Ψωρίαση στο κεφάλι: χαρακτηριστικά θεραπείας

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος της επιδερμίδας. Η παθολογία δεν είναι μεταδοτική γιατί προκαλείται όχι από μολυσματικές αιτίες, αλλά από αυτοάνοση ασθένεια. Η ασθένεια χαρακτηρίζεται από υπερβολική διαίρεση των κυττάρων του δέρματος, η οποία οδηγεί στο σχηματισμό πυκνών πλακών. Η φλεγμονή επηρεάζει κάθε μέρος του σώματος. Η ψωρίαση στο τριχωτό της κεφαλής είναι μια αρκετά κοινή μορφή της νόσου. Η ιδιαιτερότητα του εντοπισμού των εξανθημάτων στο κεφάλι είναι η πολυπλοκότητα της θεραπείας. Αυτή η μορφή ψωρίασης γίνεται συχνά η αιτία της ανάπτυξης συμπλοκών και αυτο-δυσαρέσκειας, όπως φαίνεται από άλλους. Τα στοιχεία του εξανθήματος δεν φαίνονται αισθητικά ευχάριστα και απαιτούν έγκαιρη θεραπεία.

Οι λόγοι για την ανάπτυξη της νόσου

Η ψωρίαση στο τριχωτό της κεφαλής αναπτύσσεται για τους ίδιους λόγους με τις δερματικές αλλοιώσεις. Παράγοντες που λειτουργούν ως ώθηση για την εμφάνιση πλακών στο δέρμα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Στρες;
 • Σμηγματόρροια;
 • παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο.
 • αλλεργική αντίδραση;
 • Βλάβη στο δέρμα
 • μειωμένη ανοσία.
Κατάσταση άγχους ως αιτία εμφάνισης ψωρίασης στο κεφάλι

Το άγχος επιδεινώνει πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της ψωρίασης.

Ανεξάρτητα από τους λόγους που προκάλεσαν την ανάπτυξη του πρώτου επεισοδίου της νόσου, η ψωρίαση συνοδεύεται πάντα από υπερβολική διαίρεση των επιδερμικών κυττάρων, η οποία εξηγεί την εμφάνιση των στοιχείων του εξανθήματος. Αυτό οφείλεται στην αυτοάνοση απόκριση του σώματος, η οποία πυροδοτεί μια ανοσολογική επίθεση στα κύτταρα του δέρματος.

Η ασθένεια χαρακτηρίζεται από μια κυματιστή πορεία με περιόδους επιδείνωσης και ύφεσης. Οι γιατροί συχνά αποκαλούν την παθολογία ψυχοσωματική διαταραχή, καθώς η επιδείνωση της ψωρίασης σχετίζεται άμεσα με την ψυχοκινητική κατάσταση του ασθενούς.

Το άγχος, η έλλειψη ύπνου, η κόπωση, η έλλειψη βιταμινών στο σώμα μπορεί να προκαλέσει μια εξαιρετική επιδείνωση και την εμφάνιση νέων στοιχείων του εξανθήματος.

Παρά την αποκρουστική εμφάνιση του εξανθήματος, η ψωρίαση δεν είναι καθόλου μεταδοτική, επειδή οφείλεται σε εσωτερικές διαταραχές, αλλά όχι σε λοιμώξεις ή ιούς.

Παρά το γεγονός ότι οι γιατροί δεν έχουν ακόμη εντοπίσει την ακριβή αιτία της ανάπτυξης της νόσου, οι περισσότεροι τείνουν να πιστεύουν ότι η ψωρίαση είναι το αποτέλεσμα συστημικών διαταραχών στο σώμα που προκαλούνται από ανισορροπία στις ορμόνες, αστάθεια του νευρικού συστήματος και μεταβολικές διεργασίες, Υποσιτισμός και κρύο κλίμα.

