Ψωρίαση – τι είναι, συμπτώματα και θεραπεία

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος του σώματος, η οποία συνοδεύεται από επικρατέστερη δερματική βλάβη με σχηματισμό ερυθηματωδών κηλίδων και πλακών με σαφή όρια και αργυρόχρωμα λέπια στην επιφάνεια.

Η πορεία της νόσου χαρακτηρίζεται από περιόδους έξαρσης και ύφεσης (μειωμένες συμπτωματικές εκδηλώσεις). Δυστυχώς, η ιατρική δεν έχει ακόμη εντοπίσει την ακριβή και αξιόπιστη αιτία της ψωρίασης, αλλά έχει εντοπιστεί σαφώς ένας κληρονομικός παράγοντας, ο οποίος, σε συνδυασμό με παράγοντες ενεργοποίησης, συμβάλλει στην προκλητική στιγμή της εμφάνισης αυτής της ασθένειας. Έχει αποδειχθεί μια σύνδεση μεταξύ της εμφάνισης ψωρίασης και των αντιγόνων του συστήματος HLA.

Μεταξύ 1 και 5% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από αυτή την πολύ δυσάρεστη ασθένεια και τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν ψωρίαση από τους μαύρους.

Η νόσος μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά οι περίοδοι 20-30 ετών και 50-60 ετών θεωρούνται κρίσιμες.

Σπουδαίος!Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική στους άλλους, αλλά προκαλεί ταλαιπωρία στον ίδιο τον ασθενή, αφού τα εξανθήματα που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της νόσου δεν είναι μόνο αισθητικό ελάττωμα, αλλά συνοδεύονται και από δυσάρεστη φαγούρα. Επιπλέον, είναι πιθανή η εκδήλωση ψωριασικής αρθρίτιδας, η οποία επιδεινώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Τις περισσότερες φορές, τα εξανθήματα εντοπίζονται στο τριχωτό της κεφαλής, στην επιφάνεια των αγκώνων και των γονάτων, καθώς και στην περιοχή των πτυχών του δέρματος και των γεννητικών οργάνων. Συχνά επηρεάζονται τα νύχια, οι γλουτοί και η περιοχή γύρω από τα φρύδια. Ο τύπος και η εμφάνιση του εξανθήματος εξαρτάται από τον τύπο της ψωρίασης.

Αιτίες Ψωρίασης

Ο τρόπος με τον οποίο εμφανίζεται η ψωρίαση δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί από την ιατρική. ορισμένοι γιατροί μιλούν για αυτοάνοσα αίτια. Η δεύτερη θεωρία που εξηγεί την εμφάνιση της νόσου είναι η διαταραχή της φυσιολογικής διαδικασίας ωρίμανσης και διαίρεσης των κυττάρων του δέρματος. Η κληρονομικότητα και το άγχος θεωρούνται επίσης αίτια.

Η γενετική προδιάθεση για ψωρίαση, οι αλλεργίες και οι συχνές διαταραχές της λειτουργίας του δερματικού φραγμού (ισχυρή τριβή, έκθεση σε χημικά, επιρροή προϊόντων που περιέχουν αλκοόλ) μπορεί να προκαλέσουν επιδείνωση της νόσου.

Οδηγώντας στα γνωστά ερεθίσματαψωρίαση, Σχετικά με:

 • Το φαινόμενο Koebner είναι η εμφάνιση φρέσκων εξανθημάτων στο σημείο του ερεθισμού του δέρματος στην οξεία φάση ορισμένων δερματώσεων.
 • ηλιακά εγκαύματα ή άλλα είδη εγκαυμάτων.
 • HIV λοίμωξη;
 • Βήτα-αιμολυτική στρεπτοκοκκική λοίμωξη που προκαλεί εντερική ψωρίαση.
 • λήψη φαρμάκων (ειδικά β-αναστολείς, λίθιο, αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης).
 • Σοβαρό συναισθηματικό στρες.
 • κατανάλωση αλκοόλ;
 • κάπνισμα καπνού?
 • Ευσαρκία;
 • Ορμονική ανισορροπία, ειδικά σε γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση και την εγκυμοσύνη.
 • Διαταραχές στο πεπτικό σύστημα.

