Ψωρίαση στο κεφάλι: τι είναι, πώς φαίνεται και πώς να την αντιμετωπίσετε

Στον σύγχρονο κόσμο υπάρχουν πολλά ιατρικά και κοινωνικά προβλήματα που εμφανίζονται απρόβλεπτα και έχουν μια συγκεκριμένη πορεία, ένα από αυτά είναι η ασθένεια του πολιτισμού - η ψωρίαση. Αυτή η ασθένεια εμφανίζεται στο 1, 5 - 2% των κατοίκων προηγμένων χωρών, εξαπλώνεται εξίσου μεταξύ ανδρών και γυναικών και εκδηλώνεται ανεξάρτητα από την ηλικία του ασθενούς.

Τι είναι ψωρίαση ή ψωρίαση;

Ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής

Η ψωρίαση ή ψωρίαση είναι μια γενετική δερματική ασθένεια που βασίζεται σε μια χρόνια υποτροπιάζουσα φλεγμονώδη διαδικασία του δέρματος (μειωμένη ωρίμανση κερατινοκυττάρων) που προκαλείται από την επίδραση παραγόντων ενεργοποίησης. Ο εντοπισμός των εξανθημάτων είναι εξαιρετικά ποικίλος, ο εντοπισμός των εστιών της ψωρίασης μπορεί να συμβεί τόσο στον στοματικό βλεννογόνο όσο και στο τριχωτό της κεφαλής, τις εκτατικές επιφάνειες των άκρων, των νυχιών ή σε όλο το σώμα.

Δεδομένου ότι η ψωρίαση είναι συστηματική ασθένεια, η βλάβη είναι επίσης χαρακτηριστική του καρδιαγγειακού, του νευρικού, του μυοσκελετικού και άλλων συστημάτων. Επιπλέον, στο 80% των περιπτώσεων στο αρχικό στάδιο, η εκδήλωση της νόσου είναι η ήττα του τριχωτού της κεφαλής, επομένως σε αυτό το άρθρο θα θέλαμε να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στον ενδεικνυόμενο εντοπισμό της ψωρίασης.

Αιτίες ψωρίασης στο κεφάλι

Υπάρχουν 2 τύποι εμφάνισης ψωρίασης: πρώιμη και όψιμη. Ο πρώιμος τύπος είναι γενετικά καθορισμένος, εδώ η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο. Είναι γνωστό ότι η παρουσία της νόσου στον έναν γονέα αυξάνει τον κίνδυνο ψωρίασης σε ένα παιδί κατά 14% και ψωρίασης και στους δύο γονείς κατά 40%.

Υπάρχουν περισσότεροι από 100 παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση της ψωρίασης, οι πιο συνηθισμένοι από τους οποίους είναι:

 • γενεσιολογικά
 • ιογενής
 • λοιμώδη (αμυγδαλίτιδα) και αλλεργική
 • αγχωτικό (ψυχοσωματικό)
 • ενδοκρινική
 • Μεταβολικές διαταραχές (λιπίδια, ένζυμα)
 • διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος.

Συμπτώματα ψωρίασης του τριχωτού της κεφαλής

συμπτώματα ψωρίασης στο κεφάλι

Χαρακτηριστικό στοιχείο της ψωρίασης είναι μια συμμετρική επίπεδη ανύψωση πάνω από την επιφάνεια του δέρματος με ομοιόμορφα στρογγυλεμένες άκρες και αυξημένη τραχύτητα, σε συνδυασμό με ένα μεγάλο αριθμό από αργυρόχρωμα λέπια που αφαιρούνται εύκολα. Το μέγεθος των εξανθημάτων μπορεί να κυμαίνεται από 1 mm έως 2 cm, και επομένως οι σχηματισμοί συχνά συγχωνεύονται, σχηματίζοντας πλάκες διαφορετικών διαμορφώσεων, οι οποίες μπορεί να φτάσουν τα 10 cm ή και τα 20 cm.

Ένα συχνό φαινόμενο στην ψωρίαση είναι η λεγόμενη "ψωριασική στεφάνη" - η μετάβαση από τις αναπτύξεις στο λείο δέρμα του λαιμού ή της κροταφικής περιοχής κατά μήκος της γραμμής των μαλλιών. Ένα ξεχωριστό σύμπτωμα που εξαπλώνεται σε ασθενείς με ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής είναι ο κνησμός.

