Ψωρίαση: φωτογραφία, συμπτώματα, θεραπεία

Ψωριασικές πλάκες στο σώμα

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, μη μεταδοτική δερματική νόσος. Αυτή η ασθένεια συνεχίζει να επαναλαμβάνεται. Πολύ σπάνια, η ψωρίαση μπορεί να επηρεάσει τις αρθρώσεις, τα νύχια και τους βλεννογόνους. Άτομα όλων των ηλικιών είναι επιρρεπή σε ψωρίαση. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, υπάρχει μια τάση να αναπτύσσεται η ασθένεια στην παιδική ηλικία.

Η ψωρίαση δεν είναι απολύτως μεταδοτική ασθένεια χρόνιας φύσης. Οι περισσότεροι δερματολόγοι τείνουν να πιστεύουν ότι η ψωρίαση είναι μια συστηματική ασθένεια. Κατά τη γνώμη τους, η ασθένεια επηρεάζει όχι μόνο μια συγκεκριμένη περιοχή του δέρματος, αλλά επίσης περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα συστήματα του σώματος (ενδοκρινικό, ανοσοποιητικό, νευρικό) στην παθολογική διαδικασία.

Από έξω, μπορεί να φαίνεται ότι η ψωρίαση είναι μια ήπια ασθένεια. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, αυτό απέχει πολύ από το να είναι αλήθεια. Η ασθένεια είναι επικίνδυνη. Οι θάνατοι είναι γνωστοί στη δερματολογία. Εάν αντιμετωπιστεί πρόωρα ή εσφαλμένα, η ψωρίαση επηρεάζει ολόκληρο το σώμα, προκαλώντας σοβαρές επιπλοκές. Για παράδειγμα:

 • Ψωριατικη ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ
 • πρησμένοι λεμφαδένες
 • Φλόγωση της μεμβράνης των βλεφάρων
 • Βλάβη στο βλεννογόνο
 • Ισιώνοντας και ζημιά στις πλάκες των νυχιών
 • αυθόρμητος πόνος
 • Αμυοτροφία
 • σπάνια - καρδιακή βλάβη

Η ψωρίαση, κατά κανόνα, δεν επηρεάζει τον συνηθισμένο ρυθμό ζωής ενός άρρωστου ατόμου. Η μόνη ταλαιπωρία είναι το ξεφλούδισμα και η φλεγμονή του δέρματος. Δυστυχώς, είναι αδύνατο να ανακάμψετε από αυτήν την ασθένεια, αλλά είναι πολύ πιθανό να αναστείλετε την ανάπτυξή της ή να αποτρέψετε την εμφάνιση υποτροπών. Για να γίνει αυτό, αρκεί να συμμορφώνεστε με όλους τους ιατρικούς κανονισμούς και να αντιμετωπίζετε συστηματικά σε νοσοκομείο.

Αιτίες της ψωρίασης

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτία για την έναρξη της νόσου. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη της ψωρίασης. Δεν υπάρχει σαφής γνώμη για τον ένα ή τον άλλο λόγο στη δερματολογία. Υπάρχουν πολλές εκδόσεις. Οι περισσότεροι δερματολόγοι πιστεύουν ότι η ασθένεια είναι γενετική. Είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί ή να αρνηθεί κανείς ότι η κληρονομικότητα είναι ο κύριος λόγος. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου όλη η οικογένεια έχει προσβληθεί από ψωρίαση.

Με άλλα λόγια, μπορούμε να το πούμε: εάν μια μητέρα έχει ψωρίαση, δεν είναι απαραίτητο ο απόγονος της να εμφανίζει σίγουρα σημάδια της νόσου. Αλλά είναι επίσης αδύνατο να αποκλειστεί μια γενετική προδιάθεση. Για παράδειγμα, εάν μια γιαγιά έχει αυτήν την ασθένεια, είναι πιθανό τα εγγόνια να μην διαγνωστούν ποτέ με ψωρίαση. Το ζήτημα των αιτίων της ανάπτυξης της νόσου σε επίπεδο γονιδίου παραμένει ανοιχτό μέχρι σήμερα.

Ο επόμενος παράγοντας που, σύμφωνα με πολλούς δερματολόγους, μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση ψωρίασης είναι μια ασθένεια του ενδοκρινικού συστήματος. Για παράδειγμα δυσλειτουργία των επινεφριδίων, σακχαρώδης διαβήτης, δυσλειτουργία της υπόφυσης. Το ποσοστό των σημείων ψωριασικής νόσου σε άτομα που πάσχουν από ασθένειες του ενδοκρινικού συστήματος είναι αρκετά υψηλό. Ως εκ τούτου, υπάρχει σχέση μεταξύ ασθενειών και αυτό αποδεικνύεται από πολλά παραδείγματα.

