Πώς μοιάζει η ψωρίαση, αιτίες, συμπτώματα, φωτογραφίες

κόκκινες κηλίδες στην ψωρίαση

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε αυτή την ασθένεια, αλλά δεν γνωρίζετε πώς είναι η ψωρίαση και πώς να την αντιμετωπίσετε, θα πρέπει να μάθετε περισσότερα για αυτήν την ασθένεια και να συμβουλευτείτε επειγόντως έναν δερματολόγο.

Πώς φαίνεται η ψωρίαση στα αρχικά στάδια: συμπτώματα, φωτογραφίες

Για την ψωρίαση σε οποιοδήποτε στάδιο, τα εξανθήματα είναι χαρακτηριστικά. Ακόμη και στην αρχή της ανάπτυξης, η ασθένεια εκδηλώνεται με διαφορετικούς τρόπους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αρχίζει ενεργά, αναπτύσσεται γρήγορα, σε άλλες μικρές και υποτονικές εκδηλώσεις. Σε κάθε περίπτωση, η ασθένεια εξελίσσεται χωρίς ιατρική φροντίδα και καλύπτει όλο και μεγαλύτερες περιοχές του δέρματος.

Το αρχικό στάδιο της νόσου με τη μορφή μικρών εξανθημάτων (βλατίδων) στο δέρμα μπορεί να περιπλέξει τη διάγνωση. Με την πάροδο του χρόνου, το εξάνθημα μεγαλώνει και συνενώνεται σε πλάκες καλυμμένες με κεράτινα λέπια. Είναι πολύ σημαντικό να διαγνωστεί η ψωρίαση στα αρχικά της στάδια, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η θεραπεία. Το αποτέλεσμα της θεραπείας θα είναι ύφεση για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε ορισμένες περιπτώσεις για 3-4 χρόνια.

Η ψωρίαση χαρακτηρίζεται από τις ακόλουθες θέσεις στο δέρμα μας:

  1. Σταυρός
  2. γόνατα και αγκώνες
  3. πτυχώσεις της βουβωνικής χώρας
  4. κεφάλι
  5. κνήμες

Η ασθένεια έχει διάφορες μορφές, καθεμία από αυτές έχει διακριτικά χαρακτηριστικά. Ανάλογα με το πού και πώς ακριβώς εμφανίζονται οι βλατίδες εξαρτάται από το είδος της ψωρίασης που διαγιγνώσκει ο δερματολόγος.

Ψωρίαση στα νύχιαΣυμπτώματα ψωρίασης στο σώμαΨωρίαση στο τριχωτό της κεφαλήςψωρίαση στα χέριαψωρίαση στα πόδιαΟζίδια δέρματος στην ψωρίαση

Το εξάνθημα είναι πάντα ανθυγιεινό, αλλά πιθανότατα σχετίζεται με ψωρίαση εάν έχετε τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Οι κηλίδες είναι κόκκινες, ελαφρώς κυρτές και καλυμμένες με λέπια (νεκρά κύτταρα) που ξεφλουδίζουν.
  • Οι πλάκες εμφανίζονται οπουδήποτε, πιο συχνά γύρω από τα γόνατα και τους αγκώνες. Μερικές φορές φαγούρα.
  • Τα νύχια ξεφλουδίζουν, παραμορφώνονται.
  • Επώδυνες φουσκάλες στα πόδια, παλάμες των χεριών που μπορεί να φαγούρα.

Ποιες μορφές ψωρίασης υπάρχουν;

Η πιο κοινή μορφή είναι η κατά πλάκας ψωρίαση. Αναφέρεται επίσης κοινώς ως κοινό ή χυδαίο. Σε όλες τις περιπτώσεις, λαμβάνεται υπόψη έως και το 90% των ασθενειών αυτής της μορφής.