Η κύρια αιτία της ανάπτυξης της νόσου είναι η υπερβολική, επιταχυνόμενη ανάπτυξη και διαίρεση των κυττάρων του δέρματος σε συνδυασμό με τη φλεγμονώδη διαδικασία στο χόριο. Με άλλα λόγια, τα κύτταρα του δέρματος που βρίσκονται στο κατώτερο στρώμα της επιδερμίδας αρχίζουν να αναπτύσσονται γρήγορα και να ασκούν πίεση στα παραπάνω κύτταρα. Αυτή η διαδικασία συνοδεύεται από έντονο ξεφλούδισμα του δέρματος και ονομάζεται παρακεράτωση. Η υπερβολική διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος πιστεύεται ότι είναι ο κύριος λόγος για την εμφάνιση αυτού του μηχανισμού.

Πλάκες ψωρίασης στον αγκώνα που αντιμετωπίζονται με ιατρική κρέμα

Συμπτώματα και σημεία ψωρίασης

Τα εξανθήματα που σχετίζονται με την ψωρίαση είναι ασυμπτωματικά ή συνοδεύονται από κνησμό. Τις περισσότερες φορές εντοπίζονται στο τριχωτό της κεφαλής, στις εκτεινόμενες επιφάνειες των γονάτων και των αγκώνων, στο ιερό οστό και στους γλουτούς (ιδιαίτερα στην πτυχή των γλουτών), καθώς και στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Μπορεί να επηρεαστούν τα νύχια των χεριών και των ποδιών, το δέρμα στα φρύδια, οι μασχάλες και ο αφαλός. Τα εξανθήματα μπορεί να συγχωνευθούν με τις βλάβες και να καλύπτουν μεγάλες ανατομικές περιοχές και περιοχές του δέρματος ενδιάμεσα. Ανάλογα με τον τύπο της ψωρίασης, το εξάνθημα μπορεί να έχει διαφορετική εξωτερική εμφάνιση.

Κατά κανόνα, τα εξανθήματα είναι διακριτά εντοπισμένα και αντιπροσωπεύονται από ερυθηματώδεις βλατίδες ή πλάκες καλυμμένες με πυκνά, ασημί, γυαλιστερά λέπια. Το εξάνθημα εμφανίζεται σταδιακά. Οι υφέσεις και οι παροξύνσεις συμβαίνουν αυθόρμητα ή μετά από έκθεση σε προκλητικούς παράγοντες.

Το 5-30% των ασθενών αναπτύσσεταιΨωριατικη ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ, που μπορεί να οδηγήσει σε αναπηρία του ασθενούς. Αυτή η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή αρθρώσεων.

Σπουδαίος!Η ψωρίαση δεν αποτελεί απειλή για τη ζωή του ασθενούς, αλλά επηρεάζει την αυτοεικόνα του ασθενούς. Εκτός από το γεγονός ότι η εμφάνιση του ασθενούς αλλάζει, χρειάζεται επίσης πολύς χρόνος για την αντιμετώπιση των εξανθημάτων και τη διατήρηση καθαρών ρούχων και κλινοσκεπασμάτων, γεγονός που επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Τύποι ψωρίασης