Συμπτώματα ψωρίασης

Η ψωρίαση στο κεφάλι ξεκινά με την εμφάνιση πυκνών οζιδίων που είναι εξωτερικά αόρατες. Με την πάροδο του χρόνου, τα οζίδια συγχωνεύονται και σχηματίζουν νησιά. Το δέρμα γύρω από τα σμήνη των στοιχείων εξανθήματος διογκώνεται και γίνεται φλεγμονή, μπορεί να εμφανιστούν ξηρές κρούστες και ξεφλουδισμένες περιοχές.

Με την πάροδο του χρόνου, τα οζίδια γίνονται πυκνά και επίπεδα. Το ξεφλούδισμα ξεκινά στην επιφάνειά τους με το σχηματισμό μεγάλων ζυγών σε σχήμα και δομή που μοιάζει με κλίμακες.

Η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής εντοπίζεται συχνότερα στους ναούς, πίσω από τα αυτιά, στο λαιμό και κατά μήκος της γραμμής των μαλλιών. Συχνά σχηματίζονται νιφάδες και πλάκες κατά μήκος της κορώνας του κεφαλιού.

Η ασθένεια μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Το πιο συνηθισμένο πρώτο επεισόδιο ψωρίασης εμφανίζεται είτε κατά την εφηβεία και πριν από την ηλικία των 20 ετών ή άνω των 35 ετών.

Η ψωρίαση στο τριχωτό της κεφαλής ταξινομείται ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Η ήπια μορφή της νόσου χαρακτηρίζεται από το σχηματισμό απομονωμένων εστιών φλεγμονής και μέτρια απολέπιση. Τα εξανθήματα με αυτήν τη μορφή δεν είναι αισθητά και ανταποκρίνονται καλά στη θεραπεία με φάρμακα.

Για μια σοβαρή πορεία ψωρίασης στο κεφάλι, στη φωτογραφία της οποίας μπορείτε να αξιολογήσετε τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, είναι χαρακτηριστικό ολόκληρο το κεφάλι, η περιοχή της ανάπτυξης των μαλλιών και ο αυχένας του λαιμού. Τα στοιχεία του εξανθήματος είναι μεγάλα, οι κλίμακες είναι πολύ μεγάλες και ορατές με γυμνό μάτι.

Φωτογραφία της ψωρίασης στο κεφάλι

Η ψωρίαση στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί να επηρεάσει τόσο το τριχωτό της κεφαλής όσο και το δέρμα γύρω από αυτό.

Η έγκαιρη διάγνωση παίζει σημαντικό ρόλο στην ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής. Ένας έμπειρος δερματολόγος θα κάνει διάγνωση κατά τη διάρκεια εξωτερικής εξέτασης του ασθενούς. Η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι πολλοί ασθενείς δεν βλέπουν έναν γιατρό, δεν ξέρουν πώς φαίνεται η ψωρίαση στο τριχωτό της κεφαλής και το κάνουν λάθος για την πιτυρίδα. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ψωρίαση ανταποκρίνεται αρκετά καλά στη θεραπεία στα πρώτα στάδια του κεφαλιού. Ωστόσο, η έλλειψη έγκαιρης θεραπείας οδηγεί αναπόφευκτα στην πρόοδο της νόσου και σε βλάβες σε όλο και περισσότερες περιοχές του δέρματος.

Όταν παρατηρήσετε τα πρώτα συμπτώματα βλάβης στο τριχωτό της κεφαλής, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό, επειδή εάν διαγνωστεί ψωρίαση, η θεραπεία πρέπει να είναι ολοκληρωμένη και έγκαιρη.