Η κοινή ψωρίαση χαρακτηρίζεται από ανυψωμένες κόκκινες πλάκες με γκρι ή λευκά λέπια. Το μολυσμένο δέρμα φλεγμονώνεται, τραυματίζεται εύκολα και αιμορραγεί όταν τα λέπια ξεκολλάνε. Με την πάροδο του χρόνου, οι πλάκες στο δέρμα μεγαλώνουν και συνενώνονται σε μεγάλες περιοχές γιατί. που ονομάζονται «λίμνες παραφίνης».

Αναφέρεται ως αναστροφή, η ψωρίαση της επιφάνειας των καμπτήρων είναι λείες, ελαφρώς προεξέχουσες κόκκινες κηλίδες που σπάνια ξεφλουδίζουν. Εντοπισμός κηλίδων κυρίως στις δερματικές πτυχές: βουβωνική και μασχάλη, εξωτερικά γεννητικά όργανα, πτυχώσεις κάτω από την κοιλιά και μαστικούς αδένες (στην παχυσαρκία).

Η εξάπλωση σε άλλες περιοχές του δέρματος είναι ελάχιστη, αλλά η θεραπεία αυτής της μορφής είναι περίπλοκη λόγω της φυσικής τριβής κατά τη διάρκεια της άσκησης και της εφίδρωσης. Αν δεν αντιμετωπιστεί, η αντίστροφη ψωρίαση μπορεί να συνοδεύεται από στρεπτοκοκκική πυόδερμα ή μυκητιασικές ασθένειες.

Η εντερική ψωρίαση δεν είναι τόσο συχνή, είναι μια επιπλοκή των στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων. Χαρακτηρίζεται από μικρές βλάβες σε σχήμα δακρύου. Ένα άλλο χαρακτηριστικό γνώρισμα της εντερικής ψωρίασης είναι το χρώμα των ψωριασικών πλακών, το οποίο κυμαίνεται από κόκκινο έως μωβ. Η πληγείσα περιοχή είναι εκτεταμένη, πιο συχνά είναι οι γοφοί, που μπορεί να εμφανιστούν και σε άλλες περιοχές του δέρματος.

Μία από τις πιο σοβαρές μορφές αποδίδεται στη φλυκταινώδη ψωρίαση. Τα συμπτώματα είναι φουσκάλες (φλύκταινες) με διαυγές υγρό. Το δέρμα κάτω και γύρω της είναι ζεστό και φλεγμονώδες. Όταν οι φουσκάλες μολύνονται, το διαυγές υγρό γεμίζει με πύον, ξεφλουδίζει εύκολα, αλλά είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Τόπος εντοπισμού - κάτω πόδια και αντιβράχια.

Η ψωριασική ονυχοδυστροφία αναπτύσσεται στα νύχια των χεριών και των ποδιών. Αυτή η μορφή οδηγεί σε αλλαγές στα νύχια. Μπορούν να αλλάξουν το χρώμα τους, να εμφανιστούν κουκκίδες ή διασταυρούμενες γραμμές. Οι πιο σοβαρές μορφές χαρακτηρίζονται από αποκόλληση ή πλήρη απώλεια του νυχιού.

Η ψωριασική αρθρίτιδα αποτελεί μόνο το 10% των περιπτώσεων. Αυτή η μορφή επηρεάζει τις αρθρώσεις και τον συνδετικό ιστό. Τα δάχτυλα επηρεάζονται ιδιαίτερα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ψωρίαση μπορεί να επηρεάσει τις αρθρώσεις του ισχίου, του γόνατος και της σπονδυλικής στήλης. Αυτό οδηγεί σε ψωριασική σπονδυλίτιδα. Με έντονες μορφές ψωριασικής σπονδυλίτιδας, ο ασθενής δεν μπορεί να κινηθεί ανεξάρτητα.

Η ερυθροδερμική ψωρίαση χαρακτηρίζεται από μεγάλες περιοχές φλεγμονής, μπορεί να εμφανιστεί στο πλαίσιο της έξαρσης της κοινής ψωρίασης. Με εκτεταμένες εστίες φλεγμονής, μπορεί να αποβεί μοιραίο, αφού χάνεται η φυσική ικανότητα της θερμορύθμισης.