Σύντηξη ψωριασικών πλακών

Εκτός από τους λόγους που αναφέρονται παραπάνω, υπάρχουν πολλοί ενδογενείς παράγοντες. Για παράδειγμα:

 • Αναβληθείσες μολυσματικές ασθένειες όπως η αμυγδαλίτιδα. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το 17% των ερωτηθέντων ασθενών πιστεύουν ότι η ψωρίαση είναι συνέπεια επιπλοκών στηθάγχης.
 • Οι χρόνιες μολυσματικές παθολογικές διεργασίες όπως η λαρυγγίτιδα ή η αμυγδαλίτιδα μπορούν επίσης να προκαλέσουν ασθένειες ψωρίασης.
 • Μακροχρόνια χρήση ορισμένων φαρμάκων: ιντερφερόνες, ΜΣΑΦ, βήτα αποκλειστές και άλλα.
 • Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, η εγκυμοσύνη μπορεί επίσης να οδηγήσει στην ανάπτυξη της ψωρίασης. Σημαντικές ορμονικές αλλαγές συμβαίνουν στο σώμα μιας γυναίκας, η οποία συχνά προκαλεί μια αδρανή παθολογική διαδικασία στο σώμα.
 • Είναι αδύνατο να αποκλειστούν οι αρνητικές επιπτώσεις στο ανθρώπινο σώμα από την υπερβολική κατανάλωση υπεριώδους ακτινοβολίας, δηλαδή, παρατεταμένη έκθεση στον καυτό ήλιο ή συχνές επισκέψεις στο σολάριουμ.

Φυσικά, εκτός από τους ενδογενείς παράγοντες, υπάρχουν επίσης ορισμένες εξωγενείς αιτίες. Για παράδειγμα, δερματικές παθήσεις (δερματίτιδα, μυκητίαση, πυόδερμα), μηχανική βλάβη στην ακεραιότητα του δέρματος, αλλεργική δερματίτιδα.

Ενδιαφέρον γεγονός. Η ψωρίαση είναι πολύ πιο συχνή σε άτομα που έχουν μολυνθεί με HIV από ό, τι σε υγιή άτομα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε ψωρίαση από τον ανδρικό πληθυσμό. Το ξηρό, αραιωμένο και ευαίσθητο δέρμα είναι ένας άλλος παράγοντας προδιάθεσης.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτή η παθολογία προκαλεί συχνά ψωρίαση όταν ένα άτομο έχει διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι ανοσολογικές ασθένειες και οι ψωριασικές ασθένειες συνδέονται στενά.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που οδηγούν σε ψωρίαση, αλλά δεν υπάρχει κανένας που να οδηγεί στην πλήρη ανάπτυξη της νόσου.

Τύποι και μορφές ψωρίασης

Η ψωρίαση είναι μια πολύμορφη ασθένεια. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, οι άνθρωποι συνήθως έχουν μόνο μία μορφή ψωρίασης κάθε φορά. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες ένα άτομο είχε ταυτόχρονα πολλές μορφές ψωρίασης. Πολύ συχνά στη δερματολογική πρακτική και στις περιπτώσεις όπου μια μορφή ψωρίασης περνούσε ομαλά σε μια άλλη. Αυτή η «αναγέννηση» συνήθως οδηγεί σε ξαφνική διακοπή της συνταγογραφούμενης θεραπείας.

Στη δερματολογία, υπάρχουν δύο κύριες ομάδες τύπων ψωρίασης: μη φλυκταινώδης και φλυκταινώδης.

Ψωρίαση στις παλάμες

Φουσκωτά σχήματα- Ψωρίαση Barbera, ψωρίαση στα πέλματα των ποδιών και των παλάμων (βλ. Φωτογραφία), ψωρίαση tsumbusha, δακτυλιοειδής φλύκταινα. Αυτή η μορφή ψωρίασης χωρίζεται παραδοσιακά σε γενικευμένη και εντοπισμένη. Η τελική φλυκταινώδης ψωρίαση μπορεί να εμφανιστεί σε απολύτως οποιαδήποτε περιοχή του δέρματος. Υπάρχουν περιπτώσεις που σχηματίζονται φλύκταινες σε πλάκες στην ψωρίαση vulgaris.

Ως παράδειγμα ανεξάρτητης νόσου, σκεφτείτε την αλλο-ακροδερματίτιδα. Αυτή η ασθένεια χαρακτηρίζεται συνήθως από βλάβες φλυκταινών και κρούστας των περιφερικών φάλαγγων των δακτύλων και των ποδιών. Ένα άλλο παράδειγμα ανεξάρτητης νόσου μιας εντοπισμένης μορφής ψωρίασης είναι η φλυκταινώδης ψωρίαση στα πέλματα των ποδιών και των παλάμων. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ορισμένοι δερματολόγοι πιστεύουν ότι αυτή η ασθένεια είναι μια μορφή φλυκταινώδους βακτηριδίου.

