ασφάλεια για τη μητέρα και το έμβρυο, επομένως οι διαβουλεύσεις με τον γιατρό που κατευθύνει την εγκυμοσύνη είναι υποχρεωτικές.

Παρά το γεγονός ότι η ψωρίαση είναι χρόνια, με μια καλά σχεδιασμένη θεραπεία, είναι δυνατό να εξαλειφθούν επιτυχώς τα αρνητικά συμπτώματα και να αποφευχθεί η μείωση της ποιότητας ζωής λόγω των πολλών περιορισμών που συνεπάγεται η ασθένεια.

Θηλασμός παιδιού με ψωρίαση