ανάπτυξη ψωρίασης

Η ψωρίαση μπορεί να επηρεάσει διαφορετικά μέρη του σώματος με διαφορετικά συμπτώματα. Ας εξετάσουμε διαφορετικές περιπτώσεις.

συμπτώματα ψωρίασης στο κεφάλι

Εμφανίζεται στο τριχωτό της κεφαλής πίσω από τα αυτιά. Οι βλατίδες σε αυτά τα μέρη φαγούρα, μπορεί να είναι ραγισμένες, υγρές.

στο σώμα

Ο τύπος των πλακών στο σώμα και η έντασή τους εξαρτώνται από τη μορφή της ψωρίασης. Η αρχική ψωρίαση στο σώμα εκδηλώνεται με διαφορετικούς τρόπους: από μεμονωμένα εξανθήματα έως μεγάλες περιοχές.

στα χέρια

Οι πλάκες εμφανίζονται αρχικά στους αγκώνες και τους πήχεις και στη συνέχεια εξαπλώνονται στις παλάμες και τα δάχτυλα.

Με τα ΠΟΔΙΑ

Οι πρώτες εκδηλώσεις ξεκινούν από τα γόνατα ή τα πόδια και εξαπλώνονται σε άλλες περιοχές.

Στους αγκώνες και στα γόνατα

Η ψωρίαση σε αυτές τις περιοχές μοιάζει με κόκκινο, φολιδωτό εξάνθημα και το δέρμα σε αυτές τις περιοχές είναι τραχύ.

Στις παλάμες

Οι πλάκες σε αυτά τα σημεία αναπτύσσονται όταν μολυνθούν άλλες περιοχές. Είναι επικίνδυνο να αναπτυχθεί ψωριασική αρθρίτιδα εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Στο πρόσωπο

Σπάνιο σε αυτόν τον τομέα. Επηρεάζει την περιοχή των ρινοχειλικών πτυχών, την περιοχή γύρω από τα μάτια, τα μάγουλα. Μερικές φορές εξαπλώνεται στον βλεννογόνο της γλώσσας και στα μάγουλα.

Στα νύχια

Στην εμφάνιση, μπορεί να συγχέεται με έναν μύκητα, ξεκινά με κηλίδες, αυλάκια και τελειώνει με πλήρες ξεφλούδισμα.

Η εμφάνιση της ψωρίασης στα παιδιά

Η παιδική εκδοχή της νόσου, ειδικά στα βρέφη, είναι συμπτωματική και μπορεί συχνά να συγχέεται με το εξάνθημα από την πάνα ή το εξάνθημα από την πάνα. Στη συνέχεια, σε σημεία με ερυθρότητα, παρατηρείται ξεφλούδισμα των ανώτερων στιβάδων του δέρματος, που συνοδεύεται από έντονο κνησμό. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην φέρετε την ασθένεια σε αυτό το στάδιο, καθώς αυτό θα προκαλέσει δυσφορία στα βρέφη.

Η ψωρίαση μπορεί επίσης να εκφραστεί σε ένα παιδί στο κεφάλι, τέτοιες περιπτώσεις χαρακτηρίζονται από κρούστες, όταν ξεφλουδίζονται, παραμένουν μικρές πληγές. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να αντιμετωπίζετε το παιδί σας μόνο και μόνο επειδή γνωρίζετε πώς είναι η ψωρίαση για να αποφύγετε τις επιπλοκές της νόσου.

Συμπτώματα ψωρίασης σε ένα παιδί

Αιτίες Ψωρίασης

Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική, οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει αρκετούς λόγους για την εμφάνισή της. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι η ψωρίαση εμφανίζεται στην παιδική ηλικία, δηλαδή μέχρι την ηλικία των 10 ετών, λόγω γενετικών παραγόντων, π. χ. H. Στην οικογένεια υπήρχαν συγγενείς με παρόμοια ασθένεια. Μεταγενέστερες περιπτώσεις συνδέονται με άλλες αιτίες.