Η γενικευμένη ψωρίαση της φλύκταινας περιλαμβάνει:

 • ερπητοειδές κηλίδες,
 • Ψωρίαση Tsumbusha,
 • εξανθεμική γενικευμένη ψωρίαση.

Οι άνδρες ηλικίας μεταξύ 15 και 35 ετών συνήθως υποφέρουν από ψωρίαση TsumbushΑυτή η ασθένεια είναι πολύ λιγότερο συχνή στις γυναίκες.

Η εξανθεμική φλυκταινώδης ψωρίαση εμφανίζεται απότομα (ξαφνικά) και οξεία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, έχει στενή σχέση με άλλες μολυσματικές ασθένειες, όπως η αμυγδαλίτιδα. Το εξάνθημα εντοπίζεται κυρίως στον κορμό. Τα παιδιά και οι έφηβοι είναι πιο συχνά ευαίσθητοι στην ασθένεια από τους ενήλικες.

Το ερπετοειδές impetigo είναι μια σοβαρή ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Αυτή η ασθένεια είναι συνήθως χαρακτηριστική των εγκύων γυναικών, πιο συχνά κατά το δεύτερο τρίμηνο. Ωστόσο, στη δερματολογική πρακτική, εξακολουθούν να υπάρχουν εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις της νόσου σε άνδρες, όχι σε έγκυες γυναίκες και παιδιά.

Μη φλυκταινώδης ψωρίαση. . . Με άλλα λόγια, μπορούμε να πούμε απλή ψωρίαση. Αυτή η μορφή της νόσου διαφέρει από άλλους σε σταθερή πορεία. Στη μη φλυκταινώδη μορφή της ψωρίασης, επηρεάζεται σχεδόν ολόκληρη η επιφάνεια του σώματος. Αυτός ο τύπος περιλαμβάνει:

 • ερυθροδερμική ψωρίαση
 • Ψωρίαση vulgaris ή κοινή ή πλάκα.

Η συνηθισμένη ψωρίαση είναι αρκετά συχνή, έως και το 90% των ασθενών με ψωρίαση είναι ασθενείς με τη χυδαία μορφή της νόσου.

Η ψωριασική ερυθροδερμία είναι μια σοβαρή ασθένεια που συχνά οδηγεί σε θανατηφόρο έκβαση - το θάνατο του ασθενούς. Με την ασθένεια, υπάρχει παραβίαση της λειτουργίας της θερμορύθμισης, καθώς και μείωση της λειτουργίας φραγμού του δέρματος. Αυτές οι παθολογίες οδηγούν σε πυοδερμία ή σήψη.

Ταξινόμηση και συμπτώματα της ψωρίασης

Εκδηλώσεις ψωρίασης στα πόδια

Δεν υπάρχει ενιαία ταξινόμηση της ψωρίασης που είναι ευρέως αποδεκτή από τους δερματολόγους. Υπάρχει ακόμη συζήτηση για το πώς μπορεί να ταξινομηθεί αυτή η δερματική ασθένεια. Ορισμένες πηγές έχουν τη δική τους λίστα με μορφές ψωρίασης. Η πιο κοινή ταξινόμηση της νόσου:

 • Ψωρίαση του εντέρου
 • Φλυκταινώδης ψωρίαση
 • Ψωριασική ονυχία
 • Ψωρίαση των βλεννογόνων
 • Εξιδρωματική ψωρίαση
 • Ψωρίαση στα πέλματα των ποδιών και των παλάμων
 • Αρθροπαθητική ψωρίαση
 • Διαγενής ψωρίαση
 • Ψωριασικά ερυθροδερμικά
 • Σμηγματορροϊκή ψωρίαση
 • Ευώδης ψωρίαση
 • Φλυκταινώδη βακτήρια
 • Ψωρίαση Tsumbusha

Αρθροπαθητική ψωρίασηείναι σχεδόν ασυμπτωματικό στην αρχή. Οι ασθενείς μερικές φορές παρατηρούν μόνο μικρό πόνο στις αρθρώσεις. Με την πάροδο του χρόνου, ο πόνος εντείνεται, γίνεται οξεία και οξεία. Οι προσβεβλημένες αρθρώσεις διογκώνονται. Εάν η ασθένεια δεν αντιμετωπιστεί, οι αρθρώσεις παραμορφώνονται και το εύρος κίνησής τους είναι περιορισμένο. Η αρθροπαθητική ψωρίαση συνδέεται συνήθως συχνά με τον ρευματοειδή πόνο. Το χειμώνα υπάρχει μια επιδείνωση της νόσου, δηλαδή, η εποχικότητα είναι χαρακτηριστική μιας τέτοιας ψωρίασης.

