Θεραπεία της ψωρίασης στο κεφάλι

Εκδήλωση ψωρίασης στο κεφάλι

Οι πρώτες κιόλας εκδηλώσεις ψωρίασης εμφανίζονται συχνά στο κεφάλι και στη συνέχεια εξαπλώνονται σε όλο το σώμα. Η ψωρίαση στο κεφάλι εμφανίζεται με κνησμό και κίνδυνο βακτηριακών επιπλοκών. Εάν υποψιάζεστε την ψωριασική φύση των εξανθημάτων, θα πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως έναν γιατρό - η ασθένεια ανταποκρίνεται καλά στη θεραπεία από την αρχή. Το άρθρο περιέχει όλες τις πληροφορίες σχετικά με τα συμπτώματα και όλες τις γνωστές θεραπείες για αυτή τη μορφή της νόσου.

Αιτίες ψωρίασης στο κεφάλι

Πρόκειται για μια χρόνια, μη μεταδοτική δερματολογική διαδικασία που αναπτύσσεται σε άτομα με κληρονομική προδιάθεση. Τα αίτια της ψωρίασης στο κεφάλι και ο μηχανισμός ανάπτυξής της δεν είναι πλήρως κατανοητοί. Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι η διαδικασία αναπτύσσεται σε φόντο μεταβολικών και ανοσολογικών διαταραχών. Το σώμα χάνει τον έλεγχο της διαίρεσης των επιθηλιακών κυττάρων του δέρματος: αρχίζουν να διαιρούνται πολύ πιο γρήγορα. Τα σημάδια της κερατινοποίησης εμφανίζονται εξίσου γρήγορα, τα οποία εκδηλώνονται με τη μορφή ξεφλούδισμα. Ταυτόχρονα, αναπτύσσονται φλεγμονώδεις διεργασίες στο δέρμα.

Κύρια αιτία της ψωρίασης του τριχωτού της κεφαλήςείναι κληρονομική προδιάθεση. Οι επιστήμονες προσπαθούν να εντοπίσουν τα γονίδια που ευθύνονται για τη μετάδοση της νόσου από γενιά σε γενιά. Έχουν ήδη εντοπιστεί ξεχωριστές αλλοιωμένες περιοχές που συνδέονται με διαφορετικά γονίδια που βρίσκονται σε ασθενείς και τους στενούς συγγενείς τους.

Αλλά ένα άτομο που έχει γενετική προδιάθεση δεν αρρωσταίνει απαραίτητα. Εξίσου σημαντικοί είναι οι εξωτερικοί και οι εσωτερικοί προδιαθεσικοί παράγοντες. Η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής ξεκινά σε άτομα με γενετική προδιάθεση λόγω έκθεσης στους ακόλουθους παράγοντες:

 • μηχανικός ερεθισμός του δέρματος (με βούρτσα μαλλιών με σκληρά δόντια, τραυματισμός μικρών πληγών και κρουστών που εμφανίζονται με σμηγματόρροια κ. λπ. )
 • έκθεση στο κρύο?
 • μεταδιδόμενες μολυσματικές ασθένειες·συχνά μετά από στρεπτοκοκκικό κηρίο - πυώδη εξανθήματα κυρίως στο δέρμα του προσώπου. αναπτύσσεται στα παιδιά και γίνεται η ώθηση για την ανάπτυξη μιας αυτοάνοσης διαδικασίας.
 • χρόνιο στρες και υψηλά φορτία.
 • συχνό κάπνισμα, κατάχρηση αλκοόλ.
 • Διατροφικές διαταραχές - ακανόνιστος υποσιτισμός ξηρά τροφή, υπερβολική κατανάλωση τροφών με πολλές θερμίδες και καυτερών μπαχαρικών.
 • με ορμονικές διαταραχές που επηρεάζουν την κατάσταση των σμηγματογόνων αδένων του δέρματος - παχυσαρκία, ανισορροπία των ορμονών του φύλου, σακχαρώδης διαβήτης, ασθένειες του θυρεοειδούς, της υπόφυσης, του υποθαλάμου.
 • σε ασθένειες του ήπατος και των νεφρών με μειωμένη λειτουργία αυτών των οργάνων. Οι τοξίνες εξουδετερώνονται στο συκώτι και αποβάλλονται από το σώμα μέσω των νεφρών. Η δηλητηρίαση μπορεί να γίνει αφετηρία στην ανάπτυξη της νόσου.

