ψωρίαση

Ψωρίαση: αιτίες, συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία.

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, μη μεταδοτική ασθένεια που μπορεί να επηρεάσει διάφορα όργανα: δέρμα, αρθρώσεις, καρδιά, νεφρά.

Τις περισσότερες φορές, η ήπια ψωρίαση εμφανίζεται στο δέρμα ως σαφώς καθορισμένες ροζ-κόκκινες βλατίδες (οζίδια που υψώνονται πάνω από την επιφάνεια του δέρματος) που δίνουν τη θέση τους σε πλάκες από ασημόλευκα λέπια.

Σε μέτριες και σοβαρές μορφές της νόσου, η φλεγμονώδης διαδικασία οδηγεί σε βλάβη του μυοσκελετικού και του καρδιαγγειακού συστήματος. Η ψωρίαση έχει υποτροπιάζουσα πορεία (υποτροπή των συμπτωμάτων μετά από πλήρη ή μερική ανάρρωση) και τείνει να προκαλεί συννοσηρότητες που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Αιτίες Ψωρίασης

Η ασθένεια μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες που προκαλούν. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη γνωστό ακριβώς ποια από αυτά είναι πρωτογενή και ποια δευτερεύοντα. Η δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος θεωρείται ότι είναι η κύρια αιτία για την εμφάνιση της ψωρίασης. Τα κύτταρα που στοχεύουν να καταστρέψουν τα παθογόνα αρχίζουν να επιτίθενται στα δικά τους κύτταρα (κυρίως στο δέρμα). Ως αποτέλεσμα, αναπτύσσεται μια φλεγμονώδης διαδικασία, η οποία προκαλεί επιταχυνόμενη κυτταρική διαίρεση της επιδερμίδας (επιδερμική υπερπλασία) και σχηματισμό ψωριασικών βλατίδων και πλακών.

πώς φαίνεται η ψωρίαση στα χέρια

Μια ανεπαρκής ανοσοαπόκριση είναι κυρίως γενετική.

Η ψωρίαση είναι πολύ συχνά κληρονομική.

Επί του παρόντος, έχουν εντοπιστεί περισσότερες από 40 χρωμοσωμικές περιοχές που σχετίζονται με τον κίνδυνο ανάπτυξης ψωρίασης. Η εμφάνιση της νόσου μπορεί να προκληθεί από εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος στο πλαίσιο του στρες, μολυσματικών, ενδοκρινικών ασθενειών. Η ψωρίαση συχνά συνοδεύεται από αλλεργικές καταστάσεις και καταστάσεις ανοσοανεπάρκειας, οι οποίες βασίζονται σε παραβίαση της ανοσολογικής απόκρισης. Η ψωρίαση μπορεί επίσης να προκληθεί από ορισμένα φάρμακα (αντικαταθλιπτικά, β-αναστολείς, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα).

Ταξινόμηση της ψωρίασης

Ανάλογα με τον εντοπισμό της παθολογικής διαδικασίας, διακρίνονται διαφορετικοί τύποι ψωρίασης. Το πιο συνηθισμένο είναι το χυδαίο, ήσυχνή, ψωρίασηόταν εμφανιστούν στο δέρμα σαφώς καθορισμένες ροζ βλατίδες, που συγχωνεύονται σε πλάκες καλυμμένες με ασημόλευκα λέπια. Για βλάβες στο τριχωτό της κεφαλής (σμηγματορροϊκή ψωρίαση) Εξανθήματα με τη μορφή κιτρινωπών φολίδων μπορούν να κατέβουν στο μέτωπο, σχηματίζοντας ένα σμηγματορροϊκό «στεφάνι». Σε ασθενείς με μεταβολικές διαταραχές, οι πλάκες μπορεί να περιέχουν εξίδρωμα, ένα υγρό που εκκρίνεται κατά τη διάρκεια φλεγμονωδών διεργασιών (εξιδρωματική ψωρίαση). Στην παιδική ηλικία και την εφηβεία, ειδικά μετά από στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις, η νόσος μπορεί να γίνει οξεία, με πολλές έντονο κόκκινες βλατίδες σε σχήμα σταγόνας με ελαφρά αποκόλληση και διήθηση να εμφανίζονται στο δέρμα (εντερική ψωρίαση). Μερικές φορές υπάρχει φλυκταινώδης ψωρίαση, η οποία χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση φλύκταινων με φόντο το κοκκινισμένο δέρμα, πιο συχνά στις καμάρες των ποδιών ή στις παλάμες των χεριών.Ψωριασική ερυθροδερμίαμπορεί να εμφανιστεί στο πλαίσιο της έξαρσης της συνηθισμένης ψωρίασης υπό την επίδραση προκλητικών παραγόντων. Τα ξηρά λευκά λέπια καλύπτουν το δέρμα, το οποίο γίνεται έντονο κόκκινο, πρησμένο και ζεστό στην αφή. Τρέχει πολύ σκληράγενικευμένη ψωρίαση Zumbusch. Χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι στο κοκκινισμένο δέρμα εμφανίζονται μικρά πυώδη κυστίδια, τα οποία όταν συγχωνεύονται σχηματίζουν «πυώδεις λίμνες».ψωριατικη ΑΡΘΡΙΤΙΔΑσυνοδεύεται από βλάβες στις αρθρώσεις και αναπτύσσεται ταυτόχρονα με εξανθήματα ή προηγείται αυτών.

