Αιτίες και θεραπεία της ψωρίασης στο κεφάλι

Η ψωρίαση προκαλεί πολλά προβλήματα με τη μορφή δυσφορίας και αισθητικών προβλημάτων και ο εντοπισμός της στο κεφάλι προσθέτει στην πολυπλοκότητα της θεραπείας. Ο κίνδυνος της νόσου έγκειται επίσης στην προσθήκη μυκητιασικών λοιμώξεων. Πώς αντιμετωπίζεται η ψωρίαση και ποια είναι τα συμπτώματά της;

Αιτίες της ψωρίασης της κεφαλής

ψωρίαση στο κεφάλι

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση για το τι προκαλεί την εμφάνιση ψωρίασης στο κεφάλι. Οι ειδικοί διατυπώνουν διάφορες θεωρίες σχετικά με την εμφάνιση της νόσου:

 1. Παραβιάσεις των μεταβολικών διεργασιών, στο πλαίσιο των οποίων ο κύκλος ζωής των κυττάρων μειώνεται από 40 σε 5 ημέρες. Επομένως, υπάρχει μια διαστρωμάτωση νεκρού ιστού πάνω από τις πλάκες.
 2. γενετική προδιάθεση. Εάν ένας από τους γονείς έχει κάποια ασθένεια στην οικογένεια, η πιθανότητα ένα παιδί να εμφανίσει ψωρίαση είναι 25%, και για τους δύο γονείς 75%.
 3. Δυσλειτουργία στον θυρεοειδή. Οι ορμονικές διαταραχές είναι συχνά η αιτία μιας δερματολογικής νόσου.
 4. Αυτοάνοσες διεργασίες στις οποίες το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει τα επιδερμικά κύτταρα ως ξένα σώματα.

Η ψωρίαση της κεφαλής μπορεί επίσης να επιδεινωθεί από τους ακόλουθους παράγοντες:

 • στρεσογόνες συνθήκες?
 • παράλογη διατροφή?
 • Ζώντας σε μια ζώνη με κακή οικολογία.
 • Κάπνισμα;
 • Πίνω αλκόολ.

Όλοι οι ειδικοί είναι απολύτως σίγουροι: η ασθένεια εμφανίζεται υπό την επίδραση πολλών λόγων και η εξάλειψή της γίνεται το πρώτο βήμα προς την ύφεση.

Ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής

Μία από τις σύνθετες μορφές της νόσου είναι η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής. Αυτό συμβαίνει γιατί η διαδικασία θεραπείας είναι δύσκολη λόγω της γραμμής των μαλλιών και τα συμπτώματα της νόσου στα πρώτα στάδια μοιάζουν με απλή πιτυρίδα.

συμπτώματα

Η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής χαρακτηρίζεται από συμπτώματα παρόμοια με εκείνα μιας ασθένειας που εντοπίζεται σε άλλα μέρη του σώματος. Διακρίνονται οι ακόλουθες εκδηλώσεις της νόσου:

 1. Μεμονωμένα εξανθήματα ή εκτεταμένες συσσωρεύσεις πλακών εμφανίζονται στην επιφάνεια του δέρματος.
 2. Στην επιφάνεια των βλαβών υπάρχει σμήγμα, λόγω του οποίου τα εξανθήματα αποκτούν κίτρινη απόχρωση. Τα νεκρά κύτταρα αναμεμειγμένα με λίπος αρχίζουν να σχηματίζουν οζίδια.
 3. Η πιτυρίδα, παρόμοια με την πιτυρίδα, συσσωρεύεται στα μαλλιά.
 4. Η πορεία της νόσου συνοδεύεται από έντονο κνησμό.
 5. Στα παιδιά παρατηρείται κοκκίνισμα της επιδερμίδας της κεφαλής, η οποία στη συνέχεια γίνεται υγρή.

Δεδομένου ότι οι βλάβες βρίσκονται στην επιφάνεια του δέρματος, η ασθένεια δεν φτάνει στους θύλακες της τρίχας, με αποτέλεσμα να μην διαταράσσεται η τριχοφυΐα και η απώλειά τους παραμένει σε φυσιολογικά επίπεδα. Η φωτογραφία δείχνει πώς φαίνεται η ψωρίαση, εντοπισμένη στο τριχωτό της κεφαλής.

Ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής

συνέπειες

Η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες:

 1. Η ασθένεια φέρνει λιγότερη ενόχληση από ψυχολογικές ενοχλήσεις. Ο ασθενής συχνά πέφτει σε βαθιά κατάθλιψη.
 2. Λόγω του συνεχούς κνησμού και του γρατζουνιού, η ασθένεια προκαλεί συνεχές αίσθημα πόνου στον ασθενή.
 3. Στην ερυθροδερμική μορφή της ψωρίασης, επηρεάζονται οι θύλακες των τριχών, γεγονός που μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών.

Επομένως, η θεραπεία της ψωρίασης στο κεφάλι πρέπει να είναι έγκαιρη.

Σπουδαίος! Η ψωρίαση από το τριχωτό της κεφαλής μπορεί να εξαπλωθεί στο πρόσωπο, το λαιμό και τους ώμους.

Χαρακτηριστικά της θεραπείας

Μόνο ένας δερματολόγος, μετά από λεπτομερή εξέταση και εργαστηριακή εξέταση, θα σας πει πώς να θεραπεύσετε την ψωρίαση στο τριχωτό της κεφαλής. Η ίδια η ασθένεια δεν μπορεί να υποχωρήσει, για την καταπολέμηση της, απαιτείται πολύπλοκη θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει τη χρήση τόσο παραδοσιακών όσο και εναλλακτικών ιατρικών μεθόδων. Επιπλέον, η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής πρέπει να αντιμετωπίζεται με φυσιοθεραπεία. Μόνο σε αυτή την περίπτωση η θεραπεία μπορεί να είναι επιτυχής.

Σαμπουάν κατά της ψωρίασης

Με την ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής, είναι απαραίτητο να πλυθείτε με φαρμακευτικό σαμπουάν

Στη θεραπεία της ψωρίασης, το τριχωτό της κεφαλής απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα, η οποία δεν επιτρέπει τη χρήση συμβατικών καλλυντικών σαμπουάν. Ένα πλύσιμο μαλλιών πρέπει να επιλέγεται λαμβάνοντας υπόψη την αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριδιακή δράση.

Μπορούμε να διακρίνουμε τους κύριους τύπους σαμπουάν:

 1. Πίσσα. Περιέχουν πίσσα σημύδας ή αρκεύθου, η οποία ανακουφίζει καλά τα συμπτώματα της νόσου με τη μορφή καψίματος και επίσης καταπολεμά αποτελεσματικά το υπερβολικό ξεφλούδισμα.
 2. Αντιμυκητιακό. Στοχεύει στην καταστροφή της παθογόνου μυκητιασικής λοίμωξης. Επιπλέον, το φάρμακο καταπραΰνει καλά την ερεθισμένη επιδερμίδα.
 3. θεραπευτικός. Αυτή η κατηγορία σαμπουάν περιέχει συστατικά όπως ψευδάργυρο ή σαλικυλικό οξύ. Τα προϊόντα έχουν ενεργές ενυδατικές ιδιότητες.

Όλα αυτά τα εργαλεία πρέπει να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες.

λοσιόν

Οι λοσιόν με σπρέι χρησιμοποιούνται συνήθως στη θεραπεία της ψωρίασης του τριχωτού της κεφαλής. Αυτό είναι το πιο βολικό, αφού όταν ψεκάζεται, το φάρμακο δεν αφήνει ακαθαρσίες στα μαλλιά και ποτίζει ομοιόμορφα ολόκληρη την επιφάνεια του δέρματος με διάλυμα. Οι πιο δημοφιλείς λοσιόν είναι:

 1. Ένα στεροειδές φάρμακο που περιέχει επίσης σαλικυλικό οξύ. Το εργαλείο απολυμαίνει καλά και αποτελεσματικά το δέρμα και ανακουφίζει γρήγορα τον κνησμό. Η πορεία της θεραπείας είναι 3 εβδομάδες.
 2. Σπρέι που περιέχει μόνο φυσικά εκχυλίσματα βοτάνων. Συνιστάται για παράταση της ύφεσης. Το φάρμακο ενυδατώνει καλά το χόριο και εξαλείφει τις αισθήσεις κνησμού.
 3. Μη ορμονικό διάλυμα, το δραστικό συστατικό του οποίου είναι το οξείδιο του ψευδαργύρου. Το συστατικό σταματά καλά τις φλεγμονώδεις διεργασίες και καταπολεμά αποτελεσματικά τις μυκητιάσεις.

Τα σπρέι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλα μέρη του σώματος, αλλά μετά από συνεννόηση με τον θεράποντα ειδικό. Δεν είναι απαραίτητο να ξεπλύνετε το φάρμακο μετά τη χρήση.