Η ψωρίαση ορίζεται από τρία βασικά συμπτώματα (τριάδα της ψωρίασης):

 1. "Spot of stearin" - μια πλάκα ψωρίασης ξύνεται με μια γυάλινη πλάκα, ως αποτέλεσμα της οποίας τα λέπια γίνονται πιο λεπτά, γεγονός που ενισχύει το λευκό χρώμα της επιφάνειας και μοιάζει με μια σταγόνα παγωμένης στεαρίνης.
 2. "Τελικό φιλμ" - κατά την περαιτέρω απόξεση παρατηρείται μια λεία ημιδιαφανής επιφάνεια.
 3. "Δροσιά αίματος" - η παρουσία μικρών σταγονιδίων αίματος κατά την απόξεση.

Στάδια ανάπτυξης της ψωρίασης

Η διαδικασία της ψωρίασης αποτελείται από 3 διαδοχικές φάσεις:

 • εγώ προοδευτική
 • II στάσιμος
 • III παλίνδρομος

Προοδευτικό Στάδιο

Χαρακτηρίζεται από το σχηματισμό νέων βλατίδων αυξημένης διαμέτρου. Η διαδικασία του peeling δεν επεκτείνεται σε υγιείς περιοχές του δέρματος, ενώ μια στενή ροζ λωρίδα παραμένει κατά μήκος της περιφέρειας των πλακών. Το κύριο σύμπτωμα στους ασθενείς είναι ο κνησμός. Επίσης για το προοδευτικό ή οξύ στάδιο της ψωρίασης είναι χαρακτηριστική η παρουσία του φαινομένου Koebner - σχηματισμός νέων βλατίδων 7 ημέρες μετά τον τραυματισμό του δέρματος. Υπάρχει μια τριάδα συμπτωμάτων ψωρίασης.

Ακίνητος

Σε αυτό το στάδιο, νέα στοιχεία του εξανθήματος δεν εμφανίζονται, η εκδήλωση κνησμού μειώνεται ή εξαφανίζεται εντελώς. Η διάγνωση της τριαδικής ψωρίασης είναι προβληματική και το σύμπτωμα του Koebner είναι αρνητικό.

Οπισθοδρομικός

Στο στάδιο της παλινδρόμησης, το ξεφλούδισμα μειώνεται, οι πλάκες εξαφανίζονται, αλλά σχηματίζονται υπομελάγχρωση. Τα συμπτώματα της ψωρίασης δεν ανιχνεύονται. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και μετά το στάδιο της παλινδρόμησης, παραμένουν «υποχρεωτικές πλάκες» στην περιοχή του τριχωτού της κεφαλής, των γονάτων και των αγκώνων.

Στάδια της νόσου ανάλογα με το βαθμό βλάβης

Διάγνωση της ψωρίασης της κεφαλής από γιατρό

Ανάλογα με την περιοχή της βλάβης, υπάρχουν 3 στάδια ψωρίασης:

 • ήπια - η πληγείσα περιοχή είναι μικρότερη από 3%
 • μέτρια - ο επιπολασμός των βλατιδωδών εξανθημάτων είναι από 3 έως 10%
 • σοβαρές - οι βλάβες εντοπίζονται σε περισσότερο από το 10% του δέρματος.

Πώς να θεραπεύσετε την ψωρίαση στο κεφάλι

Υπάρχουν πολλές συνδυασμένες μέθοδοι φαρμακευτικής και μη θεραπείας της ψωρίασης που στοχεύουν στην ελαχιστοποίηση των βλαβών, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς και στη μείωση της συχνότητας των εξάρσεων.

Η θεραπεία της ψωρίασης εξαρτάται από τον βαθμό των δερματικών βλαβών, το σχήμα και την ηλικία του ασθενούς. Εάν υπάρχουν πρόσθετες παθολογίες οργάνων και συστημάτων, διορθώνονται. Στους ασθενείς συνταγογραφείται δίαιτα με περιορισμένη πρόσληψη αλατιού, λιπαρών και τροφών με γρήγορους υδατάνθρακες.

