Στάδια της ψωρίασης (αρχική, προχωρημένη): φωτογραφία, πώς φαίνεται, πώς να τη θεραπεύσετε

Η χρόνια ασθένεια διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, μερικές φορές για χρόνια - η σχεδόν πλήρης εξαφάνιση σημείων παθολογίας μπορεί να αντικατασταθεί με μια περίοδο υποτροπής και στη συνέχεια το σώμα καλύπτεται ξανά με εξάνθημα. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της ψωρίασης του δέρματος. Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τα πάντα για την ασθένεια, συμπεριλαμβανομένης της ψωρίασης στα αρχικά στάδια, καθώς η ταχεία ανίχνευση και θεραπεία της νόσου εξαρτάται από αυτήν.

Φωτογραφία του αρχικού σταδίου της ψωρίασης

Αιτίες της νόσου

Οι κύριοι παράγοντες στην ανάπτυξη της νόσου είναι μια γενετική προδιάθεση, που μεταδίδεται από γονείς και στενούς συγγενείς και ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα που δεν μπορεί να εκτελέσει τις λειτουργίες του.

Πρόκειται για μη μολυσματική δερματική βλάβη. Γι 'αυτό μην φοβάστε να μολυνθείτε από στενή επαφή με άρρωστα άτομα. Ένα άλλο πράγμα είναι όταν μια ασθένεια που προκαλεί δυσάρεστες, επώδυνες αισθήσεις και φαγούρα συνοδεύεται από γρατσουνιές. Μέσω μικροσκοπικών πληγών και βλάβης στην επιδερμίδα, οποιαδήποτε λοίμωξη εισέρχεται γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος και ένα άτομο μολύνεται.

Πολλές αιτίες είναι γνωστές στην ιατρική που μπορούν να οδηγήσουν σε ασθένειες:

 • Παθολογίες ενδοκρινικών οργάνων που προκαλούν ορμονικές αλλαγές.
 • Τακτικά φορτία, ισχυρές εμπειρίες και δονήσεις οδηγούν στις ίδιες διαταραχές.
 • Η ακατάλληλη διατροφή, η έλλειψη θρεπτικών συστατικών, μετάλλων και βιταμινών μπορεί να προκαλέσει ψωρίαση.
 • Χαμηλή ανοσία, εξασθενημένη λόγω κακών συνηθειών, έλλειψης βιταμίνης D3 και πυριτίου, νευρικών σοκ, συχνών κρυολογήματος και υποθερμίας.
 • Δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης και κλίμα ·
 • Παραβίαση των μεταβολικών διεργασιών, ειδικά στα στρώματα του δέρματος, λόγω του τι ακριβώς χτυπά την ασθένεια με τη μορφή φαγούρα.

Η λήψη φαρμάκων μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ανωμαλίες. Εάν έχουν μακρά πορεία και έχουν ισχυρό αποτέλεσμα, η ανοσολογική απόκριση του οργανισμού στα αλλεργιογόνα μπορεί να είναι επιβαρυντικός παράγοντας. Και φυσικά, η έναρξη της ψωρίασης συχνά σχετίζεται με προηγούμενες λοιμώξεις που δεν έχουν θεραπευτεί πλήρως ή είχαν σοβαρές επιπλοκές.

Η ήττα της νόσου είναι τοπικής και γενικής φύσης, όταν το ανθρώπινο σώμα είναι μια συνεκτική κρούστα πληγών που συντήκονται μαζί. Από αυτήν την άποψη, αξίζει να εξεταστούν τα στάδια της ψωρίασης, καθώς διαφέρουν ως προς την πορεία και τα συμπτώματά τους.

Τύποι ασθενειών ανά τύπο μαθήματος

Η ασθένεια αναπτύσσεται κυκλικά - αυτή είναι μια σταδιακή αλλαγή και αύξηση των τυπικών συμπτωμάτων.