Αν συνδυάσουμε όλους τους παράγοντες που προκαλούν την ψωρίαση, μπορεί να ευθύνονται τα ακόλουθα για την εκδήλωσή της:

  1. κατάχρηση αλκόολ
  2. γενετική κληρονομικότητα
  3. υπερβολική υγιεινή
  4. ξηρό δέρμα
  5. τονίζω
  6. πάρτε φάρμακα
  7. Σταφυλοκοκκικές και μυκητιασικές λοιμώξεις

θεραπεία στην αρχική φάση

Εάν έχετε διαγνωστεί με ψωρίαση, είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσετε δίαιτα και θεραπεία όσο το δυνατόν νωρίτερα, καθώς η αρχόμενη ψωρίαση επουλώνεται ευκολότερα και πιο γρήγορα. Μέχρι να αρχίσουν να αναπτύσσονται οι πλάκες της ψωρίασης, ο δερματολόγος πιθανότατα θα συστήσει τοπική θεραπεία με τις ακόλουθες αλοιφές:

  • αλοιφή naftalan. Συνταγογραφείται στα αρχικά στάδια και στην επούλωση. Ανακουφίζει από τη φλεγμονή και ανακουφίζει από τον κνησμό.
  • Αλοιφή θειούχου πίσσας. Ανακουφίζει από τη φλεγμονή, κατάλληλο μόνο για «ξηρές» μορφές ψωρίασης. Η αλοιφή δεν πρέπει να εφαρμόζεται στο πρόσωπο.
  • σαλικυλική αλοιφή. Περιέχει σαλικυλικό οξύ, το οποίο μαλακώνει και αφαιρεί εύκολα την πιτυρίδα.

φαρμακευτική αγωγή

Εκτός από τις αλοιφές, η θεραπεία αποτελείται από φυσιοθεραπευτικές διαδικασίες (ηλεκτροϋπνία, μαγνητοθεραπεία, υπεριώδη ακτινοβολία κ. λπ. ), φάρμακα, σύμπλοκα βιταμινών. Το πλήρες σύμπλεγμα προορίζεται για περιπτώσεις με προοδευτικές και σοβαρές μορφές.

Η συνταγογράφηση φαρμάκων πραγματοποιείται μόνο μετά την εξέταση και, κατά κανόνα, περιλαμβάνει μια συγκεκριμένη ομάδα φαρμάκων:

  • αντιισταμινικά,
  • διουρητικά,
  • ανοσοτροποποιητές,
  • ανοσοκατασταλτικά,
  • αντικαταθλιπτικά,
  • ΜΣΑΦ (ομάδα μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων),
  • εντεροροφητικά,
  • σύμπλοκα βιταμινών.
πώς μοιάζει η ψωρίαση

σπιτικές θεραπείες

Η παραδοσιακή θεραπεία, ειδικά στην αρχική φάση, μπορεί να συνδυαστεί με παραδοσιακές συνταγές θεραπείας. Μία από αυτές τις συνταγές προτείνει τη χρήση χυμού φελαντίνας. Είναι απαραίτητο όλο το καλοκαίρι να αλείφουμε τα σημεία με φρέσκο χυμό, τότε μέχρι το τέλος του καλοκαιριού οι πλάκες θα είναι σημαντικά μικρότερες. Εάν κάνετε τις διαδικασίες για τρία συνεχόμενα καλοκαίρια, οι κηλίδες πρέπει να εξαφανιστούν για πάντα.

