Ύποπτη ψωρίαση: Ποιος γιατρός να απευθυνθεί και ποιοι ειδικοί αντιμετωπίζουν την ασθένεια;

Η ψωρίαση είναι μια κοινή πάθηση του δέρματος. Το όνομά του προέρχεται από την ελληνική λέξη "psora" (μεταφράζεται ως "φαγούρα"). Σήμερα, περίπου το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από αυτή την ασθένεια.

Η ψωρίαση μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών, από βρέφη έως ηλικιωμένους. Η πρακτική δείχνει ότι η πλειοψηφία των ασθενών είναι νέοι. Πηγαίνετε στο γιατρό με υποψία ψωρίασης.

Πριν πάτε στην κλινική, πρέπει να ξέρετε με ποιον ειδικό να επικοινωνήσετε με τέτοιες ασθένειες.

Με ποιον γιατρό πρέπει να επικοινωνήσω εάν υποψιάζομαι ψωρίαση;

Ο γιατρός εξετάζει έναν ασθενή με ψωρίαση

Στην περίπτωση εκδήλωσης των πρώτων σημείων ψωρίασης, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο. Εξάλλου, τα συμπτώματα αυτής της ασθένειας εμφανίζονται πρώτα στο δέρμα.

Ένας ειδικός που αντιμετωπίζει αρμοδίως τις δερματικές παθήσεις θα κάνει τη σωστή διάγνωση και θα πραγματοποιήσει όλα τα απαραίτητα θεραπευτικά μέτρα.

Εάν ο ασθενής έχει μια πολύπλοκη μορφή ψωρίασης (ψωριασική αρθροπάθεια), η θεραπεία θα πρέπει να γίνεται από επαγγελματία ρευματολόγο.

Ανεξάρτητα από το σε ποιον ειδικό απευθύνεται ο ασθενής, ο γιατρός μπορεί εύκολα να επιβεβαιώσει την παρουσία αυτής της ασθένειας ή, αντίθετα, να τη διαψεύσει.

Η θεραπεία οποιασδήποτε μορφής ψωρίασης είναι μια επίπονη διαδικασία. Παρεμπιπτόντως, μια πλήρης επούλωση δεν συμβαίνει κατ 'αρχήν. Ακόμη και με την εξαφάνιση των συμπτωμάτων, η νόσος περνάει στο στάδιο της ύφεσης. Σε αυτή την περίπτωση, τα συμπτώματα μπορεί να εξαφανιστούν εντελώς.

Ποιος γιατρός θεραπεύει την ψωρίαση;

Η ψωρίαση είναι μια συστηματική ασθένεια της οποίας τα συμπτώματα δεν περιορίζονται στα δερματικά εξανθήματα. Η πορεία του συχνά συνοδεύεται από μεταβολικές αλλαγές, διαταραχές του ανοσοποιητικού και διαταραχές του ενδοκρινικού συστήματος.

Πλάκες ψωρίασης στο χέρι

Οι παραβιάσεις επηρεάζουν συχνά το έργο των εσωτερικών οργάνων. Αντίστοιχα, η διαβούλευση με έναν δερματολόγο σε αυτή την περίπτωση δεν αρκεί.

Σε πολλούς ασθενείς σχηματίζονται πλάκες ψωρίασης στο τριχωτό της κεφαλής. Και σε αυτή την περίπτωση απαιτείται η συμβουλή του κατάλληλου ειδικού.

δερματολόγος

Είναι πολύ σημαντικό ένας ασθενής με ψωρίαση να παρακολουθείται τακτικά από έμπειρο δερματολόγο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί αυτή η ασθένεια μπορεί να επιδεινωθεί ακόμη και αρκετά χρόνια μετά την ύφεση.

Επιπλέον, ο ειδικός θα πραγματοποιήσει τις απαραίτητες εξετάσεις για να προσδιορίσει την υποκείμενη πάθηση που μπορεί να έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη δερματικής πάθησης.

Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί αποτελεσματική θεραπεία.