Φλυκταινώδης ψωρίαση. . . Δεν είναι σύνηθες ότι μόνο το 1% της συνολικής μάζας των ασθενών με ψωρίαση πέφτει σε αυτόν τον τύπο ασθένειας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το εξάνθημα είναι συμμετρικό και εντοπίζεται στα πέλματα και τις παλάμες. Η φλυκταινώδης ψωρίαση γενικεύεται και εντοπίζεται. Η τελευταία μορφή είναι πιο κοινή από την προηγούμενη. Η γενικευμένη φλυκταινώδης ψωρίαση είναι δύσκολη. Στη δερματολογία, οι θάνατοι από σήψη και σοβαρή δηλητηρίαση από το σώμα είναι συχνές.

Ψωριασικά ερυθροδερμικά. . . Σοβαρή ψωρίαση λόγω επιδείνωσης της υπάρχουσας ψωρίασης. Αυτή η ασθένεια μπορεί να είναι συνέπεια είτε της επιδείνωσης της υποκείμενης νόσου είτε της πρώτης εμφάνισης. Η δευτερογενής ψωρίαση ερυθροδερμίας συνήθως αναπτύσσεται στο 2% των προσβεβλημένων.

Πολύ συχνά αυτή η ασθένεια εμφανίζεται αυθόρμητα, αλλά δεν περιλαμβάνονται περιπτώσεις ψωρίασης λόγω ακατάλληλης, ερεθιστικής θεραπείας της δερματοπάθειας κατά την οξεία περίοδο της νόσου. Οι ασθενείς παρατηρούν αύξηση των παθολογικών εστιών της απολέπισης, αύξηση της θερμοκρασίας και αφυδάτωση. Στη δερματολογική πρακτική, υπήρξαν θάνατοι από ψωριασικά ερυθροδερμικά.

Ψωρίαση του εντέρου- Η δεύτερη πιο κοινή ασθένεια μεταξύ όλων των μορφών ψωρίασης. Τα παιδιά και οι έφηβοι υποφέρουν συχνότερα. Χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση μεγάλου αριθμού ξηρών, μοβ και μικρών στοιχείων στο δέρμα που υψώνονται ελαφρώς πάνω από την επιφάνεια του δέρματος που δεν επηρεάζεται. Το εξάνθημα έχει σχήμα σταγόνας, κύκλο ή δάκρυ. Κατά κανόνα, τα στοιχεία καλύπτουν ολόκληρο το ανθρώπινο σώμα, αλλά τα περισσότερα εντοπίζονται «κοντά» στους μηρούς. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η εμφάνιση ψωρίασης σε σχήμα δακρύων προκαλείται από στρεπτοκοκκική λοίμωξη. Για παράδειγμα, στρεπτό λαιμό, στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα.

Ψωριασική ονυχία. . . Αυτή η ασθένεια χαρακτηρίζεται από διάφορες αλλαγές στην εμφάνιση της πλάκας των νυχιών τόσο στα χέρια όσο και στα πόδια. Πρώτα απ 'όλα, το χρώμα των νυχιών αλλάζει, μερικές φορές μαζί το κρεβάτι των νυχιών. Το καρφί γίνεται γκρι, κίτρινο ή λευκό. Σημεία ή μικρά σημεία εμφανίζονται στα νύχια και μερικές φορές ακόμη και κάτω από την πλάκα των νυχιών. Η πλάκα των νυχιών πυκνώνει, εμφανίζεται λωρίδα και ευθραυστότητα. Μια άλλη κλινική εκδήλωση της νόσου είναι η πάχυνση του δέρματος γύρω από το κρεβάτι των νυχιών. Το δύσκολο αποτέλεσμα της ψωριασικής ονυχίας είναι η αυθόρμητη απώλεια των νυχιών.

Ψωρίαση των βλεννογόνων- είναι ένας τύπος φλυκταινώδους ψωρίασης ή ψωρίασης vulgaris. Η βλεννογόνος μεμβράνη των μάγουλων, της γλώσσας και των χειλιών επηρεάζεται συχνότερα και λιγότερο συχνά η βλεννογόνος μεμβράνη των γεννητικών οργάνων και των ματιών. Στην φλυκταινώδη μορφή της ψωρίασης, τα εξανθήματα είναι πιο εκτεταμένα, επηρεάζεται μια μεγάλη περιοχή του βλεννογόνου και παρατηρείται γεωγραφική γλωσσίτιδα. Με την κοινή ψωρίαση, εμφανίζονται επίπεδα λευκά-γκρι θηλάκια με διαυγή όρια στις βλεννογόνους μεμβράνες που προεξέχουν πάνω από την ανεπηρέαστη επιφάνεια.