 • χυδαίος(φυσιολογική ή χρόνια πλάκα) Ψωρίαση, στην οποία τα εξανθήματα μοιάζουν με μεμονωμένες πλάκες καλυμμένες με ασημί νιφάδες. Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, οι πλάκες μπορεί να συντήκονται. Μεταξύ όλων των υποτύπων, αυτή η μορφή ψωρίασης είναι η πιο κοινή, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 90%.
 • αντίστροφη ψωρίασησυνοδεύεται από δερματικά εξανθήματα που εμφανίζονται στην περιοχή των φυσικών ρυτίδων και μπορεί να σχηματίσουν ρωγμές.
 • Εντερική ψωρίασηχαρακτηρίζεται από πολλαπλά δερματικά εξανθήματα με διάμετρο 0, 5–1, 5 cm, τα οποία συχνά εμφανίζονται μετά από στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα.
 • παλαμοπελματιαία ψωρίασηεκδηλώνεται ως πλάκες στις παλάμες των χεριών και στα πέλματα των ποδιών, οι οποίες μπορούν να συντηχθούν μεταξύ τους.
 • Ψωρίαση νυχιώνΕπηρεάζει τις πλάκες των νυχιών με τη μορφή σημειακών βαθουλωμάτων και αυλακώσεων με αποχρωματισμό και πάχυνση του νυχιού. Οι αλλαγές στα νύχια στην ψωρίαση είναι συχνά παρόμοιες με τις αλλαγές σε μια μυκητιασική λοίμωξη.
 • φλυκταινώδης ψωρίασησυνοδεύεται από σχηματισμό φλύκταινων στις παλάμες, τα πέλματα ή πιθανή βλάβη σε ένα δάχτυλο. Μπορεί επίσης να υπάρχει μια γενικευμένη μορφή.
 • ερυθροδερμική ψωρίασηεκδηλώνεται ως ξαφνική ή σταδιακή εμφάνιση ερυθρότητας σε ασθενείς με ψωριασικές πλάκες, όταν οι ίδιες οι πλάκες είναι ήπιες ή απουσιάζουν. Συνήθως εμφανίζεται λόγω ακατάλληλης θεραπείας της χυδαία ψωρίαση.

Μέθοδοι για τη διάγνωση της ψωρίασης

Εάν εμφανιστούν συμπτώματα ψωρίασης, ο ασθενής πρέπει να συμβουλευτεί έναν δερματολόγο. Πραγματοποιεί μια εξωτερική εξέταση των προσβεβλημένων δερματικών περιοχών και παίρνει ένα πλήρες ιστορικό.

Η ψωρίαση έχει θεμελιώδεις ομοιότητες με άλλες δερματολογικές παθήσεις, ιδιαίτερα στα αρχικά στάδια της εκδήλωσης. Είναι σημαντικό να αποκλειστεί η παρουσία μυκητιασικών λοιμώξεων στα χέρια και τα νύχια. Ο σμηγματορροϊκός τύπος ψωρίασης απαιτεί ειδική διαφορική διάγνωση για τον αποκλεισμό του σμηγματορροϊκού εκζέματος, της ροδόχρου πιτυρίασης και της βλατιδώδους σύφιλης.

Σε περίπτωση ενεργού νόσου και μεγάλων βλαβών των επιδερμικών περιοχών, πραγματοποιείται οπτική ανάλυση των εκδορών. Όταν ξύνετε, το ξεφλούδισμα αυξάνεται. Στη θέση των λεπιών που αφαιρέθηκαν, είναι ορατή μια λεία, λεπτή μεμβράνη, η οποία αποκολλάται κάτω από μηχανική επίδραση, αποκαλύπτοντας μια βρεγμένη επιφάνεια με σταγόνες αίματος.

Η διάγνωση της ψωρίασης δεν είναι δύσκολη στις περισσότερες περιπτώσεις. αρκεί απλώς να εξετάσετε το δέρμα του ασθενούς. Ο γιατρός πρέπει να αποκλείσει τα διαγνωστικά σφάλματα και να διαπιστώσει την παρουσία άλλων ασθενειών και άλλων παθολογιών που προκύπτουν στο πλαίσιο της ψωρίασης.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η διάγνωση απαιτεί βιοψία. Εάν υπάρχουν μη κλασικά κλινικά συμπτώματα, θα πρέπει να εξεταστεί η ανάγκη. Ανάλογα με την περιοχή του δέρματος που έχει προσβληθεί, υπάρχει μια ήπια, μέτρια και σοβαρή βαρύτητα της νόσου. Η βλάβη σε λιγότερο από το 10% του δέρματος αντιπροσωπεύει ήπια σοβαρότητα. Υπάρχουν πιο εξελιγμένες μέθοδοι αξιολόγησης της σοβαρότητας της νόσου, αλλά αυτές χρησιμοποιούνται σε κλινικές δοκιμές.

Θεραπεία της ψωρίασης

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η ανάπτυξη της νόσου και οι διάφορες εκδηλώσεις της. Ως εκ τούτου, έχουν αναπτυχθεί πολλές θεραπείες για την ψωρίαση. Συχνά αυτές οι μέθοδοι συνδυάζονται και περιλαμβάνουν τόσο φαρμακευτικές όσο και μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις.