Όλα τα θεραπευτικά μέτρα, ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της νόσου, πρέπει να συντονίζονται με δερματολόγο. Μερικές φορές η ψωρίαση προκαλεί την ανάπτυξη μιας παθολογίας που επηρεάζει τις αρθρώσεις - ψωριασική αρθροπάθεια. Σε περίπτωση επιπλοκών, ο ειδικός θα παραπέμψει τον ασθενή σε ρευματολόγο.

Ειδικευμένοι Ιατροί

Απαντώντας σε μια κοινή ερώτηση, ποιος ειδικός αντιμετωπίζει την ψωρίαση, πολλοί άνθρωποι ξεχνούν ότι είναι σημαντικό να εξαλειφθούν όχι μόνο οι εξωτερικές εκδηλώσεις της νόσου, αλλά και η αιτία που προκάλεσε την επιδείνωση της ευημερίας. Κατά συνέπεια, για αποτελεσματική θεραπεία της νόσου, δεν μπορεί κανείς να κάνει χωρίς τη βοήθεια εξαιρετικά εξειδικευμένων ειδικών.

Γιατροί που θεραπεύουν την ψωρίαση

Οι παρακάτω γιατροί αντιμετωπίζουν την ψωρίαση και τις κοινές επιπλοκές της:

 • γαστρεντερολόγος: Η σοβαρή βλάβη οργάνων απαιτεί τη βοήθεια αυτού του γιατρού. Σε αυτή την περίπτωση, είναι συχνά απαραίτητη η λήψη ισχυρών φαρμάκων. Παρά το γεγονός ότι επηρεάζουν αρνητικά την κατάσταση, το έργο του στομάχου και του ήπατος, η πορεία της θεραπείας με αυτά τα φάρμακα έχει καλό αποτέλεσμα.
 • καρδιολόγος: Η παθολογία μπορεί να συνοδεύεται από σημαντικές διαταραχές στο έργο της καρδιάς (περικαρδίτιδα, μυοκαρδίτιδα). Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο ασθενής χρειάζεται απλώς την επαγγελματική βοήθεια ενός καρδιολόγου.
 • νεφρολόγος:Ορισμένες μορφές της νόσου συνοδεύονται από σοβαρές αποτυχίες, μερική δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης και των νεφρών. Η θεραπεία τέτοιων παθολογιών πρέπει να πραγματοποιείται από ειδικευμένο γιατρό.
 • Νευρολόγος:οι νευρολογικές παθολογίες συχνά προκαλούν επανεμφάνιση μιας δερματικής νόσου. Αντίστοιχα, οι ασθενείς που είναι επιρρεπείς στην ανάπτυξη προστατίτιδας (ή όταν αυτή υποτροπιάζει) θα πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτική εξέταση κάθε 3-6 μήνες.
 • ρευματολόγος: Η αρθροπάθεια απαιτεί συνεννόηση με ρευματολόγο. Είναι αδύνατο να απαλλαγούμε από την ασθένεια χωρίς μια σωστά επιλεγμένη αρχή θεραπείας.

Η θεραπεία της παθολογίας είναι αποτελεσματική μόνο με έγκαιρη δράση. Η συμμόρφωση με τις συστάσεις του γιατρού θα σας επιτρέψει να αντιμετωπίσετε ψυχολογικές παθήσεις και να αποκλείσετε την ανάπτυξη επιπλοκών στο μέλλον.

Όλοι οι ασθενείς που πάσχουν από ψωρίαση συνιστάται να παρακολουθούνται από ψυχολόγο. Πάνω από το 78% των παροξύνσεων της νόσου εκδηλώνονται λόγω νευρικής έντασης, έντονου στρες.

Ένας έμπειρος ψυχολόγος θα βοηθήσει κάθε ασθενή να αντιμετωπίσει το συναισθηματικό στρες. Αυτό θα καταστήσει δυνατή την πολύ καλύτερη προσαρμογή στην κοινωνία.