Υπό την επίδραση ενός ή περισσότερων παραγόντων διαταράσσεται η αλληλεπίδραση του οργανισμού με το περιβάλλον. Ο μεταβολισμός των πρωτεϊνών, των λιπών και των υδατανθράκων διαταράσσεται, γεγονός που οδηγεί σε επιτάχυνση των μεταβολικών διεργασιών στο δέρμα και στην αποκόλλησή τους.

Η ψωρίαση οποιουδήποτε εντοπισμού μπορεί να εξαπλωθεί σε όλο το σώμα, επομένως μην καθυστερείτε τη θεραπεία.

Οι αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα εκδηλώνονται με τη μορφή αυξημένης ευαισθησίας του δέρματος σε εξωτερικές επιδράσεις (εκτός από το χτένισμα ή το συχνό βάψιμο των μαλλιών). Σε απόκριση σε τέτοιες επιδράσεις, παράγονται αντισώματα εναντίον των δικών τους κυττάρων, γεγονός που προκαλεί την εμφάνιση μιας αυτοάνοσης φλεγμονώδους διαδικασίας. Οι λόγοι για την έναρξη της φλεγμονής δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητοί. Αυτή είναι μια από τις προτεραιότητες της ιατρικής για τη θεραπεία της ψωρίασης.

Συμπτώματα ψωρίασης του τριχωτού της κεφαλής

Η ψωρίαση στο κεφάλι εκδηλώνεται με τη μορφή χαρακτηριστικών συμπτωμάτων. Η νόσος μπορεί να ξεκινήσει οξεία με πολλαπλά εξανθήματα (χυδαία μορφή ψωρίασης) ή σταδιακά με κνησμό και ξεφλούδισμα του δέρματος και μόνο τότε εμφανίζονται χαρακτηριστικά εξανθήματα (σμηγματορροϊκή μορφή).

Η πιο κοινή έναρξη είναι σταδιακή, με τη μορφή απολέπισης και απολέπισης. Στα αρχικά στάδια, πρόκειται για μικρές περιοχές στην ινιακή περιοχή. Το ξεφλούδισμα εξαπλώνεται σε μεγαλύτερες περιοχές και αρχίζει ο κνησμός. Το συνεχές ξύσιμο του δέρματος συμβάλλει στην τραχύτητα του και στην εμφάνιση εκδορών. Πώς μοιάζει η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής; Τα πρώτα συμπτώματα της ψωρίασης στο κεφάλι στη φωτογραφία μοιάζουν με αυτό:

Πώς μοιάζει η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής

Στην περιοχή των γρατσουνιών και των εκδορών, εμφανίζεται αρχικά ερυθρότητα, μετά μικρά φλεγμονώδη οζίδια και βλατίδες που περιβάλλονται από ένα ελαφρύ χείλος που υψώνεται πάνω από την επιφάνεια του δέρματος. Συνοδευόμενα από έντονο κνησμό, τα εξανθήματα αυξάνονται σε μέγεθος και συγχωνεύονται μεταξύ τους. Τα χαρακτηριστικά των εξανθημάτων είναι:

 • λευκά "ροκανίδια" που καλύπτουν τις βλατίδες. όταν ξύνεται, μοιάζει με λεκέ στεαρίνης. στη σμηγματορροϊκή μορφή, τα λέπια έχουν κιτρινωπό χρώμα και το φαινόμενο της στεατικής κηλίδας δεν είναι τόσο έντονο.
 • Το ξύσιμο όλων των "ροκανιδιών" ανοίγει μια λεία, ημιδιαφανή επιφάνεια.
 • Η περαιτέρω απόξεση οδηγεί στην εμφάνιση σταγονιδίων αίματος στην επιφάνεια - "δρόσο αίματος".

Στη φωτογραφία, τρία σημάδια μοιάζουν με αυτό:

Τα κύρια σημάδια της ψωρίασης

Αυτές οι τρεις χαρακτηριστικές εκδηλώσεις διακρίνουν την ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής από τη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, με την οποία μπορεί εύκολα να συγχέεται. Στο μέλλον, οι βλατίδες συγχωνεύονται, σχηματίζοντας ψωριασικές πλάκες, οι οποίες έχουν διαφορετική διαμόρφωση και μερικές φορές εξαπλώνονται σε ολόκληρη την επιφάνεια του κεφαλιού.

