Τα πρώτα σημάδια της ψωρίασης

Ένα από τα πιο μυστηριώδη αυτοάνοσα νοσήματα είναι η ψωρίαση. Η ασθένεια δεν μπορεί να θεραπευτεί πλήρως, επηρεάζει ασθενείς διαφορετικών ηλικιακών ομάδων και εκδηλώνεται με τη μορφή ανυψωμένων κόκκινων-ροζ κηλίδων. Εάν έχετε τις απαραίτητες πληροφορίες, μπορείτε να αναγνωρίσετε μόνοι σας τα πρώτα σημάδια της ψωρίασης. Ωστόσο, για να διαγνώσετε με ακρίβεια την παθολογία και να συνταγογραφήσετε θεραπεία, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν ειδικό. Η έγκαιρη ανίχνευση της παθολογίας βοηθά στη γρήγορη ανακούφιση των συμπτωμάτων και αυξάνει την πιθανότητα μακροχρόνιας ύφεσης.

Το παρουσιαζόμενο υλικό περιέχει πληροφορίες για τις πρώτες εκδηλώσεις ψωρίασης σε γυναίκες και άνδρες. Επιπλέον, το άρθρο δίνει μια λεπτομερή απάντηση στο ερώτημα πώς να αναγνωρίσετε την ψωρίαση στα αρχικά στάδια και τι μπορεί να γίνει για να αποφευχθεί η εξέλιξη της νόσου.

Αιτίες της νόσου

Πριν εμβαθύνουμε στα σημάδια της νόσου, πρέπει να εξοικειωθούμε με τα αίτια της εμφάνισής της.

Επιπλέον πληροφορίες!Η ακριβής αιτία της νόσου είναι προς το παρόν άγνωστη στην επιστήμη. Υπάρχει μια σειρά από επιστημονικές θεωρίες που εξηγούν την εκδήλωση της νόσου.

Τα πιο νόμιμα από αυτά είναι:

 1. απρόσβλητος;
 2. γενεσιολογικά.
Οι ειδικοί εντοπίζουν ορισμένους παράγοντες για την εμφάνιση ψωρίασης

Δεδομένου ότι η ψωρίαση ανήκει στην κατηγορία των αυτοάνοσων νοσημάτων και η δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί στην πραγματικότητα να πυροδοτήσει την ανάπτυξη της νόσου, η οποία έχει αποδειχθεί πολλές φορές, η θεωρία του ανοσοποιητικού είναι η πιο δικαιολογημένη.

Ωστόσο, η σημασία της γενετικής θεωρίας δεν πρέπει να υποτιμάται αφού, σύμφωνα με στατιστικές μελέτες, η πιθανότητα να προσβληθεί ένας ασθενής του οποίου οι γονείς πάσχουν από ψωρίαση είναι 70%.

Παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωση σημείων ψωρίασης:

 1. Κατάχρηση λιπαρών τροφών, τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε γαλακτωματοποιητές, διογκωτικούς παράγοντες, χρωστικές και άλλα πρόσθετα τροφίμων.
 2. υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ?
 3. κάπνισμα, χρήση ναρκωτικών?
 4. Έκθεση στρες, συχνές συναισθηματικές εκρήξεις, αυξημένο άγχος.
 5. συχνή χρήση χημικά επιθετικών φαρμάκων.
 6. η υπερβολική χρήση ορισμένων φαρμάκων.
 7. μηχανική βλάβη στο δέρμα.

Έναρξη ψωρίασης, γενικά σημάδια της νόσου

Υπάρχουν διάφορες μορφές ψωρίασης, η καθεμία με συγκεκριμένα σημεία και συμπτώματα. Ωστόσο, ορισμένες εκδηλώσεις της νόσου, η εμφάνιση των οποίων υποδηλώνει την ανάπτυξη της νόσου, είναι εγγενείς σε όλες τις μορφές παθολογίας.

Έναρξη ψωρίασης, σημεία (κοινά σε όλες τις μορφές της νόσου):

 • η εμφάνιση σπυριών (βλατίδες) στο δέρμα.
 • Διεύρυνση της πληγείσας περιοχής, εξάπλωση του εξανθήματος.
 • πλαστικοποίηση της πλάκας νυχιών.
 • ξεφλούδισμα του δέρματος?
 • η εμφάνιση φυσαλίδων στις παλάμες και τα πόδια.
 • την εμφάνιση καψίματος και κνησμού.

