Ψωρίαση - τρία στάδια ανάπτυξης

Η ψωρίαση είναι ένα ροζ εξάνθημα με ασημένιες κλίμακες. Είναι φαγούρα και πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Εάν ένα άτομο ή οι συγγενείς του δεν έχουν τέτοια εξανθήματα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συμβούν. Είναι σημαντικό να ξεκινήσετε τη θεραπεία της νόσου σε πρώιμο στάδιο της ψωρίασης και να μην ξεκινήσετε με σοβαρό τρόπο.

Εκδηλώσεις ψωρίασης στα πόδια

Η ψωρίαση μπορεί να κληρονομηθεί, αλλά όχι σε όλες τις περιπτώσεις.

Χαρακτηριστικά της νόσου

Η ψωρίαση δεν είναι λοίμωξη και η αιτία της εμφάνισής της θεωρείται παραβίαση των λειτουργιών του ανοσοποιητικού συστήματος. Και η ασθένεια μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα εξωτερικών παραγόντων, τραυματισμών στο δέρμα, στρες, αλκοόλ, αντιβιοτικών, λοιμώξεων.

Τα τραύματα μπορούν να καλύψουν οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Τα εξανθήματα είναι ιδιαίτερα κοινά στα χέρια και στα πόδια. Εμφανίζονται επίσης στις παλάμες των χεριών, των ποδιών, του τριχωτού της κεφαλής και των νυχιών.

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια ασθένεια που έχει κυματοειδή πορεία. Το άτομο μπορεί να αντιμετωπίσει περιόδους μείωσης ή επιδείνωσης του εξανθήματος. Οι υποτροπές μπορούν να προκληθούν από διάφορους εξωτερικούς παράγοντες.

Η ψωρίαση δεν παρεμβαίνει στην κανονική ζωή και δεν απαιτεί συνεχή νοσηλεία. Παρ 'όλα αυτά, είναι μια σοβαρή παθολογία που φέρνει μαζί της πολλή ταλαιπωρία και περιορισμό.

Φωτογραφία της ψωρίασης σε ετοιμότητα

Οι εκδηλώσεις της ψωρίασης μπορούν να εξασθενίσουν και να γίνουν σχεδόν αόρατες.

Υπό όρους διαίρεση της ψωρίασης

Υπάρχουν διάφορες μορφές ψωρίασης:

 • χυδαίος;
 • σμηγματορροϊκή;
 • σχήμα δακρύων
 • Πάλμαρ Πλάμαρ;
 • Ψωρίαση στα γεννητικά όργανα.

Η πιο κοινή ψωρίαση είναι η χυδαία μορφή της νόσου. Με αυτό, υπάρχουν οιδήματα εξανθήματα ανοιχτού χρώματος, τα οποία συνοδεύονται από έντονο κνησμό.

Υπάρχουν τρεις βαθμοί ψωρίασης, ανάλογα με το μέγεθος της πληγείσας περιοχής:

 • Φως. Περίπου 3 τοις εκατό του δέρματος επηρεάζεται.
 • Μέση τιμή. Ο αριθμός των εξανθημάτων κυμαίνεται από 3 έως 10 τοις εκατό της επιφάνειας του δέρματος.
 • Βαρύς. Τα εξανθήματα καταλαμβάνουν το 10% ή περισσότερο της επιφάνειας του δέρματος.

Μερικές φορές η ασθένεια διεισδύει στις αρθρώσεις. Αυτός είναι ο πιο σοβαρός βαθμός ανεξάρτητα από το ποσοστό του δέρματος που επηρεάζεται από την πλάκα. Μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη της ψωριασικής αρθρίτιδας, η οποία συνοδεύεται από πόνο και πρήξιμο στα αρθρικά μέρη των οστών.

Ανάλογα με τον βαθμό επιδείνωσης, υπάρχουν τρία στάδια ψωρίασης:

 • προοδευτικός;
 • ακίνητος;
 • οπισθοδρομικός.