Στάδια της νόσου

Ανεξάρτητα από τη θέση του εξανθήματος, η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής και του δέρματος του σώματος έχει πάντα διάφορα στάδια. Το πρώτο στάδιο είναι μια επιδείνωση της νόσου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εμφανίζονται νέες βλατίδες στο δέρμα, παρατηρείται υπερβολική διαίρεση των επιδερμικών κυττάρων. Οι βλατίδες συντήκονται σε μεγάλες βλάβες, οι οποίες στη συνέχεια μετατρέπονται σε πλάκες, οι οποίες με τη σειρά τους αρχίζουν να ξεφλουδίζουν. Η διάρκεια της επιδείνωσης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες και μπορεί να διαρκέσει έως και αρκετούς μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, στοιχεία του εξανθήματος καλύπτουν το τριχωτό της κεφαλής, την επιδερμίδα γύρω από τα αυτιά και το λαιμό και μπορεί να πέσουν στην πλάτη. Η ψωρίαση στο τριχωτό της κεφαλής συχνά συνοδεύεται από εστιακές βλάβες στο δέρμα του σώματος.

Το δεύτερο στάδιο της νόσου είναι στο νοσοκομείο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η εξέλιξη της νόσου σταματά, ο αριθμός των στοιχείων του εξανθήματος δεν αλλάζει, η ασθένεια δεν εξαπλώνεται πλέον σε υγιείς περιοχές του δέρματος. Κυριολεκτικά, τίποτα δεν συμβαίνει κατά τη στάση - οι πλάκες δεν αυξάνονται σε μέγεθος, αλλά δεν μειώνονται. Το ξεφλούδισμα παραμένει το ίδιο, η επιδερμίδα φαίνεται πυκνή και φλεγμονή. Αυτή η φάση μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες.

Το επόμενο στάδιο είναι η καταπολέμηση της ασθένειας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η φλεγμονώδης διαδικασία υποχωρεί, σταματά το ξεφλούδισμα, καθώς η διαίρεση των επιδερμικών κυττάρων σταματά. Οι πλάκες μαλακώνουν σταδιακά, μειώνονται σε μέγεθος και μετά εξαφανίζονται εντελώςΜε τη σωστή φροντίδα του δέρματος, ούτε ένα ίχνος παραμένει μετά την ανάρρωση από την ασθένεια, αλλά τις περισσότερες φορές περιοχές με μειωμένη χρώση σχηματίζονται στο σημείο των πλακών.

Στη συνέχεια έρχεται η ύφεση, όταν το δέρμα φαίνεται απόλυτα υγιές. Η διάρκεια της ύφεσης εξαρτάται από τον τρόπο ζωής του ασθενούς και τη γενική υγεία. Δεν διαρκεί για πάντα καθώς η ψωρίαση δεν εξαφανίζεται, υποχωρεί προσωρινά. Η επόμενη επιδείνωση μπορεί να συμβεί σε λίγους μήνες ή χρόνια λόγω του στρες, της κλιματικής αλλαγής ή της μειωμένης ανοσίας. Με την επόμενη επιδείνωση, η ψωρίαση περνά ξανά σε διάφορα στάδια, ξεκινώντας με την εμφάνιση νέων βλατίδων, τελειώνοντας με μείωση του μεγέθους των πλακών και πλήρη αποκατάσταση του δέρματος.

Συμπτώματα ψωρίασης στο κεφάλι

Σε ήπιες μορφές, η ψωρίαση μπορεί εύκολα να εκληφθεί ως πιτυρίδα.

Διάγνωση της νόσου

Εξανθήματα ψωρίασης στο κεφάλι μπορεί να εμφανιστούν τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά, καθώς η ψωρίαση δεν είναι ασυνήθιστη σε ένα παιδί. Είναι σημαντικό να προσδιοριστεί έγκαιρα η αρχή της παθολογικής διαδικασίας και να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο.

Η μέθοδος απόξεσης χρησιμοποιείται για τη διάγνωση της νόσου. Η προσβεβλημένη επιδερμίδα αντιδρά στην τοπική βλάβη με ορισμένα συγκεκριμένα σημεία που είναι χαρακτηριστικά μόνο της ψωρίασης.