Η πορεία της ψωρίασης του τριχωτού της κεφαλής μπορεί να είναι ήπια με την εμφάνιση μεμονωμένων εξανθημάτων στα αρχικά στάδια. Αυτά τα εξανθήματα στη συνέχεια περνούν και από τα τρία στάδια ανάπτυξης. Σε σοβαρή μορφή, τα εξανθήματα καταλαμβάνουν ολόκληρη τη σημαντική περιοχή και εξαπλώνονται στο πρόσωπο και το λαιμό με τη μορφή στεφάνης - ένα φλεγμονώδες χείλος καλυμμένο με ασημί λέπια. Οι ρίζες των μαλλιών δεν υποφέρουν, αλλά η διαδικασία της ψωρίασης συνοδεύεται συχνά από βακτηριακή, μυκητιασική ή μικτή λοίμωξη, η οποία οδηγεί σε επιπλοκές που δεν είναι τόσο εύκολο να θεραπευτούν. Το στέμμα μοιάζει με αυτό:

Κορώνα της ψωρίασης στο κεφάλι

Στάδια ψωρίασης στο κεφάλι

Η ασθένεια διαρκεί πολύ, οι παροξύνσεις αντικαθίστανται από υφέσεις. Η συχνότητα των παροξύνσεων και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων εξαρτώνται από την παρουσία προκλητικών παραγόντων.

Προοδευτικό Στάδιο

Το εξάνθημα και η φλεγμονή εξαπλώνονται, συνοδευόμενα από έντονο κνησμό. Στο αρχικό στάδιο υπάρχει ένα σύμπτωμα του Koebner - η εμφάνιση ψωριασικών εξανθημάτων στο σημείο των γρατσουνιών και των εκδορών.

προοδευτικό στάδιο ψωρίασης στο κεφάλι

Ακίνητος

Η διαδικασία είναι στην ίδια κατάσταση, δεν εξαπλώνεται, αλλά και δεν ξεθωριάζει.

Στατικό στάδιο της ψωρίασης

Οπισθοδρομικός

Η διαδικασία υποχωρεί σταδιακά, ο κνησμός εξαφανίζεται, το εξάνθημα γίνεται χλωμό, η φλεγμονώδης διήθηση μειώνεται και σταδιακά αποκτά την εμφάνιση κηλίδας. Το χρώμα των εξανθημάτων γίνεται χλωμό, ξεκινώντας από το κέντρο, σχηματίζοντας δακτυλιοειδείς φιγούρες με πιο ανοιχτό περίγραμμα. Μερικές φορές αρχίζουν να ωχριούν από την περιφέρεια προς τη μέση και στη συνέχεια παίρνουν τη μορφή υπόλευκων δακτυλίων (σύμπτωμα της ψωρίασης στο κεφάλι είναι η ψευδοατροφία του Voronov). Η φάση της επούλωσης μπορεί να διαρκέσει αρκετά και σταδιακά μόνο λευκά αποχρωματισμένα μπαλώματα παραμένουν στο δέρμα.

παλίνδρομο στάδιο της ψωρίασης

Μέθοδοι θεραπείας της ψωρίασης στο κεφάλι

Η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής απαιτεί συστηματική θεραπεία υπό ιατρική επίβλεψη. Ένας τρόπος ζωής με κινητά, η διακοπή του καπνίσματος και του αλκοόλ, οι δίαιτες είναι ζωτικής σημασίας. Είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί η ασθένεια με πολύπλοκο τρόπο, χρησιμοποιώντας τεχνικές που λαμβάνουν υπόψη τα χαρακτηριστικά του σώματος του ασθενούς. Η σύνθετη θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει σύγχρονες ευρωπαϊκές μεθόδους, φαρμακευτική θεραπεία, καθώς και ανατολίτικες μεθόδους που έχουν δοκιμαστεί και δοκιμαστεί εδώ και αιώνες. Μια τέτοια θεραπεία μπορεί να βελτιώσει άμεσα σημαντικά την κατάσταση του ασθενούς και να οδηγήσει στην ανάπτυξη σταθερής ύφεσης μέσα σε λίγες εβδομάδες.

PRP - Therapy - Η μέθοδος βασίζεται στην ικανότητα των αιμοπεταλίων (κόκκινα αιμοπετάλια) να εκκρίνουν έναν αυξητικό παράγοντα που διεγείρει τις αναγεννητικές ικανότητες των κυττάρων. Το αίμα του ασθενούς εμπλουτίζεται με αιμοπετάλια με φυγοκέντρηση και στη συνέχεια εγχέεται στο τριχωτό της κεφαλής σε συγκεκριμένα σημεία. Η τεχνική μπορεί να επιταχύνει σημαντικά την έναρξη της ύφεσης και να αποτρέψει την ανάπτυξη υποτροπών.