Ακόμα και ένας γιατρός μπορεί να μην είναι πάντα σε θέση να ανιχνεύσει ψωρίαση σε κάποιο στάδιο. Σε πολλές περιπτώσεις, απαιτείται ειδική παρακολούθηση της ανάπτυξης ασθενειών. Αυτό θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν η ψωρίαση θα υποχωρήσει ή όχι.

Ψωρίαση vulgaris στο γόνατο

Η ψωρίαση vulgaris έχει ανοιχτό ροζ χρώμα.

Προοδευτική φάση

Στα αρχικά στάδια, η ψωρίαση αναπτύσσεται αρκετά γρήγορα. Διάφορα εξανθήματα εμφανίζονται στο δέρμα, την πλάτη, τους γλουτούς και τα πόδια που μεγαλώνουν και σχηματίζουν πλάκες με την πάροδο του χρόνου. Η εξέλιξη της νόσου χαρακτηρίζεται από σοβαρό κνησμό στις πληγείσες περιοχές, η οποία βραχεί και μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη.

Η πρώιμη ψωρίαση είναι θεραπεύσιμη. Είναι επομένως σημαντικό να γίνει η σωστή διάγνωση εγκαίρως. Στα πρώτα συμπτώματα της ψωρίασης πρώιμου σταδίου, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Μόνο αυτός μπορεί να καθορίσει τον τύπο της δερματικής νόσου και το στάδιο της ανάπτυξής της.

Υπάρχουν μερικά σημάδια που μπορείτε να καταλάβετε ανεξάρτητα πώς φαίνεται η ψωρίαση:

 • Εξανθήματα συμβαίνουν όταν τα ρούχα βρίσκονται σε στενή επαφή με το σώμα. Για παράδειγμα, στους βραχίονες στην περιοχή του αγκώνα, κάτω από τη ζώνη παντελονιού, ελαστικές ταινίες.
 • Κνησμός εξάνθημα καλύπτεται σε αποχρώσεις του γκρι.
 • Όταν αφαιρέσετε τη ζυγαριά, θα δείτε λεπτό, υγρό δέρμα από κάτω.
 • Η κατάσταση των νυχιών είναι διαταραγμένη, εμφανίζονται λακκάκια σε αυτά.

Μην χρησιμοποιείτε αλοιφή χωρίς να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Η χρήση ορισμένων παραγόντων σε πρώιμο στάδιο της νόσου μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό ραγάδων, αραίωσης της επιδερμίδας και εθισμού.

Συνήθως ο γιατρός σας θα συνταγογραφήσει ένα μη ορμονικό φάρμακο με βάση τον ψευδάργυρο. Αυτό είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο που σας επιτρέπει να ανακουφίσετε τον κνησμό, να μειώσετε τον πολλαπλασιασμό και τη φλεγμονή των κυττάρων του δέρματος, να αποκαταστήσετε τις προστατευτικές λειτουργίες του δέρματος και να μειώσετε την ανάπτυξη της ψωρίασης σε προοδευτικό στάδιο.

Συμπτώματα ψωρίασης στην πλάτη

Η ψωρίαση εμφανίζεται κυρίως όταν το δέρμα και τα ρούχα έρχονται σε επαφή.

Στατικό στάδιο

Το προηγούμενο στάδιο αντικαθίσταται από το στάσιμο στάδιο της ψωρίασης. Τα φλεγμονώδη οζίδια δεν εξαφανίζονται, αλλά δεν αναπτύσσονται. Οι πλάκες στεγνώνουν και η φλεγμονή υποχωρεί.

