Τι προκαλεί ψωρίαση: οι κύριες αιτίες και μέθοδοι θεραπείας

Αιτίες της ψωρίασης

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια δερματολογική διαταραχή του δέρματος. Η ψωρίαση εκφράζεται με τη μορφή βλατίδων (πρησμένα σημεία) ερυθρού χρώματος. Τα τελευταία χρόνια, η ασθένεια έχει γίνει πιο συχνή σε άτομα ηλικίας 20 έως 30 ετών. Δυστυχώς, το σύγχρονο επίπεδο ιατρικής δεν μπορεί να αποτρέψει την εξάπλωση της νόσου. Γιατί εμφανίζεται η ψωρίαση, ποια πρέπει να είναι η αποτελεσματική θεραπεία; Ας μάθουμε με περισσότερες λεπτομέρειες.

Αιτίες της νόσου

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη υποθέσεων στον κόσμο σχετικά με το τι προκαλεί την ψωρίαση. Ωστόσο, αυτό το πρόβλημα δεν έχει μελετηθεί πλήρως στην ιατρική. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες, αλλά από πού προέρχεται η ψωρίαση δεν είναι ακόμη σαφής.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι ψωρίασης: λόγω ενός κληρονομικού παράγοντα (υπάρχει μετατόπιση στο ανοσοποιητικό σύστημα) και του λεγόμενου «τύπου καθυστερημένης έναρξης» - μετά από 40 χρόνια (προσβεβλημένες περιοχές - νύχια και αρθρώσεις).

Γιατί εμφανίζεται η ψωρίαση;

Στη σύγχρονη ιατρική, η ψωρίαση αντιμετωπίζεται ως αποτυχία στο ολοκληρωμένο σύστημα του σώματος και όχι ως ασθένεια από μόνη της. Εκτός από τα τυπικά εξανθήματα, οι ασθενείς πάσχουν από δυσλειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος, νευρικό και ανοσοποιητικό.

Δεν υπάρχει καμία απάντηση στο ερώτημα τι προκαλεί την ψωρίαση. Υπάρχουν πολλές τυπικές θεωρίες σχετικά με την ψωρίαση. Ας ασχοληθούμε με κάθε λεπτομέρεια.

Ανοσοποιητική θεωρία

Η ανοσολογική θεωρία αναγνωρίζεται από πολλούς γιατρούς σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με αυτήν τη θεωρία, η ψωρίαση εμφανίζεται λόγω δυσλειτουργίας στο ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος. Τι προκαλεί ψωρίαση στο σώμα; Τυπικές βλατίδες (φωτεινά κόκκινα σημεία) εμφανίζονται ως αποτέλεσμα αυτοάνοσης επιθετικότητας. Το ανοσοποιητικό σύστημα αντιλαμβάνεται τα κύτταρα του δέρματος ως ξένα και σταδιακά τα απορρίπτει. Οι χαρακτηριστικές θηλές εμφανίζονται στη θέση τους.

Η χαμηλή ανοσία οδηγεί στην ανάπτυξη της ψωρίασης

Πριν από πολύ καιρό, οι γιατροί σημείωσαν ότι η ψωρίαση μπορεί να αναπτυχθεί με βάση τις επίμονες μολυσματικές ασθένειες: ιγμορίτιδα, αμυγδαλίτιδα. Αυτή η θεωρία έχει δικαίωμα ύπαρξης, καθώς προκαλούνται διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος και ψωρίαση. Κατά την εξέταση των κλιμάκων των θηλών, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι περιέχουν σύμπλοκα αντιγόνων που δεν είναι χαρακτηριστικά των υγιών κυττάρων. Υπάρχουν αντισώματα σε αυτά τα σύμπλοκα στο αίμα, οπότε συμβαίνει απόρριψη - σχηματίζονται βλατίδες.

Η χαμηλή ανοσία αποτελεί γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη της ψωρίασης.

Σε γενετικό επίπεδο

Δυστυχώς, η ψωρίαση μπορεί να κληρονομηθεί. Ωστόσο, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι δεν είναι η ασθένεια που μεταδίδεται σε επίπεδο γονιδίου, αλλά η προδιάθεση για αυτό. Αυτό το γεγονός επιβεβαιώνεται από άμεσες στατιστικές: 60% των ασθενών με ψωρίαση έχουν συγγενείς αίματος που έχουν την ίδια διάγνωση.

Γενετική προδιάθεση για ψωρίαση

Εάν κάποιος γονέας έχει αυτήν την ασθένεια, η πιθανότητα ψωρίασης σε ένα παιδί είναι 25%. Εάν και οι δύο γονείς έχουν ψωρίαση, ο κίνδυνος αυξάνεται στο 75%.