Επιπλέον πληροφορίες!Τα πρώτα σημάδια ψωρίασης στις γυναίκες είναι πανομοιότυπα με αυτά που εμφανίζονται σε άνδρες και παιδιά. Ο τύπος του εξανθήματος που εμφανίζεται στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης της παθολογίας συγχέεται λανθασμένα με ένα αλλεργικό εξάνθημα, αλλά η φύση και τα αίτια αυτής της βλάβης είναι κάπως διαφορετικά.

Τα πρώτα συμπτώματα της ψωρίασης σε διάφορες μορφές της νόσου

Η γενετική προδιάθεση είναι μια από τις αιτίες της ψωρίασης

Τις περισσότερες φορές, οι ασθενείς εκτίθενται στις ακόλουθες μορφές ψωρίασης:

 • Χυδαία ή απλή ψωρίαση.
 • σμηγματορροϊκός?
 • Ψωρίαση των πελμάτων και των παλάμες των χεριών.
 • ψωρίαση νυχιών?
 • Αντίστροφη ή διπλωμένη ψωρίαση.
 • Δάκρυ σε σχήμα.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στα σημεία και τα συμπτώματα αυτών των μορφών παθολογίας.

Σημάδια χυδαία ψωρίαση

Η κοινή ψωρίαση μπορεί να διαγνωστεί στα αρχικά της στάδια. Τα πρώτα σημάδια αυτής της μορφής της νόσου εκδηλώνονται με την εμφάνιση στρογγυλών ροζ-κόκκινων πλακών καλυμμένων με ασημένια λέπια, οι οποίες μετά από ορισμένο χρόνο αρχίζουν να ξεφλουδίζονται και να φαγουρίζουν.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, της εμφάνισης πλακών μπορεί να προηγηθεί ο σχηματισμός βλατίδων στο τριχωτό της κεφαλής και στις αρθρώσεις (αγκώνες, αστραγάλους και γόνατα).

Να λάβει υπόψη!Στο αρχικό στάδιο της νόσου, οι βλατίδες που σχηματίζονται στην επιδερμίδα μπορεί να μην ενοχλούν τον ασθενή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν προκαλούν πόνο, είναι ελάχιστα αισθητά και δεν προκαλούν φαγούρα, γι' αυτό ορισμένοι ασθενείς τα μπερδεύουν ως αλλεργίες.

Πώς να διακρίνετε ένα ψωριασικό εξάνθημα από τις εκδηλώσεις αλλεργικής αντίδρασης:

 • Οι ψωριασικές βλατίδες ξεφλουδίζονται εύκολα.
 • Όταν αποξέεται ένα βλατιδώδες εξάνθημα, εμφανίζονται τελικά φαινόμενα μεμβράνης.
 • Η περαιτέρω απόξεση της βλατίδας οδηγεί στην εμφάνιση μικρών σταγόνων αίματος.

Ένα χαρακτηριστικό του ψωριασικού εξανθήματος που το διακρίνει από σημάδια άλλων ασθενειών είναι το γεγονός ότι η προσβεβλημένη περιοχή μειώνεται ή και εξαφανίζεται το καλοκαίρι και αυξάνεται το χειμώνα.

Σμηγματορροϊκή ψωρίαση

Τα πρώτα σημάδια της σμηγματορροϊκής ψωρίασης εμφανίζονται στο τριχωτό της κεφαλής, αργότερα η παθολογία εξαπλώνεται στους ώμους και το δέρμα του προσώπου. Ο κίνδυνος αυτής της μορφής έγκειται στον μυστηριώδη χαρακτήρα της, καθώς η σμηγματορροϊκή ψωρίαση, σε αντίθεση με την απλή χυδαία ψωρίαση, δεν χαρακτηρίζεται από το σχηματισμό βλατίδων. μερικές φορές μπορεί να εκδηλωθεί μόνο με τη μορφή ξεφλούδισμα του τριχωτού της κεφαλής. Για να απαλλαγούν από την πιτυρίδα, πολλοί ασθενείς χρησιμοποιούν ειδικά σαμπουάν κατά της πιτυρίδας, μπερδεύοντας την ψωρίαση με τη συνηθισμένη σμηγματόρροια.

Σπουδαίος! Αφού αναγνωρίσετε τα πρώτα σημάδια της νόσου, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο. ένας έμπειρος ειδικός μπορεί να διαγνώσει την ασθένεια και να συνταγογραφήσει θεραπεία. Συνιστάται η καταπολέμηση της νόσου στο αρχικό στάδιο της ανάπτυξής της. Αυτό αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες ανακούφισης των συμπτωμάτων της νόσου και επίτευξης μακροχρόνιας ύφεσης.

