ψωρίαση

Συμπτώματα δερματικής ψωρίασης

ψωρίασηείναι μια χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια. Πρόκειται για μια γενετική ασθένεια που εκδηλώνεται με τη μορφή χαρακτηριστικών σχηματισμών στο σώμα του ασθενούς: βλατίδες ή πλάκες ροζ-κόκκινου χρώματος, ορατές στο μάτι, η επιφάνεια των οποίων είναι φολιδωτή και καλυμμένη με λέπια. Η ασθένεια συνήθως συνοδεύεται από έντονο κνησμό και πόνο, που προκαλεί ταλαιπωρία στον ασθενή τόσο σωματικά όσο και ηθικά. Τα εξανθήματα ψωρίασης μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, αλλά τις περισσότερες φορές εντοπίζονται στο τριχωτό της κεφαλής, στους αγκώνες και στα χέρια του ασθενούς. Η χρόνια ψωρίαση στο κεφάλι προκαλεί ιδιαίτερα συχνά ηθική δυσφορία στους ασθενείς, καθώς δεν μπορεί να κρυφτεί κάτω από τα ρούχα.

Από πού προέρχεται το όνομα της νόσου «ψωρίαση»;

Το όνομα της νόσου "ψωρίαση" προέρχεται από την ελληνική λέξη - ψώρα - το ξύσιμο (-sya). Πράγματι, η φαγούρα στο τραχύ, φολιδωτό, ασημί-λευκό δέρμα που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί είναι μια τυπική εικόνα της εκδήλωσης αυτής της ασθένειας.

Ποιος επηρεάζεται από αυτή την ασθένεια;

Μια ασθένεια όπως η ψωρίαση του δέρματος επηρεάζει περίπου το 3-5% του πληθυσμού σε διάφορες χώρες. Άντρες και γυναίκες – εξίσου. Η ψωρίαση μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά συνήθως δεν εμφανίζεται μέχρι την ηλικία των 20 ετών, συχνά νωρίτερα στις γυναίκες από ότι στους άνδρες. Ωστόσο, η εταιρεία Medical On Group έχει συγκεντρώσει εντυπωσιακά στατιστικά στοιχεία για τη θεραπεία παιδιών και ηλικιωμένων που πάσχουν από αυτή την ασθένεια.

Εκτός από την κληρονομικότητα, η ψωρίαση έχει τις ακόλουθες αιτίες:

  • υπερβολικά ενεργή διαίρεση των κυττάρων του δέρματος.
  • τονίζω;
  • μειωμένη ανοσία μετά από ασθένεια.

Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις

Είναι η ψωρίαση μεταδοτική;

Η κοινή χυδαία ψωρίαση είναι μια κληρονομική, γενετική ασθένεια που συνοδεύεται από διαταραχές του μεταβολισμού, ενδοκρινείς αδένες και βλάβες του ανοσοποιητικού συστήματος. Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική! Δεν είναι εξωτερική μόλυνση και δεν υπάρχει λόγος να φοβάστε ή να αποφύγετε άτομα που πάσχουν από αυτή την πάθηση.

Είναι πιθανό και τα παιδιά των γονέων με ψωρίαση να έχουν αυτή την ασθένεια;

Δεδομένου ότι πρόκειται για μια κληρονομική, γενετική ασθένεια, υπάρχει μια τέτοια πιθανότητα και είναι αρκετά υψηλή: εάν και οι δύο γονείς πάσχουν από ψωρίαση, τότε τα παιδιά έχουν πιθανότητα περίπου 33, 3% να αναπτύξουν αυτήν την ασθένεια.

Είναι καλό για τους άρρωστους να περνούν όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο στον ήλιο;

Είναι γενικά αποδεκτό ότι οι ακτίνες του ήλιου σε μια ορισμένη ποσότητα βοηθούν στην αντιμετώπιση της ψωρίασης, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις η έκθεση στον ήλιο, αντίθετα, μπορεί να επιδεινώσει τη διαδικασία. Όπως και να έχει, πριν από οποιαδήποτε ιατρική παρέμβαση και κατά την ανίχνευση αλλαγών στην κατάσταση του δέρματος, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία δερματολόγο.

Τι προκαλεί τα περιοδικά ξεσπάσματα και την ύφεση της νόσου;

Η εμπειρία δείχνει ότι το ψυχικό στρες, το στρες και η νεύρωση, ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής και διατροφής οδηγούν σε αυξημένες εκδηλώσεις ψωρίασης. Επιπλέον, δεν είναι ασυνήθιστες οι περιπτώσεις που η νόσος επιδεινώθηκε με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια ως απόκριση σε μια παράλογα διαμορφωμένη θεραπεία.

Το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζουν την πορεία της νόσου;

Ναι είναι. Το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζουν αρνητικά την εξέλιξη της νόσου και μπορούν να συμβάλουν στην εντατικοποίηση των εκδηλώσεων της ψωρίασης.

θεραπεία της ψωρίασης. Είναι δυνατόν?

Η κληρονομική ψωρίαση στα πόδια, τα χέρια ή το κεφάλι είναι μια από τις πιο κοινές αλλά δύσκολες παθήσεις του δέρματος. Η ψωρίαση χαρακτηρίζεται από φολιδωτό κοκκίνισμα του δέρματος, η εμφάνιση του οποίου δεν προκαλείται από μόλυνση αλλά από αυξημένη κυτταρική διαίρεση. Σε ένα υγιές άτομο, η πλήρης ανανέωση των κυττάρων του δέρματος συμβαίνει σχεδόν σε ένα μήνα και σε έναν ασθενή επτά φορές πιο γρήγορα.

Η έξαρση της ψωρίασης μπορεί να προκληθεί από στρες και καταπόνηση, τραύματα και κοψίματα στο δέρμα, στρεπτοκοκκική λοίμωξη της ανώτερης αναπνευστικής οδού και αντίδραση σε φάρμακα. Δυστυχώς, κανείς δεν μπορεί να προστατεύσει τον εαυτό του από όλα αυτά, επομένως η ιατρική δεν είναι ακόμη σε θέση να αποτρέψει μια επίθεση της νόσου ή να τη θεραπεύσει πλήρως. Αλλά για τον έλεγχο της πορείας της ψωρίασης και την επιλογή αποτελεσματικών μεθόδων θεραπείας των συμπτωμάτων, οι σύγχρονοι δερματολόγοι είναι αρκετά ικανοί.

Μπορεί η ψωρίαση να θεραπευτεί οριστικά;

Δεδομένου ότι πρόκειται για μια κληρονομική, γενετική ασθένεια, η θεραπεία της ψωρίασης που προσφέρει η σύγχρονη ιατρική συνίσταται στην εξάλειψη των εξωτερικών εκδηλώσεων της νόσου και στον καθαρισμό του δέρματος του ασθενούς από εξανθήματα για μεγάλο χρονικό διάστημα.