Ιατρική θεραπεία

Αποτελεσματικά μέσα για τη συστηματική θεραπεία της ψωρίασης είναι:

 • απευαισθητοποίηση (διάλυμα θειοθειικού νατρίου 30%),
 • ηρεμιστικά (έγχυμα βαλεριάνας, ηρεμιστικά),
 • αντιισταμινικά,
 • διουρητικός,
 • βιταμίνες (Α, Β1, Β12, Β6, Ε, C),
 • ηπατοπροστατευτικά,
 • πυρετογόνα παρασκευάσματα,
 • ανοσοδιεγερτικά φάρμακα,

Με την οξεία λαϊκή μορφή της ψωρίασης, καθώς και με την ερυθροδερμία, συνταγογραφούνται κορτικοστεροειδή βραχείας δράσης (τριαμσιναλόνη).

Σε περίπτωση βλάβης του μυοσκελετικού συστήματος (αρθρώσεις), ενδείκνυνται τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (νατριούχος δικλοφενάκη, βολταρέν, νιμεσουλίδη).

Τα κυτταροστατικά (μετατρεξάτη, αζαθειοπρίνη) χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία επιπλεγμένων μορφών ψωρίασης.

Σε σοβαρές μορφές ψωρίασης (δείκτης μεγαλύτερος από 15 μονάδες), προστίθενται στη θεραπεία κυτταροστατικά, ηρεμιστικά και αρωματικά ρετινοειδή. Σε κρίσιμα πολύπλοκα επεισόδια ψωρίασης του τριχωτού της κεφαλής, χρησιμοποιούνται γλυκοκορτικοστεροειδή.

Σε ήπιες περιπτώσεις ψωριασικών νοσημάτων (δείκτης PASI έως 15 μονάδες), χρησιμοποιούνται υποευαισθητοποιητικά φάρμακα, αποτοξινωτικά και αντιισταμινικά, ηπατοπροστατευτικά.

Θεραπεία ψωρίασης του τριχωτού της κεφαλής

Η εφαρμογή της τοπικής θεραπείας εξαρτάται από το στάδιο της φολιδωτής δακτυλίτιδας:

 1. προοδευτική - 1 - 2% σαλικυλική αλοιφή, κορτικοστεροειδή κρέμες και αλοιφές
 2. σταθερή - 5 - 10% αλοιφή naftalan, 3% σαλικυλική αλοιφή, 2 - 5% αλοιφή θειούχου πίσσας, λουτρά με αφέψημα χαμομηλιού
 3. παλινδρομική - 3-5% σαλικυλική αλοιφή, 10-20% αλοιφή naftalan, 5-10% αλοιφή θειούχου πίσσας, Ψωριδική

Αλοιφή υδραργύρου-σαλικυλικού οξέος, λοσιόν και σαμπουάν Psoriks, βάλσαμο πίσσας, παρασκευάσματα με ψευδάργυρο χρησιμοποιούνται ευρέως στην ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής. Αναπόσπαστο μέρος της θεραπείας της νόσου είναι και τα ζεστά μπάνια κάθε 2-3 ημέρες. Με τη χειμερινή μορφή της ψωρίασης, η θεραπεία βασίζεται στη χρήση αλοιφών σε συνδυασμό με την υπεριώδη ακτινοβολία.

Μη φαρμακευτική θεραπεία

Η θεραπεία της ψωρίασης δεν βασίζεται μόνο σε φάρμακα. Επίσης, η χρήση διαδικασιών φωτοθεραπείας συμβάλλει στην ταχεία ανάρρωση και στην έναρξη της ύφεσης.
Υπάρχουν οι ακόλουθοι τύποι έκθεσης σε ακτινοβολία:

 • Η φωτοχημειοθεραπεία (θεραπεία PUVA) είναι μια μορφή φωτοθεραπείας που συνδυάζεται με τη χρήση φωτοευαισθητοποιητών. Ο μηχανισμός έγκειται στην έκθεση της επιφάνειας του δέρματος στην υπεριώδη ακτινοβολία για τη θεραπεία πολύπλοκων μορφών της νόσου της ψωρίασης.
 • Η επιλεκτική θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική στη θεραπεία των εξιδρωματικών και απλών μορφών ψωρίασης, όταν υπάρχουν λίγα εξανθήματα. Η πορεία της θεραπείας αποτελείται από 20-30 συνεδρίες, η αποτελεσματικότητα είναι 80%.
 • Θεραπεία στενής ζώνης – που χρησιμοποιείται για την επιφανειακή ψωρίαση, οι ακτίνες δεν διεισδύουν βαθιά στις μπάλες του δέρματος, αλλά δρουν μόνο επιφανειακά. Η διαδικασία στοχεύει στην πρόληψη των διεργασιών κακοήθους εκφυλισμού των κυττάρων.
 • Θεραπεία στενού φάσματος UVB - Αυτός ο τύπος θεραπείας μειώνει σημαντικά την εμφάνιση παρενεργειών όπως ερυθρότητα και κάψιμο. Η διαδικασία διαρκεί 20-30 συνεδρίες και χρησιμοποιείται μόνο για δερματικές βλάβες.