Αυτοαιμοθεραπεία - η θεραπεία πραγματοποιείται με ενδομυϊκή ένεση μικρής ποσότητας αίματος από τη φλέβα του ασθενούς. Αυτό έχει μια γενική διεγερτική δράση, αποκαθιστά το επιθήλιο της κεφαλής. Μετά τη θεραπεία παρατηρείται σταθερή ύφεση.

Ρεφλεξολογία είναι η πράξη της δράσης με διάφορους τρόπους σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος που συνδέονται αντανακλαστικά με όργανα και ιστούς. Μία από τις παλαιότερες και πιο αποτελεσματικές παραδοσιακές μεθόδους θεραπείας. Τα αποτελέσματα στα σημεία μπορεί να είναι βελονισμός (βελονισμός), καυτηριασμός, μασάζ κ. λπ. Η θεραπεία της ψωρίασης στο κεφάλι με αυτές τις μεθόδους εφαρμόζεται στην ανατολική ιατρική εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οι θεραπείες γίνονται από ρεφλεξολόγο.

Η θεραπεία κενού - η επίδραση του αραιωμένου αέρα σε βιολογικά ενεργά σημεία - είναι μια από τις μεθόδους της ρεφλεξολογίας. Μπορεί να γίνει με κουτάκια ή ειδικές συσκευές. Προωθεί την ταχεία ανάκαμψη από αλλοιωμένο ιστό. Μέσω της χρήσης θεραπείας κενού, οι πληγείσες περιοχές μειώνονται σημαντικά.

Φυτοθεραπεία - Οι δερματολόγοι συχνά χρησιμοποιούν φαρμακευτικά φυτά στην πρακτική τους με τη μορφή αφεψημάτων, αφεψημάτων και έτοιμων για χρήση φαρμακευτικών μορφών. Με σωστή χρήση ως μέρος σύνθετης θεραπείας, είναι πολύ αποτελεσματικά τόσο στα αρχικά στάδια της νόσου όσο και στις μακροχρόνιες μορφές της. Εάν προσθέσετε φυτοθεραπεία, η αποτελεσματικότητα άλλων μεθόδων θεραπείας αυξάνεται, ο κίνδυνος εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών φαρμάκων μειώνεται.

Θεραπεία της ψωρίασης στο κεφάλι στην κλινική

Σε μια εξειδικευμένη κλινική, η ασθένεια αυτή αντιμετωπίζεται από δερματολόγους που είναι εκπαιδευμένοι και κλινικά έμπειροι στη θεραπεία αυτής της νόσου χρησιμοποιώντας όλες τις γνωστές σήμερα μεθόδους. Στην εργασία τους χρησιμοποιούν νέες δυτικές μεθόδους ιατρικής θεραπείας σε συνδυασμό με παραδοσιακές ανατολικές μεθόδους που έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία από γιατρούς της αρχαίας Κίνας και του Θιβέτ εδώ και χιλιετίες.

Προκειμένου να αποφευχθεί η υποτροπή, είναι απαραίτητο να εξαλειφθεί η αιτία της νόσου

Οι επαγγελματικές κλινικές χρησιμοποιούν ποικίλες μεθόδους με εξατομικευμένη προσέγγιση σε κάθε ασθενή. Αρκετά συμπλέγματα παραδοσιακών μεθόδων σε συνδυασμό με φαρμακευτική θεραπεία μπορούν να σώσουν οριστικά τον ασθενή από προβλήματα με το τριχωτό της κεφαλής.

Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας στην κλινική σημειώνεται στα σχόλια και τις κριτικές της όχι μόνο από ασθενείς που λαμβάνουν τακτικά υποστηρικτική φροντίδα, αλλά και από συναδέλφους από άλλες κλινικές της Μόσχας.

Πρόληψη της ψωρίασης στο κεφάλι

Η πρόληψη της ψωρίασης στο κεφάλι είναι ιδιαίτερα απαραίτητη για άτομα με κληρονομική προδιάθεση που έχουν άρρωστους συγγενείς. Περιλαμβάνει την εξάλειψη των επιπτώσεων των ακόλουθων παραγόντων:

 • οποιαδήποτε παρατεταμένη επαφή με το δέρμα.
 • υποσιτισμός και έλλειψη άσκησης.
 • παρατεταμένη καταπόνηση και βαριά φορτία.
 • κάπνισμα και κατάχρηση αλκοόλ·
 • ορμονικές διαταραχές - εάν υποψιάζεστε τέτοιες διαταραχές, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με έναν ενδοκρινολόγο.
 • Τοξίκωση - έγκαιρη θεραπεία οποιωνδήποτε χρόνιων ασθενειών που συμβάλλουν σε εξασθενημένο μεταβολισμό και ανοσία.