Οι επιστήμονες έχουν δείξει ότι η ασθένεια σχετίζεται άμεσα με τη χρωμοσωμική περιοχή, η οποία καθορίζει την έκταση της φλεγμονώδους απόκρισης στο δέρμα. Ωστόσο, η γενετική προδιάθεση δεν μπορεί να θεωρηθεί η κύρια αιτία της ψωρίασης.

Μερικοί άνθρωποι είναι ανθεκτικοί στην ψωρίαση. Μεταξύ αυτών είναι οι Ινδοί που ζουν στις Άνδεις, τους Εσκιμώους. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν γενετικά χαρακτηριστικά, χάρη στα οποία οι εκπρόσωποί τους δεν έχουν ποτέ ψωρίαση.

Ενδοκρινική θεωρία

Τι προκαλεί ψωρίαση σε ενήλικες; Σύμφωνα με την ενδοκρινική θεωρία, η ψωρίαση μπορεί να οφείλεται σε ορμονική δυσλειτουργία. Αυτή η θεωρία καθιερώθηκε από τους ίδιους τους γιατρούς μετά από προσεκτική ανάλυση της πορείας της νόσου. Πιστεύεται ότι η υπερβολική παραγωγή των κυττάρων του δέρματος είναι το αποτέλεσμα μιας διαταραχής στη ρυθμιστική λειτουργία του σώματος. Κατά συνέπεια, λόγω δυσλειτουργίας του ενδοκρινικού συστήματος.

Η ενδοκρινική δυσλειτουργία μπορεί να οδηγήσει σε ψωρίαση

Κατά τη διάρκεια των ορμονικών διακυμάνσεων στις γυναίκες (ωορρηξία και εμμηνόρροια) και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενεργοποιείται η ψωρίαση. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, οι επιστήμονες δεν έχουν εντοπίσει μια ορμόνη που επηρεάζει την εμφάνιση ψωρίασης ως έχει. Εξαιτίας αυτού, η ενδοκρινική θεωρία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί θεμελιώδης.

Νευρογενής Θεωρία

Η νευρογενής θεωρία θεωρείται μια από τις πιο πρόσφατες. Κατά την άποψή της, η ψωρίαση προκύπτει «από τα νεύρα», με ψυχολογικούς παράγοντες που ευθύνονται. Η ψωρίαση προκαλεί νεύρωση. Ως αποτέλεσμα της νεύρωσης, τα αιμοφόρα αγγεία στενεύουν, η παροχή αίματος στο δέρμα εξασθενεί, ως αποτέλεσμα της οποίας σχηματίζονται βλατίδες.

Επομένως, δεν είναι τίποτα που όταν ρωτήθηκε τι προκαλεί ψωρίαση, όλοι οι άνθρωποι απαντούν αμέσως ότι προέρχεται από τα νεύρα.

Η ψωρίαση προκαλεί νεύρωση

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το άγχος, οι βαθιές εσωτερικές εμπειρίες και το νευρικό σοκ αποτελούν ερεθίσματα για την εμφάνιση εξανθημάτων.

Ιική θεωρία

Υπάρχει επίσης μια ιογενής θεωρία. Σε αυτό το πλαίσιο, οι γιατροί υποστηρίζουν ότι η ψωρίαση μπορεί να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα μόλυνσης. Στην πραγματικότητα, με μολυσματικές ασθένειες, οι βλατίδες είναι πιο συχνές και οι λεμφαδένες αυξάνονται. Ωστόσο, ορισμένοι γιατροί αποδίδουν τέτοιες αλλαγές σε αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος γενικά.

Σε ολόκληρο το ιστορικό της ύπαρξης της νόσου, δεν έχει εντοπιστεί συγκεκριμένο παθογόνο που θα προκαλούσε την εμφάνιση και την ανάπτυξη της ψωρίασης.

Το αίμα των ασθενών με ψωρίαση δεν είναι μεταδοτικό

Η ψωρίαση είναι μια ασθένεια που δεν μεταδίδεται μέσω της επαφής. Ακόμα και μετά από μετάγγιση αίματος από μολυσμένο άτομο σε ασθενή, δεν καταγράφηκε ούτε μία περίπτωση μόλυνσης με αυτήν την ασθένεια.

Διαταραχές στις μεταβολικές διεργασίες

Κατά τη διάρκεια της ψωρίασης, πολλοί ασθενείς έχουν χαμηλή θερμοκρασία, υψηλή χοληστερόλη και μειωμένο μεταβολισμό βιταμινών, υδατανθράκων και ιχνοστοιχείων. Όλα αυτά δείχνουν σημάδια μεταβολικών διαταραχών στο σώμα.

Λόγω επανειλημμένων μελετών σε ασθενείς με ψωρίαση, οι γιατροί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένας από τους λόγους για την εμφάνιση της νόσου έγκειται στην παραβίαση των μεταβολικών διεργασιών.