Όταν ξύνονται, οι κλίμακες με κλίμακες πέφτουν χωρίς να προκαλούν πόνο, κνησμό ή δυσφορία. Ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης έκθεσης και του καθαρισμού της πλάκας από κερατινοποιημένα σωματίδια, ένα λεπτό φιλμ δέρματος βρίσκεται κάτω από την κλίμακα. Είναι φλεγμονή, ανοιχτό ροζ χρώμα και λάμπει σαν λεκέ στεαρίνης. Όταν αυτή η μεμβράνη έχει υποστεί ζημιά, εμφανίζονται μικροσκοπικές σταγόνες αίματος στην επιφάνεια της πλάκας, υποδεικνύοντας ζημιά στα τριχοειδή αγγεία που είναι πολύ κοντά στο δέρμα.

Αυτή η επιδερμική απόκριση είναι γνωστή ως «ψωριασική τριάδα» και είναι ένα σύμπτωμα μοναδικό σε αυτήν την ασθένεια που επιτρέπει την ακριβή διάγνωση χωρίς εργαστηριακό έλεγχο.

Αρχή θεραπείας

Ένας δερματολόγος θα σας δώσει πλήρεις συμβουλές σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της ψωρίασης στο κεφάλι. Το γεγονός είναι ότι κάθε ασθένεια εκδηλώνεται με τον δικό της τρόπο, επομένως δεν υπάρχει καθολική θεραπευτική αγωγή που θα ήταν κατάλληλη για όλους τους ασθενείς χωρίς εξαίρεση.

Ο στόχος της θεραπείας με ψωρίαση είναι να σταματήσει η εξέλιξη της νόσου, να βελτιωθεί η εμφάνιση του δέρματος και να επιτευχθεί μόνιμη ύφεση. Όπως δείχνει η πρακτική των γιατρών, με ένα σωστά επιλεγμένο σχήμα θεραπείας, μπορείτε να ξεχάσετε την ασθένεια για αρκετά χρόνια.

Εφαρμόζεται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη θεραπεία της ψωρίασης που περιλαμβάνει:

 • τη χρήση ορμονικών αλοιφών για την ανακούφιση της φλεγμονής.
 • Χρήση μη ορμονικών φαρμάκων για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.
 • Φυσιοθεραπεία για επιτάχυνση της αναγέννησης του δέρματος.
 • Αλλαγές στη διατροφή και διαδικασίες σπα.

Η θεραπεία βασίζεται σε φάρμακα για εξωτερική χρήση που εφαρμόζονται σε εστίες φλεγμονής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η θεραπεία συμπληρώνεται με τη λήψη χαπιών για ψωρίαση στο κεφάλι, προτιμώντας τα ανοσοδιεγερτικά φάρμακα και τα φάρμακα με βιταμίνες.

Φάρμακα για την ψωρίαση

Είναι αδύνατο να θεραπευτεί η ψωρίαση, αλλά είναι πολύ πιθανό να απαλλαγούμε από τις εκδηλώσεις της για μεγάλο χρονικό διάστημα

Συντηρητική θεραπεία

Παραδοσιακά, οι δερματολόγοι συνταγογραφούν δύο τύπους θεραπείας δέρματος - μη ορμονικές αλοιφές και παρασκευάσματα γλυκοκορτικοειδών.

Οι αλοιφές γλυκοκορτικοειδών χρησιμοποιούνται σε σύντομες σειρές στο στάδιο της επιδείνωσης της νόσου. Βοηθά στη διακοπή της φλεγμονής και στη μείωση της εξέλιξης της νόσου, ώστε να μπορείτε να σταματήσετε γρήγορα την επιδείνωση. Ωστόσο, αυτά τα φάρμακα δεν είναι ασφαλή. Διεισδύουν στη γενική κυκλοφορία του αίματος και έχουν συστηματική επίδραση στο σώμα, προκαλώντας δυσλειτουργία στο ήπαρ, τα νεφρά και τα επινεφρίδια. Οι ορμονικές αλοιφές επιλέγονται μόνο από δερματολόγο. Σήμερα, πολλοί γιατροί απέχουν από τη χρήση γλυκοκορτικοειδών φαρμάκων για τη θεραπεία της ψωρίασης και σημειώνουν τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις τους.