Θετικό αποτέλεσμα προέρχεται επίσης από τις θεραπείες σπα. Γνωστές ιαματικές πηγές είναι η λίμνη Kunigunda, η ακτή της Κριμαίας, η Μαύρη και η Νεκρά Θάλασσα.

Πειραματικές Μέθοδοι

Οι επιστήμονες δεν σταματούν και συνεχίζουν να αναζητούν νέες αποτελεσματικές μεθόδους θεραπείας της ψωρίασης, συμπεριλαμβανομένων των παρακάτω.

πλασμαφαίρεση

Μια ήπια διαδικασία δηλητηρίασης που βοηθά στον καθαρισμό του πλάσματος του αίματος από παθογόνα συστατικά και τοξίνες. Μετά από μια επέμβαση, συνήθως καθαρίζεται έως και το 30% του αίματος. Αυτός ο χειρισμός χρησιμοποιείται σε σοβαρές και περίπλοκες περιπτώσεις ψωρίασης. Η πορεία της πλασμαφόρησης πραγματοποιείται σε 3-6 συνεδρίες με διάλειμμα μιας εβδομάδας.

Ο μηχανισμός αυτής της διαδικασίας είναι ο εξής: ορισμένες μεμβράνες φιλτράρουν το μεσοκυττάριο υγρό και το επιστρέφουν στην κυκλοφορία του αίματος, ενώ τα ευεργετικά συστατικά διατηρούνται όσο το δυνατόν περισσότερο και οι παθογόνες τοξίνες καταστρέφονται.

Κρυοθεραπεία ή «κρυοθεραπεία»

Κρυοθεραπεία για τη θεραπεία της ψωρίασης

Η θεραπεία της νόσου βασίζεται στην επίδραση στο σώμα των εξαιρετικά χαμηλών βαθμών. Οι πικάντικες επιδράσεις του κρυολογήματος βοηθούν στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος και γενικά διεγείρουν τον μεταβολισμό. Αυτή η διαδικασία έχει τόσο πολύπλοκη επίδραση στο σώμα ως σύνολο, όσο και τοπική, με στόχο την εστίαση των δερματικών βλαβών.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η κρυοθεραπεία δεν είναι κατάλληλη για όλους τους ασθενείς. Λόγω των ανατομικών ιδιαιτεροτήτων της θέσης των αγγείων, μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν σπασμούς, πρήξιμο και απότομη επέκταση των αγγείων, γεγονός που διαταράσσει την κυκλοφορία του αίματος. Επιπλέον, ορισμένοι ασθενείς μπορεί να είναι επιρρεπείς σε αλλεργικές αντιδράσεις όπως η κρύα κνίδωση.

Επίδραση της κρυοθεραπείας:

 1. αυξάνουν την άμυνα του οργανισμού
 2. βελτιωμένες διαδικασίες αναγέννησης
 3. τα αρνητικά συμπτώματα εξαφανίζονται: φαγούρα, κάψιμο, ξεφλούδισμα
 4. βελτιώνει το μεταβολισμό στο δέρμα
 5. Παράταση των χρόνων ύφεσης.

Ανοσοβιολογικά σκευάσματα

Πρόκειται για προϊόντα με βάση τις πρωτεΐνες που δρουν άμεσα στο ανοσοποιητικό σύστημα και αποτρέπουν την εμφάνιση συνοδών ασθενειών. Με την παρουσία μιας ψωριασικής διαδικασίας, το σώμα αναπληρώνεται συνεχώς λόγω υπερβολικής ποσότητας πρωτεΐνης TNF. Αυτά τα φάρμακα αναστέλλουν τη δράση του TNF-α, επομένως τα συμπτώματα της φλεγμονώδους διαδικασίας στην ψωρίαση μειώνονται.