Παράγοντες που προκαλούν την εμφάνιση ψωρίασης

Για να κατανοήσουμε ακριβώς τι προκαλεί την ψωρίαση, είναι απαραίτητο να περιγράψουμε τον αριθμό των παραγόντων που μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνισή της. Οι ισχυρότεροι παράγοντες περιλαμβάνουν:

 • Το άγχος, τα αρνητικά συναισθήματα, το ψυχικό τραύμα, η συναισθηματική και σωματική κόπωση είναι γόνιμοι λόγοι για την επανεμφάνιση της ψωρίασης.
 • Λοιμώδεις ασθένειες, εμβολιασμός
 • Αλλαγές στο σώμα σε ορμονικό επίπεδο (κατά την εφηβεία, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του θηλασμού)
 • Επίθεση: γρατσουνιές, εγκαύματα, δαγκώματα, κρυοπαγήματα
 • Λήψη ορισμένων φαρμάκων: αντιβιοτικά, σύμπλοκα βιταμινών, ανοσοδιεγερτικά.
 • με ακατάλληλη διατροφή (αφθονία γλυκών, λιπαρών, τηγανητών, ακόμη και αλκοόλ στη διατροφή)
 • όταν το κλίμα αλλάζει (αντίξοες συνθήκες - υγρό κλίμα, ξαφνικές αλλαγές στη θερμοκρασία)
 • παρουσία άλλων δερματολογικών παθήσεων: δερματίτιδα, μύκητας.

Η αιτία της ψωρίασης μπορεί να κρύβεται σε έναν από τους παράγοντες. Επομένως, ένας ασθενής που πάσχει από αυτήν την ασθένεια θα πρέπει να ελαχιστοποιήσει την εκδήλωση των παραπάνω εξωτερικών παραγόντων που επηρεάζουν την υποτροπή.

Τα κύρια συμπτώματα

Η ψωρίαση μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών. Όσο νωρίτερα εμφανιστεί η ασθένεια, τόσο πιο συγκεκριμένα θα μετακινηθεί τελικά σε προχωρημένο στάδιο.

Οι παρακάτω φωτογραφίες δείχνουν πώς εμφανίζεται η ψωρίαση: σχηματισμός εξανθημάτων, ρωγμών, βλατίδων στην επιφάνεια του δέρματος (κόκκινες κηλίδες με λευκές κλίμακες).

Τα πρώτα σημάδια που δείχνουν ψωρίαση είναι:

 • Ρωγμές και εξάνθημα.
 • η πλάκα των νυχιών ξεφλουδίζει.
 • Φουσκάλες εμφανίζονται στις παλάμες και τα πόδια.
 • το δέρμα ξεφλουδίζεται σοβαρά.
 • Κνησμός στην περιοχή των βλατίδων.

Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, ο αριθμός των βλατίδων αυξάνεται στα 10 cm. Το δέρμα στις κατεστραμμένες περιοχές είναι ευαίσθητο, αλλά η γραμμή των μαλλιών παραμένει άθικτη.

Υπάρχουν διάφορες μορφές εκδήλωσης ψωρίασης:

 • απλό - απλώνεται στο δέρμα των ποδιών (στην επιφάνεια του γόνατος), οι βλατίδες καλύπτονται με λευκές κλίμακες.
 • η σμηγματορροϊκή ψωρίαση εμφανίζεται συνήθως σε άτομα που έχουν επίσης σμηγματόρροια. Αυτή η ασθένεια χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση κίτρινων βλατίδων κολλημένων μαζί με σμήγμα, ακατάλληλο για τη φλεγμονώδη διαδικασία, εντοπισμένο κυρίως στο τριχωτό της κεφαλής, πίσω από τα αυτιά και το πρόσωπο.
 • αρθροπαθητική ψωρίαση - οι βλατίδες εμφανίζονται στη θέση των αρθρώσεων, των ποδιών και των χεριών, επομένως η ασθένεια επηρεάζει το φυσιολογικό εύρος κίνησής τους.
 • αντίστροφα - οι βλατίδες εντοπίζονται στις φυσικές πτυχές του σώματος, συχνά αυτή η μορφή της νόσου συνορεύει με προβλήματα στο ενδοκρινικό σύστημα του σώματος.
 • Ψωρίαση δακρύων μπορεί να εμφανιστεί στο κεφάλι από το οποίο προέρχεται η ψωρίαση αυτής της μορφής - δεν είναι σίγουρα γνωστή.
 • Ψωρίαση του εντέρου στο κεφάλι
 • Η ψωρίαση των νυχιών - η ασθένεια εκδηλώνεται αποκλειστικά στις πλάκες των νυχιών - πυκνώνουν και παραμορφώνονται, τα νύχια που επηρεάζονται από την ασθένεια μοιάζουν με ράμφος ενός πουλιού.
 • Η ψωρίαση με ερυθροδερμία είναι μια εξαιρετικά σοβαρή μορφή εκδήλωσης ψωρίασης, η οποία χαρακτηρίζεται από τη σύντηξη πλακών. Εάν η περίπτωση του ασθενούς παραμεληθεί, οι πλάκες μπορούν να καλύψουν ολόκληρο το σώμα. Ως συνοδευτικές εκδηλώσεις: πρήξιμο, απολέπιση, ερυθρότητα, σοβαρός κνησμός και ακραία δυσφορία.