Ψωρίαση στα πέλματα των ποδιών και των παλάμων. . . Αυτή η ασθένεια είναι μια μορφή εντοπισμένης φλυκταινώδους ψωρίασης. Αυτή η μορφή είναι συνήθως χρόνια και επαναλαμβανόμενη. Στη δερματολογία, υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες η ψωρίαση του Barbera εξελίσσεται ταυτόχρονα με την ψωρίαση πλάκας. Οι φλύκταινες εμφανίζονται στην εσωτερική επιφάνεια των χεριών και / ή των ποδιών. Με την πάροδο του χρόνου και υπό την επίδραση της ιατρικής θεραπείας, οι φλύκταινες των κυστιδίων στεγνώνουν. Στη συνέχεια, τέτοια αποξηραμένα στοιχεία σχηματίζουν πυκνές καστανόχρωμες κρούστες.

Ψωρίαση από ιούς. . . Αυτή η ασθένεια χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση εξανθημάτων σε κυρίως μεγάλες πτυχές του δέρματος. Για παράδειγμα, το intergluteal, διπλώνει μεταξύ των δακτύλων, πτυχώσεις της βουβωνικής χώρας, μασχάλες και την περιοχή κάτω από τον μαστικό αδένα. Η ψωρίαση Intertrigue είναι πιο συχνή σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, VSD (φυτική αγγειακή δυστονία) και παχυσαρκία που δεν ακολουθούν απλούς κανόνες υγιεινής.

Στις πτυχές σχηματίζονται ερυθηματώδεις-ογκομετρικές εστίες, διαβρωτικές και κλάμα. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό των στοιχείων αυτής της ασθένειας είναι ότι η απόσπαση της κεράτινης στιβάδας είναι έντονη κατά μήκος της περιφέρειας. Η ψωρίαση Intertrigue είναι πολύ παρόμοια με την επιδερμοφύτωση, την καντιντίαση ή την ρουμπύκωση. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κλινική εικόνα της καντιντίασης ή της δερματομυκητίασης είναι πολύ πιο φωτεινή και πιο έντονη από την ψωρίαση.

Σμηγματορροϊκή ψωρίαση. . . Τα συμπτώματα της σμηγματορροϊκής ψωρίασης είναι πολύ παρόμοια με το σμηγματορροϊκό έκζεμα. Το εξάνθημα της ψωρίασης έχει συνήθως τον ίδιο εντοπισμό με τα αντικείμενα με σμηγματορροϊκό έκζεμα. Μπορεί να είναι:

 • Νασολαβικές πτυχές
 • Δέρμα της κεφαλής
 • Αυτιά
 • Περιοχή στο στήθος
 • Διατοπική περιοχή

Στη σμηγματορροϊκή ψωρίαση, υπάρχουν περιοχές στο κεφάλι όπου παρατηρούνται πυκνές νιφάδες δέρματος. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό αυτής της ασθένειας είναι ο σχηματισμός ενός είδους στεφάνης ψωρίασης. Η βλάβη του δέρματος αναδύεται από το μέτωπο και απλώνεται απαλά στο τριχωτό της κεφαλής. Με τόσο απλό τρόπο εμφανίζονται τα περιγράμματα της κορώνας. Πρέπει να σημειωθεί ότι η πιτυρίδα είναι ένα σήμα συναγερμού που "μιλάει" για την ανάπτυξη σμηγματορροϊκής ψωρίασης.

Το κόκκινο έκζεμα συνήθως σχηματίζεται πίσω από το στόμιο και συχνά οι πυώδεις κρούστες στρωματοποιούνται. Οι γκρίζες-κίτρινες κλίμακες είναι χαρακτηριστικές των εξανθημάτων που εντοπίζονται στο στήθος και το πρόσωπο. Ένα ψωριασικό εξάνθημα είναι πάντα πολύ φαγούρα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η σμηγματορροϊκή ψωρίαση είναι δύσκολο να διαγνωστεί επειδή συχνά συγχέεται με τη σμηγματόρροια.

Εξιδρωματική ψωρίαση. . . Αυτός ο τύπος ψωρίασης είναι πιο συχνός σε παιδιά και ηλικιωμένους. Ένας αρκετά υψηλός κίνδυνος ανάπτυξης αυτής της νόσου σε ασθενείς με διαταραχές του ενδοκρινικού και του ανοσοποιητικού συστήματος. Η εξιδρωματική ψωρίαση επηρεάζει συχνά το υγιές δέρμα ατόμων που είναι υπέρβαρα ή έχουν διαβήτη.

Αυτή η ασθένεια χαρακτηρίζεται από υπερβολική συσσώρευση εξιδρώματος στον ωχρό, το οποίο σταδιακά έρχεται στην επιφάνειά του και σχηματίζει κιτρινωπό φλοιό. Όταν αφαιρούνται οι κρούστες, εκτίθεται μια επιφάνεια με κλάμα και αιμορραγία. Οι ζυγαριές στεγνώνουν με την πάροδο του χρόνου και βρίσκονται το ένα πάνω στο άλλο, δημιουργώντας ένα αρκετά πυκνό και μαζικό συγκρότημα.

Το κύριο χαρακτηριστικό της εξιδρωματικής ψωρίασης είναι ένας σαφής εντοπισμός παθολογικών εστιών. Συνήθως, τα κάτω άκρα και οι μεγάλες ρυτίδες επηρεάζονται περισσότερο. Το εξάνθημα δίνει σε ένα άτομο τις πιο αισθήσεις κνησμού και καψίματος. Η κλινική εικόνα αυτής της ασθένειας είναι οξεία και οξεία.

Ευώδης ψωρίαση. . . Έχει διαφορετικά ονόματα σε διαφορετικές πηγές. Για παράδειγμα, πλάκα, κοινή, απλή. Αυτός ο τύπος ψωρίασης κατατάσσεται πρώτος ως προς τον επιπολασμό - αυτός ο τύπος εμφανίζεται σχεδόν στο 90% των ασθενών με ψωρίαση. Η ασθένεια συνήθως ξεκινά αρκετά έντονα. Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται σχεδόν αμέσως.

Η ογκώδης ψωρίαση χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση τυπικών στοιχείων που ανεβαίνουν ελαφρώς πάνω από τις μη επηρεασμένες περιοχές του δέρματος. Το εξάνθημα είναι φλεγμονή, κόκκινο και ζεστό στην αφή. Τα στοιχεία παχύνονται και καλύπτονται με ασημί-λευκό, λεπτό, ξηρό φιλμ (δέρμα) που ξεφλουδίζει εύκολα.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι οι γκρίζες κρούστες μπορούν εύκολα να αφαιρεθούν, γεγονός που οδηγεί σε παραβίαση του κατώτερου στρώματος του θηλώματος, το οποίο είναι προικισμένο με πολλά μικρά αγγεία. Αυτό συνήθως οδηγεί σε μια ελαφρά χαμηλή τιμή. Οι προσβεβλημένες βλάβες στη δερματολογία ονομάζονται ψωριασικές πλάκες.

Τέτοιες πλάκες τείνουν να συγχωνεύονται, γεγονός που οδηγεί στη διεύρυνσή τους. Με την πάροδο του χρόνου, σχηματίζονται πλάκες πλάκας, που έχουν ένα ειδικό όνομα - "λίμνες παραφίνης"Οι εκρήξεις της ψωρίασης με κοινή ψωρίαση είναι σοβαρά φολιδωτές. Η θεραπεία είναι μακροχρόνια και απαιτεί θεραπεία σε ασθενείς.

Φλυκταινώδη βακτήρια. . . Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, αυτή η ασθένεια εμφανίζεται κυρίως σε νέους (από 20 ετών) και μεσήλικες (έως 50 ετών). Η ακριβής αιτιολογία των φλυκταινών βακτηριδίων δεν είναι γνωστή. Πιστεύεται ότι η ασθένεια αναπτύσσεται στο πλαίσιο μιας ισχυρής και επίμονης αλλεργίας που σχετίζεται με εστίες μόλυνσης. Για παράδειγμα, τερηδόνα, αμυγδαλίτιδα ή αμυγδαλίτιδα.

Οι εκρήξεις της ψωρίασης επηρεάζουν το δέρμα των παλάμων των χεριών και των πέλματος των ποδιών. Το φλυκταινώδες βακτηρίδιο είναι χρόνιο και επαναλαμβανόμενο. Οι πρώτες εστίες εμφανίζονται, εάν στις παλάμες, στη μέση, εάν στη σόλα, στη συνέχεια στην αψίδα. Τα πρωτογενή ψωριαστικά στοιχεία είναι μικρά και δεν υπερβαίνουν το μέγεθος της κεφαλής της πένας. Με την πάροδο του χρόνου, οι φλύκταινες στεγνώνουν και σχηματίζουν ελασματοειδή κρούστα. Οι ασθενείς αισθάνονται σοβαρό κνησμό και πόνο στις πληγείσες περιοχές.

Μια παροξυσμική πορεία της νόσου είναι χαρακτηριστική ενός φλυκταινώδους βακτηριδίου. Ταυτόχρονα, η φλεγμονή εμφανίζεται σε όλες τις περιοχές που επηρεάζονται από την ψωρίαση. Σταδιακά, οι εστίες της ψωρίασης αυξάνονται και μετά από μερικές εβδομάδες σχεδόν ολόκληρη η επιφάνεια των παλάμων ή των πέλματος των ποδιών εισέρχεται στην παθολογική διαδικασία. Κατά κανόνα, το φλυκταινώδες βακτήριο διαρκεί χρόνια και με συνεχείς υποτροπές.

Διατροφή στην ψωρίαση

Οι ασθενείς με ψωρίαση πρέπει απλώς να ακολουθήσουν μια δίαιτα και να ακολουθήσουν τις βασικές αρχές της σωστής διατροφής. Το κύριο καθήκον της διατροφής είναι να διατηρήσει μια φυσιολογική ισορροπία οξέος-βάσης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το αλκαλικό υπόβαθρο του σώματος θα πρέπει να υπερβαίνει ελαφρώς το όξινο.