Για τη θεραπεία του νοσοκομειακού σταδίου της ψωρίασης, χρησιμοποιούνται πολύ συχνά παρασκευάσματα που περιέχουν πίσσα. Μερικές φορές χρησιμοποιείται συστηματική θεραπεία και το σώμα επηρεάζεται από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Επαναλαμβανόμενη φάση

Αυτό είναι το τελικό στάδιο της ψωρίασης, όταν οι πλάκες αρχίζουν να συρρικνώνονται και να εξαφανίζονται αργά. Η απορρόφηση εμφανίζεται από τη μέση του τραύματος, και στο τέλος αυτού του σταδίου, παραμένουν στο δέρμα μικροί δακτύλιοι και μοτίβα. Ο κνησμός και το ξεφλούδισμα εξαφανίζονται. Μετά από ένα εξάνθημα, σχεδόν καθόλου εμφανείς χρωματισμένες περιοχές παραμένουν στο δέρμα.

Αυτή η διαδικασία σηματοδοτεί το τέλος του κύκλου ψωρίασης, αλλά όχι μια πλήρη ανάκαμψη. Η ασθένεια μπορεί να επαναληφθεί ανά πάσα στιγμή. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, οι πλάκες θα εμφανίζονται τακτικά.

Σημεία φωτός στο δέρμα με ψωρίαση

Κηλίδες και μοτίβα μπορεί να παραμείνουν στο δέρμα μετά την ψωρίαση.

Θεραπεία και πρόληψη της ψωρίασης

Κάθε άτομο πρέπει να παρακολουθεί την υγεία του και να δίνει μεγαλύτερη προσοχή στο δέρμα:

 • Αποφύγετε τα σκληρά ρούχα που μπορούν να χαράξουν το δέρμα σας.
 • Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε ειδικά φαρμακευτικά σαμπουάν. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής.
 • Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι ο αέρας του δωματίου υγραίνεται βέλτιστα για να αποφευχθεί η υπερβολική ξήρανση του δέρματος.
 • Αποφύγετε τις εκδορές, τους τραυματισμούς και τα τραύματα στο δέρμα.
 • Θα πρέπει να ακολουθηθεί μια συγκεκριμένη δίαιτα που θα βελτιώσει την πορεία της νόσου.
 • Ένας από τους πιο σημαντικούς κανόνες πρόληψης είναι η άρνηση του αλκοόλ. Δεν πρέπει να πίνετε αλκοολούχα ποτά και να σταματήσετε το κάπνισμα.
 • Φορέστε ρούχα που δεν ταιριάζουν και δεν προκαλούν σκασίματα.

Ένα ειδικό μασάζ χρησιμοποιείται για την πρόληψη και τη θεραπεία της ψωρίασης. Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, έτσι το δέρμα καθαρίζεται πιο γρήγορα. Οι περιοχές του σώματος γύρω από τις πλάκες τεντώνονται μερικές ίντσες και τραβούν προς τα πίσω. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 15 λεπτά.

Τα συμπτώματα της νόσου εμφανίζονται στο πλαίσιο του ψυχοκινητικού στρες. Είναι επομένως σημαντικό να διατηρηθεί το άγχος στο ελάχιστο. Συνιστούν την εξάσκηση διαφόρων μεθόδων χαλάρωσης, τον επαρκή ύπνο και την ξεκούραση χρησιμοποιώντας συμπληρώματα βοτάνων και ηρεμιστικά.

Μερικοί ασθενείς χρησιμοποιούν λαϊκές θεραπείες στο σπίτι. Για να το κάνετε αυτό, πριν τον ύπνο, χρησιμοποιήστε διάφορα αφεψήματα και αφέψημα από βότανα, αλοιφές από αυγά και λαρδί, κομπρέσες σκόρδου και λοσιόν. Εναλλακτικές μέθοδοι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μετά από διαβούλευση με έναν ειδικό.

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν υποτροπές και παρενέργειες. Θα πρέπει να λαμβάνονται μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες του επαγγελματία υγείας σας. Δυστυχώς, δεν υπάρχει ούτε ένα φάρμακο που να μπορεί να απαλλαγεί από την ψωρίαση 100% για πάντα. Ο μόνος τρόπος για να διατηρήσετε την ασθένεια σε ύφεση είναι επιλέγοντας τα σωστά φάρμακα.