Τι προκαλεί ψωρίαση στα χέρια; Οι λόγοι είναι καθαρά ατομικοί.

Ψωρίαση στο χέρι

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες και θεωρίες που δεν είναι πλήρως αποδεδειγμένες. Ωστόσο, πολλοί γιατροί συμφωνούν ότι οι αιτίες της ψωρίασης μπορούν να κρυφτούν σε διαταραχές του ανοσοποιητικού, νευρικού και ορμονικού συστήματος.

Στάδια της ψωρίασης

Υπάρχουν τρία στάδια ψωρίασης:

 1. Προοδευτικό στάδιο - χαρακτηρίζεται από έντονα κόκκινα εξανθήματα με πιθανή αύξηση του ποσού. Εάν δεν ξεκινήσετε τη θεραπεία εγκαίρως, η ασθένεια θα προχωρήσει.
 2. Στατικό στάδιο - δεν εμφανίζονται νέα θηλάκια και αυτά που βρίσκονται στο δέρμα έχουν σταματήσει να αναπτύσσονται.
 3. Στάδιο παλινδρόμησης - οι βλατίδες εξασθενίζουν αισθητά, η μείωση του μεγέθους και η αποφλοίωση μειώνεται ή σταματούν εντελώς.

Προκειμένου να γίνει σωστή διάγνωση και προσδιορισμός του σταδίου της ψωρίασης, απαιτείται επαγγελματική συμβουλή από έναν δερματολόγο. Με τη βοήθεια οπτικών εξετάσεων, εργαστηριακών εξετάσεων και μικροσκοπίας, μπορεί να κάνει μια ακριβή διάγνωση και να καθορίσει το υπάρχον στάδιο.

Εμφανίστηκε η ψωρίαση: τι να κάνω;

Η ψωρίαση είναι μια πολύπλοκη ασθένεια που απαιτεί πολύ χρόνο για τη θεραπεία. Οι υποτροπές συμβαίνουν συχνά ακόμη και μετά από παρατεταμένη ύφεση της νόσου. Ο κύριος στόχος της θεραπείας είναι να απαλλαγούμε από εξανθήματα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι απαραίτητο να συνταγογραφηθεί θεραπεία ξεχωριστά, ανάλογα με την ανάπτυξη της νόσου, τα συνοδευτικά συμπτώματα και τις υποτροπές.

Οι εξωτερικές και εσωτερικές θεραπείες διακρίνονται μεταξύ των κύριων μεθόδων θεραπείας.

Εξωτερικές θεραπείες για ψωρίαση:

 • Αλοιφή με βάση στερεά, λανολίνη και λίπος.
 • Πίσσα πεύκου;
 • Ναφθαλίνη;
 • Αλοιφή μουστάρδας
 • Αλοιφές ορμονών (συνήθως ο γιατρός συνταγογραφεί καθώς η ασθένεια εξελίσσεται).

Εσωτερικές θεραπείες:

 • Σύμπλεγμα βιταμινών;
 • Ηρεμιστικά;
 • Ηρεμιστικό, νευροληπτικό
 • υπνωτικός;
 • Αντικαταθλιπτικό;
 • αντιβακτηριακά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
 • μεταβολικό διεγερτικό
 • ανοσοφαρμακευτικός παράγοντας.

Εκτός από τη θεραπεία με φάρμακα, ο ασθενής πρέπει να αφαιρέσει γλυκά, τηγανητά, πικάντικα και καπνιστά τρόφιμα από τη διατροφή. Μην τρώτε παγωτό, καφέ, ανθρακούχα ποτά, μανιτάρια ή τουρσί.

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια ασθένεια που δεν μεταδίδεται μέσω της επαφής. Οι αιτίες και οι παράγοντες για την εμφάνιση ψωρίασης είναι εντυπωσιακοί στην ποικιλομορφία τους, έτσι ώστε σχεδόν όλοι να διατρέχουν κίνδυνο. Γι 'αυτό είναι απαραίτητο να φροντίζετε τη δική σας υγεία και να ενισχύετε το ανοσοποιητικό σύστημα. Αποφύγετε τις αγχωτικές καταστάσεις και το νευρικό στρες! Πρώτα, σκεφτείτε και φανταστείτε πώς μπορεί να αποδειχθεί το άγχος για σας στο μέλλον. Υγεία!