σπιτικές θεραπείες

Οι εναλλακτικές ιατρικές συνταγές είναι πολύ δημοφιλείς στη θεραπεία κατά της ψωρίασης. Είναι απολύτως φυσικά και δεν βλάπτουν τον ασθενή. Επιπλέον, αυτά τα κεφάλαια δεν θα βλάψουν το πορτοφόλι. Μπορούν να εντοπιστούν οι ακόλουθες πιο αποτελεσματικές συνταγές:

 1. λουτρό σόδας. Ρίξτε ένα γεμάτο πακέτο μαγειρική σόδα στο μπάνιο. Πρέπει να ξαπλώσετε στο νερό με το κεφάλι σας γυρισμένο προς τα πίσω, έτσι ώστε το διάλυμα να καλύπτει το κεφάλι σας μέχρι την περιοχή του μετώπου. Συνιστάται η κάλυψη των αυτιών με ωτοασπίδες. Η διαδικασία διαρκεί 30 λεπτά.
 2. Συνιστάται επίσης να πλένετε τακτικά τα μαλλιά σας με σαπούνι πίσσας ή θείου. Για να το κάνετε αυτό, τρίψτε το προϊόν σε ένα λεπτό τρίφτη και διαλύστε σε λίγο νερό. Χρησιμοποιήστε το σαν κανονικό σαμπουάν.
 3. σαλικυλικό έλαιο. Μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία για τα σπυράκια. Απλά πρέπει να υγράνετε ένα βαμβάκι στην ουσία και να λιπάνετε τα χωρίσματα. Είναι απαραίτητο να επεξεργαστούμε επτά διαχωρισμούς.

Πολλοί ασθενείς δεν εμπιστεύονται τις λαϊκές θεραπείες, αλλά μερικές από αυτές μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές ακόμη και από τα πιο ακριβά φάρμακα φαρμακείου.

Συμβουλευτικός! Πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα ώστε να αποφεύγονται συνταγές που περιέχουν αιθέρια έλαια, καυστικές και ερεθιστικές ουσίες.

Ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής

Επιδημίες ψωρίασης στο κεφάλι πίσω από τα αυτιά

Η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής εντοπίζεται στις ακόλουθες περιοχές:

 • πίσω από τα αυτιά?
 • στο πίσω μέρος του κεφαλιού?
 • στους βλεννογόνους?
 • κοντά στα τόξα των φρυδιών.
 • στα μάγουλα.

Τα εξανθήματα στο πρόσωπο είναι ιδιαίτερα αισθητά γιατί δεν μπορούν να καλυφθούν με ρούχα. Ταυτόχρονα, απαγορεύεται αυστηρά η χρήση καλλυντικών καλλυντικών.

συμπτώματα

Η ασθένεια εκδηλώνεται ως εξής:

 1. Αρχικά, εμφανίζονται ελαφριές κηλίδες στο πρόσωπο.
 2. Στη συνέχεια εμφανίζονται μικρές κουκκίδες στο κέντρο, οι οποίες γρήγορα μεγαλώνουν και μετατρέπονται σε βλατίδες.
 3. Αυτοί οι σχηματισμοί σύντομα αρχίζουν να καλύπτονται με ένα παχύ στρώμα νεκρών κυττάρων.

Ο σχηματισμός εξανθημάτων συνοδεύεται από έντονο κνησμό. Στη φωτογραφία μπορείτε να δείτε πώς φαίνεται η ψωρίαση στο κεφάλι.

Ψωρίαση πλάκα πίσω από το αυτί

συνέπειες

Μια δερματοπάθεια μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες:

 1. Κατά το χτένισμα των βλατίδων, εμφανίζονται γρατζουνιές και πληγές, οι οποίες μπορεί να γίνουν πηγή μόλυνσης.
 2. Ο εντοπισμός των εξανθημάτων στα βλέφαρα είναι η αιτία της παθολογίας του βολβού του ματιού.
 3. Η ψωρίαση μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στις αρθρώσεις και το συκώτι.

Για να αποφευχθεί η ανάπτυξη συνοδών ασθενειών, είναι απαραίτητη η έγκαιρη θεραπεία.

Χαρακτηριστικά της θεραπείας

Το δέρμα του προσώπου είναι πολύ λεπτό, επομένως το καθήκον του ασθενούς δεν είναι μόνο να απαλλαγεί από την ασθένεια, αλλά και να διατηρήσει την εξωτερική ελκυστικότητα. Πώς να θεραπεύσετε την ψωρίαση στο κεφάλι, θα σας συμβουλεύσει ένας δερματολόγος.