οζονοθεραπεία

Μια νέα αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης της ψωρίασης. Το όζον είναι γνωστό ότι έχει αποτοξινωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιπηκτικές και ανοσοτροποποιητικές επιδράσεις. Τα πλεονεκτήματα της οζονοθεραπείας είναι η ευκολία χρήσης, η γρήγορη αποτελεσματικότητα, η αξιοπιστία και η παντελής απουσία παρενεργειών.

Χαρακτηριστικά της θεραπείας της ψωρίασης σε παιδιά και εφήβους

Θεραπεία της ψωρίασης της κεφαλής στα παιδιά

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ψωρίαση είναι λιγότερο συχνή στα παιδιά παρά στους ενήλικες. Η εξήγηση είναι ο χαμηλός βαθμός αναγνώρισης της ψωρίασης, οι συχνές περιπτώσεις ύφεσης και οι σημαντικές περίοδοι ύφεσης έως και 12 χρόνια.

Τα χαρακτηριστικά της κλινικής εικόνας της ψωρίασης στα παιδιά είναι οι συχνές βλάβες του δέρματος κάτω από τα μαλλιά. Τα κορίτσια έχουν 2 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από τα αγόρια, η οποία σχετίζεται με ενδοκρινοπάθειες που εμφανίζονται κατά την εφηβεία. Τα παιδιά χαρακτηρίζονται από έντονη εικόνα της παθολογικής διαδικασίας (σημαντική φλεγμονή και διαφορετικοί βαθμοί κνησμού).

Σε παιδιά κάτω των 10 ετών, η εκδήλωση των συμπτωμάτων της ψωρίασης διαφέρει από τους ενήλικες. Ο εντοπισμός των εξανθημάτων εμφανίζεται σε άτυπα σημεία όπως το πρόσωπο, το πίσω μέρος του κεφαλιού, τα γεννητικά όργανα ή τα βαθιά τμήματα των υποδόριων πτυχών. Το έναυσμα για την εμφάνιση της νόσου είναι συχνά μια οξεία λοίμωξη (γρίπη, πνευμονία), το ψυχοσυναισθηματικό στρες.

Στα περισσότερα παιδιά, τα πρώτα σημάδια βλαβών εμφανίζονται στο τριχωτό της κεφαλής και συνοδεύονται από ερυθρότητα και απολέπιση. Ακόμη και στις πιο σοβαρές περιπτώσεις ψωρίασης του τριχωτού της κεφαλής, η τριχόπτωση δεν είναι συχνή.

Η θεραπεία της ψωρίασης στην παιδική ηλικία βασίζεται στη χρήση ιατρικών αλοιφών και κρεμών, σε περίπτωση σοβαρών εξάρσεων χρησιμοποιείται συνδυασμός με άλλα φάρμακα. Αυτή η προσέγγιση σάς επιτρέπει να μειώσετε την αρνητική εκδήλωση της νόσου και συμβάλλει στην ταχεία ανάρρωση.

Πώς να αντιμετωπίσετε την ψωρίαση στο κεφάλι στο σπίτι

Θεραπεία του τριχωτού της ψωρίασης στο σπίτι

Στην καταπολέμηση του ξηρού τριχωτού της κεφαλής στην ψωρίαση, χρησιμοποιούνται διάφορες κρέμες βάσης, λοσιόν, φυτικά σαμπουάν, γαλακτώματα με βάση το νερό, τα οποία όχι μόνο ανακουφίζουν από τη φλεγμονή του δέρματος, αλλά βοηθούν και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ψωρίασης.

Οι πιο δημοφιλείς σπιτικές θεραπείες για την ψωρίαση είναι οι κρέμες, οι σαλικυλικές αλοιφές και τα ειδικά σαμπουάν.