τύπους ψωρίασης

Συμπτώματα της ψωρίασης

Η δερματική μορφή της ψωρίασης συνοδεύεται από την εμφάνιση φωτεινών ροζ διακεκομμένων βλατίδων, μερικές φορές με τη μορφή σταγονιδίων. Κατά τη συγχώνευση, σχηματίζουν πλάκες καλυμμένες με ασημί-λευκά λέπια.

Τα εξανθήματα εντοπίζονται στις εκτεινόμενες πλευρές των χεριών και των γονάτων, στο τριχωτό της κεφαλής, στο κάτω μέρος της πλάτης και στο ιερό οστό.

Το ανώτερο στρώμα των πλακών σχηματίζεται από εύκολα αφαιρούμενα λέπια νεκρής επιδερμίδας. Αρχικά, καταλαμβάνουν το κέντρο της πλάκας και στη συνέχεια γεμίζουν ολόκληρη την περιοχή της. Όταν αφαιρεθούν τα λέπια, αποκαλύπτεται μια γυαλιστερή φωτεινή κόκκινη επιφάνεια. Μερικές φορές η πλάκα περιβάλλεται από ένα ροζ περίγραμμα - μια ζώνη περαιτέρω ανάπτυξης, ενώ το περιβάλλον δέρμα δεν αλλάζει. Το εξάνθημα συνοδεύεται από έντονο κνησμό. Με την ψωριασική ερυθροδερμία, οι ασθενείς αναπτύσσουν πυρετό (πυρετός με ρίγη) και έντονο κνησμό στο φόντο των εξανθημάτων σε όλο το δέρμα και οι λεμφαδένες αυξάνονται.

Εάν η ασθένεια εξελιχθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα μαλλιά και τα νύχια μπορεί να πέσουν.

Η γενικευμένη ψωρίαση Zumbusch είναι πολύ δύσκολη. Τα πυώδη εξανθήματα καλύπτουν ολόκληρο το δέρμα και συνοδεύονται από έντονο πυρετό και μέθη. Η βλάβη των αρθρώσεων από ψωρίαση χαρακτηρίζεται από πόνο και ερυθρότητα του δέρματος πάνω από τις επιφάνειες των αρθρώσεων. Οποιαδήποτε κίνηση είναι δύσκολη, αναπτύσσεται φλεγμονή των συνδέσμων και των τενόντων. Στην ψωρίαση, οι πλάκες των νυχιών προσβάλλονται πολύ συχνά, ενώ εμφανίζονται ακριβείς εσοχές στην επιφάνεια του νυχιού (σύμπτωμα «δακτυλήθρας»).

Βλάβη νυχιών στην ψωρίαση

Κάτω από την πλάκα του νυχιού στη βάση εμφανίζονται μικρές, κοκκινωπές και κιτρινωπό-καφέ κηλίδες (σύμπτωμα «λεκέδες») Συχνά αναπτύσσονται δυστροφικές αλλαγές στα νύχια και στα μαλλιά.

Στα παιδιά, ιδιαίτερα στα βρέφη, τα συμπτώματα της ψωρίασης έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες.

Στην περιοχή της ερυθρότητας που εμφανίζεται στις πτυχές του δέρματος, μπορεί να υπάρχουν συλλογές και ελαφρές αποκολλήσεις του ανώτερου στρώματος της επιδερμίδας. Αυτή η εικόνα μοιάζει με εξάνθημα από πάνα ή καντιντίαση. Μερικές φορές εμφανίζονται εξανθήματα στο δέρμα του προσώπου ή στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

διάγνωση της ψωρίασης

Η νόσος μπορεί να αναγνωριστεί με βάση τα συμπτώματα της τριάδας της ψωρίασης (λευκή στεατική επιφάνεια της βλατίδας, κοκκινωπή γυαλιστερή μεμβράνη μετά την αποκόλληση των φολίδων και διακεκομμένη προεξοχή του αίματος μετά την αφαίρεσή τους).

Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι το φαινόμενο Koebner. Βρίσκεται στο γεγονός ότι στην περιοχή του ερεθισμού του δέρματος, μετά από 7-12 ημέρες, εμφανίζονται ερυθηματώδη-φολιδωτά εξανθήματα (κοκκίνισμα και ξεφλούδισμα στην περιοχή των γρατσουνιών, γρατζουνιές). Μερικές φορές γίνεται ιστολογική εξέταση βιοψίας της πληγείσας περιοχής του δέρματος για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση. Επιπλέον, απαιτείται κλινική και εργαστηριακή εξέταση: κλινική εξέταση αίματος, βιοχημική εξέταση αίματος (ολική πρωτεΐνη, κλάσματα πρωτεΐνης, C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, ALT, AST, LDH, κρεατινίνη, ηλεκτρολύτες: κάλιο, νάτριο, χλώριο, ασβέστιο).