Εκδηλώσεις του αρχικού σταδίου της ψωρίασης στο δέρμα

Υπάρχουν τρεις κύριες φάσεις:

 • Προοδευτική ψωρίασηΕίναι δύο κύρια στάδια. Κατά τη διάρκεια του πρώτου, ένα χαρακτηριστικό εξάνθημα αναπτύσσεται ενεργά, προκαλώντας στον ασθενή μια δυσάρεστη αίσθηση καψίματος, πόνο και σοβαρό κνησμό. Ως αποτέλεσμα, η κανονική όρεξη, ο ύπνος διαταράσσεται, αυτή τη στιγμή ένα άτομο είναι επιρρεπές σε ευερεθιστότητα, κατάθλιψη, νευρώσεις. Το δεύτερο στάδιο είναι η ύφεση, αποκαθιστώντας την κανονική εμφάνιση και την κατάσταση της επιδερμίδας. Οι κηλίδες χρωστικής παραμένουν αντί για ψωριασικές πληγές που είναι ελαφρώς πιο σκούρες από το κανονικό χρώμα του δέρματος. Το προοδευτικό στάδιο είναι μια τυπική κλινική εικόνα μιας χρόνιας νόσου. Ελλείψει θεραπείας, οι χρόνοι αποκατάστασης είναι σύντομοι και η παθολογία αναμένεται να επιδεινωθεί πάλι πολύ σύντομα.
 • Στατικό στάδιο της ψωρίασης- Αυτή είναι μια σταθερή κατάσταση για τον ασθενή εάν τα συμπτώματα δεν εξαφανιστούν, αλλά δεν εμφανίζονται ούτε νέα βλατίδια. Ταυτόχρονα, η ανάπτυξη των υπαρχόντων σημείων, τα οποία ξεφλουδίζουν ενεργά, σταματά προσωρινά. Ο ασθενής λατρεύει την ελπίδα ότι μετά το ξεφλούδισμα, οι κόκκινες πλάκες που υψώνονται πάνω από το δέρμα θα επουλωθούν και θα φύγουν, αλλά αυτό δεν συμβαίνει - αφού εμφανιστεί ένα στρώμα κερατοειδούς άλλο, και ούτω καθεξής. Τουλάχιστον στο στάσιμο στάδιο της ψωρίασης, ο ασθενής δεν αισθάνεται αφόρητη φαγούρα, η οποία οδηγεί σε γρατσουνιές και αϋπνία.
 • Το τελευταίο στάδιο- ο χρόνος παλινδρόμησηςΜε την πάροδο του χρόνου, υπάρχει σταδιακή μείωση της πλάκας που μοιάζει με πλάκα, οι πληγές επουλώνονται, εμφανίζονται καθαρές περιοχές της επιδερμίδας μεταξύ τους, έως ότου το εξάνθημα εξαφανιστεί εντελώς και παραμένει μόνο υπολειμματική χρώση των επώδυνων περιοχών.

Η ψωρίαση έχει μακρά ιστορία. Σε ορισμένους ασθενείς, οι επιπλοκές εμφανίζονται συχνότερα το χειμώνα και το φθινόπωρο, σε άλλους, οι ακτίνες του ήλιου επηρεάζουν την επιδείνωση της κατάστασης. Ωστόσο, υπάρχει μια παραλλαγή παροξύνσεων εκτός εποχής, όταν μπορεί να εμφανιστεί υποτροπή οποιαδήποτε στιγμή του έτους. Γενικά, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις εξέλιξης της νόσου καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους.

Για να κατανοήσουμε πώς ξεκινά η ψωρίαση, πρέπει να ληφθούν υπόψη τα κύρια συμπτώματα.

Αρχικό στάδιο: χαρακτηριστικές εκδηλώσεις

Η παθολογία εμφανίζεται σχεδόν πάντα ξαφνικά χωρίς προφανή λόγο, παρόλο που υπάρχουν φυσικά. Μπορεί να προκληθεί από κρύο, άγχος στην εργασία, ήπια τροφική δηλητηρίαση ή αλλεργική αντίδραση.