Οι κύριες γραμμές της καταπολέμησης της νόσου είναι η φυσιοθεραπεία, οι μη ορμονικές αλοιφές και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Τα μη ορμονικά φάρμακα χωρίζονται σε διάφορες ομάδες:

 • Παρασκευάσματα με ναφταλάνη και στερεόλη;
 • Αλοιφές με πίσσα
 • Παρασκευάσματα που περιέχουν θείο.
 • Κρέμες με βάση τον ψευδάργυρο.

Τέτοιες αλοιφές έχουν κερατολυτικές ιδιότητες, δηλαδή συμβάλλουν στο ξεφλούδισμα των κερατινοποιημένων σωματιδίων της επιδερμίδας. Όλες οι αλοιφές δεν έχουν συστηματική επίδραση στο σώμα και βασίζονται σε λίπος, γεγονός που τους επιτρέπει να μαλακώσουν γρήγορα τις πλάκες.

Για ασθενείς με λιπαρά τριχωτά της κεφαλής, συνιστώνται αλοιφές με βάση πίσσα σημύδας και άνθρακα. Τέτοιοι παράγοντες σταματούν τη φλεγμονώδη διαδικασία και αυξάνουν την τοπική ανοσία, η οποία αποτρέπει την περαιτέρω κυτταρική διαίρεση στην πληγείσα περιοχή.

Οι αλοιφές με ναφθαλίνιο και στερεό λάδι χρησιμοποιούνται για πολύ ξηρές πλάκες με μεγάλο αριθμό αφαιρούμενων ζυγών. Ο κύριος στόχος τους είναι να εμποδίσουν την παθολογική διαδικασία να εξαπλωθεί σε υγιές δέρμα. Μαλακώνουν αποτελεσματικά τις πληγείσες περιοχές και βελτιώνουν τη συνολική εμφάνιση της επιδερμίδας ενώ παράλληλα έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.

Παρασκευάσματα με ψευδάργυρο απολέπιση του δέρματος και προστασία από δευτερογενείς λοιμώξεις. Χρησιμοποιούνται για όλες τις μορφές ψωρίασης του τριχωτού της κεφαλής επειδή λειτουργούν γρήγορα και ευαίσθητα. Αλοιφή πίσσας θείου, αλοιφή με θείο και ψευδάργυρο - αυτά τα φάρμακα είναι κατάλληλα για τους περισσότερους ασθενείς και έχουν γρήγορα έντονο θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Το πλεονέκτημα των μη ορμονικών φαρμάκων είναι η φυσική τους σύνθεση, η απουσία αντενδείξεων και παρενέργειες. Τέτοια φάρμακα μπορούν ακόμη και να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία μικρών παιδιών, καθώς δεν έχουν συστηματική επίδραση στο σώμα.

φυσική αλοιφή που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ψωρίασης

Το πλεονέκτημα των φυσικών αλοιφών είναι ότι είναι ακίνδυνες

Η διάρκεια της θεραπείας είναι κατά μέσο όρο 20 ημέρες, η αλοιφή εφαρμόζεται έως και τρεις φορές την ημέρα. Το μειονέκτημα της θεραπείας του τριχωτού της κεφαλής με αλοιφές είναι η ακατάστατη εμφάνιση των μαλλιών, καθώς όλα τα φάρμακα είναι λιπαρά και βάφουν τα μαλλιά γρήγορα. Τα ειδικά φαρμακευτικά σαμπουάν είναι μια εναλλακτική λύση. Όπως δείχνει η πρακτική, το καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με την ταυτόχρονη χρήση σαμπουάν και αλοιφών.