Φυσικά, η ισορροπία του σώματος εξαρτάται από τα τρόφιμα που καταναλώνουν οι ασθενείς με ψωρίαση σε καθημερινή βάση. Για κάθε άτομο που πάσχει από αυτήν την ασθένεια, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το 70% της καθημερινής διατροφής τους οφείλεται σε προϊόντα που σχηματίζουν αλκάλια στο σώμα. Για οξίνιση - όχι περισσότερο από 30%. Για να το πούμε πιο απλά, μπορεί κανείς να πει: τα προϊόντα που παράγουν αλκάλια πρέπει να καταναλώνονται τέσσερις φορές περισσότερο από αυτά που σχηματίζουν οξέα.

Κατάλογος προϊόντων που σχηματίζουν αλκάλια στο σώμα:

 • Οποιαδήποτε λαχανικά εκτός από ραβέντι, κολοκύθα και λαχανάκια Βρυξελλών. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι απαγορεύονται αυστηρά οι πατάτες, οι πιπεριές, οι μελιτζάνες και οι ντομάτες.
 • Τα φρούτα δεν πρέπει να αποκλείονται. Το κύριο πράγμα δεν είναι να χρησιμοποιείτε δαμάσκηνα, βακκίνια, σταφίδες και βατόμουρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μπανάνες, τα πεπόνια και τα μήλα δεν πρέπει να τρώγονται ταυτόχρονα με άλλα τρόφιμα.
 • Φροντίστε να πίνετε χυμούς φρέσκων λαχανικών από καρότα, τεύτλα, μαϊντανό, σέλινο και σπανάκι.
 • Χυμοί φρούτων από σταφύλια, ανανά, αχλάδι, πορτοκάλι, παπάγια και γκρέιπφρουτ, μάνγκο, λεμόνι και βερίκοκο μπορούν να καταναλωθούν καθημερινά. Είναι σημαντικό να προσθέσετε χυμό λεμονιού στο φαγητό σας.
Διατροφή στην ψωρίαση

Ο κατάλογος των τροφίμων που δεν πρέπει να τρώνε οι ασθενείς με ψωρίαση (μορφή οξέος):

 • Πρέπει να εξαλείψετε εντελώς ή να περιορίσετε στο ελάχιστο την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν άμυλα, λίπη, σάκχαρα και έλαια. Συνήθως αυτά περιλαμβάνουν τα ακόλουθα τρόφιμα: πατάτες, φασόλια, κρέμα, τυρί, δημητριακά, κρέας, αποξηραμένα μπιζέλια. Η μη ισορροπημένη ημερήσια πρόσληψη αυτών των προϊόντων οδηγεί αναπόφευκτα στην πρόκληση όξινων αντιδράσεων στο αίμα. Το αποτέλεσμα είναι μια επιδείνωση της ευημερίας.
 • Είναι σημαντικό να ισορροπήσετε σωστά το φαγητό σας. Υπάρχουν πολλά τρόφιμα που απαγορεύεται να καταναλώνουν ταυτόχρονα. Για παράδειγμα, τα προϊόντα με βάση το κρέας δεν πρέπει να συνδυάζονται με τρόφιμα που περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, καθώς και γλυκά και άμυλα.
 • Είναι σημαντικό να περιορίσετε την πρόσληψη ζάχαρης. Τα συντηρητικά, το ξύδι, τα χρώματα και διάφορα πρόσθετα τροφίμων πρέπει να περιλαμβάνονται στη διατροφή όσο το δυνατόν λιγότερο.
 • Το πιο σημαντικό σημείο είναι ότι η κατανάλωση αλκοόλ και οινοπνευματωδών ποτών πρέπει να αποκλειστεί εντελώς.

Κάθε ασθενής με ψωρίαση πρέπει να θυμάται ότι η σωστή κατανάλωση είναι ένα σημαντικό μέρος της θεραπείας αυτής της ασθένειας. Το ψήσιμο πρέπει να αντικατασταθεί με βράσιμο ή βράσιμο. Είναι απαραίτητο να τρώτε τρόφιμα που μεταποιούνται ήπια.

Θεραπεία της ψωρίασης

Η θεραπεία της ψωρίασης πρέπει να γίνεται σε νοσοκομείο κατά την έξαρση και σε εξωτερικούς ασθενείς - κατά τη διάρκεια της ύφεσης. Η διατροφή είναι ένα σημαντικό σημείο στη θεραπεία. Οι ημέρες νηστείας είναι χρήσιμες.

Εκτός από τις δίαιτες και τις ειδικές θεραπείες, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε προσεκτικά την υγιεινή του δέρματος. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε σαπούνι πίσσας για πλύσιμο. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε σαπούνι μωρού. Θα πρέπει να κάνετε μπάνιο με ένα ζυθοποιείο σελαντίνη, μωβ τρίχρωμο ή λυκίσκου όσο το δυνατόν συχνότερα.