Πολλοί ενδιαφέρονται για το πώς εκδηλώνεται η ψωρίαση, γιατί στην αρχή ένα άτομο μπορεί να κάνει λάθος μικρά κοκκινωπά οζίδια που είναι διάσπαρτα σε διάφορα μέρη του σώματος ως αλλεργικό εξάνθημα. Και εάν είναι μια φλυκταινώδης εμφάνιση, τότε εμφανίζονται μικρές φυσαλίδες πύου στην επιδερμίδα, η οποία μπορεί εύκολα να εκληφθεί ως κνίδωση. Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις, το αρχικό στάδιο συνοδεύεται από κνησμό. Επομένως, το ερώτημα εάν η ψωρίαση είναι φαγούρα στα αρχικά στάδια με αυτόν τον τύπο δερματικής βλάβης μπορεί να απαντηθεί καταφατικά.

Το κύριο στοιχείο του εξανθήματος είναι ένας επίπεδος, ελαφρώς ανυψωμένος κόμπος ροζ ή κόκκινου χρώματος. Αυτή η φλεγμονή έχει ένα επιφανειακό στρώμα στο οποίο υπάρχουν μικρές πλάκες με ξηρές, κερασφόρες κλίμακες. Μια λεπτομερής εξέταση δείχνει ότι το στρώμα κερατοειδούς αρχικά βρίσκεται στο κέντρο της φλεγμονώδους εστίασης και στη συνέχεια αναπτύσσεται σε ολόκληρη την επιφάνεια της πλάκας.

Ψωριασική πλάκα στο δέρμα

Η θέση του εξανθήματος είναι διαφορετική - αυτές είναι οι εσωτερικές και εξωτερικές πτυχές του γόνατος, των αρθρώσεων του αγκώνα, ολόκληρης της επιφάνειας των κάτω και άνω άκρων, των χεριών, των παλάμων και των πέλματος των ποδιών, της βουβωνικής χώρας, των γλουτών, της πλάτης και του στήθους. Στοιχεία του εξανθήματος εμφανίζονται συνήθως στα αυτιά και πίσω τους, καλύπτουν το δέρμα στο κεφάλι κάτω από τα μαλλιά, εμφανίζονται σε όλα τα μέρη του προσώπου και μερικές φορές στα γεννητικά όργανα, ειδικά στους άνδρες.

Στοιχεία του εξανθήματος που είναι διασκορπισμένα σε όλο το σώμα θα γίνουν κατάφυτα με μια γκρίζα κηλίδα σε μόλις δύο ή τρεις ημέρες. Στην ιατρική, αυτό ονομάζεται η σημερινή μορφή της νόσου.

Στη συνέχεια συνεχίζουν να αναπτύσσονται νέες πληγές, μετά τις οποίες μπορούν να κολλήσουν και να συντηχθούν σε συμπαγείς περιοχές. Ένα χαρακτηριστικό της παθολογίας είναι ότι οι βλατίδες μπορούν επίσης να εμφανιστούν στο σημείο των μώλωπες και άλλων τραυματισμών καθώς εξελίσσεται η ασθένεια.

Εάν η εμφάνιση της πρώτης φλεγμονής συνήθως δεν συνοδεύεται από κνησμό, τότε καθώς η πορεία εξελίσσεται γίνεται επώδυνη και ο ασθενής πρέπει να λαμβάνει τοπικά ορμονικά φάρμακα.

Μόλις ξεκινήσει η ψωρίαση, μπορεί να βάλει τον ασθενή σε σοβαρή σωματική και ψυχική κατάσταση.

Η συσσώρευση πλάκας επηρεάζει το περπάτημα, το κάθισμα και την εκτέλεση απλών ανθρώπινων ενεργειών. Επιπλέον, οι ασθενείς με αυτή την ασθένεια είναι επιρρεπείς σε σοβαρές νευρικές και ψυχικές ασθένειες.