Γενική θεραπεία

Η γενική θεραπεία ενίσχυσης παίζει σημαντικό ρόλο στη θεραπεία της ψωρίασης του κεφαλιού στο σπίτι. Οι δερματολόγοι λένε ότι δεν αρκεί η λήψη αλοιφών για ψωρίαση στο κεφάλι, αλλά η λήψη μέτρων για την ενίσχυση ολόκληρου του σώματος.

Η σύνθετη θεραπεία περιλαμβάνει:

 • Ηρεμιστικά;
 • Αντικαταθλιπτικά και ηρεμιστικά.
 • Ανοσοδιεγερτικά;
 • Βιταμίνες;
 • Τονωτικά;
 • Κυτταροστατική;
 • Ρετινοειδή;
 • Αντιισταμινικά.

Δεδομένου ότι η επιδείνωση της ψωρίασης συνοδεύεται πάντα από άγχος και διαταραχές του νευρικού συστήματος, τα ηρεμιστικά και τα ηρεμιστικά παίζουν σημαντικό ρόλο. Ο στόχος αυτής της θεραπείας είναι να ελαχιστοποιήσει τις καταστροφικές επιπτώσεις του στρες, να βελτιώσει τον ύπνο, να αποκαταστήσει τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος και να ομαλοποιήσει τη διάθεση. Τα ηρεμιστικά είναι ναρκωτικά, αλκοολούχα βάμματα βαλεριάνας, παιωνία και πυρετό. Τα φάρμακα διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή και είναι ήπια φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στην ομαλοποίηση του ύπνου και στη μείωση του στρες. Για κατάθλιψη, νεύρωση και άλλες ψυχικές διαταραχές που προκύπτουν στο πλαίσιο της ψωρίασης, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν νευρολόγο σχετικά με το διορισμό αποτελεσματικών φαρμάκων, όπως ηρεμιστικά και αντικαταθλιπτικά.

Επιπλέον, συνταγογραφούνται βιταμίνες (A, C, E, ομάδα B). Στόχος του είναι να ομαλοποιήσει τη δραστηριότητα του νευρικού συστήματος και τα αντιοξειδωτικά αποτελέσματα, να επιταχύνει την αναγέννηση του δέρματος και να ομαλοποιήσει την ανοσία. Τα παρασκευάσματα με αντιοξειδωτικά στη σύνθεση βοηθούν στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα, στην αποκατάσταση της αναγέννησης του δέρματος και στην προστασία των κυττάρων από αρνητικές επιδράσεις.

Βιταμίνες στη θεραπεία της ψωρίασης στο κεφάλι

Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για τη θεραπεία.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανοσοδιεγερτικά, αλλά μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού. Η αυτοχορήγηση τέτοιων φαρμάκων μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία και να επιδεινώσει την πορεία της νόσου.

Τα κυτταροστατικά και τα ρετινοειδή αποτρέπουν την υπερβολική διαίρεση των επιδερμικών κυττάρων που λειτουργούν από μέσα. Λόγω του μεγάλου αριθμού αντενδείξεων και παρενεργειών, τέτοια φάρμακα συνταγογραφούνται από δερματολόγο μετά από εκτενή εξέταση.

Σαμπουάν για ψωρίαση

Παρά το γεγονός ότι η πρώτη γραμμή θεραπείας αποτελείται από αλοιφές για ψωρίαση στο κεφάλι, χρησιμοποιούνται απαραίτητα ειδικά σαμπουάν. Βοηθούν τόσο στην επούλωση της ψωρίασης στο τριχωτό της κεφαλής όσο και στον ευαίσθητο καθαρισμό της επιδερμίδας χωρίς να την στεγνώσουν πάρα πολύ.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υποαλλεργικά σαμπουάν για να καθαρίσετε απαλά το τριχωτό της κεφαλής.