Εάν δεν υπάρχουν αντενδείξεις, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε τη θεραπεία της ψωρίασης και των λαϊκών θεραπειών. Μην πειραματιστείτε και μην κάνετε αυτοθεραπεία. Μόνο ένας γιατρός έχει το δικαίωμα να συμβουλεύει ποια λαϊκή θεραπεία είναι χρήσιμη και απαραίτητη.

Λίστα ασφαλών και αποτελεσματικών αλοιφών για ψωρίαση:

Θεραπεία της ψωρίασης
 • Ένα πακέτο βουτύρου βουτύρου (αλλά όχι απλωμένο) πρέπει να τοποθετηθεί σε μια κατσαρόλα με θρυμματισμένη πρόπολη (10 g)Βάλτε φωτιά και μαγειρέψτε μετά από 15 λεπτά μαγειρέματος. Μετά - είναι απαραίτητο να κοσκινίσετε καλά το μείγμα και να το αφήσετε να κρυώσει. Φυλάσσετε αυτό το φάρμακο μόνο στο ψυγείο. Τρόπος εφαρμογής - τρίψτε στην πληγείσα περιοχή αρκετές φορές την ημέρα.
 • Τα φρέσκα λουλούδια St. John's wort (20 g), celandine, propolis και marigold λουλούδια (10 g) πρέπει να αλεσθούν σε πήλινο μπολ. Προστίθεται φυτικό έλαιο στο προκύπτον μείγμα. Αποθηκεύστε σε δροσερό μέρος από το άμεσο ηλιακό φως. Τρόπος εφαρμογής - Λιπάνετε καλά τις ψωριασικές εκρήξεις τρεις φορές την ημέρα.
 • Σε ένα λίτρο λευκού κρασιού, βράστε τη χοληδόχο κύστη και τις κλίμακες των θαλασσινών ψαριών, το βάρος των οποίων υπερβαίνει τα τρία κιλά, σε σχετικά χαμηλή φλόγα για μισή ώρα. Αφήστε να κρυώσει, στραγγίστε και προσθέστε ένα ποτήρι ελαιόλαδο. Τρόπος εφαρμογής - Πλύνετε καλά τις πληγείσες περιοχές με σαπούνι πάγου και σκουπίστε. Μετά από αυτό, λιπάνετε τα στοιχεία με αυτό το μείγμα. Η πορεία της θεραπείας διαρκεί έως ότου εξαντληθεί το φάρμακο.
 • Ανακατέψτε ισάξια σκόνη σελαντίνης και βαζελίνη καλά (κατά βάρος) καλά. Τρόπος εφαρμογής - η αλοιφή εφαρμόζεται στο εξάνθημα σε ένα λεπτό στρώμα και αφήνεται για έως και τρεις ημέρες. Μετά από αυτό θα πρέπει να κάνετε ένα μικρό διάλειμμα περίπου 4 ημερών. Αντιμετωπίστε μέχρι να εξαφανιστεί εντελώς η ψωρίαση.
 • Προστίθεται μια κουταλιά της σούπας φυτικό λάδι σε χτυπημένα σπιτικά αυγά (2 κομμάτια). Το μείγμα ξυλοποιείται ξανά και εισάγεται οξικό οξύ (40 g). Αποθηκεύστε την αλοιφή σε ένα βάζο με σφιχτό καπάκι. Τρόπος εφαρμογής - θεραπεία των ψωριασικών εκρήξεων μία φορά την ημέρα, κατά προτίμηση τη νύχτα.
 • Ένα εξίσου αποτελεσματικό και ευρέως χρησιμοποιούμενο μέσο αντιμετώπισης της ψωρίασης είναι η επούλωση της λάσπης. Η λάσπη πρέπει να θερμανθεί στους 38 βαθμούς και να εφαρμοστεί στο προσβεβλημένο δέρμα. Αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει το βράδυ, κατά προτίμηση πριν πάτε για ύπνο. Μετά από 30 λεπτά η βρωμιά απομακρύνεται με ζεστό νερό. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι μετά τη βρωμιά, τυχόν εξανθήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αλατούχο διάλυμα. Το σώμα πρέπει να στεγνώσει και η περίσσεια αλατιού πρέπει να πέσει. Χωρίς πλύσιμο ή ενυδάτωση του δέρματος, πρέπει να πάτε για ύπνο. Και μόνο το πρωί επίχρισμα ψωριασικών στοιχείων με κρέμα. Το προτεινόμενο μάθημα περιλαμβάνει 20 διαδικασίες (κάθε δεύτερη μέρα).

Ανεξάρτητα από την επιλεγμένη μέθοδο θεραπείας της ψωρίασης, πρέπει να διαπραγματευτεί με τον θεράποντα δερματολόγο.