κρέμες

Χρησιμοποιήστε μη ορμονικούς παράγοντες που βασίζονται σε φυσικά συστατικά. Τα ενεργά συστατικά μπορεί να είναι διαφορετικά, τα πιο κοινά από τα οποία είναι:

 • Ψευδάργυρος - εξαλείφει γρήγορα την ξηρότητα και τη φλεγμονή του δέρματος, έχει αντισηπτικές ιδιότητες, έχει αντιβακτηριδιακή δράση
 • Βιταμίνη D - χρησιμοποιείται για τη θεραπεία απλών μορφών νόσου της ψωρίασης, ανακουφίζει από δυσάρεστα συμπτώματα όπως ξεφλούδισμα και κνησμό και επίσης συμβάλλει στην αναγέννηση
 • Ουρία και Naftalan - έχει τονωτική και καταπραϋντική δράση στο δέρμα
 • Εκχυλίσματα βοτάνων - έχουν απολυμαντική ιδιότητα, εξαλείφουν την υπερευαισθησία και την έξαρση της φλεγμονώδους διαδικασίας
 • floralizin - προάγει την ταχεία ανάρρωση, ανακουφίζει από τις δυσάρεστες εκδηλώσεις της ψωρίασης
 • Ουρία και κερί μέλισσας - κατάλληλο για ευαίσθητο δέρμα που χρειάζεται ενυδάτωση και θρέψη, αποκαθιστά τον προστατευτικό φραγμό

Σαλικυλική αλοιφή στην καταπολέμηση της ψωρίασης

Το σαλικυλικό οξύ, που προέρχεται από φλοιό ιτιάς, είναι το ενεργό συστατικό της σαλικυλικής αλοιφής και έχει αντιφλεγμονώδεις και αναπλαστικές ιδιότητες. Το πλεονέκτημα της σαλικυλικής αλοιφής έναντι των ορμονικών φαρμάκων είναι η απουσία παρενεργειών.

Θετικές ιδιότητες της σαλικυλικής αλοιφής:

 • καταπολεμά τη φλεγμονή - εξαλείφει τον κνησμό και την ερυθρότητα
 • αντισηπτικό αποτέλεσμα - εξαλείφει τους παθογόνους μικροοργανισμούς
 • κερατοπλαστικό αποτέλεσμα - αποτρέπει την εμφάνιση πυωδών εστιών, προάγει τη διαδικασία αναγέννησης.
 • καταστρέφει την κεράτινη ουσία - ξεφλουδίζει τις κρούστες.

Η αλοιφή ψευδάργυρου σαλικυλίου χρησιμοποιείται επίσης ευρέως στη θεραπεία της ψωρίασης και δεν είναι λιγότερο αποτελεσματική.

σαμπουάν

Υπάρχουν οι ακόλουθοι τύποι σαμπουάν που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ψωρίασης του τριχωτού της κεφαλής:

 • Με βάση την πίσσα σημύδας. Η πίσσα βοηθά στον απαλό καθαρισμό του δέρματος από την κεράτινη στιβάδα και τις ακαθαρσίες, εξαλείφει τον κνησμό και το κάψιμο και έχει αντιμυκητιακές ιδιότητες.
 • Αντιμυκητιακό – το κύριο δραστικό συστατικό, η κετοκοναζόλη, εξαλείφει τη διάδοση μιας μυκητιασικής λοίμωξης και προάγει την επούλωση των πληγών στο δέρμα.
 • Αποτελείται από σαλικυλικό οξύ, κετοκοναζόλη, ψευδάργυρο. Αυτό το σαμπουάν με σπρέι εξαλείφει τη φλεγμονώδη διαδικασία, μαλακώνει το δέρμα και έχει αντισηπτική δράση.
 • Θεραπεία. Ομαλοποιήστε την έκκριση του υποδόριου λίπους, δυναμώστε τα μαλλιά, ανακουφίστε τη φλεγμονή.

Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι όταν πλένετε τα μαλλιά σας με ψωρίαση, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο ζεστό νερό, όχι καυτό. Είναι απαραίτητο να ελαχιστοποιήσετε τη χρήση πιστολάκι μαλλιών, σίδερα και σίδερα.

Θεραπεία της ψωρίασης λαϊκές θεραπείες

Θεραπεία της ψωρίασης του κεφαλιού με λαϊκές μεθόδους

Οι λοσιόν με βάση τη φελαντίνη, την αλόη βέρα, το χαμομήλι και το μηλόξυδο είναι ιδανικές για τη θεραπεία της ψωρίασης. Στις βλάβες εφαρμόζεται επίδεσμος που έχει υγρανθεί με διάλυμα. Αυτή η διαδικασία μειώνει τη φλεγμονή, σκοτώνει τα παθογόνα και βελτιώνει το μεταβολισμό στο δέρμα.