Διευκρίνιση της διάγνωσης: Σε ποιες ιατρικές εξετάσεις πρέπει να υποβληθείτε;

Εξετάσεις για ψωρίαση

Κατά την αρχική διαγνωστική εξέταση, εάν υπάρχει υποψία ψωρίασης, ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί στις ακόλουθες υποχρεωτικές εξετάσεις ως μέρος της αρχικής εξέτασης:

 • Ανάλυση των ούρων: απαραίτητο για τον προσδιορισμό της ισορροπίας νερού-αλατιού.
 • ανάλυση κοπράνων:απαιτείται για την ανίχνευση της πιθανής παρουσίας ελμινθών στο σώμα.
 • ανάλυση αίματος: Γενική και βιοχημεία. Πολλοί ασθενείς πιστεύουν λανθασμένα ότι το αίμα βοηθά στη διάψευση ή στην επιβεβαίωση της διάγνωσης. Ωστόσο, αυτό δεν είναι απολύτως αληθές. Μια τέτοια μελέτη διεξάγεται προκειμένου να εντοπιστούν πιθανές επιπλοκές που προκαλούνται από τη νόσο. Το αίμα σας επιτρέπει επίσης να προσδιορίσετε την παρουσία αλλεργικών αντιδράσεων στο σώμα.

Οι πρόσθετες μελέτες περιλαμβάνουν:

 • βακτηριολογική καλλιέργεια: πραγματοποιείται όταν εμφανίζονται εξανθήματα στον βλεννογόνο. Αυτό είναι απαραίτητο για να αποκλειστεί η φαρυγγίτιδα (οξεία).
 • ακτινογραφία: Εάν ο ασθενής έχει πόνο στις αρθρώσεις και ο γιατρός υποψιάζεται ψωριασική αρθρίτιδα, γίνεται επικουρική εξέταση της οστικής δομής.
 • βιοψία δέρματος: Για να διευκρινιστεί η διάγνωση, πραγματοποιείται κυτταρολογική εξέταση της επιδερμίδας που αφαιρέθηκε από το προσβεβλημένο δέρμα. Λαμβάνονται δείγματα από μία ή περισσότερες περιοχές του σώματος.

Τι περιλαμβάνει η ολοκληρωμένη ιατρική φροντίδα του ασθενούς;

Ο απώτερος στόχος της ιατρικής εργασίας είναι η διατήρηση της ικανότητας εργασίας ενός ατόμου και η πρόληψη της αναπηρίας σε έναν ασθενή που πάσχει από ψωρίαση.

Εάν ο ασθενής έχει ήδη αναζητήσει εξειδικευμένη βοήθεια σε σοβαρή κατάσταση, τότε απαιτείται ενδονοσοκομειακή περίθαλψη. Σε ικανοποιητική κατάσταση, οι ειδικοί συνιστούν την παρατήρηση του φαρμακείου.

Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να επισκέπτεστε τακτικά το γιατρό σας. Αυτό θα καταστήσει δυνατό τον καλύτερο έλεγχο της δυναμικής της νόσου.

Η πλήρης ιατρική φροντίδα για έναν ασθενή με ψωρίαση περιλαμβάνει θεραπεία σε ειδικό σανατόριο ή φαρμακείο. Δεν είναι ασυνήθιστο οι ασθενείς να πηγαίνουν σε εξειδικευμένο γηροκομείο για δύο εβδομάδες.

Σε τέτοια ιατρικά ιδρύματα, ο ασθενής βρίσκεται υπό τη συνεχή επίβλεψη έμπειρων ειδικών. Ταυτόχρονα, δεν ελέγχεται μόνο η αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Τα σανατόρια σκέφτονται επίσης το καταλληλότερο μενού για τους επισκέπτες που πάσχουν από ψωρίαση.

Πολλοί θα συμφωνήσουν ότι η ψωρίαση είναι μια άβολη ασθένεια για τον ασθενή (από σωματική και ηθική άποψη). Ευτυχώς, η ιατρική σήμερα γνωρίζει πολλούς τρόπους για την αποτελεσματική θεραπεία της ψωρίασης.

Οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν ότι σήμερα υπάρχουν πολλοί ειδικοί που μπορούν να τους βοηθήσουν. Ανεξάρτητα από το βαθμό της νόσου, αυτή η ασθένεια πρέπει να αντιμετωπιστεί κατάλληλα. Μόνο με τη σωστή προσέγγιση είναι δυνατό να επιτευχθούν θετικά αποτελέσματα και να επιτευχθεί διαρκής ύφεση.