Με την πρώιμη ψωρίαση, η ακόλουθη συνταγή είναι κατάλληλη - αλοιφή από χτυπημένα αυγά. Απλή προετοιμασία: 2 αυγά, 1 κ. γ. μεγάλο. Φυτικό λάδι, χτυπάμε καλά και προσθέτουμε 0, 5 κ. σ. μεγάλο. Οξικό οξύ. Αυτό το μείγμα μπορεί να αποθηκευτεί, αλλά μόνο σε κλειστό δοχείο και σε σκοτεινό μέρος. Χρησιμοποιήστε ως εξής: Λιπάνετε τις περιοχές που έχουν προσβληθεί από ψωρίαση καθημερινά το βράδυ.

Μπορείτε επίσης να ετοιμάσετε μια αλοιφή με βάση το λίπος, η οποία είναι πολύ χρήσιμη στη θεραπεία της ψωρίασης. Πρέπει να πάρετε 300 γραμμάρια λίπους, 2 κρόκους αυγών κοτόπουλου και 100 γραμμάρια μέλι τίλιο. Χρήση εντός δύο εβδομάδων. Για να λιπάνετε τα επώδυνα σημεία τρεις φορές την ημέρα, αφήστε το για 2 ώρες και μετά ξεπλύνετε. Μετά από δύο εβδομάδες, μια άλλη παρτίδα γίνεται προσθέτοντας 2 κ. σ. μεγάλο. σελαντίνη σε σκόνη. Αυτή η σύνθεση έχει σχεδιαστεί για μια ώρα.

Εκτός από τις αλοιφές για την ψωρίαση, μπορείτε να κάνετε θεραπευτικά λουτρά με την προσθήκη θαλασσινού αλατιού ή, για παράδειγμα, καρυδιών. Είναι λογικό να κάνετε ένα τέτοιο μπάνιο όχι μόνο στα αρχικά στάδια, αλλά και κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης της νόσου. Για μπάνιο, πρέπει να ετοιμάσετε φύλλα ή κοχύλια, περίπου 400 γραμμάρια, να τα περιχύσετε με βραστό νερό, να τα αφήσετε για 10 λεπτά και μετά να τα στραγγίσετε. Το φιλτραρισμένο διάλυμα προορίζεται για ιατρικό μπάνιο, πρέπει να λαμβάνεται εντός μισής ώρας.

Πώς να αποτρέψετε την ψωρίαση

Είναι γνωστό γιατί εμφανίζεται η ψωρίαση κατά πλάκας, αλλά δεν είναι πλήρως κατανοητό γιατί παίρνει συγκεκριμένες μορφές. Η ασθένεια μπορεί να εκδηλωθεί μετά από στρες, αποτυχία του ανοσοποιητικού συστήματος, παλαιότερες λοιμώξεις ή σε γενετικό επίπεδο.

Για να προστατευτείτε από την υποτροπή, πρέπει να εγκαταλείψετε τις κακές συνήθειες. Επιπλέον, οι γιατροί συμβουλεύουν να διατηρείται το ξηρό δέρμα καλά ενυδατωμένο και, αν είναι δυνατόν, να αποφεύγονται εγκαύματα, υποθερμία και τραυματισμοί του δέρματος. Θα πρέπει επίσης να είστε προσεκτικοί όταν παίρνετε αντιβιοτικά, εμβόλια και β-αναστολείς, καθώς αυτά μπορεί να το επιδεινώσουν.

Αποφεύγοντας τις λοιμώξεις, ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής, μην υπερβάλλετε τον εαυτό σας και αποφεύγετε αγχωτικές καταστάσεις και ανησυχίες - αυτά τα μέτρα βοηθούν επίσης ως ένα βαθμό στην πρόληψη της ψωρίασης.

Η ψωρίαση είναι μια ασθένεια που απαιτεί θεραπεία, αλλά μπορεί να εκληφθεί εσφαλμένα με παρόμοια πάθηση του δέρματος. Για το λόγο αυτό, δεν θα πρέπει να κάνετε διάγνωση βάσει φωτογραφίας και σίγουρα να μην συνταγογραφείτε θεραπεία χωρίς να έχετε τις απαραίτητες γνώσεις για να το κάνετε.