Όχι λιγότερο αποτελεσματικές είναι οι μάσκες με κεφίρ και λάσπη, που αποτελούν επίσης μέρος της παραδοσιακής ιατρικής. Τέτοιες μάσκες ενυδατώνουν επιπλέον τα μαλλιά, έχουν αντιφλεγμονώδες αποτέλεσμα, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής.

Ποιο προϊόν είναι καλύτερο;

Όταν πρόκειται για τη θεραπεία της ψωρίασης του τριχωτού της κεφαλής, είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε ήπια, απαλά προϊόντα χωρίς άρωμα. Ο τακτικός καθαρισμός και η ενυδάτωση είναι το θεμέλιο της σωστής φροντίδας μαλλιών και δέρματος για την ψωρίαση. Είναι σημαντικό τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται να βοηθούν στην ομαλοποίηση της ισορροπίας των θρεπτικών συστατικών, στην αποκατάσταση των προσβεβλημένων περιοχών του δέρματος, στη διατήρηση του pH του τριχωτού της κεφαλής και στην ενυδάτωση του κεράτινου στρώματος της επιδερμίδας.

Όλα αυτά τα εφέ και πολλά άλλα είναι χαρακτηριστικά προϊόντων από το ηλεκτρονικό κατάστημα Fitomarket. Εδώ μπορείτε όχι μόνο να επιλέξετε τα καταλληλότερα μέσα και μεθόδους για την υψηλής ποιότητας φροντίδα της ψωρίασης του τριχωτού της κεφαλής, αλλά και να λάβετε ολοκληρωμένες συμβουλές για τα φάρμακα που είναι κατάλληλα για εσάς.

FAQ

Μπορεί η ψωρίαση να θεραπευτεί με αλοιφή ψευδαργύρου;

Η αλοιφή ψευδαργύρου έχει αντιφλεγμονώδη, αντισηπτικά, περιβάλλοντα αποτελέσματα, προάγει το σχηματισμό προστατευτικού στρώματος στην επιφάνεια του δέρματος. Εάν λιπαίνετε τις πληγείσες περιοχές με αλοιφή ψευδαργύρου κάθε μέρα, το θετικό αποτέλεσμα θα έρθει γρήγορα, αλλά αυτό το φάρμακο δεν είναι σε θέση να θεραπεύσει πλήρως την ψωρίαση, καθώς η θεραπεία πρέπει να είναι πολύπλοκη.

Μπορεί το υπεροξείδιο του υδρογόνου να θεραπεύσει την ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής;

Το υπεροξείδιο του υδρογόνου, απελευθερώνοντας ενεργό οξυγόνο, εκτελεί μηχανικό καθαρισμό και εξαλείφει τις τοξικές ουσίες στο κατεστραμμένο δέρμα, αλλά, όπως στην περίπτωση της αλοιφής ψευδαργύρου, δεν θα λειτουργήσει για τη θεραπεία της ψωρίασης της κεφαλής μόνο με αυτό το συστατικό.

Είναι η ψωρίαση μεταδοτική;

Η ψωρίαση δεν μεταδίδεται γιατί δεν είναι μεταδοτική. Επομένως, η αποφυγή επαφής και επικοινωνίας με άτομα που πάσχουν από αυτή την ασθένεια δεν αξίζει τον κόπο.

Είναι επικίνδυνη η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής;

Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η ψωρίαση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, ακόμη και θάνατο. Μην ξεχνάτε ότι οι ψωριασικές βλάβες μπορούν να εξαπλωθούν στα βαθιά στρώματα του δέρματος, καθώς και σε άλλα όργανα και συστήματα του σώματος (νύχια, καρδιαγγειακό σύστημα, μυοσκελετικό σύστημα κ. λπ. ).

Πώς να ξεχωρίσετε την ψωρίαση από τη δερματίτιδα

Είναι γνωστό ότι η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα του τριχωτού της κεφαλής δεν επηρεάζει ποτέ το λείο δέρμα και χαρακτηρίζεται από την απουσία διαδικασίας διήθησης, σε αντίθεση με τη σμηγματορροϊκή ψωρίαση, η οποία σχηματίζει μια «ψωριασική στεφάνη» και εξαπλώνεται σε λείες περιοχές του μετώπου και του λαιμού. Αξιοσημείωτος είναι και ο κληρονομικός παράγοντας στην εμφάνιση της ψωρίασης.