Τι είναι η ψωρίαση και τι την προκαλεί;

Η ψωρίαση είναι μια συστηματική ασθένεια. Η θεραπεία αυτής της ασθένειας πρέπει να πραγματοποιείται με πολύπλοκες μεθόδους. Αυτό πρέπει να γίνει για το λόγο ότι σε τέτοιους ασθενείς υπάρχει παραβίαση της εργασίας πολλών εσωτερικών οργάνων ταυτόχρονα. Οι αιτίες της ψωρίασης μπορεί επίσης να είναι διαφορετικές.

Ψωρίαση στον αγκώνα

αιτίες

Οι γιατροί δεν έχουν ακόμη καθορίσει οριστικά τι προκαλεί την ψωρίαση. Ωστόσο, οι κύριοι παράγοντες λόγω των οποίων εμφανίζονται οι πλάκες στο δέρμα περιλαμβάνουν:

 • προδιάθεση σε επίπεδο γονιδίου. Εάν οι γονείς είχαν ψωρίαση, μπορεί να μεταδοθεί στα παιδιά τους μόνο στο 25% των περιπτώσεων. Εάν και οι δύο γονείς έχουν μια τέτοια ασθένεια, ο κίνδυνος μετάδοσης αυξάνεται. Η ιατρική δεν γνωρίζει ακόμη τις ακριβείς στιγμές σε επίπεδο γονιδίου που συμβάλλουν στη μετάδοση της νόσου.
 • ψυχοσωματικά. Στην κλινική εικόνα επηρεάζουν και ψυχολογικοί λόγοι. Η ψωρίαση εμφανίζεται σε άτομα που βρίσκονται συνεχώς σε νευρική κατάσταση ή είναι συνεχώς υπό πίεση.
 • Ασυλία, ανοσία. Επίσης, μια ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί με μείωση των δεικτών ποιότητας αίματος ή μείωση της ανοσίας.
 • Θυροειδής. Με μια αλλαγή στο ορμονικό υπόβαθρο, θα είναι δυνατό να παρατηρηθεί η εκδήλωση πλακών στο σώμα.
 • GIT. Διαταραχές στο πεπτικό σύστημα οδηγούν στην εκδήλωση ψωρίασης.
 • Ανεπαρκής ποσότητα βιταμινών Β και Α στον ανθρώπινο οργανισμό.
 • Η ψωρίαση μπορεί να εμφανιστεί μετά από SARS. Την ίδια στιγμή, οι γιατροί υποστηρίζουν ότι το κρυολόγημα χρησιμεύει μόνο ως ενεργοποίηση της έναρξης της νόσου, αλλά δεν είναι η αιτία της.

Για να παρέχει στον ασθενή ύφεση για μεγάλο χρονικό διάστημα, πρέπει να παίρνει συνεχώς βιταμίνες και να χρησιμοποιεί αλοιφές.

συμπτώματα

Οι πλάκες έχουν διαφορετικά γεωμετρικά σχήματα και χρώματα. Ωστόσο, είναι ελαφρώς κυρτά. Το εξάνθημα καλύπτεται με υπολείμματα νεκρού δέρματος. Μπορούν να αφαιρεθούν. Μετά από αυτό, ένα έμπλαστρο παραμένει σε αυτό το μέρος του σώματος, το οποίο διαφέρει ως προς το χρώμα από το υπόλοιπο δέρμα.

Το μέγεθος της κηλίδας μπορεί να είναι 1 έως 10 εκατοστά. Υπάρχουν πλάκες και μικρότερα μεγέθη. Τέτοιες εκδηλώσεις μπορούν να συγχωνευθούν σε μια κοινή μάζα και να επηρεάσουν ολόκληρο το σώμα. Αυτά τα μέρη του σώματος μπορεί να προκαλούν φαγούρα. Τα κύτταρα του δέρματος ανακτούν εκεί πολύ πιο αργά από ό, τι σε μια υγιή επιδερμίδα.

Η ψωρίαση μπορεί να προκληθεί από ψυχολογικούς παράγοντες. Η ψυχολογία είναι επίσης σημαντική εδώ. Μετά το άγχος, μπορεί να εμφανιστεί εξάνθημα στο κεφάλι ενός ατόμου. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί στο πρόσωπο ή στους αστραγάλους. Η ασθένεια εξαπλώνεται στο κεφάλι κυρίως στο τριχωτό της κεφαλής. Στα αρχικά στάδια της εμφάνισης μιας τέτοιας ασθένειας, είναι εύκολο να τη συγχέουμε με τη σμηγματόρροια. Επομένως, ο ασθενής μπορεί να μην δίνει προσοχή στα συμπτώματα για μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που αποδίδεται στον συνήθη ερεθισμό της επιδερμίδας.

φαρμακευτική αγωγή για την ψωρίαση

Οι επιστήμονες λένε ότι ανεξάρτητα από το ποια είναι η αιτία αυτής της ασθένειας, τα συμπτώματά της μπορεί να μην εμφανιστούν αμέσως. Τα σημεία στο σώμα πρέπει να γίνουν σήμα κινδύνου. Συνήθως έχουν διαφορετική γεωμετρία και μικρή διάμετρο. Με τέτοιες εκδηλώσεις, μπορεί να υπάρχουν σωματίδια νεκρής επιδερμίδας.

θεραπευτική αγωγή

Τα αίτια της ψωρίασης είναι διαφορετικά, αλλά η θεραπεία πρέπει να είναι ολοκληρωμένη. Αρχικά, είναι σημαντικό να δοθεί προσοχή στα συμπτώματα της ψωρίασης και μετά στα αίτια. Τα αίτια και η θεραπεία σχετίζονται.

Για να σταματήσετε αμέσως τη νόσο και να αποτρέψετε την πιθανότητα εξάπλωσής της, είναι απαραίτητο:

 • Ορίστε μια δίαιτα.
 • Καταναλώστε τροφές με βιταμίνες Β12, Β16, Β και Α.
 • Μην τρώτε πικάντικα, τηγανητά και αλμυρά.
 • Μην πίνετε αλκοόλ.
 • Μην είστε νευρικοί και αποφύγετε το άγχος.

Στο αρχικό στάδιο της εκδήλωσης μιας τέτοιας ασθένειας, μπορεί να αντιμετωπιστεί με αλοιφές που περιέχουν σαλικυλικό οξύ. Μειώνει τη φλεγμονή, ανακουφίζει από τον κνησμό και εξαλείφει τα βακτήρια από την επιφάνεια των πλακών. Σε περίπτωση επιπλοκών και σε σοβαρές περιπτώσεις, η θεραπεία πραγματοποιείται με ορμονική αλοιφή. Με αυτό, ο ασθενής μειώνει τη φλεγμονή και μειώνει την πιθανότητα εξάπλωσης της πλάκας. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων μειώνεται επίσης.

Η ψωρίαση εμφανίζεται και στα παιδιά. Οι αιτίες της ψωρίασης μπορεί να είναι διαφορετικές. Η ψωρίαση στα παιδιά αντιμετωπίζεται επίσης εκτενώς. Θα σας συνταγογραφηθεί ασβέστιο, βιταμίνες, αντιισταμινικά και ηρεμιστικά. Μπορείτε επίσης να κάνετε λουτρά με βότανα για να ανακουφίσετε το άγχος και την ένταση.

γυναικεία ψωρίαση

Μια έμμεση επίδραση στην εκδήλωση των πλακών μπορεί να είναι ένα ορμονικό κύμα. Το αρχικό στάδιο της νόσου μπορεί επίσης να διαγνωστεί σε ένα παιδί κατά την εφηβεία. Στις γυναίκες, η έναρξη της εκδήλωσης της νόσου μπορεί να συμπίπτει με την έναρξη της εμμήνου ρύσεως. Τα συμπτώματα μπορεί επίσης να εμφανιστούν στην ενήλικη ζωή κατά την εμμηνόπαυση όταν παρατηρείται ορμονική έκρηξη στο σώμα.

έγκυος γυναίκα με ψωρίαση στο γιατρό

Όταν φέρουν ένα έμβρυο, οι γυναίκες βιώνουν ύφεση. Αυτό συμβαίνει επειδή τα επινεφρίδια εργάζονται σκληρά και απελευθερώνουν μεγάλη ποσότητα κορτιζόνης.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα αίτια, τα συμπτώματα και η θεραπεία της ψωρίασης μπορεί να είναι σχεδόν τα ίδια σε γυναίκες και άνδρες, ανεξαρτήτως ηλικίας.

αρθρώσεις

Οι μισοί από τους ανθρώπους που υποφέρουν από ψωρίαση μπορεί επίσης να έχουν προβλήματα στις αρθρώσεις. Αυτή η ασθένεια μπορεί να επηρεάσει άτομα ηλικίας μεταξύ 30 και 40 ετών. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως στα πόδια. Για τη διάγνωση, πρέπει να υποβληθείτε σε ακτινογραφία, να κάνετε εξετάσεις ούρων και αίματος.

Οι γιατροί δεν έχουν ακόμη καθορίσει τη δυνατότητα ατομικής προσέγγισης σε κάθε ασθενή με ικανότητα θεραπείας αυτής της ασθένειας. Επομένως, για την εξάλειψη των συμπτωμάτων, μπορούν συνήθως να συνταγογραφηθούν φάρμακα και μη στεροειδή αλοιφές.

σπιτικές θεραπείες

Σε ένα παιδί ή έναν ενήλικα, η ψωρίαση μπορεί επίσης να αντιμετωπιστεί με λαϊκές θεραπείες. Επιδέχεται τέτοια μεταχείριση. Ταυτόχρονα, οι αιτίες της ψωρίασης μπορεί επίσης να είναι διαφορετικές.

Εάν η ασθένεια εκδηλωθεί λόγω γαστρεντερικής διαταραχής, μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς με τη λήψη αφεψημάτων βοτάνων. Τα βάμματα πρέπει να είναι σε αλκοόλ. Εδώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ακόλουθα φυτά:

 1. Αλοή.
 2. Κολλιτσίδα.
 3. Μόλις.
 4. πικραλίδα και άλλα.

Τέτοια φυτά μπορούν να έχουν αντισηπτική και αντιφλεγμονώδη επίδραση στο σώμα του ασθενούς.

διατροφή

Είναι σημαντικό να ακολουθείτε μια δίαιτα με μια τέτοια ασθένεια. Σε περιόδους έξαρσης, αξίζει να εγκαταλείψουμε τη χρήση εσπεριδοειδών, γάλακτος και αυγών. Αξίζει επίσης να τρώτε τα αλμυρά φαγητά προσεκτικά και σε μικρές ποσότητες, αλλά καλύτερα να αποφεύγετε εντελώς το αλάτι. Επίσης, δεν πρέπει να πίνετε πλούσιους ζωμούς από κρέας ή ψάρι. Παράλληλα, οι γιατροί σημειώνουν ότι το αλκοόλ μπορεί να καταναλώνεται τακτικά σε μικρές ποσότητες. Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, είναι λογικό ο οργανισμός να πηγαίνει τις ημέρες νηστείας.

ο γιατρός εξετάζει την ψωρίαση στο κεφάλι

επιπλοκές

Η ψωρίαση μπορεί να εμφανιστεί με παροξύνσεις. Σε αυτή την περίπτωση, το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του δέρματος του ασθενούς μπορεί να γίνει κηλιδωμένο. Η κατάσταση των αρθρώσεων θα επιδεινωθεί. Αυτό είναι επικίνδυνο, καθώς με καρδιακή ανεπάρκεια, η παθολογία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες.

Σε αυτήν την περίπτωση, είναι επιτακτική ανάγκη ο ασθενής να παρακολουθεί την ανάπαυση στο κρεβάτι, να κάνει ενδοφλέβια ένεση υγρών που βοηθούν στην ανακούφιση της φλεγμονής, να παίρνει πολύπλοκα φάρμακα που συνταγογραφεί ο γιατρός και να εφαρμόζει επίδεσμους στο δέρμα για να το κρυώσει.

πρόληψη

Δεδομένων όλων των λόγων για τους οποίους μπορεί να εμφανιστούν πλάκες στο σώμα, είναι δυνατό να καθοριστούν μέθοδοι πρόληψης που θα βοηθήσουν στην παράταση της ύφεσης. Οτι:

 • Κόψτε το κάπνισμα και το αλκοόλ.
 • Πάρτε ηρεμιστικά και αποφύγετε το άγχος.
 • Μην τρώτε πρόχειρο φαγητό (τηγανητό, αλμυρό κ. λπ. ).
 • Παρακολουθήστε την εργασία και την κατάσταση του θυρεοειδούς αδένα. Εξαιτίας αυτού, πρέπει να επισκέπτεστε τακτικά το γιατρό σας.
 • Αποφύγετε εντελώς τα καλλυντικά ή χρησιμοποιήστε τα μόνο σε μικρές ποσότητες.
 • Καθιερώστε μια καθημερινή ρουτίνα.
 • Πάρτε βιταμίνες, ειδικά μετά από SARS.

Ένας καλός τρόπος για την πρόληψη της ψωρίασης είναι η έκθεση στις ακτίνες UV. Οι ακτίνες μπορεί να είναι τόσο τεχνητές όσο και φυσικές. Συνιστάται λοιπόν στους ασθενείς να περνούν περισσότερο χρόνο στον ήλιο ή στον καθαρό αέρα. Όταν εκτίθενται στην υπεριώδη ακτινοβολία, οι κατεστραμμένες περιοχές του δέρματος παράγουν ένα ένζυμο που μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία αναγέννησης των κυττάρων. Με τη βοήθεια τέτοιων λουτρών, είναι δυνατή η επιτυχής αντιμετώπιση τόσο της ψωρίασης του δέρματος όσο και της ψωρίασης των νυχιών.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει ακόμη τρόπος να αναρρώσει πλήρως από αυτή την ασθένεια. Η ύφεση μπορεί να παρατηρηθεί για έξι μήνες έως αρκετά χρόνια.

Γνωρίζοντας αυτά τα σημεία, μπορείτε να αναγνωρίσετε έγκαιρα τα συμπτώματα της ψωρίασης και να συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Εάν μια τέτοια κατάσταση αντιμετωπιστεί σε πρώιμο στάδιο, η θεραπευτική διαδικασία μπορεί να διευκολυνθεί και να επιταχυνθεί σημαντικά.