Το σχέδιο θεραπείας καταρτίζεται ανάλογα με τη σοβαρότητα της νόσου, την περιοχή του δέρματος που έχει προσβληθεί και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων όπως ερυθρότητα, κνησμός, απολέπιση. Λαμβάνονται επίσης υπόψη η ηλικία και το φύλο του ασθενούς, το στάδιο της νόσου και η γενική κατάσταση, καθώς και η παρουσία συνοδών νοσημάτων, καθώς αυτά μπορεί να περιορίσουν την επιλογή των μεθόδων θεραπείας.

Η θεραπεία της ψωρίασης θα πρέπει να οδηγεί σε μείωση των κλινικών εκδηλώσεων (εξανθήματα και άλλα συμπτώματα), βελτίωση της γενικής κατάστασης του ασθενούς και αποκατάσταση της ικανότητας εργασίας του.

Κατά τη θεραπεία της ψωρίασης, είναι απαραίτητο να ακολουθείτε δίαιτα και να φροντίζετε σωστά το δέρμα, καθώς υπάρχει κίνδυνος ηπατικής βλάβης. Σε τέτοιες περιπτώσεις, συνιστάται η μείωση της αναλογίας των λιπαρών τροφών στη διατροφή του ασθενούς και η αποφυγή αλκοόλ, γλυκών (απλά σάκχαρα) και αμυλούχων τροφών. Η έμφαση της δίαιτας πρέπει να δίνεται στις πρωτεΐνες: άπαχο κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά προϊόντα, λαχανικά και φρούτα. Φροντίστε να προσέχετε για αλλεργικές αντιδράσεις ή δυσανεξία σε ορισμένα προϊόντα.

Για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς και την απαλλαγή από τη νόσο, απαιτείται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση:

 • Τοπική θεραπείαΟι αλοιφές και οι κρέμες ανακουφίζουν καλά το ξεφλούδισμα και τον κνησμό σε μικρές περιοχές όπου εντοπίζεται η ασθένεια. Οι ορμονικές αλοιφές, το σαλικυλικό οξύ, τα ρετινοειδή και οι ενυδατικές κρέμες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στη θεραπεία της ψωρίασης του προσώπου και των χεριών.
 • ΦαρμακοθεραπείαΧρησιμοποιείται ως πρόσθετη μέθοδος αποτελεσματικής θεραπείας της ψωρίασης όταν οι αλοιφές δεν βοηθούν. Τα φάρμακα μειώνουν τη φλεγμονώδη διαδικασία, ανακουφίζουν από το πρήξιμο και τον κνησμό και εμποδίζουν την αυξημένη δραστηριότητα των κυττάρων του δέρματος. Ωστόσο, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα δισκία έχουν πολλές παρενέργειες (αυξημένη κόπωση, απώλεια όρεξης, υψηλή αρτηριακή πίεση). Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείτε όλες τις συστάσεις του γιατρού σχετικά με τη δοσολογία του φαρμάκου.
 • Εάν η ψωρίαση εντοπίζεται στο κεφάλι και το λαιμό, χρησιμοποιήστε τοφαρμακευτικά θεραπευτικά σαμπουάν: Αντιμυκητιακό, πίσσα, περιέχει κορτικοστεροειδή. Το σαμπουάν εξαλείφει τα παθογόνα της παθολογικής φλεγμονής, αφαιρεί την πιτυρίδα, ανακουφίζει από τον κνησμό και το κάψιμο.
 • Θεραπευτικές ενέσεις αντιισταμινικώνΑποκλείστε τον σοβαρό κνησμό, τα βιολογικά φάρμακα έχουν θετική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Δυστυχώς, σήμερα δεν υπάρχουν επιλογές για την πλήρη θεραπεία της ψωρίασης. Οποιαδήποτε θεραπεία για την ψωρίαση στοχεύει στην εξάλειψη των σημείων της νόσου για μεγάλο χρονικό διάστημα και στην παράταση της ύφεσης. Παρά την αργή, χρόνια εξέλιξη της νόσου, η θεραπεία της ψωρίασης είναι απαραίτητη, καθώς η παρατεταμένη απουσία θεραπείας μπορεί να οδηγήσει σε αναπηρία για τον ασθενή.