Ψωρίαση στα αρχικά στάδια - σημάδια παθολογίας, θεραπεία, λαϊκές θεραπείες

Η ψωρίαση είναι μια από τις πιο κοινές δερματολογικές παθήσεις. Είναι γνωστό ότι περίπου το 5% των ανθρώπων στη Γη είναι εξοικειωμένοι με τα συμπτώματα της ψωρίασης του δέρματος πρώτου σταδίου (φολιδωτό). Η αιτία αυτής της ασθένειας έγκειται στην ανεπαρκή ανταπόκριση του οργανισμού σε εξωτερικά ερεθίσματα. Και αν σε ένα υγιές σώμα η διάρκεια της ανανέωσης των κυττάρων του δέρματος είναι περίπου 3-4 εβδομάδες, σε ασθενείς με αυτή την παθολογία μειώνεται σε 4-5 ημέρες.

Αιτίες και σημεία του αρχικού σταδίου της ψωρίασης

Μέχρι σήμερα, οι λόγοι για τους οποίους η ψωρίαση εμφανίζεται σε πρώιμο στάδιο δεν είναι πλήρως κατανοητοί. Ωστόσο, πιστεύεται ότι το έναυσμα που οδηγεί στη νόσο είναι το έντονο στρες. Επιπλέον, μεταξύ των πιθανών λόγων, οι ειδικοί διακρίνουν τα ακόλουθα:

 • μεταδιδόμενες λοιμώξεις?
 • αντίδραση στο ψυχρό κλίμα.
 • ορισμένες διατροφικές συνήθειες (κατάχρηση πικάντικων πιάτων, μαρινάδες).
 • ανθυγιεινός τρόπος ζωής (ειδικά αλκοολισμός).
 • κληρονομικός παράγοντας.

Συμπτώματα της ψωρίασης πρώτου σταδίου

Είναι σημαντικό να εντοπιστεί έγκαιρα η ψωρίαση. Γιατί με την έγκαιρη έναρξη της θεραπείας, μπορεί να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης και η εξάπλωση της νόσου σε άλλα όργανα.

Ψωρίαση στους αγκώνες

Τα πρώτα σημάδια της νόσου φαίνονται στους αγκώνες. Η ψωρίαση στα αρχικά στάδια μοιάζει περισσότερο με ένα μικρό εξάνθημα, με μικρά οζίδια να σχηματίζονται λίγο αργότερα. Μετά από λίγο, μεγαλώνουν και συνδέονται μεταξύ τους. Στη συνέχεια εμφανίζονται πλάκες διαφορετικών μεγεθών στις πληγείσες περιοχές του δέρματος. Λευκίζουν και πέφτουν.

Είναι η ψωρίαση φαγούρα στα αρχικά στάδια; Οι δερματολόγοι συχνά δίνουν θετική απάντηση σε αυτή την ερώτηση. Ιδιαίτερα ενοχλητικός κνησμός όπου η συσσώρευση πλάκας είναι μεγαλύτερη:

 • στους αγκώνες?
 • στα γόνατα?
 • σε σημεία όπου έχει σπάσει η ακεραιότητα του δέρματος (υπάρχουν κοψίματα ή σκισίματα).

Τα πρώτα σημάδια της νόσου εμφανίζονται συχνά σε σημεία που αγγίζονται συνεχώς από τα ρούχα. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στα παιδιά. Εξαιτίας αυτού, η ψωρίαση στο πρώτο στάδιο συχνά συγχέεται με εκδηλώσεις διάθεσης ή αλλεργιών στα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στο πλύσιμο. Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο λάθος. Εξάλλου, η θεραπεία που ξεκίνησε όταν εμφανιστεί το πρώτο εξάνθημα είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τη θεραπεία που συνταγογραφήθηκε αργότερα.

Οι ειδικοί διακρίνουν τρία κύρια σημάδια που υποδεικνύουν με ακρίβεια ένα αυτοάνοσο πρόβλημα και δεν επιτρέπουν σύγχυση με οποιαδήποτε άλλη δερματική ασθένεια:

 1. Ένας λεκές που μοιάζει με θρυμματισμένη στεαρίνη. Εμφανίζεται λόγω της απολέπισης των φολίδων.
 2. Η εμφάνιση του λεγόμενου τερματικού φιλμ κάτω από τη ζυγαριά.
 3. Η εμφάνιση μώλωπες στο δέρμα (σταγόνες δροσιάς αίματος).

Στα αρχικά στάδια της ψωρίασης, τα συμπτώματα (εξανθήματα) εξαφανίζονται μετά από περίπου 2 μήνες. Αν αφεθούν χωρίς θεραπεία, θα επανεμφανιστούν μετά από λίγο, αλλά σε πολύ μεγαλύτερο όγκο.