Τα σαμπουάν μπορούν να χρησιμοποιηθούν έως και τρεις φορές την εβδομάδα. Η πορεία της θεραπείας είναι 30-40 ημέρες και εξαρτάται από τη μορφή της νόσου. Το σαμπουάν εφαρμόζεται σε βρεγμένα μαλλιά, αμέσως ξεπλένεται και ξεπλένεται - αυτό είναι απαραίτητο για τον καθαρισμό του τριχωτού της κεφαλής από συσσωρευμένες νιφάδες του δέρματος. Στη συνέχεια, το προϊόν επανατοποθετείται, αφρίζεται με κινήσεις μασάζ και αφήνεται για πέντε λεπτά, μετά το οποίο είναι απαραίτητο να ξεπλυθεί το φάρμακο. Έτσι, το σαμπουάν καθαρίζει και το δέρμα και έχει θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Μεταξύ των χρήσεων του φαρμακευτικού σαμπουάν, υπάρχει ανάγκη για συχνό πλύσιμο μαλλιών, το οποίο φαίνεται ακατάστατο λόγω της χρήσης λιπαρών αλοιφών. Για καθημερινό σαμπουάν κατά της ψωρίασης, συνιστάται η χρήση σαμπουάν μωρού με φαρμακευτικά βότανα στη σύνθεση - χαμομήλι, καλέντουλα, φασκόμηλο. Τα προϊόντα που προορίζονται για παιδιά από τις πρώτες μέρες της ζωής πρέπει να προτιμώνται, καθώς η σύνθεση τέτοιων σαμπουάν είναι η πιο φυσική και ασφαλής.

Φυσιοθεραπεία για ψωρίαση

Η φυσιοθεραπεία βοηθά στην αύξηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας με φάρμακα. Για την ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής, η θεραπεία με darsonvalization και PUVA θεωρούνται οι πιο αποτελεσματικές και ασφαλέστερες μέθοδοι.

Η πρώτη μέθοδος βασίζεται στην έκθεση σε ρεύματα χαμηλής συχνότητας. Η διαδικασία πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας ειδική συσκευή με ηλεκτρόδιο σε σχήμα χτένας. Χτενίστε τα μαλλιά σας εύκολα μέσα σε 10 λεπτά με το συμπεριλαμβανόμενο παρασκεύασμα. Αυτό το αποτέλεσμα βελτιώνει τις μεταβολικές διεργασίες και επιταχύνει την αναγέννηση του δέρματος. Κατά κανόνα, η πορεία της θεραπείας αποτελείται από 25 διαδικασίες.

Μία από τις πιο δημοφιλείς θεραπείες για την ψωρίαση είναι η θεραπεία PUVA. Είναι ένας τύπος υπεριώδους ακτινοβολίας. Το αποτέλεσμα είναι βελτίωση του τροφισμού του δέρματος, αύξηση της τοπικής ανοσίας και διέγερση της αναγέννησης. Η διάρκεια της θεραπείας αποτελείται επίσης από 20-25 διαδικασίες.

Οικιακές θεραπείες

Η παραδοσιακή ιατρική γνωρίζει πώς να απαλλαγεί από την ψωρίαση στο κεφάλι το συντομότερο δυνατό, αλλά οι δερματολόγοι προειδοποιούν ότι τέτοια κονδύλια μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή και τη φυσική θεραπεία.

Λαϊκές θεραπείες για ψωρίαση στο κεφάλι

Οι λαϊκές θεραπείες θα συμπληρώνουν, αλλά δεν θα αντικαθιστούν, την παραδοσιακή θεραπεία.

Οι παραδοσιακές θεραπείες για την ψωρίαση στο τριχωτό της κεφαλής βασίζονται στην παρασκευή μαλακτικών και μάσκες από φυσικά συστατικά. Παρακάτω είναι οι πιο αποτελεσματικές συνταγές.

 1. Η μάσκα λαδομπογιά με κρόκο βελτιώνει τις μεταβολικές διεργασίες και επιταχύνει την αναγέννηση. Ένα τέτοιο φάρμακο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο στο στάδιο της επούλωσης της πλάκας, δεδομένου ότι το λάδι ιπποφαές επιταχύνει σημαντικά αυτή τη διαδικασία. Μια άλλη μοναδική ιδιότητα του λαδιού είναι η πρόληψη διαταραχών μελάγχρωσης στην περιοχή των δερματικών βλαβών. Για να προετοιμάσετε τη μάσκα, θερμάνετε το λάδι λίγο σε μια άνετη θερμοκρασία, ανακατέψτε το με έναν κρόκο αυγού και μια κουταλιά μέλι και απλώστε στο τριχωτό της κεφαλής για 40 λεπτά.
 2. Μια άλλη αποτελεσματική και ασφαλής θεραπεία είναι μια μάσκα από μπλε ή πράσινο πηλό. Ο άργιλος είναι πλούσιος σε πολύτιμα μικρο και μακρο στοιχεία, βελτιώνει τις μεταβολικές διεργασίες, κορεσμένα κύτταρα του δέρματος με χρήσιμες ουσίες και επιταχύνει την αναγέννηση. Για να προετοιμάσετε τη μάσκα, ρίξτε τον πηλό με ζεστό νερό, ανακατέψτε και απλώστε στο δέρμα κάτω από ένα πλαστικό καπάκι για μισή ώρα.
 3. Γυρίστε 4 κουταλιές της φρέσκιας φικελίνης σε ένα μύλο κρέατος και πιέστε το τυροκομείο. Ανακατέψτε τον προκύπτοντα χυμό με μισό ποτήρι κόκκινο κρασί και απλώστε το στις πλάκες με μπατονέτα για 15 λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλύνετε με νερό. Ο φρέσκος χυμός κρεμμυδιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο.
 4. Ρίξτε 150 ml φαρμακευτικού αλκοόλ σε δύο μεγάλα κουτάλια αποξηραμένων λουλουδιών φικελίνης, ρίξτε τα σε ένα γυάλινο δοχείο με καπάκι και αφήστε για δέκα ημέρες. Το φάρμακο στη συνέχεια χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της πλάκας. Μετά την εφαρμογή του προϊόντος, πρέπει να ξεπλυθεί μετά από 10 λεπτά. Η υπερβολική έκθεση σε βάμμα celandine μπορεί να κάψει το δέρμα σας.

Τέτοιες λαϊκές θεραπείες για τη θεραπεία της ψωρίασης στο κεφάλι θα βοηθήσουν στην επιτάχυνση της ανάρρωσης. Η ταυτόχρονη θεραπεία με φάρμακα, λαϊκά και τονωτικά δείχνει ένα καλό αποτέλεσμα.

Τρόπος ζωής και πρόγνωση

Εάν έχετε ψωρίαση, θα πρέπει να επανεξετάσετε τον τρόπο ζωής σας και να αλλάξετε τη διατροφή σας. Είναι απαραίτητο να ελαχιστοποιηθεί η κατανάλωση αλλεργιογόνων τροφίμων, να αποφευχθεί το γρήγορο φαγητό, τα καπνιστά και τα λιπαρά τρόφιμα. Είναι σημαντικό να αποφύγετε το άγχος, να ομαλοποιήσετε τον ύπνο και το πρόγραμμα εργασίας. Για την ψωρίαση, συνιστάται θεραπεία σπα και κλιματική αλλαγή. Τα λάσπη και τα μεταλλικά άλατα βοηθούν στη βελτίωση της κατάστασης του δέρματος.

Η πρόγνωση εξαρτάται από τη μορφή της νόσου και τις μεθόδους θεραπείας. Είναι αδύνατο να απαλλαγείτε εντελώς από την ψωρίαση, αλλά η σωστά επιλεγμένη θεραπεία θα σας επιτρέψει να επιτύχετε μακροχρόνια ύφεση.

Τα προληπτικά μέτρα περιλαμβάνουν την ενίσχυση του νευρικού συστήματος και της ανοσίας, την έγκαιρη καταπολέμηση του στρες και έναν υγιή τρόπο ζωής.