Εάν η θεραπεία για τη σμηγματορροϊκή ψωρίαση δεν συνταγογραφηθεί έγκαιρα, η ασθένεια επηρεάζει σταδιακά το δέρμα στους ώμους, τα αυτιά, το μέτωπο και το πρόσωπο. Τα επόμενα στάδια ανάπτυξης της παθολογίας χαρακτηρίζονται από την εμφάνιση πλακών, αυξημένο κάψιμο και κνησμό. Η εξάλειψη αυτών των συμπτωμάτων είναι πολύ πιο δύσκολη από την εξάλειψη του χαρακτηριστικού απολέπισης του πρώτου σταδίου της νόσου, αλλά με τη βοήθεια σύγχρονων μεθόδων είναι ακόμα δυνατό να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αντίστροφη ψωρίαση (ψωρίαση ρυτίδων)

Εάν εμφανιστεί ψωρίαση, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν δερματολόγο

Χαρακτηριστικά της αντίστροφης ψωρίασης:

 • ο τόπος της νόσου είναι οι πτυχές κάτω από τις μασχάλες, στα γεννητικά όργανα, στη βουβωνική χώρα, κάτω από τους μαστικούς αδένες.
 • Τα μπαλώματα ψωρίασης είναι γυαλιστερά, λεία και έντονο κόκκινο.
 • Οι πλάκες που μοιάζουν με συνηθισμένες κηλίδες πρακτικά δεν αποκολλώνται, επομένως οι εκδηλώσεις της νόσου συχνά συγχέονται με ερεθισμό που προκαλείται από αυξημένη εφίδρωση.
 • Σημάδια ψωρίασης στους άνδρες – εξανθήματα στο εσωτερικό της ακροποσθίας, συνήθως επηρεάζεται και το κεφάλι του πέους.
 • Ένα εξάνθημα στην περιοχή των μικρών χειλέων είναι χαρακτηριστικό για τις γυναίκες.

Ψωρίαση παλαμών και πελμάτων

Οι τόποι εντοπισμού αυτής της μορφής παθολογίας είναι οι παλάμες και τα πόδια. Οι πλάκες έχουν σχήμα κάλλου με πυκνή επιφάνεια. Στη συνέχεια, εμφανίζονται φαινόμενα ψωρίασης όπως το τελικό φιλμ και η αιματηρή δροσιά. Μερικές φορές σχηματίζονται ρωγμές στην πληγείσα επιφάνεια, προκαλώντας σωματική ενόχληση κατά το περπάτημα.

Τα συμπτώματα της νόσου μπορούν να ανακουφιστούν με τη χρήση ειδικών αλοιφών και φαρμάκων.

Ψωρίαση νυχιών

Τα πρώτα σημάδια της ψωρίασης των νυχιών περιλαμβάνουν:

 • διαχωρισμός της πλάκας νυχιών.
 • ευθραυστότητα των νυχιών, πάχυνσή τους.
 • αλλαγή στο χρώμα της πλάκας νυχιών.
 • η εμφάνιση λευκών εγκάρσιων λωρίδων, κουκκίδων και κηλίδων στο νύχι.
 • Σχηματισμός αιμορραγίας κάτω από την πλάκα του νυχιού.

Οι ασθενείς των οποίων οι συγγενείς πάσχουν από ψωρίαση ή οποιαδήποτε μορφή αυτής είναι πιο επιρρεπείς στην ψωριασική ονυχοδυστροφία. Επομένως, αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να προσέχουν περισσότερο την υγεία τους, ιδιαίτερα την κατάσταση των νυχιών τους.

Εντερική ψωρίαση

Η παθολογία εμφανίζεται κυρίως στους μηρούς. οι βλατίδες έχουν σχήμα δακρύου, γεγονός που εξηγεί στην πραγματικότητα την ετυμολογία του ονόματος αυτού του τύπου ασθένειας. Με την πάροδο του χρόνου εμφανίζονται εξανθήματα και σε άλλες περιοχές του δέρματος, που υποδηλώνουν την εξέλιξη της νόσου.

Συμπερασματικά, μπορούμε να επισημάνουμε τους βασικούς κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται στην ψωρίαση:

 • η εμφάνιση αυτοάνοσης παθολογίας υποδηλώνει την παρουσία δυσλειτουργιών στη λειτουργία των συστημάτων ολόκληρου του σώματος, ειδικά του ανοσοποιητικού συστήματος.
 • Εάν η ασθένεια εντοπιστεί στα αρχικά στάδια, θα πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως έναν δερματολόγο και να μην κάνετε αυτοθεραπεία, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη της νόσου και στην επιδείνωση της υγείας.