Χρίω

Η αλοιφή για την ψωρίαση στο κεφάλι είναι το πιο κοινό εργαλείο για την καταπολέμηση της νόσου. Υπάρχουν δύο τύποι κεφαλαίων για τοπική χρήση:

 1. Ορμονικές αλοιφές. Περιέχουν γλυκοκορτικοστεροειδή, τα οποία ανακουφίζουν γρήγορα τα συμπτώματα της νόσου, γι' αυτό και χρησιμοποιούνται συχνά κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης.
 2. Μη στεροειδή αλοιφές. Αυτά τα προϊόντα περιέχουν φυτικά συστατικά και ένα ή δύο ενεργά συστατικά όπως οξείδιο ψευδαργύρου ή ιχθυόλη. Έχουν πιο ήπια επίδραση στον οργανισμό, οπότε μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όταν επιλέγετε μια αλοιφή, η σοβαρότητα της πορείας της νόσου θα πρέπει να συγκρίνεται με τη δύναμη του φαρμάκου.

σπιτικές θεραπείες

Μπορούν να διακριθούν οι ακόλουθες πιο αποτελεσματικές συνταγές:

 1. Το λιπαρό solidol και η πίσσα σημύδας πρέπει να αναμειγνύονται ομοιόμορφα. Εφαρμόστε τη μάζα στις βλάβες για 20 λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλύνετε και ενυδατώστε το δέρμα με κρέμα.
 2. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε λάδι ιπποφαούς και να το απλώσετε στις πλάκες πριν τον ύπνο. Το εργαλείο απολυμαίνει και επουλώνει καλά τις πληγές.

Συνιστάται η λήψη αφεψημάτων από φαρμακευτικές συλλογές στο εσωτερικό.

Γενικές αρχές θεραπείας

Δεδομένου ότι η ασθένεια απαιτεί πολύπλοκη δράση, υπάρχει μικρή τοπική θεραπεία. Είναι απαραίτητο να απαλλαγούμε πλήρως από την ψωρίαση με οποιοδήποτε διαθέσιμο μέσο.

Ιατρική θεραπεία

Στη θεραπεία της ψωρίασης χρησιμοποιούνται οι ακόλουθες ομάδες φαρμάκων:

 • αντιισταμινικά?
 • ανοσοκατασταλτικά;
 • εντεροροφητικά;
 • αντιβιοτικά?
 • Οποιοπαθητική.

Κατά κανόνα, συνταγογραφούνται πολλές ομάδες φαρμάκων ταυτόχρονα, ανάλογα με τη σοβαρότητα της νόσου και την κλινική εικόνα.

Σπουδαίος! Δεν μπορείτε να συνταγογραφήσετε ένα φάρμακο μόνοι σας, θα πρέπει πρώτα να ζητήσετε συμβουλές από έναν δερματολόγο.

φυσικοθεραπεία

Η φυσιοθεραπεία είναι αναπόσπαστο μέρος της καταπολέμησης της νόσου. Γίνεται διάκριση μεταξύ των παρακάτω διαδικασιών:

 • φωτοθεραπεία?
 • έκθεση λέιζερ?
 • μαγνητοθεραπεία;
 • έκθεση υπερήχων?
 • επεξεργασία λάσπης.

Συνήθως τέτοιες μέθοδοι συνταγογραφούνται κατά την περίοδο αδράνειας της νόσου, γεγονός που συμβάλλει στην παράταση της ύφεσης.

διατροφή

Υγιεινά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες στη διατροφή για την ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής

Έχει αποδειχθεί ότι ορισμένα προϊόντα μπορούν όχι μόνο να επιδεινώσουν την ασθένεια, αλλά και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Ως εκ τούτου, καλό είναι να ακολουθείτε μια δίαιτα που περιορίζει την κατανάλωση των παρακάτω τροφών:

 • κονσερβοποιημένα τρόφιμα;
 • παχυντικά φαγητά;
 • Γρήγορο φαγητό;
 • αλκοολούχα προϊόντα?
 • Καφές;
 • κόκκινα φρούτα και λαχανικά?
 • Ζαχαροπλαστική.

Θα πρέπει να προτιμώνται τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, μαγειρεμένα στον ατμό ή ψημένα σε αλουμινόχαρτο.

Παρά την πολυπλοκότητα της πορείας της νόσου, η ψωρίαση στο κεφάλι δεν είναι πρόταση. Είναι απαραίτητο μόνο να τηρείτε αυστηρά τη σύνθετη θεραπεία και η ασθένεια δεν θα γίνει αισθητή για μεγάλο χρονικό διάστημα.