Θεραπεία του αρχικού σταδίου της ψωρίασης

Οι γιατροί είναι προσεκτικοί σχετικά με τη θεραπεία της αρχικής μορφής της νόσου. Και αν πριν από δύο δεκαετίες, στα πρώτα σημάδια, συχνά συνταγογραφούνταν αρκετά σοβαρά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων ορμονικών φαρμάκων και κυτταροστατικών, τότε οι σύγχρονες τακτικές στοχεύουν στην εξάλειψη της αιτίας της έξαρσης - συνιστάται στους ασθενείς να αποφεύγουν το άγχος, να αναθεωρούν τη διατροφή, επίσης μετρημένος τρόπος ζωής. Για την εξάλειψη των δυσάρεστων συμπτωμάτων, οι ειδικοί συνταγογραφούν μη ορμονικούς τοπικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων αλοιφών, πηκτωμάτων, σαμπουάν με βάση:

 • πίσσα σημύδας, πεύκου ή αρκεύθου.
 • Λίπος;
 • Λάδι;
 • αντιφλεγμονώδη φάρμακα (σαλικυλική αλοιφή και ψευδάργυρο).
Θεραπεία της ψωρίασης στα χέρια με αλοιφή

Με την ψωρίαση στα αρχικά στάδια, η θεραπεία περιλαμβάνει επίσης τη χρήση λιπαρών κρεμών εμπλουτισμένων με βιταμίνες Α και Ε. Οι αλοιφές που περιέχουν ορμονικούς παράγοντες χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις όπου η χρήση μη ορμονικών τοπικών παραγόντων δεν φέρνει ανακούφιση.

Επιπλέον, μετά τη χρήση ορισμένων φυσιοθεραπευτικών διαδικασιών, παρατηρείται καλό αποτέλεσμα στην ψωρίαση στα αρχικά στάδια:

 • Electrosleep, που έχει ηρεμιστικό αποτέλεσμα.
 • Ακτινοβολία UV με κύματα διαφορετικού μήκους (311-312 nm και 310-340 nm).
 • Έκθεση με υπερήχους σε κραδασμούς με ευρύ φάσμα συχνοτήτων (800-3000 kHz).
 • θεραπεία λέιζερ?
 • κρυοθεραπεία.

Τα φάρμακα και οι διαδικασίες για τη θεραπεία του αρχικού σταδίου της ψωρίασης συνταγογραφούνται από τον γιατρό ξεχωριστά, εστιάζοντας στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, την ηλικία του ασθενούς και την ανταπόκριση του σώματος στη θεραπεία.

θεραπεία στο σπίτι

Για να ανακουφιστεί η κατάσταση στα αρχικά στάδια της ψωρίασης, η θεραπεία στο σπίτι θα πρέπει να συνδυάζεται με συνταγή γιατρού. Για τους περισσότερους ασθενείς, οι δερματολόγοι συνιστούν να ξεκινήσουν με μια αλλαγή στη διατροφή και να εξαλείψουν εντελώς τα λιπαρά κρέατα, τα καπνιστά κρέατα, τα καυτερά μπαχαρικά, τον καφέ, τη σοκολάτα και το αλκοόλ. Θα πρέπει να διαφοροποιήσετε τη διατροφή με φρέσκα φρούτα και λαχανικά (ιδιαίτερα φυλλώδη λαχανικά), ξινόγαλα και προϊόντα ψαριών.

Μπάνιο για ψωρίαση

Για να μην ερεθιστεί περαιτέρω το δέρμα, συνιστάται να χρησιμοποιείτε σαπούνι για μωρά ή πίσσα για πλύσιμο. Τα λουτρά με συλλογές φαρμακευτικών βοτάνων (τριχρωμικές βιολέτες, διαδοχή, φελαντίνα, λυκίσκος και άλλα) και θαλασσινό αλάτι βοηθούν καλά.

Οι ειδικοί συνιστούν επίσης να μην αρνούνται τα ταξίδια στην ακτή σε θέρετρα όπου πραγματοποιούνται περιποιήσεις λάσπης. Παράλληλα, δεν πρέπει να επιλέγετε τους πιο ζεστούς μήνες του χρόνου για χαλάρωση. Σε μέτριες θερμοκρασίες, οι θεραπείες σπα, οι θεραπείες με λάσπη και τα λουτρά με θαλασσινό νερό εξασφαλίζουν ένα διαρκές αποτέλεσμα.

συμπέρασμα

Αν αναρωτιέστε αν είναι δυνατή η θεραπεία της ψωρίασης στα αρχικά της στάδια, δεν υπάρχει αμφιβολία. Εάν συμβουλευτείτε έγκαιρα έναν γιατρό, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ξεχάσετε το πρόβλημα για μεγάλο χρονικό διάστημα.