Ποιοι γιατροί να επικοινωνήσετε

Όταν εμφανίζονται εξανθήματα, τα οποία εμφανίζονται συχνά στο πλαίσιο μολυσματικών ασθενειών, τραυματισμών του δέρματος, στρες, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν θεραπευτή ή δερματολόγο. Σε περίπτωση συστηματικής βλάβης στο σώμα του ασθενούς, μπορεί να παραπεμφθεί σε οφθαλμίατρο, ενδοκρινολόγο, γυναικολόγο ή άλλους ειδικούς.

θεραπευτική αγωγή

Η ψωρίαση επηρεάζει το δέρμα και το μυοσκελετικό σύστημα καθώς και τα εσωτερικά όργανα. Εάν εμφανιστούν εξανθήματα μόνο στο δέρμα, συνιστώνται τοπικά παρασκευάσματα γλυκοκορτικοστεροειδών, αλοιφές με συνθετικά ανάλογα της βιταμίνης D3, ενεργοποιημένος ψευδάργυρος, σαλικυλικό οξύ και άλλα συστατικά. Οι ορμονικές κρέμες πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή σε δέρμα επιρρεπές σε ατροφία.

Με την παρατεταμένη χρήση στεροειδών κρεμών, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η πιθανότητα ορμονικών διαταραχών.

Η αποτελεσματικότητα των ορμονικών κρεμών αυξάνεται σε συνδυασμό με σαλικυλικό οξύ, ανάλογα της βιταμίνης D. Αρωματικά ρετινοειδή δεύτερης γενιάς με βάση την ασιτρετίνη χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία σοβαρών μορφών ψωρίασης. Το φάρμακο επιβραδύνει τον πολλαπλασιασμό των επιδερμικών κυττάρων, ομαλοποιεί τη διαδικασία κερατινοποίησης και έχει ανοσοτροποποιητικό αποτέλεσμα. Συνιστάται επίσης η φωτοθεραπεία (θεραπεία μεσαίου κύματος UV και PUVA) σε συνδυασμό με ρετινοειδή. Ως συστηματική θεραπεία, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει ανοσοκατασταλτικά. Εάν είναι απαραίτητο, συνταγογραφήστε θεραπεία αποτοξίνωσης και απευαισθητοποίησης, πλασμαφαίρεση.

Επιπλοκές της ψωρίασης

Στο 10% των ασθενών αναπτύσσεται ψωριασική αρθρίτιδα που επηρεάζει τη σπονδυλική στήλη, τις αρθρώσεις των χεριών και των ποδιών. Οι ασθενείς υποφέρουν από πόνο στις αρθρώσεις και πρωινή δυσκαμψία. Μεταξύ των χαρακτηριστικών της ψωριασικής αρθρίτιδας είναι η ασυμμετρία των σημείων εκδήλωσής της, η οποία μπορεί να συνδυαστεί με βλάβη στα νύχια. Η ψωρίαση συχνά συνοδεύεται από συνοδά ή συνακόλουθα νοσήματα.

Οι φλεγμονώδεις αγγειακές βλάβες αυξάνουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού.

Είναι επίσης πιθανό να εμφανιστεί διαβήτης και νόσος του Crohn. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι επιπλοκές της ψωρίασης μπορεί να οδηγήσουν σε αναπηρία.

Πρόληψη της ψωρίασης

Τα μέτρα για την πρόληψη της ψωρίασης στοχεύουν κυρίως στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η φροντίδα του δέρματος πρέπει να περιλαμβάνει ενυδάτωση και θρέψη. Με προδιάθεση για αλλεργίες, είναι απαραίτητο να ελέγχετε τη διατροφή, να αποφεύγετε τα λιπαρά και πικάντικα τρόφιμα, την υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων, τις πατάτες. Ένα υποχρεωτικό συστατικό της πρόληψης της ψωρίασης πρέπει να είναι η βιταμινοθεραπεία.

Επιπλέον, η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κατάσταση του νευρικού συστήματος. Οι άνθρωποι που είναι υπερβολικά υπεύθυνοι, έχουν πολυάσχολα προγράμματα εργασίας και βιώνουν συνεχώς αρνητικές ψυχοσυναισθηματικές επιπτώσεις είναι πιο επιρρεπείς σε αυτοάνοσα νοσήματα, συμπεριλαμβανομένης της ψωρίασης. Ως εκ τούτου, εκτός από τα σωματικά θεραπευτικά μέτρα (παραίτηση από κακές συνήθειες, σωματική δραστηριότητα), η πρόληψη της ψωρίασης θα πρέπει να διασφαλίζει και την επίτευξη ψυχοσυναισθηματικής ευεξίας.

ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ!

Οι πληροφορίες αυτής της ενότητας δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για αυτοδιάγνωση ή αυτοθεραπεία. Με πόνο ή άλλη έξαρση της νόσου, μόνο ο θεράπων ιατρός πρέπει να συνταγογραφήσει διαγνωστικές εξετάσεις. Για διάγνωση και σωστή θεραπεία, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.