Ένας δερματολόγος, μετά από μια εξέταση, μπορεί να σας πει πώς να θεραπεύσετε την ψωρίαση στο κεφάλι. Επομένως, δεν πρέπει να διστάσετε με τη συμβουλή ενός ειδικού, καθώς τα αρχικά στάδια της νόσου είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπιστούν. Μπορούμε να θεραπεύσουμε αυτή τη διαδικασία; Είναι εντελώς αδύνατο να θεραπευθεί η ασθένεια, αλλά εάν ένα άτομο λαμβάνει τακτική θεραπεία, υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία να απαλλαγεί από υποτροπές για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Διατροφή για ψωρίαση κεφαλιού;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη δίαιτα, αλλά η θεραπεία της ψωρίασης του τριχωτού της κεφαλής περιλαμβάνει την κατανάλωση 4 σωστών γευμάτων την ημέρα, που περιέχουν όλα τα συστατικά που χρειάζεται το σώμα στη διατροφή. Τρόφιμα που ερεθίζουν το δέρμα δεν πρέπει να υπάρχουν στο τραπέζι:

 • ζεστό, αλμυρό, ξινό.
 • Φρούτα πλούσια σε αιθέρια έλαια (φρέσκο σκόρδο και κρεμμύδια, ραπανάκι).
 • τηγανητό, καπνιστό, κονσέρβα?
 • Ποτά με καφεΐνη - δυνατό τσάι, καφές, Coca-Cola κ. λπ.
 • αλκοολούχα ποτά - συμβάλλουν στην ανάπτυξη υποτροπών της νόσου.

Διαπιστώθηκε ότι η κρεατοφαγία προκαλεί επιδείνωση, επομένως η διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει περισσότερες τροφές που περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, άπαχο κρέας, τυρί κότατζ, γιαούρτι κ. λπ.

Φαρμακευτική θεραπεία για την ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής;

Η επιλογή των φαρμάκων εξαρτάται από την κατάσταση του ασθενούς και την παρουσία ορισμένων συμπτωμάτων της νόσου. Στο αρχικό στάδιο της ψωρίασης στο κεφάλι, χρησιμοποιούνται τα ακόλουθα εξωτερικά μέσα:

 • όταν είναι υγρό, συνταγογραφούνται διαλύματα και κρέμες που εξαλείφουν αυτά τα συμπτώματα και αποτρέπουν βακτηριακές και μυκητιασικές λοιμώξεις.
 • εάν το δέρμα είναι ξηρό, αντιμετωπίζεται με αλοιφές. Αλοιφή με σαλικυλικό οξύ - έχει μαλακτικό αποτέλεσμα. Οι αλοιφές με πίσσα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Οι αλοιφές με ψευδάργυρο και ένα ανάλογο της βιταμίνης D3 + γλυκοκορτικοειδές βηταμεθαζόνη βοηθούν πολύ - βοηθά στη γρήγορη εξάλειψη των συμπτωμάτων της ψωρίασης.
 • Αλοιφές και κρέμες που περιέχουν κορτικοστεροειδή ορμόνες συνταγογραφούνται για τη θεραπεία κοινών μορφών ψωρίασης στο κεφάλι.
 • Τα σαμπουάν είναι κοινά. έτσι τα σαμπουάν πίσσας ανακουφίζουν τη φλεγμονή, μαλακώνουν τις κρούστες. Το σαμπουάν με ψευδάργυρο έχει αντισηπτικό και μαλακτικό αποτέλεσμα, ανακουφίζει από τη φλεγμονή. Τα σαμπουάν χρησιμοποιούνται εδώ και πολύ καιρό.

Λαϊκές θεραπείες για την ψωρίαση στο κεφάλι;

Είναι δυνατή η θεραπεία της ψωρίασης του τριχωτού της κεφαλής με λαϊκές θεραπείες; Οι περισσότεροι ειδικοί χρησιμοποιούν λαϊκές θεραπείες για συμπτωματική θεραπεία (εξάλειψη ορισμένων συμπτωμάτων) αυτής της ασθένειας. Αλλά αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε εσάς:

 • είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί η ασθένεια με λαϊκές θεραπείες μετά από σύσταση δερματολόγου.
 • είναι αδύνατο να θεραπευθεί η ασθένεια μόνο με λαϊκές θεραπείες. Οι δερματολόγοι συνταγογραφούν σύνθετη θεραπεία σε συνδυασμό με την παραδοσιακή ιατρική.