Ορισμένες μορφές προκαλούν την καταστροφή των αιμοφόρων αγγείων, των νευρικών απολήξεων, των αρθρώσεων, των αλλοιώσεων της ψωρίασης μπορεί ακόμη και να καταστρέψουν τον οστό ιστό. Χωρίς θεραπεία, ένα άτομο μπορεί να γίνει ανάπηρο. Επομένως, πρέπει να πάτε στο γιατρό με πρώιμες εκδηλώσεις της νόσου.

Διάγνωση και θεραπεία

Πριν από τη διεξαγωγή εργαστηριακών και οργανικών μελετών, ο γιατρός αντιμετωπίζει το καθήκον να λάβει πλήρη περιγραφή των συμπτωμάτων του ασθενούς, να μελετήσει τις αιτίες της νόσου και να παρακολουθήσει τη γενετική σχέση με την έναρξη της παθολογίας.

Για τον προσδιορισμό της νόσου, υπάρχει μια συγκεκριμένη λειτουργική δοκιμή. Εάν υπάρχουν τρία κύρια στοιχεία (τρίο ψωρίασης), τα οποία χαρακτηρίζονται από την παρουσία λεκέδων στεαρίνης, στρώματος ροζ κυττάρων και αιμορραγίας λόγω αγγειακής βλάβης, μπορεί να γίνει ήδη ακριβής διάγνωση.

Κνησμός του δέρματος στα πρώτα στάδια της ψωρίασης

Στο μέλλον, διαδικασίες όπως:

 • Βιοψία δειγμάτων του προσβεβλημένου δερματικού ιστού.
 • Βακτηριολογική καλλιέργεια για τον προσδιορισμό της λοίμωξης στο επίκεντρο της φλεγμονής.
 • Κλινική εξέταση αίματος για συγκέντρωση λευκοκυττάρων.
 • Ανοσολογική δοκιμή για αλλεργική προδιάθεση.
 • Ακτινογραφία, υπερηχογράφημα, προσδιορισμός της κατάστασης των εσωτερικών οργάνων, κοιλότητες των αρθρώσεων, οστά.
 • Η διαφορική διάγνωση βοηθά στον αποκλεισμό ασθενειών όπως σύφιλη, σμηγματορροϊκό έκζεμα, ροζ λειχήνες, ρευματισμοί και άλλες καταστάσεις με παρόμοια συμπτώματα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι αδύνατο να απαλλαγούμε μόνιμα από την παθολογία, αλλά η προηγούμενη θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του αριθμού και της ποιότητας των υποτροπών σε μεγάλες περιόδους παλινδρόμησης.

Η σύνθετη θεραπεία προσφέρει:

 • Συντηρητική θεραπεία με στεροειδή και μη στεροειδή φάρμακα, ψυχοτρόπα φάρμακα που ανακουφίζουν την κατάθλιψη του ασθενούς.
 • Επιπλέον, συνταγογραφούνται πόροι για τη μείωση της αλλεργικής αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο σας επιτρέπει να απαλλαγείτε από οίδημα και φαγούρα και να μειώσετε την πορεία της φλεγμονώδους διαδικασίας.
 • Τα ορμονικά φάρμακα συνταγογραφούνται για την καταστολή της φλεγμονής και την ανακούφιση του πόνου σε σοβαρές μορφές.
 • Ο ασθενής πρέπει απαραίτητα να λαμβάνει προϊόντα βιταμινών που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού.
 • Εφαρμόζονται τοπικά αλοιφές και κρέμες για την ανακούφιση της ευεξίας του ασθενούς με βάση φαρμακευτικά βότανα και μερικές φορές ορμόνες.

Τα άτομα που πάσχουν από χρόνιες δερματικές παθήσεις πρέπει να ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, να απέχουν από ακατάλληλη διατροφή και να υποβάλλονται σε θεραπείες νερού κάθε μέρα για να αποφεύγουν επιπλοκές της νόσου. Και φυσικά, για επιτυχή αποκατάσταση, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό.